Firefox

Horizontal Tabs

Ons oordeel

DL

Beschrijving: 

Firefox is een gebruikersvriendelijke en complete browser die ontwikkeld wordt door de Mozilla stichting. Privacy is een van de speerpunten van Firefox. De browser, die beschikbaar is voor desktop en mobiel, heeft de beschikking over duizenden extensies die extra functionaliteit toevoegen.

Firefox was in 2004 een zeer welkom alternatief voor de logge, onveilige browser die Internet Explorer (versie 6) toen was. Veiligheid en vernieuwing stonden hoog in het vaandel bij Firefox. Door Firefox is toen de concurrentie en de drang om te innoveren weer teruggekeerd op de vastgeroeste browser-markt.

Google Chrome is tegenwoordig onbetwist marktleider en de nieuwe Edge van Microsoft is ook een concurrent voor Firefox. Daardoor is Firefox niet meer een hele grote partij op de browsermarkt. Maar Firefox blijft wel voorvechter nummer één wat betreft privacy. Do Not Track (blokkeren van tracking cookies) is bijvoorbeeld als eerste omarmd door Firefox en ook bij het protest tegen PRISM liep Mozilla voorop.

Firefox
(klik op de afbeelding voor een grotere weergave)

Privacy

Aan privacy is volop gedacht in Firefox: je kunt met één klik (Geschiedenis | Recente geschiedenis wissen) je surfgeschiedenis, ingetypte zoekopdrachten en urls, downloadgeschiedenis en browsercache wissen. En er is ondersteuning voor de Do Not Track-functionaliteit waardoor adverteerders minder goed je surfgedrag kunnen volgen. Firefox heeft ook de beschikking over privé navigeren.

De laatste jaren is tracking (het volgen van bezoekers door websites) steeds meer in het nieuws. Firefox was een van de eerste browsers die trackers ging blokkeren en tegenwoordig worden sociale media-trackers, tracking cookies, fingerprinting en cryptominers standaard geblokkeerd. Klik op het schildje aan het begin van de adresbalk van Firefox voor de trackers die tegengehouden worden per site.

In Firefox zit een geïntegreerde Google zoekbalk. En er zijn standaard nog meer zoekmachines beschikbaar in Firefox, zoals Yahoo, Wikipedia, Bol.com, DuckDuckGo etc. Je kunt zelf het aantal zoekmachines verder naar believen uitbreiden met bijvoorbeeld Startpage.

De slimme adresbalk maakt het mogelijk om met het intypen van trefwoorden snel je bladwijzers te doorzoeken. Bovendien kun je nu bladwijzers ook labels meegeven om nog sneller een website te vinden.

Wachtwoorden, bladwijzers en extensies kunnen tussen verschillende pc's, laptops en smartphones gesynchroniseerd worden met Firefox Sync. Firefox kan verder uitgebreid worden met diverse zeer handige extensies en thema's.

Handig is ook dat Firefox uitgebreide mogelijkheden heeft om problemen zoals traagheid en crashes te verhelpen. Onder Help | Probleemoplossingsinformatie kun je Firefox herinitialiseren, ofwel de standaardinstellingen herstellen. Ook kun je Firefox onder menu Help zonder add-ons/extensies herstarten om te kijken of dit problemen oplost (door derde partijen gemaakte extensies zijn vaak de oorzaak van traagheid en instabiliteit in Firefox).

Firefox blijft door zijn ongekende uitbreidingsmogelijkheden, de duizenden extensies, en nadruk op privacy en veiligheid (lekken worden heel snel gedicht) een zeer goede browser.

Inst

Reacties

Versie 123.0 is verschenen

Versie 122.0.1 is beschikbaar

@Satif
Als je een verwijzing naar zulke tests heb dan kan ik er eens naar kijken.  

Als ik de indruk heb gewekt zelf de tests te hebben uitgevoerd, dan klopt dat niet. ik heb juist over al uitegvoerde tests gelezen en er zijn genoeg van te vinden op youtube.

ik ervaar de vertraging bij het opstarten en laden van pagina's.

@Satif
Welke tests gebruik je daarvoor? En hoe uit deze traagheid van Firefox zich? Bij het opstarten, laden van websites of op andere vlakken?

''Handig is ook dat Firefox uitgebreide mogelijkheden heeft om problemen zoals traagheid en crashes te verhelpen. Onder Help | Probleemoplossingsinformatie kun je Firefox herinitialiseren, ofwel de standaardinstellingen herstellen. Ook kun je Firefox onder menu Help zonder add-ons/extensies herstarten om te kijken of dit problemen oplost (door derde partijen gemaakte extensies zijn vaak de oorzaak van traagheid en instabiliteit in Firefox).''

Ik gebruikte in Firefox hooguit 2 extenties, maar Firefox blijft trager dan de andere meest gebruikte browsers. die traagheid blijkt ook uit tests die zijn gedaan.

Kan de @redactie mij uitleggen hoe dit kan en hoe dit eventueel op te losssen? Ik hebruik op dit moment microsoft Edge maar als het probleem is achterhaald, ga ik terug naar Firefox.

Versie 122.0 is beschikbaar

Sinds de laatste update 121.0.1 start Firefox traag op, zoekt traag, reageert niet, loopt regelmatig vast en sluit niet goed af, tevens is de schuifbalk (rechts) langzaam. Ik heb al verschillende crashrapporten verzonden, maar de problemen nemen niet af tot op heden.

Er zit nodg steeds een foutje in , bij video streaming werkt picture in picture nog steeds niet goed, bij openen extra tabblad valt pip weg.

Strak rijtje ;-)

Pagina's