Firefox

Horizontal Tabs

Cijfer van bezoekers: 
Gemiddelde: 7.7 (2942 stemmen)
Beschrijving: 

Firefox is een gebruikersvriendelijke en complete browser die ontwikkeld wordt door de Mozilla stichting. Privacy is een van de speerpunten van Firefox. De browser, die beschikbaar is voor desktop en mobiel, heeft de beschikking over duizenden extensies die extra functionaliteit toevoegen.

Firefox was in 2004 een zeer welkom alternatief voor de logge, onveilige browser die Internet Explorer (versie 6) toen was. Veiligheid en vernieuwing stonden hoog in het vaandel bij Firefox. Door Firefox is toen de concurrentie en de drang om te innoveren weer teruggekeerd op de vastgeroeste browser-markt.

Google Chrome is tegenwoordig onbetwist marktleider en de nieuwe Edge van Microsoft is ook een concurrent voor Firefox. Daardoor is Firefox niet meer een hele grote partij op de browsermarkt. Maar Firefox blijft wel voorvechter nummer één wat betreft privacy. Do Not Track (blokkeren van tracking cookies) is bijvoorbeeld als eerste omarmd door Firefox en ook bij het protest tegen PRISM liep Mozilla voorop.

Firefox
(klik op de afbeelding voor een grotere weergave)

Privacy

Aan uw privacy is volop gedacht in Firefox: u kunt met één klik (Geschiedenis | Recente geschiedenis wissen) uw surfgeschiedenis, ingetypte zoekopdrachten en urls, downloadgeschiedenis en browsercache wissen. En er is ondersteuning voor de Do Not Track-functionaliteit waardoor adverteerders minder goed uw surfgedrag kunnen volgen. Firefox heeft ook de beschikking over privé navigeren.

De laatste jaren is tracking (het volgen van bezoekers door websites) steeds meer in het nieuws. Firefox was een van de eerste browsers die trackers ging blokkeren en tegenwoordig worden sociale media-trackers, tracking cookies, fingerprinting en cryptominers standaard geblokkeerd. Klik op het schildje aan het begin van de adresbalk van Firefox voor de trackers die tegengehouden worden per site.

In Firefox zit een geïntegreerde Google zoekbalk. En er zijn standaard nog meer zoekmachines beschikbaar in Firefox, zoals Yahoo, Wikipedia, Bol.com, DuckDuckGo etc. U kunt zelf het aantal zoekmachines verder naar believen uitbreiden.

De slimme adresbalk maakt het mogelijk om met het intypen van trefwoorden snel uw bladwijzers te doorzoeken. Bovendien kunt u nu bladwijzers ook labels meegeven om nog sneller een website te vinden.

Wachtwoorden, bladwijzers en extensies kunnen tussen verschillende pc's, laptops en smartphones gesynchroniseerd worden met Firefox Sync. Firefox kan verder uitgebreid worden met diverse zeer handige extensies en thema's.

Handig is ook dat Firefox uitgebreide mogelijkheden heeft om problemen zoals traagheid en crashes te verhelpen. Onder Help | Probleemoplossingsinformatie kunt u Firefox herinitialiseren, ofwel de standaardinstellingen herstellen. Ook kunt u Firefox onder menu Help zonder add-ons/extensies herstarten om te kijken of dit problemen oplost (door derde partijen gemaakte extensies zijn vaak de oorzaak van traagheid en instabiliteit in Firefox).

Firefox blijft door zijn ongekende uitbreidingsmogelijkheden, de duizenden extensies, en nadruk op privacy en veiligheid (lekken worden heel snel gedicht) een zeer goede browser.

DL

Inst

Reacties

Versie 101.0.1 is beschikbaar

Gelukkig is oude downloadbeheer teruggedraaid

Na de update, wil FireFox geen web pagina's openen. Heb Firefox verwijdert en opnieuw geïnstalleerd maar helpt niet. Meer mensen hier last van?

Firefox Android is ook bijgewerkt!!! Zelfde reden. Kritiek security fix

Dick: de officiële releasenotes zijn pas vrijgegeven op 16-05 om 14:38 om precies te zijn. Dat is waar de redactie op doelde; downloadbaar op voorhand, maar er dient een changelog geleverd te worden.

Staat al 2 dagen op Sumo updatemonitor

Voor de lezers, van harte aanbevolen de Librewolf browser EN-US, lijkt heel veel op firefox en die maakt er ook deel van uit. Voordelen: Geen telemetrie, standaard strenge beveiliging en trackerblokkering. Antifingerprinting. Erg snel en vormgeving net even anders. Hij is Engelstalig maar om te zetten in het Nederlands. Updaten kan via een zelf toegevoegde extensie nl. Librewolf updater. Standaard is Ublock origene geinstalleerd. Sommige instellingen zijn alleen voor de gevorderde Firefoxgebruiker. Eenvoudig via de instellingen is about;conf toegankelijk.IKzelf gebruik Swisscow als zoekmachine die ik heb toegevoegd. Verde kun je in principe alle extensies en thema van Firefox toevoegen en de browser helemaal naar je hand zetten.

@Arie
Dank, maar nog niet officieel via Mozilla aangekondigd, dus daar wachten we nog even op.

Firefox 100.0.1 is beschikbaar

Firefox 100 is beschikbaar.

Pagina's