Ubuntu

Aanbevolen door GratisSoftware.nl

Geschikt voor: 
Voor Linux
Cijfer van bezoekers: 
Gemiddelde: 8.4 (1120 stemmen)
Actueel: 

30 juli 2018
Ubuntu 18.04.1 LTS is verschenen. Dit is de eerste onderhoudsupdate voor Ubuntu 18.04 LTS (dat vijf jaar ondersteuning heeft en de Unity desktop heeft ingeruild voor Gnome). Ubuntu 18.04.1 LTS bevat alle beveiligingsupdates en foutoplossingen van de afgelopen maanden. Als je Ubuntu 18.04 al draait krijg je deze automatisch binnen en hoef je dus niks te doen.

Beschrijving: 

Ubuntu Linux is een besturingssysteem, net als Windows. Het grote verschil is echter dat Ubuntu gratis is! En Ubuntu is veilig en stabiel. Drie zeer goede redenen dus om over te stappen op Ubuntu. Maar, zult u misschien zeggen, Linux (waar Ubuntu een variant van is) is niet gebruikersvriendelijk en er is weinig software voor beschikbaar. Nou, dat valt wel mee...

Linux wordt steeds gebruikersvriendelijker

Linux-varianten als Ubuntu zorgen ervoor dat u na de installatie (die bijna simpeler is dan een Windowsinstallatie, Ubuntu is in minder dan een half uur geïnstalleerd) direct aan de slag kunt. Bijna alle hardware en randapparatuur worden automatisch herkend, zodat u gelijk kunt internetten, printen of foto's van uw camera kunt halen. Voor de moeilijker gevallen zijn vaak oplossingen te vinden binnen gebruikersforums die zeer behulpzaam zijn.

Als u Ubuntu geïnstalleerd heeft ziet u een bureaublad en een Starter (zijbalk) met diverse applicaties. Ubuntu is sinds 2017 weer terug bij de Gnome desktop (na jaren de eigen Unity interface gebruikt te hebben).


Ubuntu met zijn Gnome desktop (klik op de afbeelding voor een grotere weergave)

Kortom:

  • Ubuntu is binnen een half uur geïnstalleerd (en tijdens de installatie worden ook geen moeilijke vragen gesteld, behalve misschien bij het maken van partities)
  • Bijna alle hardware en randapparatuur wordt probleemloos herkend

Er is heel veel (bekende) software beschikbaar voor Ubuntu Linux

U kunt internetten met Firefox, tekstverwerken, spreadsheets en presentaties maken met LibreOffice en mailen met Thunderbird, of voor zakelijk gebruik Evolution (vergelijkbaar met Outlook). Foto's bewerken kunt u met GIMP. Diashows maken, foto's importeren van uw camera of exporteren met het zeer handige Shotwell.

U bent waarschijnlijk al wat bekende programma's tegengekomen die u wellicht ook onder Windows gebruikt. En zo zijn er nog meer: FrostWire, Google Earth, Skype, Chromium, Opera, Spotify en VLC Mediaplayer zijn eveneens beschikbaar onder Linux. En voor mensen die wel vaker open source software gebruiken zullen Inkscape (tekenprogramma) en Audacity (geluidsbewerking) geen onbekenden zijn. Behalve deze programma's zijn er nog duizenden andere programma's gratis te verkrijgen.

Met één klik kunt u ze in Ubuntu installeren. Ga naar Ubuntu Software en er gaat een wereld voor u open. U hoeft niet, zoals in Windows zelf op zoek te gaan naar gratis software op internet (waarbij u ook nog moet uitkijken dat u geen spyware of virussen binnenhaalt), maar alle programma's worden u op een presenteerblaadje aangeboden. U hoeft alleen maar te kiezen welke software u wilt installeren. En bijna alles is gratis.

Voor verstokte Windows-gebruikers zal dit het paradijs op aarde zijn. Het kan echt nog: een lijst met duizenden gratis programma's die geschikt zijn voor Ubuntu. U hoeft niet meer te zoeken en niet meer te beoordelen of software wel betrouwbaar is: dat is al voor u gedaan.

Kortom

  • U zult veel software tegenkomen die u al vanuit Windows kent
  • Alle software is gratis (een heel enkele uitzondering daargelaten)
  • In Ubuntu kunt u duizenden betrouwbare programma's met één klik installeren
  • Met gratis Linux-software kunt u (bijna) alles doen wat u ook op uw Windows-pc deed (alleen voor spelletjes-fanaten is Linux iets minder geschikt)

Natuurlijk is het wennen, zult u problemen tegenkomen (sommige draadloze netwerkkaarten worden niet goed ondersteund) en vertrouwde Windows-software missen. Maar als u stabieler, veiliger, sneller en gratis besturingssysteem wilt dan is een overstap aan te raden.

Met een beetje avontuurlijkheid en doorzettingsvermogen komt u een heel eind. Wel moet u er enige lol in hebben om af en toe op zoek te gaan (de zoekmachine is uw vriend) naar oplossingen voor problemen. Maar met onze tips kunt u vervolgens een heel eind komen.

Categorie: 
Besturingssysteem
Versienummer: 
18.04.1 LTS
Laatst gewijzigd: 
30 juli 2018
Licentie: 
Open source
Taal: 
Nederlands en Engels
Meer downloads: 

Voor mensen met oudere pc's (die bijvoorbeeld een vervanging voor Windows XP of Vista zoeken) zijn de volgende lichtgewicht Ubuntu-varianten geschikt:

Download Lubuntu
(kies 32-bit of 64-bit)

Download Xubuntu
(kies 32-bit of 64-bit)

Installatie: 
100% schoon

NB U moet wel een gevorderde pc-gebruiker zijn die zelf ook een besturingssysteem kan installeren en graag software uitprobeert. Anders is Ubuntu misschien te hoog gegrepen voor u.

Het installeren van Ubuntu vereist enige vaardigheid. U moet een iso-bestand op een cd kunnen branden en enige kennis hebben van partities. Het installatie-proces van Ubuntu spreekt verder voor zich.

1. Het gedownloade iso-bestand van Ubuntu dient u als image op een cd-rom te branden (lees hier Nederlandse instructies hoe u een cd kunt branden met Ubuntu erop).

2. Vervolgens start u uw pc op met de cd erin en kunt u Ubuntu installeren (naast Windows of alleen op een pc). Lees hier een uitgebreide Nederlandse installatie-handleiding.

3. Nadat u Ubuntu geïnstalleerd heeft kunt u het besturingssysteem naar uw wensen inrichten. Lees hier meer Nederlandse documentatie daarover.

Privacy: 
Verzamelt geen gegevens
Uitleg: 

Ubuntu komt in twee smaken: elke twee jaar een LTS-versie (Long Term Support) en een elk half jaar verschijnende nieuwe versie met de latest and greatest vernieuwingen (maar iets minder stabiel).

Voor de meeste mensen zal de LTS variant aan te bevelen zijn. Deze biedt 5 jaar updates en de mogelijkheid om elke twee jaar gratis naar de nieuwe LTS-versie te upgraden (gewoon vanuit de Software Updater). Gevorderde Linux-gebruikers kunnen de halfjaarlijkse versie kiezen (negen maanden updates en dan upgrade naar nieuwe versie).

Deel deze download: 

Reacties

Hallo Linux gebruiers.
Al vele jaren ben ik een Linux/Ubuntu gebruiker, maar omdat ik vaak andere mensen help, die allemaal windows hebben, is het een paar jaar in de verdrukking gekomen.
Graag wil ik de draad weer oppakken, ik heb Linux Mint 19 geïnstalleerd, en dat werkt al, maar ik ben even wat kwijt en kan het niet vinden, nu de vraag;
In Linux is toch zo'n hulpprogramma om bv windows/office programma's te importeren, hoe heet dat???
Wie weet het?
met vriendelijke groet Piet

Met bijvoorbeeld Wine of PlayOnLinux kun je Windows toepssingen draaien onder Linux.

Wine misschien?
https://sites.google...

dit is misschien een betere keuze:
https://www.gratisso...

en wat tips:
https://sites.google...

Complete snelgids voor linux
https://sites.google...

Nederlandse handleiding:
https://help.ubuntu....

gebruik al 17.04 tot groot genoegen en ga dus nu naar 18.04

Gebruikers die hun oude pc nieuw leven in wilden blazen met een lichte Linux-distributie gebruikten daarvoor vaak Lubuntu. Deze lichte versie van Ubuntu had alle moderne snufjes aan boord en was toch licht genoeg om goed te draaien op oude hardware. Helaas is dat binnenkort verleden tijd.
http://webwereld.nl/...

Let op de laatste zin van het artikel, Bert. Tot 2021 is er niets aan de hand. Tot dan probleemloos genieten van Lubuntu. Er daarna? Misschien Xubuntu.

XFCE, vooral de Mint uitvoering, is net zo mooi als LXDE en blijft hopelijk wel verkrijgbaar als 32-bit.

Persoonlijk vindt ik het Gnome 3 bureaublad van Ubuntu niet prettig werken. De XFCE uitvoering van Ubuntu heeft een prettig menu en werkt daardoor veel meer vergelijkbaar met Windows 7. Het menu is bovendien verdeeld in handige categorieën. Ik heb de XFCE uitvoering van Ubuntu 18.04 vergeleken met linux Mint XFCE en met Deepin.
Mijn conclusie is dat linux Mint XFCE veel mooier is en vlotter werkt dan de XFCE uitvoering van Ubuntu.
Linux Mint XFCE biedt de mogelijkheid om herstelpunten te maken (momentopnames genaamd). Je kunt daarbij kiezen voor een volledige backup met incrementals op een aparte schijf of voor slechts herstelpunten op dezelfde schijf. Op dezelfde PC draaien bij mij ook Windows 10 en Deepin linux. Windows 10 draait uitstekend (het vlotste van alle drie), maar de halfjaarlijkse updates vormen telkens weer een uitdaging. Linux LTS wordt regelmatig bijgewerkt, niet alleen het systeem, maar ook de toepassingen en wordt ondersteund tot 2023.
Deepin linux is erg mooi, gebaseerd op Debian (net als Ubuntu en Mint). Het is heel eenvoudig te gebruiken, is goed gestructureerd en doet denken aan Android of IOS. Deepin vergt ietsje krachtiger hardware dan XFCE en komt iets trager over bij het updaten. Verder werkt Deepin wel vlot en is het heel stabiel. De installatie is ook bijzonder eenvoudig en het aanbod van Apps is erg uitgebreid. Je kunt aan kleine aanpassingen via de updates (systeem patches) wel merken dat de Deepin gebruiksomgeving nog steeds verder ontwikkeld wordt net als bij Windows 10. Het enige mogelijk nadeel van Deepin is dat het van Chinese makelij is. Mijn voorkeur gaat uit naar Deepin, omdat het een zeer goede structuur heeft, degelijk overkomt en een heel fraaie vormgeving heeft.
Voor al deze linuxuitvoeringen geldt dat de installatie van sommige apparaten, zoals printers, wat lastiger tot heel lastig kan zijn.

Pagina's

Reageren

Verplichte controlevraag
Om spam tegen te houden
engela_d