Ubuntu

Actueel: 

19 oktober 2017
Ubuntu 17.10 is verschenen. Deze uitgave is de eerste nadat de Unity desktop weer is ingeruild voor Gnome.

Cijfer van bezoekers: 
Gemiddelde: 8.5 (1095 stemmen)
Voor Linux
Beschrijving: 

Ubuntu Linux is een besturingssysteem, net als Windows. Het grote verschil is echter dat Ubuntu gratis is! En Ubuntu is veilig en stabiel. Drie zeer goede redenen dus om over te stappen op Ubuntu. Maar, zult u misschien zeggen, Linux (waar Ubuntu een variant van is) is niet gebruikersvriendelijk en er is weinig software voor beschikbaar. Nou, dat valt wel mee...

Linux wordt steeds gebruikersvriendelijker

Linux-varianten als Ubuntu zorgen ervoor dat u na de installatie (die bijna simpeler is dan een Windowsinstallatie, Ubuntu is in minder dan een half uur geïnstalleerd) direct aan de slag kunt. Bijna alle hardware en randapparatuur worden automatisch herkend, zodat u gelijk kunt internetten, printen of foto's van uw camera kunt halen. Voor de moeilijker gevallen zijn vaak oplossingen te vinden binnen gebruikersforums die zeer behulpzaam zijn.

Als u Ubuntu geïnstalleerd heeft ziet u een bureaublad en een Starter (zijbalk) met diverse applicaties. De revolutionaire Unity interface in Ubuntu is anders dan u van Windows gewend bent, maar zal voor macOS gebruikers vertrouwder zijn. Het Ubuntu-logo linksboven opent de Dash (dashboard) met veel meer applicaties en zoekmogelijkheden.


Ubuntu met zijn Unity interface (klik op de afbeelding voor een grotere weergave)

Kortom:

  • Ubuntu is binnen een half uur geïnstalleerd (en tijdens de installatie worden ook geen moeilijke vragen gesteld, behalve misschien bij het maken van partities)
  • Bijna alle hardware en randapparatuur wordt probleemloos herkend

Er is heel veel (bekende) software beschikbaar voor Ubuntu Linux

U kunt internetten met Firefox, tekstverwerken, spreadsheets en presentaties maken met LibreOffice en mailen met Thunderbird, of voor zakelijk gebruik Evolution (vergelijkbaar met Outlook). Foto's bewerken kunt u met GIMP. Diashows maken, foto's importeren van uw camera of exporteren naar Flickr of PicasaWeb met het zeer handige Shotwell.

U bent waarschijnlijk al wat bekende programma's tegengekomen die u wellicht ook onder Windows gebruikt. En zo zijn er nog meer: FrostWire, Google Earth, Skype, Chromium, Opera en VLC Mediaplayer zijn eveneens beschikbaar onder Linux. En voor mensen die wel vaker open source software gebruiken zullen Inkscape (tekenprogramma) en Audacity (geluidsbewerking) geen onbekenden zijn. Behalve deze programma's zijn er nog duizenden andere programma's gratis te verkrijgen.

Met één klik kunt u ze in Ubuntu installeren. Ga naar het Softwarecentrum en er gaat een wereld voor u open. U hoeft niet, zoals in Windows zelf op zoek te gaan naar gratis software op internet (waarbij u ook nog moet uitkijken dat u geen spyware of virussen binnenhaalt), maar alle programma's worden u op een presenteerblaadje aangeboden. U hoeft alleen maar te kiezen welke software u wilt installeren. En bijna alles is gratis.

Voor verstokte Windows-gebruikers zal dit het paradijs op aarde zijn. Het kan echt nog: een lijst met duizenden gratis programma's die geschikt zijn voor Ubuntu. U hoeft niet meer te zoeken en niet meer te beoordelen of software wel betrouwbaar is: dat is al voor u gedaan.

Kortom

  • U zult veel software tegenkomen die u al vanuit Windows kent
  • Alle software is gratis (een heel enkele uitzondering daargelaten)
  • In Ubuntu kunt u duizenden betrouwbare programma's met één klik installeren
  • Met gratis Linux-software kunt u (bijna) alles doen wat u ook op uw Windows-pc deed (alleen voor spelletjes-fanaten is Linux iets minder geschikt)

Natuurlijk is het wennen, zult u problemen tegenkomen (sommige draadloze netwerkkaarten worden niet goed ondersteund) en vertrouwde Windows-software missen. Maar als u stabieler, veiliger, sneller en gratis besturingssysteem wilt dan is een overstap aan te raden.

Met een beetje avontuurlijkheid en doorzettingsvermogen komt u een heel eind. Wel moet u er enige lol in hebben om af en toe op zoek te gaan (Google is uw vriend) naar oplossingen voor problemen. Maar met onze tips kunt u vervolgens een heel eind komen.

Categorie: 
Besturingssysteem
Versienummer: 
16.04.3 LTS & 17.10
Laatst gewijzigd: 
19 oktober 2017
Licentie: 
Open source
Taal: 
Nederlands en Engels
Download: 

Download Ubuntu 16.04.3 LTS voor nieuwere pc's met meer dan 2 GB aan werkgeheugen (64-bits)
Aanbevolen voor mensen met modernere pc's of laptops

Download Ubuntu 16.04.3 LTS voor oude pc's met 2 GB of minder aan werkgeheugen (32-bits)
Aanbevolen voor mensen die Ubuntu op hun oude XP of Vista-computer willen installeren

Meer downloads: 

Download Ubuntu 17.10
Niet aanbevolen: de meeste mensen kunnen beter Ubuntu 16.04 LTS gebruiken (zie hierboven)

Installatie: 
100% schoon

NB U moet wel een gevorderde pc-gebruiker zijn die zelf ook een besturingssysteem kan installeren en graag software uitprobeert. Anders is Ubuntu misschien te hoog gegrepen voor u.

Het installeren van Ubuntu vereist enige vaardigheid. U moet een iso-bestand op een cd kunnen branden en enige kennis hebben van partities. Het installatie-proces van Ubuntu spreekt verder voor zich.

1. Het gedownloade iso-bestand van Ubuntu dient u als image op een cd-rom te branden (lees hier Nederlandse instructies hoe u een cd kunt branden met Ubuntu erop).

2. Vervolgens start u uw pc op met de cd erin en kunt u Ubuntu installeren (naast Windows of alleen op een pc). Lees hier een uitgebreide Nederlandse installatie-handleiding.

3. Nadat u Ubuntu geïnstalleerd heeft kunt u het besturingssysteem naar uw wensen inrichten. Lees hier meer Nederlandse documentatie daarover.

Privacy: 
Verzamelt geen gegevens
Uitleg: 

Ubuntu komt in twee smaken: elke twee jaar een LTS-versie (Long Term Support) en een elk half jaar verschijnende nieuwe versie met de latest and greatest vernieuwingen (maar iets minder stabiel).

Voor de meeste mensen zal de LTS variant aan te bevelen zijn. Deze biedt 5 jaar updates en de mogelijkheid om elke twee jaar gratis naar de nieuwe LTS-versie te upgraden (gewoon vanuit de Software Updater). Gevorderde Linux-gebruikers kunnen de halfjaarlijkse versie kiezen (negen maanden updates en dan upgrade naar nieuwe versie).

Deel deze download: 


Ook op GratisSoftware.nl:

Reacties

Geweldige besturing en veel software verkrijgbaar echt een aanrader zelf gebruik ik al jaren Ubuntu nu heden 16.04 LTS.

Groeten Ronald https://www.wallpape...

Ubuntu 17.10 (Oktober) komt al uit met Gnome.

Groot nieuws, zie link.

http://www.omgubuntu...

In feite is linux alleen maar de kern (kernel) en het besturingssysteem van de distributies, waarbij van alles en nog wat, maar vooral een grafische schil om linux heen is gebouwd. Linuz Thorvalds is de grondlegger en nog steeds betrokken bij het onderhoud van de linux kernel, die dus in alle distributies gebruikt wordt. Linux is dus een kaal besturingssysteem en zou praktisch onbruikbaar zijn voor de meeste mensen, zonder de omgeving zoals die door o.a. Ubuntu is toegevoegd. Helaas blijkt Unity, de grafische schil van Ubuntu nog steeds problemen te geven en wordt het ook niet door iedereen gewaardeerd. Gelukkig kun je ook andere grafische omgevingen gebruiken, zoals lxde (lubuntu) en xfce (xubuntu). Deze twee omgevingen bieden zelfs de mogelijkheid om voor afzonderlijke bureaubladen verschillende achtergronden te kiezen. Bij Unity is dit op een ingewikkelde manier alleen mogelijk, maar niet ondersteund, met Compiz waar Unity zelf ook op gebaseerd is.

Ubuntu 16.04.1 bevat nog fouten, waardoor het systeem al crasht bij het aanklikken van de Starter. Na het installeren van alle updates draait Ubuntu 16.04.1 wel goed genoeg om niet meteen te crashen. Versie 16.04.2 zal daarom ook wel goed draaien verwacht ik.
Wie Unity niet zo prettig vindt kan eenvoudig de xubuntu-desktop en/of de lubuntu-desktop toevoegen en naar keuze inloggen met een van de drie grafische schillen. Probeer niet achteraf de kubuntu-desktop te installeren, want dat gaat fout.

Xubuntu-desktop toegevoegd aan Ubuntu 16.04 en ingelogd met deze xubuntu-desktop draait Stellarium wel. Geheugen 3 GB, NVidia driver. Unity is blijkbaar nog niet stabiel genoeg.

Helaas crasht Stellarium, nog voor Stellarium helemaal is opgestart. Voorheen werkte dit programma nog wel goed.

Ubuntu vaak genoeg geprobeerd. Zit vol fouten. Bestanden worden niet volledig naar externe harde schijf gekopieerd (0 bytes per bestand), computer is in veel gevallen niet volledig af te sluiten en mp3-spelers en cameras staan ineens vreemde bestanden en mappen op waarschijnlijk wat in Windows verborgen bestanden zijn.

"NB U moet wel een gevorderde pc-gebruiker zijn die zelf ook een besturingssysteem kan installeren en graag software uitprobeert. Anders is Ubuntu misschien te hoog gegrepen voor u."
Dus nog steeds niet geschikt voor het grote publiek en een tegenhanger van Windows.
Het wordt hoogtijd dat Linux volwassen en kinderlijk eenvoudig wordt.

Het UBUNTU besturingssysteem is op zich veel eenvoudiger te installeren dan een Windows systeem. Veel mensen die ik ken slagen er echter ook niet in om een Windows installatie van scratch op te bouwen en duwen hun PC van het minste probleem bij de computerboer binnen. Daarbij heb je veel meer mogelijkheden dan zo maar Ubuntu in de plaats van Windows te plaatsen, je kan beide besturingssystemen naast elkaar zetten, je hoeft daarvoor enkel een simpele vraag met ja of nee aan te klikken bij de installatie.
Persoonlijk hou ik meer van Linux Mint dan van Ubuntu sinds de Unity interface gekomen is, de meeste Windows gebruikers voelen zich in MINT direct thuis.
Linux Mint Mate heb ik bij tientallen mensen op hun PC geïnstalleerd en die vinden het gebruik ervan kinderlijk eenvoudig tegenover Windows...

Pagina's

Reageren

Verplichte controlevraag
Om spam tegen te houden
zwits_rland