Debian

Horizontal Tabs

Ons oordeel

DL

Beschrijving: 

Debian is een van de oudste nog bestaande Linux-distributies die nog altijd fungeert als de basis voor het populaire Ubuntu. De naam komt van de samenvoeging van de voornamen van bedenker Ian Murdock en zijn vriendin Debra. Debian is te krijgen met Gnome, KDE en andere desktop-varianten.

Debian is vooral onder hardcore Linux-fans populair. Debian is een heel stabiel systeem, maar gebruikersvriendelijkheid en toegankelijkheid - wat zich onder andere uit in een weinig overzichtelijke website - staan wat minder hoog in het vaandel dan bij bijvoorbeeld Ubuntu of Linux Mint.


Alle desktop omgevingen die je kunt gebruiken in Debian 10 buster

Enige technische kennis is een pré als je Debian gaat uitproberen. Overstappers van Windows die Linux willen proberen kunnen beter eerst bovengenoemde alternatieven proberen. Debian is geschikter voor gevorderden, die dan wel een heel goed besturingssysteem hebben.

Inst

Hulp en ondersteuning: 

Reacties

Veilig en stabiel, wel met wat oudere software, maar dit is geen nadeel, integendeel. Je hebt wel wat werk nodig om alles naar wens te installeren, drivers en dergelijke. Niet voor absolute beginners, maar op youtube vind je meer dan genoeg om je op weg te helpen.

Ik ben onlangs overgestapt van windows naar linux op een desktop van 11j oud, gestart met mint vervolgens ubuntu, manjaro, mx linux en nu op debian. Debian is tot nu toe het meest stabiele systeem in mijn geval. Ik denk dat dit laatste een blijvertje is

Ubuntu en Linux mint krijgen binnenkort ook een update.

Je kunt ook gebruik maken van deze tool voor het "branden" van diverse Distro's
https://unetbootin.g...

link met live distro's
https://cdimage.debi...

Moderne distributies zijn ook van usb-stick te installeren of in live-mode te draaien, op CD branden ed is niet meer van deze tijd. Gebruik Lili USB Creator om een opstartbare USB stick te maken met de gewenste distro erop.

LOL

Ik boedel Zorin 12. Autocorrectie fout

Debian heeft heel veel kinderen..één daarvan is Zoeken 12. Zeer de moeite waard om eens te proberen.

Een erg mooie, op Windows lijkende variant van debian en gebaseerd op Ubuntu is LXLE. LXLE gebruikt een lichtgewicht grafische schil en levert 100 mooie achtergronden mee in je persoonlijke Pictures map. Het Softwarecentrum werkt met een winkelmandje, dat je eerst vult met alle gewenste programma's, die je daarna pas installeert. Dat werkt beter dan de Ubuntu- en Linux Mint methode, waarbij de installatie van elk programma afzonderlijk meteen gestart wordt. Denk er wel om dat je pc minimaal 4 GB werkgeheugen heeft voor de 64-bit versies van linux. Kies anders voor de 32-bit versie, die maximaal 3 GB nodig heeft.

Pagina's