openSUSE

Cijfer van bezoekers: 
Gemiddelde: 7.6 (120 stemmen)
Voor Linux
Actueel: 

28 juli 2017
Sinds eind 2015 is openSUSE gebaseerd op het zakelijke SUSE Linux Enterprise en is Leap toegevoegd aan de naam. openSUSE Leap 42.3 is afgelopen woensdag verschenen en gebaseerd op SUSE Linux Enterprise 12 SP3. Deze uitgave brengt veel verbeteringen voor de server-variant. Ook worden nieuwe versies van desktopomgevingen KDE (5.8) en Gnome (3.20) en alle software in openSUSE meegeleverd.

Beschrijving: 

openSUSE is een van oorsprong Duitse Linux-variant die de keuze biedt tussen de Gnome en KDE desktop en wat betreft meegeleverde software vergelijkbaar is met andere Linux-distributies. openSUSE is een compleet en volwassen besturingssysteem.

In openSUSE wordt natuurlijk LibreOffice, Firefox, GIMP, Amarok, Banshee en nog veel meer software meegeleverd. Voor het systeembeheer wordt gebruik gemaakt van YaST. Voor extra bescherming heeft openSUSE de beschikking over AppArmor en SUSE Firewall.


(klik op de afbeelding voor een grotere weergave)

Al met al is openSUSE een prima gratis alternatief voor Windows of Mac OS X. U dient wel zelf een iso-bestand op een cd of dvd te kunnen branden (of op usb stick te zetten), een besturingssysteem te kunnen installeren en met partities te kunnen werken. Als u dit allemaal niks zegt, dan kunt u beter niet aan openSUSE beginnen.

Categorie: 
Besturingssysteem
Versienummer: 
42.3
Laatst gewijzigd: 
28 juli 2017
Licentie: 
Open source
Taal: 
Nederlands en Engels
Website: 
Installatie: 
100% schoon

U dient het gedownloade iso-bestand op dvd of cd te branden. Na het opstarten van uw pc vanaf deze cd/dvd begint de installatie.
Let goed op bij het maken van partities anders kunt u uw bestaande Windows-installatie en bestanden overschrijven en kwijtraken! Als u nog nooit een Linux-distributie geïnstalleerd heeft is het misschien niet aan te raden dat u dit zelfstandig doet. Vraag hulp of lees u eerst heel goed in. Of installeer openSUSE op een oude pc - of als virtuele machine - waar eventueel verlies van gegevens geen kwaad kan.

Hulp en ondersteuning: 

Hulppagina's openSUSE (Engels)
Forum (Engels)

Deel deze download: 


Ook op GratisSoftware.nl:

Reacties

Ter aanvulling, je kan een extra OS zoals OpenSUSE gewoon op een aparte schijf (HD, SSD of zelfs een USB stick) installeren en met behulp van de bootloader je OS kiezen. Dat wil helaas niet met de meeste laptops, maar op een echte desktop is het een fluitje van een cent. Extra leuk wordt het als je schijven kan wisselen zonder de kast te moeten openen.

Hoewel ik meer een liefhebber ben van Ubuntu, is het toch interessant om te lezen dat er in de Linux- familie nieuwe versies uit komen. Dus redactie bedankt voor deze informatie!

ben nu na de nieuwste update van Ubuntu (werkt niet meer bij mij) naar opesuse gegaan.
delen zijn bij mij in het nederlands, maar het startmenu en vele ander programma's zijn in engels
hoe kan ik dat instellen
bij yast en taal staat nederlands
bij country/region & language - system settings staat alleen American English

OpenSuse heeft LibreOffice aan boord. Niet meer OpenOffice.

eenvoudig partitioneren
@Willem Franssen
als alternatief: eenvoudig partitioneren kan ook met de gratis windowsprogramma's als Partition Wizard Home Edition 5.0 en Easeus Partition Master Home Edition (zie ook onder "partitiebeheer" op gratissoftwaresite). Die zijn ook voor mensen die geen of weinig ervaring hebben met partities goed te gebruiken. En dan is openSUSE of Ubuntu (wat ik zelf met plezier gebruik) prima naast windows te zetten.

Ik heb sinds versie 10.2 ervaring met OpenSUSE. Na een poosje alleen Windows ben ik vanaf versie 11.0 weer begonnen. Nu draai ik OpenSUSE 11.2 in een dual boot systeem met Windows XP. OpenSUSE (en trouwens ook Ubuntu) is gemakkelijk NAAST Windows te installeren. Eerst even de Windows-partitie verkleinen en een nieuwe partitie aanmaken waarop OpenSUSE wordt geïnstalleerd (vanaf de live-dvd). Ik heb daarvoor gebruikt het gratis open source partitieprogje GParted (oorspronkelijk een Linux-app). Daarna met GParted de Linux-partitie formatteren in ext4 (het standaard bestandssysteem van OpenSUSE en ook van de nieuwste Ubuntu-versies).Nu OpenSUSE installeren. Die vindt automatisch de vooraf aangemaakte Linux-partitie en de Windows-partitie en verdeelt de Linux-partitie automatisch onder in gemounte (aangekoppelde) partities voor het os (root), home (de werkpartitie voor de gebruiker(s), te vergelijken met Documents and Settings in Windows en tot slot de swap (wisselbestand). OpenSUSE rekent de grootte zelf automatisch uit en koppelt ook automatisch de Windows-partitie aan (windows/c). De OpenSUSE-installatie gaat ook voor de rest volledig automatisch. Als je nu in OpenSUSE werkt, kun je van daaruit de bestanden/documenten op de Windows-partitie openen (maar niet bewerken en ook niet ernaar wegschrijven). Windows kan namelijk geen Linux-bestandssysteem lezen, maar Linux kan wél NTFS, FAT32 en FAT 16 bestandssystemen lezen.Als je zowel vanuit Windows als vanuit OpenSUSE, of Ubuntu bestanden over en weer wilt lezen en wegschrijven dan moet je een aparte FAT32-partitie aanmaken. Maar ja, FAT32 is verouderd en inefficient met de schijfruimte. Je kunt vanuit OpenSUSE ook naar de NTFS-partitie van Windows wegschrijven door de automatisch mee geïnstalleerde ntfs-3g driver naast read- ook write permission te geven. Ik raad dat niet aan. Door op deze manier vanuit Linux te schrijven naar de Windows-partitie, kan het NTFS-bestandssysteem volledig instabiel raken, waardoor Windows crasht. Dat komt niet door Linux, maar door Microsoft, die zijn diepste geheimpjes natuurlijk wil bewaren. Als je een dual-boot systeem Windows-Linux wilt installeren, dan moet je EERST Windows geïnstalleerd hebben! Op de hierboven beschreven manier wordt zowel OpenSUSE als Windows opgestart vanuit de bootloader GRUB. Je kunt dan vanaf een splash-scherm kiezen welk os je wilt opstarten. Vanuit OpenSUSE kun je - indien gewenst - de computer direct herstarten in Windows. Het lijkt een moeilijk verhaal, maar echt, een kind kan de was doen. En voor de geïnteresseerden: veel succes!

"Als je nu in OpenSUSE werkt, kun je van daaruit de bestanden/documenten op de Windows-partitie openen (maar niet bewerken en ook niet ernaar wegschrijven)"

Vanuit linux (OpenSUSE ook) kun je wel de bestanden bewerken op NTFS-partities hoor. Dat gaat uitstekend! Dus vergeet FAT32 voor je HDD en hou Windows-bestanden gewoon op NTFS. Je kunt ze vanuit OpenSUSE lezen, bewerken, wissen, etc. Kortom: linux is fantastisch en zeer flexibel te noemen.

De ntfs-3g driver (in linux) doet volgens mij helemaal geen vreemde zaken aan het NTFS-systeem. Ik werk er al enige jaren mee en het werkt geweldig. Nog nooit problemen mee gehad.

Overigens: ja, als het aankomt op gespecialiseerd _repareren_ van het NTFS-systeem is Windows natuurlijk de expert.

MAAR:
ik denk, dat na een jaartje een dual-boot te draaien, wil je Windows waarschijnlijk niet meer. Ik start het zelden meer op. Ik bedoel: alles wat ik wil, kan ik met linux voor elkaar krijgen. Gratis (en legaal) upgrades naar een nieuwe versie is dan toch wel doorslaggevend hoor.....
Met andere woorden: vergeet dure Windows-versies en stap gewoon over. Die leercurve valt reuze mee (Windows hebben we ook niet in 1 dag geleerd, toch?) en het is gewoon echt goed.

Graag aanvullende info:

".. en met partities te kunnen werken"
Kan Open Suse ook binnen windows worden geïnstalleerd, net als Ubuntu etc. zonder partitioneren of wordt Windows overschreven?

U dient het gedownloade iso-bestand op dvd of cd te branden.
Waarom zo moeilijk doen, je kunt toch ook de gedownloade ISO mounten met de freeware MagicDisk of DeamonTools?

Branden op een dvd hoeft niet. Wat ik altijd doe en wat snel gaat: De NET-installatie doen, dus kiezen voor OpenSUSE 11.4 NET. Daarbij wordt een veel kleiner iso-bestand gedownload. Dat brand je op een cd. Op deze cd staat dan de kernel-installer. Daarmee start je je computer op en daarna worden alle verdere bestanden (packages) die bij de distributie horen automatisch gedownload en geïnstalleerd. OpenSUSE stelt zelf automatisch de partities in en formatteert ze in het bestandssysteem ext4.

Als je ook Windows wilt gebruiken kun je OpenSUSE in een dual boot met Windows installeren. Vooraf eerst schrijfcontrole en defragmentatie uitvoeren op de Windows-partitie. OpenSUSE berekent bij de installatie automatisch hoeveel de Windows-partitie moet worden verkleind en deelt de Linux-partitie automatisch in. Zelf geef ik er de voorkeur aan vooraf de partities in te delen met een aparte partitionmanager. Omdat tijdens de schijfcontrole van Windows het wisselbestand meestal inconsistent blijft. OpenSUSE weigert namelijk te installeren als het NTFS-bestandssysteem van Windows inconsistent is.
Als OpenSUSE eenmaal in een dual boot is geïnstalleerd kun je daarna altijd kiezen of je wilt opstarten in Windows of in OpenSUSE. Vanuit de Linux-partitie kun je de Windows partitie lezen maar - zonder verdere maatregelen - niet andersom.

Als SUSE geïnstalleerd is kun je nog de additional repositories importeren in de packagemanager. Repositories zijn zeg maar de pakhuizen waar alle beschikbare software, programma's, games voor SUSE zijn opgeslagen. Plus alle benodigde audio- en video-codecs. In OpenSUSE 11.4 verloopt de update van alle software verder automatisch doormiddel van de nieuwe KPackageKit in de KDE-desktop. Je hoeft nergens meer naar om te kijken.

Succes,
Willem Franssen

Niet dus, Windows wordt overschreven, en daarmee is Open Suse volledig ongeschikt om eens uit te proberen.
Wanneer komen die jongens eens met een normale exe i.p.v. al die overbodige rompslomp.
Doe mij maar XP (tot april 2014). Linux blijft knoeiwerk.

Pagina's

Reageren

Verplichte controlevraag
Om spam tegen te houden
portug_l