Ubuntu 15.10

Ubuntu is nog altijd de meestgebruikte Linux-variant die bekend staat om zijn gebruikersvriendelijkheid. Ubuntu is een gratis vervanger voor Windows op de desktop. Maar Ubuntu is ook geschikt voor servers en begin dit jaar zijn de eerste smartphones met Ubuntu verschenen. De laatste jaren richt moederbedrijf Canonical zich meer op de zakelijke markt en hebben server- en cloud-uitgaven de prioriteit - naast de smartphone-versie. De desktop-variant van Ubuntu dreigt een beetje een ondergeschoven kindje te worden dat, zeker bij tussenuitgaven, weinig aandacht - en dus vernieuwingen - krijgt.

Elk half jaar wordt een nieuwe versie van Ubuntu uitgebracht en elke twee jaar een long term support (LTS) uitgave die vijf jaar ondersteund wordt met gratis updates. Ubuntu 14.04 LTS is de laatste en aanbevolen long term support uitgave. In april komt 16.04 LTS uit.

Vandaag is Ubuntu 15.10 verschenen (de nummering van Ubuntu weerspiegelt jaar en maand van uitgave). Dit is zo'n tussenversie die voor de meeste mensen niet aan te raden is, maar wel het nieuwste van het nieuwste van Ubuntu te bieden heeft. Veel schokkende veranderingen zul je echter niet aantreffen in Ubuntu 15.10, voornamelijk kleine aanpassingen en verbeteringen.

Zo heeft Ubuntu 15.10 een nieuwe Kernel (4.2) die weer uitgebreidere hardware ondersteuning kent. Ook kent Ubuntu's desktop-omgeving Unity de nodige verbeteringen. Veel foutjes zijn opgelost in Unity en Compiz (de 3D window-manager) waardoor Unity sneller en stabieler moet werken. Verder moet Dash (de globale zoekfunctie) weer bruikbaarder zijn geworden. En er zijn nieuwe scroll-bars (schuifbalken) die van Gnome worden overgenomen. Ten slotte is nog een zichtbare wijziging de licht gewijzigde bureaublad-achtergrond.

Verder zijn allerlei standaard meegeleverde programma's, zoals Firefox, Thunderbird, LibreOffice, Chromium (Linux-variant van Chrome) en Gnome bijgewerkt naar de laatste versie.

Ubuntu 15.10 is een onopvallende update voor het desktop besturingssysteem. Moederbedrijf Canonical richt zich - zoals gezegd - tegenwoordig meer op de server- en cloud-variant en het nieuwe mobiele Ubuntu Touch besturingssysteem voor smartphones en tablets.

Tenzij je het leuk vindt om besturingssystemen te installeren of te upgraden, adviseren wij om gewoon bij Ubuntu 14.04 LTS te blijven (en over een half jaar komt 16.04 LTS al uit). Je kunt Ubuntu 15.10 los downloaden en op een dvd of usb-stick zetten om te installeren op een pc of laptop (al dan niet naast Windows). Als je vanuit Ubuntu zelf wilt upgraden - wat automatisch kan - dan doe je dat door Alt F2 te klikken en dan update-manager -d in te typen. Daarna kun je upgraden, wat een uur of meer kan duren.

Mensen die nieuwsgierig zijn, maar niet meteen Ubuntu willen installeren kunnen een online demo tour doen, zodat ze toch een beetje het Ubuntu-gevoel krijgen.

Release notes:

Ubuntu Desktop

The general theme for 15.10 on the desktop is one of bug fixes and incremental quality improvements as well as a more significant change in the move to systemd as an init system.

Unity

Unity has had many bugs fixed and new features added. Locally integrated menus are now available for unfocussed windows. There have been a number of usability improvements to the dash.

Compiz

  • Various fixes and improvements.
  • Refined integration with the MATE desktop.

General

  • Firefox is updated to version 41 and Chromium is updated to version 45.
  • MATE is updated to 1.10.
  • Most of the GNOME platform is now based on version 3.16.
  • Blueman 2.0 is now included and used by several flavours along with BlueZ 5.35.
  • Support for the new Steam Controller - Just install Steam from the Software Center and then pair the controller in Big Picture mode.

Reacties

Linux Mint is de meest gebruik vriendelijke linux distro. Werkt out of the box.......

Dat heb ik ook altijd gedacht, totdat ik Linux Elementary OS ontdekte.

Elementary is zeker meer dan de moeite waard.

Chromium linux-variant van Chrome? Niet correct. Er is een ook een Chrome voor Linux (met alle toeters en bellen). Chromium is de "kale" Chrome en is er ook voor Windows, Mac enz.

Reageren

Verplichte controlevraag
Om spam tegen te houden
e_geland