LibreOffice

Actueel: 

9 november 2017
LibreOffice 5.4.3 is zojuist verschenen. In deze derde kleine onderhoudsupdate voor de 5.4-serie worden ruim vijftig fouten, regressies en crashes opgelost en verbeteringen aan de uitwisselbaarheid met Microsoft Office doorgevoerd.

Cijfer van bezoekers: 
Gemiddelde: 8.1 (809 stemmen)
Voor Windows, macOS en Linux
Voor Android
Beschrijving: 

LibreOffice is een afsplitsing van OpenOffice. Het is tegenwoordig het meestgebruikte gratis kantoorpakket. LibreOffice is een volwaardige vervanger van Microsoft Office. De office suite beschikt onder andere over een tekstverwerker, spreadsheet-programma, presentatie-programma en database-functionaliteit. LibreOffice is verkrijgbaar voor Windows, macOS en Linux. Er is ook een Viewer voor Android.

LibreOffice is in 2010 afgesplitst van OpenOffice.org uit onvrede over het open source-beleid van Oracle, de toenmalige nieuwe eigenaar van OpenOffice.org. In 2012 is duidelijk dat LibreOffice actiever ontwikkeld wordt dan OpenOffice (dat door eigenaar Oracle is ondergebracht bij de Apache Foundation - waar het een bijna slapend bestaan leidt). Ook zijn veel Linux-distributies, zoals Ubuntu, overgestapt op LibreOffice.


LibreOffice

LibreOffice beschikt over dezelfde componenten als Microsoft Office:
- een tekstverwerker (Writer, vergelijkbaar met Word)
- een spreadsheetprogramma (Calc, vergelijkbaar met Excel)
- een presentatieprogramma (Impress, vergelijkbaar met Powerpoint)
- een tekenprogramma (Draw)
- een formule-editor (Math)
- een database (Base, vergelijkbaar met Access)

LibreOffice werkt - via de CMIS standaard - ook samen met diverse content management systemen en document management systemen, zoals Alfresco en Microsoft SharePoint.

LibreOffice is een zeer uitgebreid en goed kantoorpakket dat ook in zakelijke omgevingen veel gebruikt wordt. Voor thuisgebruikers een absolute aanrader!

Android
Voor Android bestaat sinds mei 2015 de LibreOffice Viewer waarmee u bestanden met Open Document Formaat (odt, ods en odp), Microsoft Office 2007/2010/2013 (docx, xlsx en pptx) en Microsoft Office 97/2000/XP/2003 (doc, xls en ppt) kunt openen. Ook kunt u lichte bewerkingen uitvoeren, maar deze functie is nog experimenteel en instabiel en moet ingeschakeld worden onder het Settings-menu. De LibreOffice Viewer voor Android verkeert duidelijk nog in de testfase en is soms heel traag. Maar documenten openen met LibreOffice is nu in ieder geval mogelijk op uw Android-toestel.

Categorie: 
Office
Versienummer: 
5.4.3 (Fresh) & 5.3.7 (Still)
Laatst gewijzigd: 
9 november 2017
Licentie: 
Open source
Taal: 
Nederlands en Engels
Website: 
Download: 

Download LibreOffice voor Windows (64-bit)
(Klik op Download versie. De download begint in enkele seconden. Een donatie mag, maar is niet nodig)

Voor Windows is ook nog een 32-bit versie van LibreOffice.

Download LibreOffice voor macOS
(Klik op Download versie)

Voor Mac-gebruikers:
Download de Nederlandse vertaling van de interface van LibreOffice
(klik op Vertaalde gebruikersinterface)

Let op dat je de vertaling van de macOS versie pas kunt installeren nadat je LibreOffice minimaal één keer geopend hebt (dit is een bekende onopgeloste fout)

Download LibreOffice voor Linux

Meer downloads: 

Bovenstaande downloads zijn van de 'Fresh' versie van LibreOffice. Deze bevatten de nieuwste functies, maar zijn iets minder grondig getest. U kunt ook de 'Still' versie downloaden. Deze is langduriger getest en wordt aangeraden voor zakelijke omgevingen, maar heeft nog niet de functies en verbeteringen uit de laatste versie.

Download LibreOffice 'Still'

Download LibreOffice Viewer voor Android

Download extensies voor LibreOffice

Installatie: 
100% schoon
Deel deze download: 


Ook op GratisSoftware.nl:

Reacties

Weet iemand of er een handleiding bestaat om een (uitgebreide) database op te zetten? (Te switchen van Works9)

Ik bedoel voor een DB in Libreoffice

LibreOffice is het beste te downloaden via hun eigen Nederlandse site:
https://nl.libreoffi...
Je krijgt dan meteen de voor je besturingssysteem geschikte versie als downloadlink aangeboden. Daarna moet voor sommige besturingssystemen apart de hulp-bestanden worden gedownload en geïnstalleerd. Het is onzin te beweren dat het een "berg" software is. Een halve gigabyte is in de huidige tijd helemaal niets meer...
Haal daarna gewoon de snelkoppelingen weg van niet gebruikte delen. De "winst" van het geheel verwijderen daarvan is echt minimaal en vertraagt beslist niets. Officepakketten zijn complex en hebben vaak de andere delen nodig voor volledige functionaliteit. Laat ze dus gewoon staan als je prettig wilt werken...
Peter

LibreOffice kun je aangepast installeren.
Je kunt dus een keuze maken die je wilt.

Onze downloadlinks verwijzen allemaal naar nl.libreoffice.org

Mijn vriendin heeft een versie van Microsoft Office Starter op haar PC staan. Daarvan werkt Excel prima, maar Word loopt om de haverklap vast.
Weet iemand antwoord op de vraag: is het mogelijk van LibreOffice alleen de tekstverwerker te downloaden en te installeren, of moet je altijd het complete pakket installeren?

Je moet libre office in zijn geheel downloaden installeren. Alleen word / writter van libre office gaat niet.

Hallo Maarten,

Ga voor Ashampoo Textmaker!

Die kun je installeren als los onderdeel van Ashampoo Free Office. Ashampoo Free Office is identiek aan Softmaker Free Office dat op deze webstek vermeld wordt.

Maar Softmaker slaat alleen op als .doc, terwijl Ashampoo ook .docx doet. Spellingscontrole in alle talen!

Kortom duizend keer beter dan het lompe LibreOffice dat je bij mijn weten alleen in zijn geheel kunt installeren.

Ashampoo Textmaker moet geregistreerd worden anders werkt het niet, ik kon tijdens het installeren geen reg-nr krijgen en moest daarom installatie afbreken.

Werk sinds 15 oktober met Libreoffice.
Het is een geweldig programma, ben er heel tevreden over.
Neemt alles van Microsoft office moeiteloos over.

Pagina's

Reageren

Verplichte controlevraag
Om spam tegen te houden
denemarke_