Gratis opstartbare USB disk maken

Hieronder vindt u een overzicht van gratis software in de categorie Opstartbare USB maken. Met deze tools kunt u een opstartbare (bootable) usb stick of schijf maken van bijvoorbeeld een ISO (image) bestand. Handig voor rescue disks of om Linux of Windows vanaf USB te installeren of gebruiken.

Rufus

Van harte aanbevolen door GratisSoftware.nl
Voor Windows
8.9186

Rufus is een handig en snel programmaatje voor Windows om een besturingssysteem op een usb stick te zetten. Vervolgens kun je zo Windows of Linux installeren vanaf de usb stick of schijf. Of een rescue disk maken om virussen van je pc te verwijderen.

Installatie: 
100% schoon
Versienummer: 
4.5
Taal: 
Nederlands en Engels

Etcher

Best goed, maar met duidelijke nadelen
Voor Windows, macOS en Linux
8.7415

Etcher is een zeer overzichtelijk programmaatje om een besturingssysteem op een usb stick of sd kaart te zetten (flashen). Etcher maakt een opstartbare usb waarmee je vervolgens een besturingssysteem kunt installeren (of gebruiken vanaf de usb stick). Of een rescue disk kunt maken om virussen van je pc te verwijderen. Handig voor Linux of Raspberry Pi en zeer eenvoudig in het gebruik. Niet geschikt om een Windows usb te maken!

Installatie: 
100% schoon
Versienummer: 
1.18.11
Taal: 
Engels

Ventoy

Voor Windows en Linux
7.15

Ventoy is een handig programmaatje dat je op een usb stick kan zetten om meerdere besturingssystemen (Linux distributies, rescue disks en forensische OS'en) te starten vanaf usb. Je kunt meerdere ISO's op je usb stick zetten (zoveel als er ruimte voor is) en Ventoy geeft vervolgens een startmenu waar je kunt kiezen welke OS je wilt opstarten. Zeer nuttig voor gevorderden die vaak 'pc's moeten redden'.

Installatie: 
100% schoon
Versienummer: 
1.0.98
Taal: 
Engels