Opera

Horizontal Tabs

Ons oordeel

DL

Beschrijving: 

Opera is een snelle, slanke browser die sinds de zomer van 2013 net als Google Chrome gebaseerd is op de WebKit/Blink rendering engine. Opera is voor desktop en mobiel beschikbaar en heeft tegenwoordig een ingebouwde ad blocker en gratis, onbeperkte VPN functionaliteit.

Opera was enkele jaren geleden een van de meest veelzijdige en innovatieve browsers, maar door de zware concurrentie van Google Chrome en Firefox bleek het voor de Noorse browser-maker lastig om alle ontwikkelingen en vernieuwingen op eigen kracht bij te benen. In 2013 is dan ook besloten om de eigen browser-engine Presto te vervangen door WebKit/Blink: het fundament van Google Chrome en Chromium.

Opera is tegenwoordig een kloon van de open source Chromium-browser (die de basis voor Google Chrome vormt). Veel functionaliteit uit Opera 12 (met de oude Presto rendering engine) is gedumpt in Opera 15, dat de overgang markeert naar de nieuwe versie.

Snelkiezer in Opera (klik voor groter)

Opera is sneller, slanker en overzichtelijker geworden als Chromium-kloon. De interface is strak en de startpagina/snelkiezer heeft ook een nieuwsfeed voor laatste nieuwsberichten.

Opera heeft natuurlijk de beschikking over:
- synchronisatie-mogelijkheden
- geïntegreerde zoek- en adresbalk (Google, DuckDuckGo, Bing, Yahoo! of Wikipedia)
- extensies om mogelijkheden van Opera uit te breiden
- Click to Play voor plugins, Do Not Track, pop-up blokkeerder, bescherming tegen trackers
- Leesmodus

Interessante extra's van Opera, die de browser onderscheiden van de concurrentie, zijn een energiebesparingsmodus (die 40% zuiniger is), een ad blocker om reclame te blokkeren en ingebouwde gratis VPN functionaliteit zonder datalimiet.

Opera is in 2016 verkocht aan een consortium van Chinese bedrijven, dat ook Qihoo bezit.

Android en iOS
Opera Mini is een variant van Opera Mobile. Het verschil is dat Opera Mini nog meer dataverkeer scheelt omdat webpagina's eerst gecomprimeerd worden en via de servers van Opera worden verzonden naar je telefoon. Opera Mobile is alleen verkrijgbaar voor Android, Opera Mini voor alle platforms, waaronder ook iPhone, iPad en Android.

Inst

Website producent: 

Reacties

Nog eens gaan kijken, en ja... nu kwam versie 105.0.4970.16 binnen.
En voor zover ik kan kijken, geen problemen.

Als je Opera downloadt van de website krijg je wel versie 105. De update vanuit het programma zelf zal de komende dagen/weken wel volgen.

Vreemd. Controleren op nieuwe versie:
Jouw versie is 104.0.4944.54
Dit is de meest recente versie van Opera.
Wie verkoopt er nu nonsens?

Nog steeds Opera One v104.0.4944.54 bij mij, geen update en ik ga ook geen update forceren anders zijn er misschien weer serieuze problemen.
Wacht wel af.

gevonden!!

Er is geen update naar versie 105, hier op 2 apparaten nog steeds versie 104

Opera is mijn favoriete browser, mooi en heerlijk om te gebruiken, toch jammer dat ik mij al jaren kapot erger aan dat kolere ding, waardeloze rommel, chrome clone, voor mij dan ook nooit meer een andere browser dan OPERA!

'Ook heeft Opera nu een wachtwoord generator om sterke wachtwoorden te maken'.
Waar dan wel? Mijn Opera 103 heeft geen wachtwoordgenerator.
Je kunt wel een extensie downloaden maar dat kon altijd al.

Opera blijft voor mij de mooiste browser. Echter; wat mij erg irriteert is, dat bij het opstarten van Opera nu telkens een introotje opgedrongen wordt om naar te kijken, met een ´´muziekje´´ erbij. Ik wil graag dat Opera DIRECT (!) opstart, zonder vervelende introotjes, waar je eerst telkens zowat 10 seconden naar moet kijken. Dat had Opera vroeger nooit. Ik kan het maar niet wegkrijgen. Heb alle instellingen, ook geavanceerd, bekeken, maar het blijft telkens als eerste opkomen, voor gebruik.

Nog meer kuren.
Opera start automatisch met Windows.
Opera benoemt zichzelf tot standaardbrowser.
Beide zijn uit te zetten maar wat een ergerlijk opdringend gedrag.

Pagina's