Ubuntu

Aanbevolen door GratisSoftware.nl

Geschikt voor: 
Voor Linux
Cijfer van bezoekers: 
Gemiddelde: 8.4 (1122 stemmen)
Actueel: 

18 oktober 2018
Ubuntu 18.10 is verschenen. Dit is de halfjaarlijkse tussenuitgave die vooral voor gevorderden geschikt is.In 18.10 is voor het eerst in jaren een nieuw thema geïntroduceerd: Yaru.

Voor de meeste gebruikers zal Ubuntu 18.04 LTS nog het meest geschikt zijn. Deze stabiele versie krijgt vijf jaar ondersteuning (maar je kunt ook upgraden naar versie 20.04 LTS over twee jaar).

Beschrijving: 

Ubuntu Linux is een besturingssysteem, net als Windows. Het grote verschil is echter dat Ubuntu gratis is! En Ubuntu is veilig en stabiel. Drie zeer goede redenen dus om over te stappen op Ubuntu. Maar, zult u misschien zeggen, Linux (waar Ubuntu een variant van is) is niet gebruikersvriendelijk en er is weinig software voor beschikbaar. Nou, dat valt wel mee...

Linux wordt steeds gebruikersvriendelijker

Linux-varianten als Ubuntu zorgen ervoor dat u na de installatie (die bijna simpeler is dan een Windowsinstallatie, Ubuntu is in minder dan een half uur geïnstalleerd) direct aan de slag kunt. Bijna alle hardware en randapparatuur worden automatisch herkend, zodat u gelijk kunt internetten, printen of foto's van uw camera kunt halen. Voor de moeilijker gevallen zijn vaak oplossingen te vinden binnen gebruikersforums die zeer behulpzaam zijn.

Als u Ubuntu geïnstalleerd heeft ziet u een bureaublad en een Starter (zijbalk) met diverse applicaties. Ubuntu is sinds 2017 weer terug bij de Gnome desktop (na jaren de eigen Unity interface gebruikt te hebben).


Ubuntu met zijn Gnome desktop (klik op de afbeelding voor een grotere weergave)

Kortom:

  • Ubuntu is binnen een half uur geïnstalleerd (en tijdens de installatie worden ook geen moeilijke vragen gesteld, behalve misschien bij het maken van partities)
  • Bijna alle hardware en randapparatuur wordt probleemloos herkend

Er is heel veel (bekende) software beschikbaar voor Ubuntu Linux

U kunt internetten met Firefox, tekstverwerken, spreadsheets en presentaties maken met LibreOffice en mailen met Thunderbird, of voor zakelijk gebruik Evolution (vergelijkbaar met Outlook). Foto's bewerken kunt u met GIMP. Diashows maken, foto's importeren van uw camera of exporteren met het zeer handige Shotwell.

U bent waarschijnlijk al wat bekende programma's tegengekomen die u wellicht ook onder Windows gebruikt. En zo zijn er nog meer: FrostWire, Google Earth, Skype, Chromium, Opera, Spotify en VLC Mediaplayer zijn eveneens beschikbaar onder Linux. En voor mensen die wel vaker open source software gebruiken zullen Inkscape (tekenprogramma) en Audacity (geluidsbewerking) geen onbekenden zijn. Behalve deze programma's zijn er nog duizenden andere programma's gratis te verkrijgen.

Met één klik kunt u ze in Ubuntu installeren. Ga naar Ubuntu Software en er gaat een wereld voor u open. U hoeft niet, zoals in Windows zelf op zoek te gaan naar gratis software op internet (waarbij u ook nog moet uitkijken dat u geen spyware of virussen binnenhaalt), maar alle programma's worden u op een presenteerblaadje aangeboden. U hoeft alleen maar te kiezen welke software u wilt installeren. En bijna alles is gratis.

Voor verstokte Windows-gebruikers zal dit het paradijs op aarde zijn. Het kan echt nog: een lijst met duizenden gratis programma's die geschikt zijn voor Ubuntu. U hoeft niet meer te zoeken en niet meer te beoordelen of software wel betrouwbaar is: dat is al voor u gedaan.

Kortom

  • U zult veel software tegenkomen die u al vanuit Windows kent
  • Alle software is gratis (een heel enkele uitzondering daargelaten)
  • In Ubuntu kunt u duizenden betrouwbare programma's met één klik installeren
  • Met gratis Linux-software kunt u (bijna) alles doen wat u ook op uw Windows-pc deed (alleen voor spelletjes-fanaten is Linux iets minder geschikt)

Natuurlijk is het wennen, zult u problemen tegenkomen (sommige draadloze netwerkkaarten worden niet goed ondersteund) en vertrouwde Windows-software missen. Maar als u stabieler, veiliger, sneller en gratis besturingssysteem wilt dan is een overstap aan te raden.

Met een beetje avontuurlijkheid en doorzettingsvermogen komt u een heel eind. Wel moet u er enige lol in hebben om af en toe op zoek te gaan (de zoekmachine is uw vriend) naar oplossingen voor problemen. Maar met onze tips kunt u vervolgens een heel eind komen.

Categorie: 
Besturingssysteem
Versienummer: 
18.04.1 LTS & 18.10
Licentie: 
Open source
Taal: 
Nederlands en Engels
Download: 

Download Ubuntu 18.04.1 LTS (64-bits)
(aanbevolen voor de meeste gebruikers: de stabiele versie die vijf jaar updates krijgt, maar je kunt ook in april 2020 gratis upgraden naar de volgende long term support uitgave: Ubuntu 20.04 LTS)

Meer downloads: 

Download Ubuntu 18.10
(dit is een tussenuitgave die maar negen maanden updates krijgt: vooral geschikt voor gevorderden die de latest and greatest willen uitproberen, voor anderen is de Ubuntu 18.04 LTS - hierboven - aan te raden)

Voor mensen met oudere pc's (die bijvoorbeeld een vervanging voor Windows XP of Vista zoeken) zijn de volgende lichtgewicht Ubuntu-varianten geschikt:

Download Lubuntu
(kies 32-bit of 64-bit)

Download Xubuntu
(kies 32-bit of 64-bit)

Installatie: 
100% schoon

NB U moet wel een gevorderde pc-gebruiker zijn die zelf ook een besturingssysteem kan installeren en graag software uitprobeert. Anders is Ubuntu misschien te hoog gegrepen voor u.

Het installeren van Ubuntu vereist enige vaardigheid. U moet een iso-bestand op een cd kunnen branden en enige kennis hebben van partities. Het installatie-proces van Ubuntu spreekt verder voor zich.

1. Het gedownloade iso-bestand van Ubuntu dient u als image op een cd-rom te branden (lees hier Nederlandse instructies hoe u een cd kunt branden met Ubuntu erop).

2. Vervolgens start u uw pc op met de cd erin en kunt u Ubuntu installeren (naast Windows of alleen op een pc). Lees hier een uitgebreide Nederlandse installatie-handleiding.

3. Nadat u Ubuntu geïnstalleerd heeft kunt u het besturingssysteem naar uw wensen inrichten. Lees hier meer Nederlandse documentatie daarover.

Privacy: 
Verzamelt geen gegevens
Uitleg: 

Ubuntu komt in twee smaken: elke twee jaar een LTS-versie (Long Term Support) en een elk half jaar verschijnende nieuwe versie met de latest and greatest vernieuwingen (maar iets minder stabiel).

Voor de meeste mensen zal de LTS variant aan te bevelen zijn. Deze biedt 5 jaar updates en de mogelijkheid om elke twee jaar gratis naar de nieuwe LTS-versie te upgraden (gewoon vanuit de Software Updater). Gevorderde Linux-gebruikers kunnen de halfjaarlijkse versie kiezen (negen maanden updates en dan upgrade naar nieuwe versie).

Deel deze download: 

Reacties

De snelste en stabielste variant van op Debian gebaseerde distributies, die ik tot nu geprobeerd heb, is MX Linux 17.

Hallo Linux gebruiers.
Al vele jaren ben ik een Linux/Ubuntu gebruiker, maar omdat ik vaak andere mensen help, die allemaal windows hebben, is het een paar jaar in de verdrukking gekomen.
Graag wil ik de draad weer oppakken, ik heb Linux Mint 19 geïnstalleerd, en dat werkt al, maar ik ben even wat kwijt en kan het niet vinden, nu de vraag;
In Linux is toch zo'n hulpprogramma om bv windows/office programma's te importeren, hoe heet dat???
Wie weet het?
met vriendelijke groet Piet

Hoi Piet.

Volgens mij bedoel je dat je windows software in Linux kan draaien?
Dat programma heet WINE.
Maar niet alle software werkt in WINE is mijn ervaring.

Voor windows office kan je LibreOffice gebruiken, voor windows programma's te kunnen gebruiken in LINUX kan je "WINE" emulator proberen.!!...succes.

Met bijvoorbeeld Wine of PlayOnLinux kun je Windows toepssingen draaien onder Linux.

Wine misschien?
https://sites.google...

dit is misschien een betere keuze:
https://www.gratisso...

en wat tips:
https://sites.google...

Complete snelgids voor linux
https://sites.google...

Nederlandse handleiding:
https://help.ubuntu....

gebruik al 17.04 tot groot genoegen en ga dus nu naar 18.04

Automatisch geupgraded van 16.04 naar 18.01 en toen crashte ubuntu nog voor de inlogpagina bereikt was, was evenmin in veilige modus op te starten en password niet te resetten. Booten van Live cd werkte evenmin.
Uiteindelijk de gnome shell kunnen slopen, password kunnen omzetten, inloggen en backups maken. Bij de eerste de beste update met passwd noodzakelijk herkende ubuntu het passwd wederom niet, dus toen maar wat ls/ commando´s gedraaid en toen was er geen enkel passwd meer nodig.
18 zo´n diepe ellende dat ik weer ben teruggekeerd naar win.

weet dus wat je doet en lees zeker de recensie van 18 op tweakers (beter vooraf).

Pagina's

Reageren

Verplichte controlevraag
Om spam tegen te houden
fra_krijk