Zorin OS Core

Ons oordeel

DL

Beschrijving: 

Zorin OS is een Linux besturingssysteem dat sinds 2009 gemaakt wordt door de broers Artyom en Kyrill Zorin uit Ierland. Zorin OS is gebaseerd op de Ubuntu LTS uitgaven, maar heeft een drastisch aangepast uiterlijk. De standaard Zorin desktop lijkt op Windows met een startmenu en systeembalk onderaan, maar is makkelijk aan te passen naar de Gnome-desktop vormgeving.

Zorin OS is een compleet Linux-besturingssysteem dat van alle gemakken voorzien is en de beschikking heeft over alle software die ook voor Ubuntu te downloaden is. Standaard geïnstalleerd zijn onder andere browser Firefox, LibreOffice, fotobewerker GIMP en mailprogramma Evolution. Maar je kunt via de Software-app nog duizenden andere gratis programma's installeren, net als bij Ubuntu en andere Linux-distributies. Zo kun je heel snel bijvoorbeeld VLC, Thunderbird, Chromium, Opera, Brave, Spotify, Audacity, Inkscape, Microsoft Teams, Skype en veel meer downloaden.

Zorin OS is een fraai uitziend en gebruikersvriendelijk besturingssysteem dat gebaseerd is op de stabiele Ubuntu LTS uitgaven. Omdat het de Windows indeling gebruikt met startmenu en systeembalk onderaan is het ook voor Windows-gebruikers snel wennen.

Zorin OS ondersteunt zowel Flatpak, AppImage als Snap om programma's te installeren. Naast .deb natuurlijk. Sinds Zorin OS 16.3 is een upgrade tool ingebouwd waardoor je vanuit Zorin OS 15 naar 16 kunt upgraden zonder een herinstallatie te hoeven doen. En je kunt van Zorin OS Core naar het betaalde Pro opwaarderen als je wilt.

Zorin OS Core is de gratis versie van Zorin. Er is ook een betaalde Pro versie die onder andere als extraatje biedt dat je de vormgeving van Windows 11 of macOS kunt instellen (met taakbalk of dock midden onderin het scherm).

Inst

Reacties

@ Redactie bedankt.
Handig is om in Software & Updates bij "Updates";
-Automatisch op udates controleren op "dagelijks" te zetten
-Wanneer er veiligheidsupdates zijn: "Automatisch downloaden en installeren"
-Wanneer er andere updates zijn: "Direct weergeven"

@Kees
Bij deze toegevoegd.

@Redactie, sorry was vergeten mijn naam in te vullen dus Anoniem is Kees.

@Redactie, misschien een idee om dit ook in de aankondiging te plaatsen?

@Kees
Na updaten kwam de Upgrader bij ons ook te voorschijn in Software inderdaad.

Je kunt gewoon vanuit "Software" het programma "Upgrade Zorin OS" installeren.

Zorin lite wordt door mij erg gewaardeerd door een soepele en ongestoorde werking met automatische update. Dus geen herinstallatie nodig.

Wat een overdreven waardering van Zorin. Op www.distrowatch.com staat Zorin op 11, terwijl mijn favoriet Linux Mint al jaren als een van de beste op 3 staat. Zal toch wel niet voor niets zijn toch!! Voordeel mint is ook dat bij upgrade gewoon gekozen kan worden via toets upgrade terwijl Zorin opnieuw geinstalleerd moet worden!! Zorin fans zullen wel zeggen dat je de backup kunt gebruiken om te upgraden. Dat klopt wel, maar voor mij hoeft dat niet!! Gewoon upgraden. Ieder het zijne of het hare!!

Had nog nooit van Zorin gehoord. Wel van Mint en SuSe en Ubuntu.
Ik heb Mint wel eens uitgeprobeerd een tijdje, dat beviel best goed. Later weer terug geschakeld naar Windows.

Hier op Gratissoftware.nl heb ik Zorin voor het eerst ontmoet.
Ik heb eerst online hier, maar ook op andere sites en forums mij zitten verdiepen in wat Zorin nou precies is, en of dat echt zo goed is als iedereen daarover zo positief schrijft.

Dan kan het toch niet anders dan dat dit dé Windows vervanger is ?

Ik heb een opstartbaar usb stickje gemaakt via Belena Etcher met de *.iso die ik van de server uit Ierland heb gedownload, gezien de Nederlandse server geen download binnen haalt.
Stickje gemaakt, en de computer daarvan op laten starten.
Eerst via een testomgeving allerhande programma's geprobeerd draaiende te krijgen die ik ook in Windows gebruik.

Dat ging al verrassend goed.

Ik werk al met een aantal programma's die ook voor Linux geschikt zijn, dus dat is wellicht mijn voordeel omdat ik die programma's al ken.

In mijn pc heb ik 2 M.2 SSD's ingebouwd en op de 1e staat Windows 10.
Op de 2e staat nu Zorin os Core 16.2 permanent geïnstalleerd.
Tijdens het opstarten krijg ik keurig netjes een keuze menu te zien welke M.2 ik wil starten:
* Zorin
* Windows
Met de pijltjes toetsen van mijn toetsenbord kan ik naar beneden/boven bladeren als ik Windows wil starten, gevolgd door een enter.

Maar wat blijkt ?

Ik werk inmiddels meer dan een week met Zorin, en heb sindsdien niet meer omgekeken naar Windows.

Gisteren heb ik besloten om mijn laptop met Windows 11 ook over te zetten naar een permanente Zorin Linux.
Dat gaat om te beginnen al vele malen sneller dan Windows installeren overigens, en standaard out-of-the-box wordt alle hardware zowel op desktop als ook op laptop herkend.

1 apparaat krijg ik niet aan de gang op desktop, mijn streamdeck XL.
nou ja, als dat alles is heb ik daar vrede mee.

Voor de rest heb ik alles draaien waarmee ik graag werk, en heb ik zeggen en schrijven 2x de terminal nodig gehad.
1x om NordVPN te kunnen installeren, maar inmiddels weet ik ook een andere manier om de VPN te installeren zonder terminal en kan ik verder de VPN ook bedienen zonder terminal

en 1x om de M.2 te trimmen.

Ik heb werkelijk waar nog nooit zo'n gebruiksvriendelijk en mooi uitziend besturings systeem gezien, laat staan mee gewerkt.

Ik snap niet waarom Zorin niet zo bekend is, nu ik zelf ervaar hoe netjes alles werkt, ondersteund wordt, herkend wordt, en makkelijk in te stellen is.
Ik ben totaal geen Linux kenner, eerder een Linux leek, maar zelfs ik kan met Zorin Linux foutloos werken.
En dat zonder al te veel moeite of hele avonden moeten zoeken naar functies die ik in Windows blindelings weet te vinden.

De leercurve is echt heel erg laag.

In Windows 10 en 11 ben ik een doorgewinterde veeleisende gebruiker die al jaren en jaren met Windows heeft gewerkt, ja dat lees je goed: heeft gewerkt

Inmiddels werk ik met de volgende programma's in Zorin Linux:
NordVPN
OBS
Olive
Libre Office
Time Shift
Pulse Effects
schermafdruk
nVidia X Server
GreenWithEnvy
Video downloader
VLC
Qmmp
Google Chrome
Aegisub
Signal
Skype
Steam
Audacity
Fre:AC

Ik heb mijn NAS zichtbaar in Zorin en zodra ik deze "mount" staat er op mijn buroblad een icoontje naast mijn persoonlijke map en prullenbak die ook op het buroblad staan.

Werk ik met een donker kleuren thema, met de systeembalk geheel doorschijnend en met een totaal andere achtergrond foto.

Speel ik muziek en kijk ik een paar films of download ik muziek clips die ik graag wil zien.

Neem ik mijn youTubne videootjes op met meerdere camera's en met greenscreen effecten en monteer en bewerk ik die in mijn vertrouwde video editor Olive

Maak ik images en backups van mijn complete Zorin installatie inclusief partities op een extern aangesloten SSD
Heb ik daar zelfs backup schema's voor ingesteld zodat op vaste momenten backups gemaakt worden (maandelijks maar ook dagelijks) en heb ik daar helemaal geen omkijken meer naar.
Heb ik zelfs getest of een image ook echt eenvoudig terug te zetten is, mocht er ooit iets met Zorin aan de hand zijn.
Nou, dat gaat net zo makkelijk als het maken en is in minder dan 10 tellen weer terug gezet, waarna de machine opnieuw op start en ik weer werk met een gezonde Zorin installatie met al mijn toevoegingen, instellingen en aanpassingen bewaard gebleven.
Hoe eenvoudig en makkelijk is dat ?

Al mijn Microsoft Office documenten en spreadsheets worden keurig ingelezen door Libre Office en heb ik Libre Office ingesteld dat nieuwe documenten of spreadsheets in de Microsoft Office indeling standaard opgeslagen moeten worden, omdat die documenten ook op Windows computers gebruikt worden.

Dit alles heb ik in een halve avond op de desktop pc ingesteld.

Ik kan met recht zeggen: Zorin os Core 16.2 is met recht een echte Windows vervanger !
Kan je dus niet upgraden naar Windows 11 en later Windows 12, omdat Microsoft vind dat je te oude hardware gebruikt ?

Dan weet je nu wat te doen !

Een bedankje is hier op zijn plaats:
Dank jullie wel Gratissoftware.nl

In België zijn er banken die Linux vermelden. Vereiste: besturingssysteem en internetbrowser up to date houden. De risico’s om iets mis te gaan zijn volgens mij nog altijd het grootst op een Windows systeem. Virus of backing.

Pagina's