openSUSE

Voor Linux
Cijfer van bezoekers: 
Gemiddelde: 7.6 (121 stemmen)

Horizontal Tabs

Beschrijving: 

openSUSE is een van oorsprong Duitse Linux-variant die de keuze biedt tussen de Gnome en KDE desktop en wat betreft meegeleverde software vergelijkbaar is met andere Linux-distributies. openSUSE is een compleet en volwassen besturingssysteem.

In openSUSE wordt natuurlijk LibreOffice, Firefox, GIMP, Amarok, Banshee en nog veel meer software meegeleverd. Voor het systeembeheer wordt gebruik gemaakt van YaST. Voor extra bescherming heeft openSUSE de beschikking over AppArmor en SUSE Firewall.


(klik op de afbeelding voor een grotere weergave)

Al met al is openSUSE een prima gratis alternatief voor Windows of Mac OS X. U dient wel zelf een iso-bestand op een cd of dvd te kunnen branden (of op usb stick te zetten), een besturingssysteem te kunnen installeren en met partities te kunnen werken. Als u dit allemaal niks zegt, dan kunt u beter niet aan openSUSE beginnen.

DL

Website: 
Hulp en ondersteuning: 

Hulppagina's openSUSE (Engels)
Forum (Engels)

Deel deze download: 

Reacties

blijf maar wachten op download

mooi allemaal

Ter aanvulling, je kan een extra OS zoals OpenSUSE gewoon op een aparte schijf (HD, SSD of zelfs een USB stick) installeren en met behulp van de bootloader je OS kiezen. Dat wil helaas niet met de meeste laptops, maar op een echte desktop is het een fluitje van een cent. Extra leuk wordt het als je schijven kan wisselen zonder de kast te moeten openen.

Hoewel ik meer een liefhebber ben van Ubuntu, is het toch interessant om te lezen dat er in de Linux- familie nieuwe versies uit komen. Dus redactie bedankt voor deze informatie!

ben nu na de nieuwste update van Ubuntu (werkt niet meer bij mij) naar opesuse gegaan.
delen zijn bij mij in het nederlands, maar het startmenu en vele ander programma's zijn in engels
hoe kan ik dat instellen
bij yast en taal staat nederlands
bij country/region & language - system settings staat alleen American English

OpenSuse heeft LibreOffice aan boord. Niet meer OpenOffice.

eenvoudig partitioneren
@Willem Franssen
als alternatief: eenvoudig partitioneren kan ook met de gratis windowsprogramma's als Partition Wizard Home Edition 5.0 en Easeus Partition Master Home Edition (zie ook onder "partitiebeheer" op gratissoftwaresite). Die zijn ook voor mensen die geen of weinig ervaring hebben met partities goed te gebruiken. En dan is openSUSE of Ubuntu (wat ik zelf met plezier gebruik) prima naast windows te zetten.

Ik heb sinds versie 10.2 ervaring met OpenSUSE. Na een poosje alleen Windows ben ik vanaf versie 11.0 weer begonnen. Nu draai ik OpenSUSE 11.2 in een dual boot systeem met Windows XP. OpenSUSE (en trouwens ook Ubuntu) is gemakkelijk NAAST Windows te installeren. Eerst even de Windows-partitie verkleinen en een nieuwe partitie aanmaken waarop OpenSUSE wordt geïnstalleerd (vanaf de live-dvd). Ik heb daarvoor gebruikt het gratis open source partitieprogje GParted (oorspronkelijk een Linux-app). Daarna met GParted de Linux-partitie formatteren in ext4 (het standaard bestandssysteem van OpenSUSE en ook van de nieuwste Ubuntu-versies).Nu OpenSUSE installeren. Die vindt automatisch de vooraf aangemaakte Linux-partitie en de Windows-partitie en verdeelt de Linux-partitie automatisch onder in gemounte (aangekoppelde) partities voor het os (root), home (de werkpartitie voor de gebruiker(s), te vergelijken met Documents and Settings in Windows en tot slot de swap (wisselbestand). OpenSUSE rekent de grootte zelf automatisch uit en koppelt ook automatisch de Windows-partitie aan (windows/c). De OpenSUSE-installatie gaat ook voor de rest volledig automatisch. Als je nu in OpenSUSE werkt, kun je van daaruit de bestanden/documenten op de Windows-partitie openen (maar niet bewerken en ook niet ernaar wegschrijven). Windows kan namelijk geen Linux-bestandssysteem lezen, maar Linux kan wél NTFS, FAT32 en FAT 16 bestandssystemen lezen.Als je zowel vanuit Windows als vanuit OpenSUSE, of Ubuntu bestanden over en weer wilt lezen en wegschrijven dan moet je een aparte FAT32-partitie aanmaken. Maar ja, FAT32 is verouderd en inefficient met de schijfruimte. Je kunt vanuit OpenSUSE ook naar de NTFS-partitie van Windows wegschrijven door de automatisch mee geïnstalleerde ntfs-3g driver naast read- ook write permission te geven. Ik raad dat niet aan. Door op deze manier vanuit Linux te schrijven naar de Windows-partitie, kan het NTFS-bestandssysteem volledig instabiel raken, waardoor Windows crasht. Dat komt niet door Linux, maar door Microsoft, die zijn diepste geheimpjes natuurlijk wil bewaren. Als je een dual-boot systeem Windows-Linux wilt installeren, dan moet je EERST Windows geïnstalleerd hebben! Op de hierboven beschreven manier wordt zowel OpenSUSE als Windows opgestart vanuit de bootloader GRUB. Je kunt dan vanaf een splash-scherm kiezen welk os je wilt opstarten. Vanuit OpenSUSE kun je - indien gewenst - de computer direct herstarten in Windows. Het lijkt een moeilijk verhaal, maar echt, een kind kan de was doen. En voor de geïnteresseerden: veel succes!

"Als je nu in OpenSUSE werkt, kun je van daaruit de bestanden/documenten op de Windows-partitie openen (maar niet bewerken en ook niet ernaar wegschrijven)"

Vanuit linux (OpenSUSE ook) kun je wel de bestanden bewerken op NTFS-partities hoor. Dat gaat uitstekend! Dus vergeet FAT32 voor je HDD en hou Windows-bestanden gewoon op NTFS. Je kunt ze vanuit OpenSUSE lezen, bewerken, wissen, etc. Kortom: linux is fantastisch en zeer flexibel te noemen.

De ntfs-3g driver (in linux) doet volgens mij helemaal geen vreemde zaken aan het NTFS-systeem. Ik werk er al enige jaren mee en het werkt geweldig. Nog nooit problemen mee gehad.

Overigens: ja, als het aankomt op gespecialiseerd _repareren_ van het NTFS-systeem is Windows natuurlijk de expert.

MAAR:
ik denk, dat na een jaartje een dual-boot te draaien, wil je Windows waarschijnlijk niet meer. Ik start het zelden meer op. Ik bedoel: alles wat ik wil, kan ik met linux voor elkaar krijgen. Gratis (en legaal) upgrades naar een nieuwe versie is dan toch wel doorslaggevend hoor.....
Met andere woorden: vergeet dure Windows-versies en stap gewoon over. Die leercurve valt reuze mee (Windows hebben we ook niet in 1 dag geleerd, toch?) en het is gewoon echt goed.

Pagina's

Reageren

Verplichte controlevraag
Om spam tegen te houden
neder_and