Zorin OS Core

Horizontal Tabs

Ons oordeel

DL

Beschrijving: 

Zorin OS is een Linux besturingssysteem dat sinds 2009 gemaakt wordt door de broers Artyom en Kyrill Zorin uit Ierland. Zorin OS is gebaseerd op de Ubuntu LTS uitgaven, maar heeft een drastisch aangepast uiterlijk. De standaard Zorin desktop lijkt op Windows met een startmenu en systeembalk onderaan, maar is makkelijk aan te passen naar de Gnome-desktop vormgeving.

Zorin OS is een compleet Linux-besturingssysteem dat van alle gemakken voorzien is en de beschikking heeft over alle software die ook voor Ubuntu te downloaden is. Standaard geïnstalleerd zijn onder andere browser Firefox, LibreOffice, fotobewerker GIMP en mailprogramma Evolution. Maar je kunt via de Software-app nog duizenden andere gratis programma's installeren, net als bij Ubuntu en andere Linux-distributies. Zo kun je heel snel bijvoorbeeld VLC, Thunderbird, Chromium, Opera, Brave, Spotify, Audacity, Inkscape, Microsoft Teams, Skype en veel meer downloaden.

Zorin OS is een fraai uitziend en gebruikersvriendelijk besturingssysteem dat gebaseerd is op de stabiele Ubuntu LTS uitgaven. Omdat het de Windows indeling gebruikt met startmenu en systeembalk onderaan is het ook voor Windows-gebruikers snel wennen.

Zorin OS ondersteunt zowel Flatpak, AppImage als Snap om programma's te installeren. Naast .deb natuurlijk. Sinds Zorin OS 16.3 is een upgrade tool ingebouwd waardoor je vanuit Zorin OS 15 naar 16 kunt upgraden zonder een herinstallatie te hoeven doen. En je kunt van Zorin OS Core naar het betaalde Pro opwaarderen als je wilt.

Zorin OS Core is de gratis versie van Zorin. Er is ook een betaalde Pro versie die onder andere als extraatje biedt dat je de vormgeving van Windows 11 of macOS kunt instellen (met taakbalk of dock midden onderin het scherm).

Inst

Reacties

voor anoniem .
ik heb windows 10 vervangen met zorin dus voor mijn is het wel een vervanger , en ik kan er alles mee doen waar ik een pc voor gebruik .
en ik denk dat het wel een vervanger is voor vele mensen als windows 10 straks geen updates meer zal krijgen .
het is inderdaad geen windows , maar daarom schreef ik al voor de meeste basic pc gebruikers heeft het alles wat man nodig heeft .

Zorin is gewoon Ubuntu met het uiterlijk van Windows, beslist geen vervanger. Zorin is wel een hele mooie Linux versie, dat wel weer.

een mooi stukje tekst van satif met duidelijke systeem eisen .
ik heb een oude lenovo pc met i3 processor 8 ram en een ssd en een hd die ik als opslag gebruik .
bij mijn werkt zorin os lite super vlotjes en als een normale computer gebruiker kan ik er alles mee doen , fire fox is standaard maar je kan hel makkelijk chrome ect downloaden via de software store .
ik zie voor mijn geen redenen of meerwaarden om van xfce ( lite ) naar core te gaan en zoals GS al aangaf vrij makkelijk om ovet te stappen van windows .

@Jan,

Beide distro's zijn geschikt voor desktops en laptops met oude hardware.

Minimale systeemvereisten Zorin OS:

Zorin OS Core:
CPU: 1 GHz Dual Core (64-bit)
RAM: 2 GB
Opslagruimte: 10 GB (Core & Education) of 20 GB (Ultimate)
Displayresolutie: 800 × 6001

Zorin OS Lite:
Deze versie is ontworpen om zelfs op oudere computers met lage prestaties te werken.
CPU: 700 MHz processor
RAM: 512 MB
Opslagruimte: 8 GB

Voor optimale prestaties wordt echter het volgende aanbevolen:
CPU: 1.5 GHz processor
RAM: 1 GB
Opslagruimte: 20 GB

De systeemvereisten voor Linux Mint variëren afhankelijk van de distributie. Voor een eerste volledige installatie zonder verdere uitbreidingen heeft Linux Mint minimaal 15 GB schijfruimte en 2 GB RAM nodig. Als je een soepelere werking wilt en ruimte om andere programma’s te installeren, wordt het advies gegeven om het dubbele van deze waarden te gebruiken. Hier zijn de belangrijkste systeemvereisten:

RAM: Minimaal 2 GB, maar 1 GB kan ook werken voor een basisinstallatie.
Schijfruimte: Minimaal 15 GB, maar 20 GB wordt aanbevolen als u bestanden wilt opslaan.
Resolutie: Minimaal 1024 x 768.
Architectuur: De 64-bits versie kan in BIOS- of UEFI-modus worden uitgevoerd, terwijl de 32-bits versie alleen in BIOS-modus opstart.
Voor een soepelere ervaring, overweeg om meer RAM en schijfruimte toe te wijzen. Houd er rekening mee dat de benodigde schijfruimte ook afhangt van de programma’s en bestanden die u later toevoegt. Gelukkig kan Linux Mint op zowel oude als moderne systemen worden geïnstalleerd, dus er is veel flexibiliteit

Weten mensen mij te informeren, die zowel Zorin-Core/Lite als Mint-Cinnamon/Mate wat langer hebben gebruikt, welke voor oude hardware/CPU (maar voldoende RAM en SSD) het handigste en het beste vloeiend gedrag geeft ?

@egje
Hier wordt gesproken van dat het nog enkele weken tot enkele maanden zou kunnen duren. April, mei misschien:
https://forum.zorin....

is er ook al bekent wanneer zorin os 17 lite versie uitkomt?

@ Redactie bedankt.
Handig is om in Software & Updates bij "Updates";
-Automatisch op udates controleren op "dagelijks" te zetten
-Wanneer er veiligheidsupdates zijn: "Automatisch downloaden en installeren"
-Wanneer er andere updates zijn: "Direct weergeven"

@Kees
Bij deze toegevoegd.

@Redactie, sorry was vergeten mijn naam in te vullen dus Anoniem is Kees.

Pagina's