Firefox

Horizontal Tabs

Ons oordeel

DL

Beschrijving: 

Firefox is een gebruikersvriendelijke en complete browser die ontwikkeld wordt door de Mozilla stichting. Privacy is een van de speerpunten van Firefox. De browser, die beschikbaar is voor desktop en mobiel, heeft de beschikking over duizenden extensies die extra functionaliteit toevoegen.

Firefox was in 2004 een zeer welkom alternatief voor de logge, onveilige browser die Internet Explorer (versie 6) toen was. Veiligheid en vernieuwing stonden hoog in het vaandel bij Firefox. Door Firefox is toen de concurrentie en de drang om te innoveren weer teruggekeerd op de vastgeroeste browser-markt.

Google Chrome is tegenwoordig onbetwist marktleider en de nieuwe Edge van Microsoft is ook een concurrent voor Firefox. Daardoor is Firefox niet meer een hele grote partij op de browsermarkt. Maar Firefox blijft wel voorvechter nummer één wat betreft privacy. Do Not Track (blokkeren van tracking cookies) is bijvoorbeeld als eerste omarmd door Firefox en ook bij het protest tegen PRISM liep Mozilla voorop.

Firefox
(klik op de afbeelding voor een grotere weergave)

Privacy

Aan uw privacy is volop gedacht in Firefox: u kunt met één klik (Geschiedenis | Recente geschiedenis wissen) uw surfgeschiedenis, ingetypte zoekopdrachten en urls, downloadgeschiedenis en browsercache wissen. En er is ondersteuning voor de Do Not Track-functionaliteit waardoor adverteerders minder goed uw surfgedrag kunnen volgen. Firefox heeft ook de beschikking over privé navigeren.

De laatste jaren is tracking (het volgen van bezoekers door websites) steeds meer in het nieuws. Firefox was een van de eerste browsers die trackers ging blokkeren en tegenwoordig worden sociale media-trackers, tracking cookies, fingerprinting en cryptominers standaard geblokkeerd. Klik op het schildje aan het begin van de adresbalk van Firefox voor de trackers die tegengehouden worden per site.

In Firefox zit een geïntegreerde Google zoekbalk. En er zijn standaard nog meer zoekmachines beschikbaar in Firefox, zoals Yahoo, Wikipedia, Bol.com, DuckDuckGo etc. U kunt zelf het aantal zoekmachines verder naar believen uitbreiden.

De slimme adresbalk maakt het mogelijk om met het intypen van trefwoorden snel uw bladwijzers te doorzoeken. Bovendien kunt u nu bladwijzers ook labels meegeven om nog sneller een website te vinden.

Wachtwoorden, bladwijzers en extensies kunnen tussen verschillende pc's, laptops en smartphones gesynchroniseerd worden met Firefox Sync. Firefox kan verder uitgebreid worden met diverse zeer handige extensies en thema's.

Handig is ook dat Firefox uitgebreide mogelijkheden heeft om problemen zoals traagheid en crashes te verhelpen. Onder Help | Probleemoplossingsinformatie kunt u Firefox herinitialiseren, ofwel de standaardinstellingen herstellen. Ook kunt u Firefox onder menu Help zonder add-ons/extensies herstarten om te kijken of dit problemen oplost (door derde partijen gemaakte extensies zijn vaak de oorzaak van traagheid en instabiliteit in Firefox).

Firefox blijft door zijn ongekende uitbreidingsmogelijkheden, de duizenden extensies, en nadruk op privacy en veiligheid (lekken worden heel snel gedicht) een zeer goede browser.

Inst

Reacties

om de extensie knop volledig uit te schakelen in de taakbalk, pas het volgende toe in userChrome.css:

#unified-extensions-button{
width: 3px;
padding-inline: 0 !important
}
#unified-extensions-button > .toolbarbutton-icon {
width: 0 !important;
}

Zo gauw iemand een oplossing weet voor de teruggekeerde extensie knop in FF 111.0 hou ik me aanbevolen. In about:config staat bij mij (extensions.unifiedExtensions.enabled) nog steeds op "false"daar ligt het dus niet aan.

Firefox 111.0 is verkrijgbaar. Zie https://www.mozilla.....

Correctie : IS verschenen

Mijn Firefox is bijgewerkt tot 109.0

Versie 109.0 zou verschenen zijn

Inderdaad, zonet ge-updated naar 108.0.2

Firefox 108.0.2 is beschikbaar. Zie https://www.mozilla.....

@Cohoo
Mooi dat het verholpen is!

Na aanroepen van het DRM icoontje ging de stream haperend uiteindelijk toch van start. Dank aan de redactie, nu loopt de stream wel in FF 108.0

@Cohoo
Onder Windows 11 21H2 werkt het wel bij ons. 22H2 hebben we niet beschikbaar nu. Misschien zijn er anderen die kunnen bevestigen dat ZiggoGo niet werkt in Firefox 108 onder Windows 11 22H2?

Je hebt DRM trouwens wel aanstaan (ketting-icoontje aan begin adresbalk naast slotje)?

Pagina's