Solus

Horizontal Tabs

Ons oordeel

DL

Beschrijving: 

Solus is een sinds 2015 bestaand Linux besturingssysteem dat door onafhankelijke ontwikkelaars wordt gemaakt. Solus richt zich op gebruikersvriendelijkheid en heeft een fraai uiterlijk, dat afwijkt van andere Linux-distributies door de eigen desktop-omgeving Budgie. Solus is een semi-rolling-release distributie die de beschikking heeft over alle software die je van Linux verwacht.

Eigen desktop environment: Budgie

Solus is een op de Linux kernel gebaseerde distro (Linux variant) die als bijzonderheid heeft dat het een eigen bureaublad-omgeving gemaakt heeft: Budgie desktop environment. Budgie is nu nog gebaseerd op Gnome maar zal vanaf Solus 11 geheel zelf ontwikkeld worden. Budgie wordt ook door sommige andere distro's aangeboden (naast bijvoorbeeld Gnome, KDE, Mate, Xfce en Cinnamon): OpenSuse, Ubuntu Budgie, Arch Linux en Debian zijn hier voorbeelden van.

Solus Budgie is een mooi uitziende bureaubladomgeving. De indeling is als Windows: een taakbalk met links een menu met alle programma's en rechts een systeembalk. Extraatje is het zijpaneel 'Raven' met diverse applets en meldingen. De Budgie Desktop is geheel naar eigen wens en uiterlijk aan te passen via de Budgie Bureaublad Instellingen app.


Solus Budgie Desktop (klik voor groter op de afbeelding)

Solus Budgie is een semi-rolling-release, wat betekent dat er elke week updates zijn maar dat die nog wel eerst uitgetest worden om de stabiliteit te waarborgen. Pakketbeheerder in Solus is eopkg: een vork van de PiSi package manager van Pardus Linux.

Alle bekende Linux-software zoals bijvoorbeeld Firefox, Thunderbird en LibreOffice is geïnstalleerd op Solus. Via het Software Centrum is natuurlijk nog veel meer te verkrijgen.

Solus is een eigenzinnige Linux-distro die met de zelf ontwikkelde Budgie desktop een mooi uitziend en gebruikersvriendelijk besturingssysteem brengt. Zeker de moeite waard om eens uit te proberen.

Inst

Reacties

Solus is niet gebaseerd op Debian, maar gebruikt eigen pakketten. Dit houdt in dat maar heel weinig pakketten kunnen worden toegevoegd aan de bestaande pakketten. Jammer, want het is een gebruiksvriendelijk en snel systeem.

Geef mij maar Linux mint MATE en alles instellen als Mint-X-Blue,simpel eenvoudig en mooi en alles wat een computer moet kunnen,meer moet dat niet zijn,trekt goed op imac als je het Dock aan past

Inmiddels heb ik Solus in VirtualBox geïnstalleerd en wat uitgetest. Op zich een goede, mooie en gebruiksvriendelijke Linux versie, maar mijns inziens niet beter of slechter dan andere. Keuze welke Linux distro te kiezen blijft erg persoonlijk: de ene heeft voordelen boven een ander en ook nadelen. Het is maar net wat je zoekt en een keuze is vaak eerder gevoelsmatig dan rationeel.

Ik heb elke distro al geprobeerd. Dat lukt makkelijk in 10 jaar!! Als je nu nog niet weet wat de beste is. Trouwens in 10 jaar is er een grote evolutie geweest. Wat 10 jaar geleden goed was is nu misschien slecht of verdwenen!! Iedereen mag zijn of haar keuze bepalen!! Proberen maar. Succes ermee.

Ik ga deze ook eens proberen.
@Bert: knap dat je met 10 jaar ervaring dat weet! Ik heb inmiddels meer dan 10 jaar ervaring met verschillende Linux versies en ik weet nog steeds niet wat de beste/fijnste/makkelijkste (en ga zo maar door) is.

Fijn dat Solus wordt toegevoegd, maar waarom Manjaro niet? Nummer 3 van Distrowatch en erg gebruiksvriendelijk!! Ook voor beginners. Ik heb al 10 jaar ervaring met Linux. Dus ik kan het weten.

Dit lijkt meer op Windows 7.
Met een Linux schil…

Reageren

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <em> <strong> <br> <p>
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en paragrafen worden automatisch gesplitst.
  • <img> elements are lazy-loaded.
Verplichte controlevraag
Om spam tegen te houden
fr_nkrijk