Debian

Geschikt voor: 
Voor Linux
Cijfer van bezoekers: 
Gemiddelde: 8.2 (161 stemmen)
Actueel: 

16 juli 2018
Debian 9.5 is verschenen. Deze onderhoudsuitgave lost fouten op en plakt lekken dicht. Ook worden veel software-pakketten bijgewerkt naar een nieuwere versie.

Beschrijving: 

Debian is een van de oudste nog bestaande Linux-distributies die nog altijd fungeert als de basis voor het populaire Ubuntu. De naam komt van de samenvoeging van de voornamen van bedenker Ian Murdock en zijn vriendin Debra. Debian is te krijgen met Gnome, KDE en andere desktop-varianten.

Debian is vooral onder hardcore Linux-fans populair. Debian is een heel stabiel systeem, maar gebruikersvriendelijkheid en toegankelijkheid - wat zich onder andere uit in een weinig overzichtelijke website - staan wat minder hoog in het vaandel dan bij bijvoorbeeld Ubuntu of Linux Mint.

Enige technische kennis is een pré als u Debian gaat uitproberen. Overstappers van Windows die Linux willen proberen kunnen beter eerst bovengenoemde alternatieven proberen. Debian is geschikter voor gevorderden, die dan wel een heel goed besturingssysteem hebben.

Categorie: 
Besturingssysteem
Versienummer: 
9.5
Licentie: 
Open source
Taal: 
Nederlands en Engels
Website: 
Download: 

Download Debian
(download het .iso-bestand van Debian, lees hieronder installatie-instructies)

Installatie: 
100% schoon

U dient het gedownloade iso-bestand op dvd of cd te branden. Na het opstarten van uw pc vanaf deze cd/dvd begint de installatie. Ook kunt u het iso-bestand gebruiken om Debian als virtuele machine vanuit bijvoorbeeld Windows te draaien.

Let goed op bij het maken van partities anders kunt u uw bestaande Windows-installatie en bestanden overschrijven en kwijtraken!
Als u nog nooit een Linux-distributie geïnstalleerd heeft is het niet aan te raden dat u dit zelfstandig doet. Vraag hulp of lees u eerst heel goed in. Of installeer Debian op een oude pc - of als virtuele machine - waar eventueel verlies van gegevens geen kwaad kan.

Hulp en ondersteuning: 
Deel deze download: 

Reacties

Moderne distributies zijn ook van usb-stick te installeren of in live-mode te draaien, op CD branden ed is niet meer van deze tijd. Gebruik Lili USB Creator om een opstartbare USB stick te maken met de gewenste distro erop.

link met live distro's
https://cdimage.debi...

LOL

Debian heeft heel veel kinderen..één daarvan is Zoeken 12. Zeer de moeite waard om eens te proberen.

Ik boedel Zorin 12. Autocorrectie fout

Een erg mooie, op Windows lijkende variant van debian en gebaseerd op Ubuntu is LXLE. LXLE gebruikt een lichtgewicht grafische schil en levert 100 mooie achtergronden mee in je persoonlijke Pictures map. Het Softwarecentrum werkt met een winkelmandje, dat je eerst vult met alle gewenste programma's, die je daarna pas installeert. Dat werkt beter dan de Ubuntu- en Linux Mint methode, waarbij de installatie van elk programma afzonderlijk meteen gestart wordt. Denk er wel om dat je pc minimaal 4 GB werkgeheugen heeft voor de 64-bit versies van linux. Kies anders voor de 32-bit versie, die maximaal 3 GB nodig heeft.

Ik lees net dat Debian Linux-oprichter Ian Murdock op 28-12-'15 is overleden. Hij werd 42 jaar. Waar aan hij is overleden ,werd niet vermeld.

Tragisch. De omstandigheden rond zijn overlijden zijn onduidelijk, maar lijken heel heftig:
http://www.zdnet.com...
http://www.phoronix....

De omstandigheden zijn verdacht ,maar over de twitter-berichten die in zijn laatste uren zijn verschenen wordt op de site van dutchitchannel.nl het volgende gezegd : Wel verschenen er op zijn account maandag, de dag van zijn dood, enkele scherpe tweets over een incident met de politie (hier na te lezen op Pastebin), voorafgegaan aan een bericht waarin hij het zelfs over zelfmoord had. Al bestaat de kans dat zijn account werd gehackt gezien de toon en ongewoonheid van de berichten. Ook is het account intussen offline gehaald, wat eerder een uitzondering is op Twitter. http://dutchitchanne...

Pagina's

Reageren

Verplichte controlevraag
Om spam tegen te houden
noorweg_n