openSUSE

Horizontal Tabs

Ons oordeel

DL

Beschrijving: 

openSUSE is een van oorsprong Duitse Linux-variant die de keuze biedt tussen de Gnome en KDE desktop en wat betreft meegeleverde software vergelijkbaar is met andere Linux-distributies. openSUSE is een compleet en volwassen besturingssysteem.

In openSUSE wordt natuurlijk LibreOffice, Firefox, GIMP, Amarok, Banshee en nog veel meer software meegeleverd. Voor het systeembeheer wordt gebruik gemaakt van YaST. Voor extra bescherming heeft openSUSE de beschikking over AppArmor en SUSE Firewall.


(klik op de afbeelding voor een grotere weergave)

Al met al is openSUSE een prima gratis alternatief voor Windows of macOS. Je dient wel zelf een iso-bestand op een cd of dvd te kunnen branden (of op usb stick te zetten), een besturingssysteem te kunnen installeren en met partities te kunnen werken. Als je dit allemaal niks zegt, dan kun je beter niet aan openSUSE beginnen.

Inst

Hulp en ondersteuning: 

Hulppagina's openSUSE (Engels)
Forum (Engels)

Reacties

voor de mensen die ook een andere linux versie willen gebruiken kunnen ook pardus is ook proberen .

Gebruik "DBAN" is alles van je HD en kun je een totaal schone installatie van LINUX of welk ander besturingssysteem dan ook.

Hoe krijg ik Windows compleet uit mijn computer zodat ik de gehele harde schijf voor Linux kan gebruiken, met mijn eigen user inlogcode en root bevoegdheden.

blijf maar wachten op download

ok

mooi allemaal

Ter aanvulling, je kan een extra OS zoals OpenSUSE gewoon op een aparte schijf (HD, SSD of zelfs een USB stick) installeren en met behulp van de bootloader je OS kiezen. Dat wil helaas niet met de meeste laptops, maar op een echte desktop is het een fluitje van een cent. Extra leuk wordt het als je schijven kan wisselen zonder de kast te moeten openen.

Net als bij het installeren an meerdere Windows versie op één machine, moet je goed weten wat je doet. Dus je eventueel inlezen.

Hoewel ik meer een liefhebber ben van Ubuntu, is het toch interessant om te lezen dat er in de Linux- familie nieuwe versies uit komen. Dus redactie bedankt voor deze informatie!

Je kan het vanaf de cd uitproberen en mocht het bevallen kan je het installeren naast Windows, zorg wel dat je ALTIJD !!!!! een backup hebt van je pc !!! en heb je het nog nooit gedaan en er ook geen kaas van gegeten? vraag dat hulp of zoek eerst goed uit hoe je het moet doen!

Pagina's