elementary OS

Horizontal Tabs

Ons oordeel

DL

Beschrijving: 

Als je ooit macOS gebruikt hebt dan zal elementary OS je bekend voorkomen. De Linux-distributie heeft een zelfde soort Dock midden onderaan het scherm en ook het Instellingen-venster lijkt verdacht veel op dat van een Mac. En ook het uiterlijk ziet er stijlvol uit met een lichte zweem van Apple. Maar verder is het toch vooral Linux dat de klok slaat: elementary OS is een degelijk op Ubuntu gebaseerd besturingssysteem met eigen Pantheon desktop en eigen ontwikkelde standaard-apps.

elementary OS is ontstaan in 2011 en heeft een eigen op Gnome gebaseerde desktop-omgeving die Pantheon heet. Ook de standaard-apps zijn door elementary ontwikkelaars zelf gemaakt. Dus geen Firefox of Chromium maar Web (op Epiphany gebaseerd) en geen Thunderbird of Evolution maar Pantheon Mail.

Alle standaard-apps in elementary OS doen wat ze moeten doen, maar misschien gebruik je toch liever wat bekendere apps. En dan komt een in eerste instantie onaangename verrassing: als je gaat zoeken in het AppCenter naar bekende open source applicaties als LibreOffice, Firefox, Thunderbird en GIMP dan zul je ze niet vinden. Ze zitten niet in de standaard softwarebronnen van elementary OS.

Maar gelukkig kun je deze apps wel installeren, want elementary OS maakt ook gebruik van FlatPaks en via flathub.org kun je alle bekende open source en Linux-apps downloaden. En het voordeel: nadat je op deze manier één app hebt geïnstalleerd (sideloaden) in elementary OS kun je daarna in het AppCenter ook alle applicaties van FlatHub zoeken en installeren.

Al met al is elementary OS een mooi uitziende Linux distributie die een heel eigen stijl heeft die vooral Mac-gebruikers bekend zal voorkomen. elementary OS heeft niet de uitgebreidste mogelijkheden, maar als je uiterlijk en eenvoud belangrijk vindt dan is het een goede keuze.

Inst

Reacties

Heb al eens gemerkt dat eid software niet werkte in firefox, maar wel in de chromium browser.

werkt en goed op mijn laptop.Het enige dat ik niet vind is EID softwarevdie werkt en compatible is

Deze os werkt heel goed op mijn minilaptop met een Intel Celeron van jaren geleden. Het is me wel opgevallen dat Chrome beter werk dan Firefox, b.v. de filmpjes op internet draaien met Chrome zonder problemen, helaas met Firefox, heel vaak dat het beeld vaak hapert.

Ook deze staat op mijn verlanglijstje om eens uit te testen.

ik denk dat Flatpak de toekomst is voor Linux.. Het is een logische ontwikkeling gezien de vele soorten Linux versies. Flatpak heeft nadelen en voordelen, de voordelen wegen zwaarder denk ik.
Mooi dat het standaard is in elementary OS
https://flathub.org/...