Firefox

Actueel: 

18 maart 2017
Firefox 52.0.1 is verschenen. Dit is een beveiligingsupdate die een eergisteren op Pwn2Own ontdekt lek dichtplakt.

Cijfer van bezoekers: 
Gemiddelde: 7.8 (1904 stemmen)
Voor Windows, macOS en Linux
Voor Android en iOS
Beschrijving: 

Firefox is een gebruikersvriendelijke en complete browser die ontwikkeld wordt door de Mozilla stichting. Privacy is een van de speerpunten van Firefox. De browser, die beschikbaar is voor desktop en Android, heeft de beschikking over tienduizenden extensies die extra functionaliteit toevoegen.

Firefox was in 2004 een zeer welkom alternatief voor de logge, onveilige browser die Internet Explorer (versie 6) toen was. Veiligheid en vernieuwing stonden hoog in het vaandel bij Firefox. Door Firefox is toen de concurrentie en de drang om te innoveren weer teruggekeerd op de vastgeroeste browser-markt.

Browsers als Google Chrome en Internet Explorer/Edge worden tegenwoordig in hoog tempo ontwikkeld en vernieuwd door grootmachten Google en Microsoft. Daardoor is Firefox niet altijd meer de voorloper die het ooit was. Maar Firefox blijft wel voorvechter nummer één wat betreft privacy. Do Not Track (blokkeren van tracking cookies) is bijvoorbeeld als eerste omarmd door Firefox en ook bij het protest tegen PRISM loopt Mozilla voorop.

Firefox
(klik op de afbeelding voor een grotere weergave)

Aan uw privacy is volop gedacht in Firefox: u kunt met één klik (Extra | Privégegevens wissen) uw surfgeschiedenis, ingetypte zoekopdrachten en urls, downloadgeschiedenis en browsercache wissen. En er is ondersteuning voor de Do Not Track-functionaliteit waardoor adverteerders minder goed uw surfgedrag kunnen volgen. Firefox heeft ook de beschikking over privé navigeren.

Alle favorieten, plugins en instellingen van Internet Explorer worden automatisch geïmporteerd. De geïntegreerde Google zoekbalk vergemakkelijkt het zoeken. En er zijn standaard nog meer zoekmachines beschikbaar in Firefox, zoals Yahoo, Van Dale woordenboek, Wikipedia, Bol.com, eBay etc. U kunt zelf het aantal zoekmachines verder naar believen uitbreiden.

De slimme adresbalk maakt het mogelijk om met het intypen van trefwoorden snel uw bladwijzers te doorzoeken. Bovendien kunt u nu bladwijzers ook labels meegeven om nog sneller een website te vinden.

Wachtwoorden, bladwijzers en extensies kunnen tussen verschillende pc's, laptops en smartphones gesynchroniseerd worden met Firefox Sync. Firefox kan verder uitgebreid worden met diverse zeer handige extensies en thema's.

Verouderde, onveilige plugins (zoals Java) worden automatisch uitgeschakeld. Firefox heeft ook click-to-play voor plugins, zodat je eerst moet klikken voordat bijvoorbeeld Flash-filmpjes of animaties beginnen te spelen op websites. Pdf'jes kunnen vertoond worden met de ingebouwde pdf-lezer, Adobe Reader is niet meer nodig.

Handig is ook dat Firefox uitgebreide mogelijkheden heeft om problemen zoals traagheid en crashes te verhelpen. Onder Help | Probleemoplossingsinformatie kunt u Firefox herinitialiseren, ofwel de standaardinstellingen herstellen. Ook kunt u Firefox onder menu Help zonder add-ons/extensies herstarten om te kijken of dit problemen oplost (door derde partijen gemaakte extensies zijn vaak de oorzaak van traagheid en instabiliteit in Firefox).

Firefox blijft door zijn ongekende uitbreidingsmogelijkheden, de duizenden extensies, en nadruk op privacy en veiligheid (lekken worden heel snel gedicht) een zeer goede browser.

Categorie: 
Browser
Versienummer: 
52.0.1
Laatst gewijzigd: 
18 maart 2017
Licentie: 
Open source
Taal: 
Nederlands en Engels
Installatie: 
100% schoon
Privacy: 
Verzamelt geen gegevens
Deel deze download: 


Ook op GratisSoftware.nl:

Reacties

Versie 52.0.2.

Wie verzint de tekst dat Mozilla Firefox zo'n stabiel en goede browser is? De nieuwe versie 52.01 blijft na update elke keer hangen en gooit mijn wifi dicht. De laatste 2 versies hadden dit zelfde euvel. Ik zet Opera er wel weer op draait een stuk stabieler.

Bij Windows (64-bit):
Controleer na installatie in het Menu van Firefox (3 liggende streepjes), bij Help (?), Over Firefox, of je de juiste 64-bit versie hebt!

Ja.... Wat is de toegevoegde waarde van deze opmerking?
Je weet toch welke versie je geïnstalleerd hebt?

Regelmatig blijkt op de een of andere manier de 32-bit versie geïnstalleerd te zijn. Die werkt ook wel, maar veel langzamer op 64-bit Windows PC's.

Hoe stel je de zoom functie eigenlijk permanent in op 110% ?

Firefox zoom niveau instellen:
https://support.mozi...

Bedankt voor je reactie.

Firefox update 52.0.1

Versie 52.0.

Pagina's

Reageren

Verplichte controlevraag
Om spam tegen te houden
p_rtugal