Ubuntu

Ons oordeel

DL

Beschrijving: 

Ubuntu Linux is een besturingssysteem, net als Windows. Het grote verschil is echter dat Ubuntu gratis is! En Ubuntu is veilig en stabiel. Drie zeer goede redenen dus om over te stappen op Ubuntu. Maar, zul je misschien zeggen, Linux (waar Ubuntu een variant van is) is niet gebruikersvriendelijk en er is weinig software voor beschikbaar. Nou, dat valt wel mee...

Linux wordt steeds gebruikersvriendelijker

Linux-varianten als Ubuntu zorgen ervoor dat je na de installatie (die bijna simpeler is dan een Windowsinstallatie, Ubuntu is in minder dan een half uur geïnstalleerd) direct aan de slag kunt. Bijna alle hardware en randapparatuur worden automatisch herkend, zodat je gelijk kunt internetten, printen of foto's van je camera kunt halen. Voor de moeilijker gevallen zijn vaak oplossingen te vinden binnen gebruikersforums die zeer behulpzaam zijn.

Als je Ubuntu geïnstalleerd hebt zie je een bureaublad en een Starter (zijbalk) met diverse applicaties. Ubuntu is sinds 2017 weer terug bij de Gnome desktop (na jaren de eigen Unity interface gebruikt te hebben).


Ubuntu met zijn Gnome desktop (klik op de afbeelding voor een grotere weergave)

Kortom:

  • Ubuntu is binnen een half uur geïnstalleerd (en tijdens de installatie worden ook geen moeilijke vragen gesteld, behalve misschien bij het maken van partities)
  • Bijna alle hardware en randapparatuur wordt probleemloos herkend

Er is heel veel (bekende) software beschikbaar voor Ubuntu Linux

Je kunt internetten met Firefox, tekstverwerken, spreadsheets en presentaties maken met LibreOffice en mailen met Thunderbird, of voor zakelijk gebruik Evolution (vergelijkbaar met Outlook). Foto's bewerken kun je met GIMP. Diashows maken, foto's importeren van je camera of exporteren met het zeer handige Shotwell.

Je bent waarschijnlijk al wat bekende programma's tegengekomen die je ook onder Windows gebruikt. En zo zijn er nog meer: Google Earth, Skype, Chromium, Opera, Spotify en VLC Mediaplayer zijn eveneens beschikbaar onder Linux. En voor mensen die wel vaker open source software gebruiken zullen Inkscape (tekenprogramma) en Audacity (geluidsbewerking) geen onbekenden zijn. En ook software om mee te videobellen zoals Zoom en Teams zijn beschikbaar. Behalve deze programma's zijn er nog duizenden andere programma's gratis te verkrijgen.

Met één klik kun je ze in Ubuntu installeren. Ga naar Ubuntu Software en er gaat een wereld voor je open. Je hoeft niet, zoals in Windows zelf op zoek te gaan naar gratis software op internet (waarbij je ook nog moet uitkijken dat je geen spyware of virussen binnenhaalt), maar alle programma's worden je op een presenteerblaadje aangeboden. Je hoeft alleen maar te kiezen welke software je wilt installeren. En bijna alles is gratis.

Voor verstokte Windows-gebruikers zal dit het paradijs op aarde zijn. Het kan echt nog: een lijst met duizenden gratis programma's die geschikt zijn voor Ubuntu. Je hoeft niet meer te zoeken en niet meer te beoordelen of software wel betrouwbaar is: dat is al voor je gedaan.

Kortom

  • Je zult veel software tegenkomen die je al vanuit Windows kent
  • Alle software is gratis (een heel enkele uitzondering daargelaten)
  • In Ubuntu kun je duizenden betrouwbare programma's met één klik installeren
  • Met gratis Linux-software kun je (bijna) alles doen wat je ook op je Windows-pc deed (alleen voor spelletjes-fanaten is Linux iets minder geschikt)

Natuurlijk is het wennen, zul je problemen tegenkomen (sommige draadloze netwerkkaarten worden niet goed ondersteund) en vertrouwde Windows-software missen. Maar als je stabieler, veiliger, sneller en gratis besturingssysteem wilt dan is een overstap aan te raden.

Met een beetje avontuurlijkheid en doorzettingsvermogen kom je een heel eind. Wel moet je er enige lol in hebben om af en toe op zoek te gaan (de zoekmachine is je vriend) naar oplossingen voor problemen. Maar met onze tips kun je vervolgens een heel eind komen.

Inst

Uitleg: 

Ubuntu komt in twee smaken: elke twee jaar een LTS-versie (Long Term Support) en een elk half jaar verschijnende nieuwe versie met de latest and greatest vernieuwingen (maar iets minder stabiel).

Voor de meeste mensen zal de LTS variant aan te bevelen zijn. Deze biedt 5 jaar updates en de mogelijkheid om elke twee jaar gratis naar de nieuwe LTS-versie te upgraden (gewoon vanuit de Software Updater). Gevorderde Linux-gebruikers kunnen de halfjaarlijkse versie kiezen (negen maanden updates en dan upgrade naar nieuwe versie).

Lees hier hoe lang elke Ubuntu-versie updates en ondersteuning krijgt

Reacties

Zowel Lubuntu als Xubuntu zijn niet te downloaden als 32-bit.

Ubuntu 23.10 is op het ogenblik niet te downloaden i..v.m.vertaalfohut

@ redactie, wel het nieuwe logo van 22.04.1 gebruiken. Ik gebruik het nu al twee jaar eerst 20.04 en nu sinds een aantal dagen 22.04.1 en ben zeer tevreden.

Vandaag Ubuntu 22.04 maar eens geprobeerd op mijn systemen. Draait perfect.

@  piet korsuize,
Onderstaande icom-software kan geïnstalleerd worden in Ubuntu, ik weet echter niet of het is wat je nodig hebt, hopelijk kun je dat zelf bepalen op basis van de beschrijving:
icom
Software control for ICOM radios with CI-V interface

Beschrijving:
https://launchpad.net/ubuntu/focal/+package/icom
https://manpages.ubuntu.com/manpages/focal/man1/icom.1.html

ik werk nu met win 10 maar ik wil naar Ubuntu ik wil vragen ik werk met icom zender programa werk dat ook in Ubuntu

'U kunt internetten met Firefox' het kan ook met Chrome, Opera etc en tegenwoordig ook voor de liefhebbers met Microsoft Edge :)

Tip: vroeg of laat als je iets in je systeem veranderd hebt of er iets niet werk, kan je uiteraard hulp zoeken op https://forum.ubuntu.... Vaak is uw vraag reeds beantwoord, dus maak vooral gebruik van de zoek functie op het forum. Nog sneller is het om gebruik van https://askubuntu.com/ te maken. Dit is Engelstalig en vooral interessant voor gevorderde Ubuntu gebruikers, op het moment dat u vergeten bent, hoe iets ook alweer werkt. Kies het antwoord dat de hoogste score heeft gekregen, want helaas zijn er ook onvolledige of onjuiste antwoorden. Uiteraard zijn deze hulpbronnen ook toepasselijk op Ubuntu afgeleide distributies als Mint.

Mijn stiefzoon geeft les in Amsterdam aan mensen met laag inkomen
en programmeert ook zelf en zweert bij inbuntu maar houd niet van illegale downloads en dat siert hem ,heb wel eens op mijn donder gehad....
misschien onwetendheid maar had wel problemen om sommige legale versies van b.v cc cleaner er op te zetten,maar verder toppie thnks /ubuntu nu nog een goed muziek/zang opname softw vinden welke het makkelijkst werk zonder dat je diploma cpprof moet halen (computer professor)

Pagina's