Ubuntu

Aanbevolen door GratisSoftware.nl

Geschikt voor: 
Voor Linux
Cijfer van bezoekers: 
Gemiddelde: 8.4 (1115 stemmen)
Actueel: 

16 januari 2018
Ubuntu heeft versie 17.10 weer beschikbaar gesteld nadat de ernstige bug, die de BIOS op sommige laptops van Lenovo (en enkele van Acer en Toshiba) beschadigt, gerepareerd is. Gevorderden kunnen Ubuntu 17.10 weer proberen. De meeste gebruikers zullen liever de stabiele versie Ubuntu 16.04 LTS downloaden.

10 januari 2018
Ubuntu heeft kernel-updates uitgebracht die de ernst van de Spectre- en Meltdown-lekken moeten verzachten.

19 oktober 2017
Ubuntu 17.10 is verschenen. Deze uitgave is de eerste nadat de Unity desktop weer is ingeruild voor Gnome.

Beschrijving: 

Ubuntu Linux is een besturingssysteem, net als Windows. Het grote verschil is echter dat Ubuntu gratis is! En Ubuntu is veilig en stabiel. Drie zeer goede redenen dus om over te stappen op Ubuntu. Maar, zult u misschien zeggen, Linux (waar Ubuntu een variant van is) is niet gebruikersvriendelijk en er is weinig software voor beschikbaar. Nou, dat valt wel mee...

Linux wordt steeds gebruikersvriendelijker

Linux-varianten als Ubuntu zorgen ervoor dat u na de installatie (die bijna simpeler is dan een Windowsinstallatie, Ubuntu is in minder dan een half uur geïnstalleerd) direct aan de slag kunt. Bijna alle hardware en randapparatuur worden automatisch herkend, zodat u gelijk kunt internetten, printen of foto's van uw camera kunt halen. Voor de moeilijker gevallen zijn vaak oplossingen te vinden binnen gebruikersforums die zeer behulpzaam zijn.

Als u Ubuntu geïnstalleerd heeft ziet u een bureaublad en een Starter (zijbalk) met diverse applicaties. De revolutionaire Unity interface in Ubuntu is anders dan u van Windows gewend bent, maar zal voor macOS gebruikers vertrouwder zijn. Het Ubuntu-logo linksboven opent de Dash (dashboard) met veel meer applicaties en zoekmogelijkheden.


Ubuntu met zijn Unity interface (klik op de afbeelding voor een grotere weergave)

Kortom:

  • Ubuntu is binnen een half uur geïnstalleerd (en tijdens de installatie worden ook geen moeilijke vragen gesteld, behalve misschien bij het maken van partities)
  • Bijna alle hardware en randapparatuur wordt probleemloos herkend

Er is heel veel (bekende) software beschikbaar voor Ubuntu Linux

U kunt internetten met Firefox, tekstverwerken, spreadsheets en presentaties maken met LibreOffice en mailen met Thunderbird, of voor zakelijk gebruik Evolution (vergelijkbaar met Outlook). Foto's bewerken kunt u met GIMP. Diashows maken, foto's importeren van uw camera of exporteren naar Flickr of PicasaWeb met het zeer handige Shotwell.

U bent waarschijnlijk al wat bekende programma's tegengekomen die u wellicht ook onder Windows gebruikt. En zo zijn er nog meer: FrostWire, Google Earth, Skype, Chromium, Opera en VLC Mediaplayer zijn eveneens beschikbaar onder Linux. En voor mensen die wel vaker open source software gebruiken zullen Inkscape (tekenprogramma) en Audacity (geluidsbewerking) geen onbekenden zijn. Behalve deze programma's zijn er nog duizenden andere programma's gratis te verkrijgen.

Met één klik kunt u ze in Ubuntu installeren. Ga naar het Softwarecentrum en er gaat een wereld voor u open. U hoeft niet, zoals in Windows zelf op zoek te gaan naar gratis software op internet (waarbij u ook nog moet uitkijken dat u geen spyware of virussen binnenhaalt), maar alle programma's worden u op een presenteerblaadje aangeboden. U hoeft alleen maar te kiezen welke software u wilt installeren. En bijna alles is gratis.

Voor verstokte Windows-gebruikers zal dit het paradijs op aarde zijn. Het kan echt nog: een lijst met duizenden gratis programma's die geschikt zijn voor Ubuntu. U hoeft niet meer te zoeken en niet meer te beoordelen of software wel betrouwbaar is: dat is al voor u gedaan.

Kortom

  • U zult veel software tegenkomen die u al vanuit Windows kent
  • Alle software is gratis (een heel enkele uitzondering daargelaten)
  • In Ubuntu kunt u duizenden betrouwbare programma's met één klik installeren
  • Met gratis Linux-software kunt u (bijna) alles doen wat u ook op uw Windows-pc deed (alleen voor spelletjes-fanaten is Linux iets minder geschikt)

Natuurlijk is het wennen, zult u problemen tegenkomen (sommige draadloze netwerkkaarten worden niet goed ondersteund) en vertrouwde Windows-software missen. Maar als u stabieler, veiliger, sneller en gratis besturingssysteem wilt dan is een overstap aan te raden.

Met een beetje avontuurlijkheid en doorzettingsvermogen komt u een heel eind. Wel moet u er enige lol in hebben om af en toe op zoek te gaan (Google is uw vriend) naar oplossingen voor problemen. Maar met onze tips kunt u vervolgens een heel eind komen.

Categorie: 
Besturingssysteem
Versienummer: 
16.04.3 LTS & 17.10.1
Laatst gewijzigd: 
16 januari 2018
Licentie: 
Open source
Taal: 
Nederlands en Engels
Download: 

Download Ubuntu 16.04.3 LTS voor nieuwere pc's met meer dan 2 GB aan werkgeheugen (64-bits)
Aanbevolen voor mensen met modernere pc's of laptops

Download Ubuntu 16.04.3 LTS voor oude pc's met 2 GB of minder aan werkgeheugen (32-bits)
Aanbevolen voor mensen die Ubuntu op hun oude XP of Vista-computer willen installeren

Meer downloads: 

Download Ubuntu 17.10.1
Niet aanbevolen: de meeste mensen kunnen beter Ubuntu 16.04 LTS gebruiken (zie hierboven)

Installatie: 
100% schoon

NB U moet wel een gevorderde pc-gebruiker zijn die zelf ook een besturingssysteem kan installeren en graag software uitprobeert. Anders is Ubuntu misschien te hoog gegrepen voor u.

Het installeren van Ubuntu vereist enige vaardigheid. U moet een iso-bestand op een cd kunnen branden en enige kennis hebben van partities. Het installatie-proces van Ubuntu spreekt verder voor zich.

1. Het gedownloade iso-bestand van Ubuntu dient u als image op een cd-rom te branden (lees hier Nederlandse instructies hoe u een cd kunt branden met Ubuntu erop).

2. Vervolgens start u uw pc op met de cd erin en kunt u Ubuntu installeren (naast Windows of alleen op een pc). Lees hier een uitgebreide Nederlandse installatie-handleiding.

3. Nadat u Ubuntu geïnstalleerd heeft kunt u het besturingssysteem naar uw wensen inrichten. Lees hier meer Nederlandse documentatie daarover.

Privacy: 
Verzamelt geen gegevens
Uitleg: 

Ubuntu komt in twee smaken: elke twee jaar een LTS-versie (Long Term Support) en een elk half jaar verschijnende nieuwe versie met de latest and greatest vernieuwingen (maar iets minder stabiel).

Voor de meeste mensen zal de LTS variant aan te bevelen zijn. Deze biedt 5 jaar updates en de mogelijkheid om elke twee jaar gratis naar de nieuwe LTS-versie te upgraden (gewoon vanuit de Software Updater). Gevorderde Linux-gebruikers kunnen de halfjaarlijkse versie kiezen (negen maanden updates en dan upgrade naar nieuwe versie).

Deel deze download: 

Reacties

Had boot en update problemen met windows 10 pro op mijn asus n551jx. Feitelijk was ik al dat gedoe van windows meer dan beu, vroeger al wat geproefd van linux en dan maar de stap gezet om volledig over te gaan naar ubuntu LTS. Ik wil niet meer terug naar windows ..... snel en stabiel

Heb twee laptops (1 met LXLE en de ander peppermint os), twee desktop pc's (1 oudere pc met Lubuntu en de ander met win10 pro) en windows vind ik nu echt een draak van een besturingssysteem nu ik linux echt heb kunnen ervaren. Het is omdat ik 1 game pc heb waarbij windows 10 uiteindelijk wel nodig is. Want door middel van playonlinux en wine kun je lang niet alles spelen.
Heb nu al een paar besturingssystemen uitgeprobeerd en mijn favoriet is momenteel Peppermint OS. (gebasseerd op Lubuntu) Lubuntu zelf is ook erg goed, al ervaarde ik soms instabiliteit met bepaalde processen en applicaties.
Peppermint OS is wel stabiel en ook super snel. LXLE is minder aantrekkelijk qua uiterlijk en taalpakketten maar wel iets sneller dan peppermint. Maar peppermint komt wel in de buurt qua snelheid. GeckoLinux (gebasseerd op OpenSUSE en xfce is de snelste editie) had ik via usb live stick met rolling updates uitgeprobeerd en die is ook wel aantrekkelijk voor een linux besturingssysteem. FreeBSD (TrueOS voor minder ervaren gebruikers) is erg goed beveiligd en misschien wel de beste keuzes als het gaat om veiligheid. Maar freebsd is natuurlijk geen linux en werkt anders. Probeer (desnoods via vmware workstation of iets vergelijkbaars) Peppermint OS maar eens voor een ubuntu alternatief. https://peppermintos...

Tip aan redactie:
Test eens Deepin GNU/linux, een distributie gebaseerd op Debian, huidige versie 15.5

Terecht wijst de redactie op het feit dat het beter is de LTS versie te gebruiken. Deze is stabiel en veel beter geschikt voor de gemiddelde gebruiker. Mijn advies:
De tussenliggende versies niet gebruiken.

Dus weg met de gevaarlijke Ubuntu zooi.

Lenovo G500, met UEFI en Windows 7 erop, gaat ook stuk. Toeval?

Goed genezen. Nooit geen Ubuntu meer, de beschadiging is onherstelbaar, een dure laptop kapot gemaakt buiten mijn schuld om. Wat geeft Ubuntu het recht om in de UEFI te rommelen?

In de bijgaande links wordt de reparatie gegeven.

https://askubuntu.co...

https://www.dedoimed...

Succes

1st reboot, update GRUB menu in the distro that controls the system Hoe kan je booten zonder usb? Je kan geen besturing installeren nadat ubuntu je eufi heeft aangetast

De genoemde bug lijkt me eerder een probleem voor een (U)EFI dan een BIOS. Op oude machines met een BIOS kan het OS geen invloed hebben op de werking van het BIOS. Bij (U)EFI kan een EFI-driver de boel verzieken. In 2013 was er een vergelijkbaar probleem.

Pagina's

Reageren

Verplichte controlevraag
Om spam tegen te houden
zwitserl_nd