openSUSE

Voor Linux
Cijfer van bezoekers: 
Gemiddelde: 7.6 (121 stemmen)

Horizontal Tabs

Beschrijving: 

openSUSE is een van oorsprong Duitse Linux-variant die de keuze biedt tussen de Gnome en KDE desktop en wat betreft meegeleverde software vergelijkbaar is met andere Linux-distributies. openSUSE is een compleet en volwassen besturingssysteem.

In openSUSE wordt natuurlijk LibreOffice, Firefox, GIMP, Amarok, Banshee en nog veel meer software meegeleverd. Voor het systeembeheer wordt gebruik gemaakt van YaST. Voor extra bescherming heeft openSUSE de beschikking over AppArmor en SUSE Firewall.


(klik op de afbeelding voor een grotere weergave)

Al met al is openSUSE een prima gratis alternatief voor Windows of Mac OS X. U dient wel zelf een iso-bestand op een cd of dvd te kunnen branden (of op usb stick te zetten), een besturingssysteem te kunnen installeren en met partities te kunnen werken. Als u dit allemaal niks zegt, dan kunt u beter niet aan openSUSE beginnen.

DL

Website: 
Hulp en ondersteuning: 

Hulppagina's openSUSE (Engels)
Forum (Engels)

Deel deze download: 

Reacties

Hoe krijg ik Windows compleet uit mijn computer zodat ik de gehele harde schijf voor Linux kan gebruiken, met mijn eigen user inlogcode en root bevoegdheden.

Gebruik "DBAN" is alles van je HD en kun je een totaal schone installatie van LINUX of welk ander besturingssysteem dan ook.

blijf maar wachten op download

mooi allemaal

Ter aanvulling, je kan een extra OS zoals OpenSUSE gewoon op een aparte schijf (HD, SSD of zelfs een USB stick) installeren en met behulp van de bootloader je OS kiezen. Dat wil helaas niet met de meeste laptops, maar op een echte desktop is het een fluitje van een cent. Extra leuk wordt het als je schijven kan wisselen zonder de kast te moeten openen.

Hoewel ik meer een liefhebber ben van Ubuntu, is het toch interessant om te lezen dat er in de Linux- familie nieuwe versies uit komen. Dus redactie bedankt voor deze informatie!

ben nu na de nieuwste update van Ubuntu (werkt niet meer bij mij) naar opesuse gegaan.
delen zijn bij mij in het nederlands, maar het startmenu en vele ander programma's zijn in engels
hoe kan ik dat instellen
bij yast en taal staat nederlands
bij country/region & language - system settings staat alleen American English

OpenSuse heeft LibreOffice aan boord. Niet meer OpenOffice.

eenvoudig partitioneren
@Willem Franssen
als alternatief: eenvoudig partitioneren kan ook met de gratis windowsprogramma's als Partition Wizard Home Edition 5.0 en Easeus Partition Master Home Edition (zie ook onder "partitiebeheer" op gratissoftwaresite). Die zijn ook voor mensen die geen of weinig ervaring hebben met partities goed te gebruiken. En dan is openSUSE of Ubuntu (wat ik zelf met plezier gebruik) prima naast windows te zetten.

Pagina's

Reageren

Verplichte controlevraag
Om spam tegen te houden
nederlan_