Manjaro

Horizontal Tabs

Ons oordeel

DL

Beschrijving: 

Manjaro is een op Arch Linux gebaseerd besturingssysteem dat in 2011 zijn eerste uitgave kende. Manjaro gebruikt standaard de Xfce desktop maar je kunt ook kiezen voor KDE Plasma en Gnome. Manjaro is een rolling release en richt zich op gebruikersvriendelijkheid maar is ook door gevorderden prima te gebruiken.

Manjaro is van Europese oorsprong en staat al jaren in de top tien van DistroWatch en heeft dus snel aan populariteit gewonnen het laatste decennium. De lichtgewicht XFCE desktop vormt de basis van Manjaro en als pakketbeheerder wordt Pacman gebruikt.

Voor Windows-gebruikers is de bureaublad indeling heel herkenbaar met een startknop links- en een systeembalk rechtsonder. Handig is ook de standaard aanwezige klembordbeheerder en pakket/updatebeheerder in de systeembalk.

Standaard geïnstalleerde software is Firefox, Thunderbird, VLC mediaspeler, Audacious, GIMP en - verrassend - OnlyOffice als kantoorpakket. Maar programma's als LibreOffice, Chromium, Opera, Vivaldi, Evolution en meer kun je natuurlijk snel installeren via de pakketbeheerder. Ook het gratis Microsoft Office Online - als webapp - en Steam (voor games) kun je installeren vanuit Manjaro.

Manjaro is een prettig besturingssysteem dat snel vertrouwd aanvoelt. De meeste software is geïnstalleerd of snel te verkrijgen (alleen voor Teams en Zoom moet je wat moeite doen) en Manjaro is vrij makkelijk in het gebruik.

Inst

Reacties

ik heb nog een mini-laptop met een intel celeron en daar heb ik al veel Linux versies op geprobeerd, maar met bv Mint Xfce , Zorin os, Ubuntu, Fedora is deze laptop eigenlijk te traag om er normaal me te kunnen werken en ik had al bijna de moed opgegeven, toch maar even Manjaro geprobeerd en ik heb nu het gevoel dat deze besturing perfect bij deze laptop past. Ik gebruik de Gnome versie en bovenverwachting is de snelheid beter dan ik had verwacht. B.v het laden met websites en het bekijken van filmpjes op YouTube gaat veel beter, Kortom, Manjaro is gewoon geweldig, ik ben het Bert eens die hier onder een reactie heeft geplaatst

Zoals ik ook al schreef op 22 april j.l. is Manjaro een van de beste linux distributions!! Installatie is fluitje van een cent. Wil je Microsoft edge downloaden dan kan dat via de AUR Database Rechtsboven bij de Software Database. Bovendien hoef je geen nieuwe installatie te doen na grote update. Manjaro blijft als rolling release gewoon doorlopen met soms dagen geen updates.Sinds zaterdag nog geen enkele update gehad!! Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld Sparky Linux Semi-Rolling versie die elke dag blijft updaten. Vind ik zelf vermoeiend!! Aanrader voor iedereen die geen Ubuntu of Mint wil.

lukt niet downloaden ...

@Arend
Zijn verkorte links veilig?
https://veiligintern...

@ Spiff
achter de verkorte link staat: op deze site

natuurlijk kun je Etcher oid gebruiken, maar mijn voorkeuer gaat naar Ventoy uit, de redactie gebruikt liever VirtualBox, voor elk wat wils.

@ Arend,
Waarom een TinyURL-link (een verkorte URL, dus), als je ook de directe link kunt geven?
https://www.gratissoftwaresite.nl/downloads/ventoy-opstartbare-usb-maken-os-rescue-disk-installeren
Ik zie graag waar ik naartoe klik, dus een verkorte URL wil ik eerst via een URL-expander bekijken. Ik zal misschien de enige niet zijn.

En dat kan, Ventoy gebruiken, maar Etcher, Rufus e.a. kunnen natuurlijk ook.
https://www.gratissoftwaresite.nl/downloads/opstartbare-usb-maken
 

Mijn advies om Manjaro uit te proberen is Ventoy, zie:
https://tinyurl.com/... op deze site.

Manjaro blijft voor mij een van de beste linux distributions. Alles werkt makkelijk en dankzij de rolling release versie blijven alle programma´s up to date. Aanrader!!