antiX

Horizontal Tabs

Ons oordeel

DL

Beschrijving: 

antiX is een zeer lichtgewicht Linux distributie die op Debian gebaseerd is. antiX is heel geschikt voor heel oude computers en er is dus ook een 32-bit variant beschikbaar. Ideaal om je antieke pc nieuw leven in te blazen.

antiX heeft onder andere Firefox, Claws Mail, LibreOffice en MPV media player aan boord, maar meer software kun je vanzelfsprekend downloaden.

antiX is in 32-bit en 64-bit variant te downloaden en heeft minimaal slechts 256 MB RAM-geheugen nodig. Maar meer is natuurlijk altijd prettig. antiX is heel snel, vrij basic en misschien net iets minder gebruikersvriendelijk, maar de meeste mensen zullen er prima mee uit de voeten kunnen.

Als je een tweede leven voor je zeer oude pc wilt, die je anders toch maar zou weggooien, dan is antiX een aanrader. Is Linux nieuw voor je of wil je Linux op een nieuwere pc installeren dan kun je beter Ubuntu, Linux Mint of Zorin OS proberen.

Inst

Reacties

Met het beëindigen van W8.1 komen er weer wat pc's en laptops beschikbaar van mensen die er tegenop zagen te updaten naar W10 en nieuw kopen (W11 of een Chromebook). Ook in mijn geval kreeg ik weer een laptop aangeboden. Een Sony Vaio. Het bleek dat er veel Linux distro's zijn waar de wifi niet werkt (wel onder Windows) bij deze laptop. Bodhi Linux, Linux Mint, Peppermint, Manjaro, Linux Lite, Zorin, Sparky Linux werken niet. Wat wel werkt is MX Linux, maar de xfce versie is n.m.m. erg lelijk en de KDE versie is te zwaar voor deze laptop (zie ook mijn reactie bij MX Linux). Maar Antix is van dezelfde familie en werkt dus ook. Wat een leuke distro! Heel laag in het RAM gebruik (135 RAM na het opstarten voor de 64 bit versie). Wel een kanttekening. Begin er niet aan deze distro naast Windows te installeren als je geen verstand hebt van partities maken. Dat is hogeschoolwerk.Als je de hele schijf gebruikt is de installatie wel eenvoudig. Nog twee tips: Overweeg niet de full iso te nemen maar base. Het verschil is dat je bij base niet het hele Libreoffice pakket en de programma's om te printen mee krijgt. In mijn geval overbodig en ik heb dus voor base gekozen. Bij de standaard desktopomgeving (ROX-Icewin) is het niet mogelijk om met de rechtermuisklik snelkoppelingen op het bureaublad te zetten, maar door naar usr/share/applications te gaan en daar de gewenste applicaties naar het bureaublad te slepen heb je toch een snelkoppeling.