Zorin OS Core

Cijfer van bezoekers: 
Gemiddelde: 8.8 (19 stemmen)

Horizontal Tabs

Beschrijving: 

Zorin OS is een Linux besturingssysteem dat sinds 2009 gemaakt wordt door de broers Artyom en Kyrill Zorin uit Ierland. Zorin OS is gebaseerd op de Ubuntu LTS uitgaven, maar heeft een drastisch aangepast uiterlijk. De standaard Zorin desktop lijkt op Windows met een startmenu en systeembalk onderaan, maar is makkelijk aan te passen naar de Gnome-desktop vormgeving.

Zorin OS is een compleet Linux-besturingssysteem dat van alle gemakken voorzien is en de beschikking heeft over alle software die ook voor Ubuntu te downloaden is. Standaard geïnstalleerd zijn onder andere browser Firefox, LibreOffice, fotobewerker GIMP en mailprogramma Evolution. Maar je kunt via de Software-app nog duizenden andere gratis programma's installeren, net als bij Ubuntu en andere Linux-distributies. Zo kun je heel snel bijvoorbeeld VLC, Thunderbird, Chromium, Opera, Brave, Spotify, Audacity, Inkscape, Microsoft Teams, Skype en veel meer downloaden.

Zorin OS is een fraai uitziend en gebruikersvriendelijk besturingssysteem dat gebaseerd is op de stabiele Ubuntu LTS uitgaven. Omdat het de Windows indeling gebruikt met startmenu en systeembalk onderaan is het ook voor Windows-gebruikers snel wennen.

Zorin OS Core is de gratis versie van Zorin. Er is ook een betaalde Pro versie die onder andere als extraatje biedt dat je de vormgeving van Windows 11 of macOS kunt instellen (met taakbalk of dock midden onderin het scherm).

DL

Inst

Website producent: 

Reacties

Hoi,
Ik heb zorin 16 lite op mijn computer geinstalleerd [oude vista computer] draait soepeler als zorin 16. Het ziet er praktisch hetzelfde uit.

Geweldige distro.... Zorin OS 16 is echt een koploper
Weg met windows zou ik zeggen!

@Ed W.
Kan ik eens proberen om van 4 naar 8Gb te gaan.
Ook je andere tips kan ik eens bekijken en tevens goed om te weten dat Zorin OS nogal zwaar is om virtueel te draaien.

Gisteren kreeg ik de printer niet aan de praat, nu doet die het wel :) Zorin geïnstalleerd op mijn pc, ik vind het prachtige Linux distro en wat zo geniaal is, zorin appearance, de desktop die met één klik veranderd kan worden in je eigen voorkeur. Verder vind ik de voor- geïnstalleerde software in Zorin goed doordacht, niet te veel software die ik toch nooit zal gebruiken. Standaard flatpak ondersteuning. En Grub, ziet er mooi en duidelijk uit met een dualboot ..kortom, Zorin is gewoon Top !

@WriTer:
Nu is 4 Gb geheugen ook niet al te veel, wellicht kan je het eens met 8Gb proberen? En hoe staat het met de hoeveelheid toegewezen videogeheugen? Ook de virtuele netwerkadapter kan vertragend werken.
Om zaken uit te testen is een virtuele omgeving prima, maar het heeft wel zijn beperkingen heb ik uit eigen ervaring (met VirtualBox) gemerkt.

@Anoniem
Tja, maar als je weinig standaard geheugen hebt kan ik dat aannemen omdat je moet delen met de virtuele Zorin OS in VMWare, maar ik heb standaard 32GB geheugen, zou toch moeten lukken dacht ik?

@Ed W.
Wat te weinig geheugen vermoede ik al en die heb ik virtueel verhoogd van 2 naar 4 GB, maar er was ook een optie om Zorin OS te installeren met Nvidia drivers.
Ik weet niet meer of ik dat gedaan heb maar ik dacht het niet, ga dat eens controleren.
Goede tip om op een aparte partitie te installeren, maar ik wil eerst verder virtueel testen.
Ook andere Linux distros staan op mijn verlanglijst om te testen.

Op een oudere laptop deze distro geïnstalleerd en ben heel tevreden met hoe het eruit ziet en werkt. Op een ssd, dual core processor, maar 3GB aan Ram en toch redelijk vlot draaiend voor internet, muziek en youtube video's.

Zorin OS herkent mijn draadloze printer niet, dat doet Ubuntu beter. Wel heel jammer, want Zorin ziet er prachtig uit

@Writer, misschien komt het door VMWare Workstation.. want Zorin is geen lichtgewicht, vergelijkbaar met de afgeleide, Ubuntu die je ook niet meer een lichtgewicht besturingssysteem kan noemen, bedoeld voor moderne computers. Zorin is Ubuntu met een eigen jas ;-)

Pagina's