Firefox

Actueel: 

27 januari 2017
Firefox 51.0.1 is een kleine update die problemen van sommige add-ons met de multi-proces architectuur van Firefox verhelpt (Firefox gebruikt, voor veiligheid en stabiliteit, nu meerdere subprocessen in plaats van één alomvattend proces). Ook werkt de geolocatie weer onder Windows.

Cijfer van bezoekers: 
Gemiddelde: 7.8 (1895 stemmen)
Voor Windows, macOS en Linux
Voor Android en iOS
Beschrijving: 

Firefox is een gebruikersvriendelijke en complete browser die ontwikkeld wordt door de Mozilla stichting. Privacy is een van de speerpunten van Firefox. De browser, die beschikbaar is voor desktop en Android, heeft de beschikking over tienduizenden extensies die extra functionaliteit toevoegen.

Firefox was in 2004 een zeer welkom alternatief voor de logge, onveilige browser die Internet Explorer (versie 6) toen was. Veiligheid en vernieuwing stonden hoog in het vaandel bij Firefox. Door Firefox is toen de concurrentie en de drang om te innoveren weer teruggekeerd op de vastgeroeste browser-markt.

Browsers als Google Chrome en Internet Explorer/Edge worden tegenwoordig in hoog tempo ontwikkeld en vernieuwd door grootmachten Google en Microsoft. Daardoor is Firefox niet altijd meer de voorloper die het ooit was. Maar Firefox blijft wel voorvechter nummer één wat betreft privacy. Do Not Track (blokkeren van tracking cookies) is bijvoorbeeld als eerste omarmd door Firefox en ook bij het protest tegen PRISM loopt Mozilla voorop.

Firefox
(klik op de afbeelding voor een grotere weergave)

Aan uw privacy is volop gedacht in Firefox: u kunt met één klik (Extra | Privégegevens wissen) uw surfgeschiedenis, ingetypte zoekopdrachten en urls, downloadgeschiedenis en browsercache wissen. En er is ondersteuning voor de Do Not Track-functionaliteit waardoor adverteerders minder goed uw surfgedrag kunnen volgen. Firefox heeft ook de beschikking over privé navigeren.

Alle favorieten, plugins en instellingen van Internet Explorer worden automatisch geïmporteerd. De geïntegreerde Google zoekbalk vergemakkelijkt het zoeken. En er zijn standaard nog meer zoekmachines beschikbaar in Firefox, zoals Yahoo, Van Dale woordenboek, Wikipedia, Bol.com, eBay etc. U kunt zelf het aantal zoekmachines verder naar believen uitbreiden.

De slimme adresbalk maakt het mogelijk om met het intypen van trefwoorden snel uw bladwijzers te doorzoeken. Bovendien kunt u nu bladwijzers ook labels meegeven om nog sneller een website te vinden.

Wachtwoorden, bladwijzers en extensies kunnen tussen verschillende pc's, laptops en smartphones gesynchroniseerd worden met Firefox Sync. Firefox kan verder uitgebreid worden met diverse zeer handige extensies en thema's.

Verouderde, onveilige plugins (zoals Java) worden automatisch uitgeschakeld. Firefox heeft ook click-to-play voor plugins, zodat je eerst moet klikken voordat bijvoorbeeld Flash-filmpjes of animaties beginnen te spelen op websites. Pdf'jes kunnen vertoond worden met de ingebouwde pdf-lezer, Adobe Reader is niet meer nodig.

Handig is ook dat Firefox uitgebreide mogelijkheden heeft om problemen zoals traagheid en crashes te verhelpen. Onder Help | Probleemoplossingsinformatie kunt u Firefox herinitialiseren, ofwel de standaardinstellingen herstellen. Ook kunt u Firefox onder menu Help zonder add-ons/extensies herstarten om te kijken of dit problemen oplost (door derde partijen gemaakte extensies zijn vaak de oorzaak van traagheid en instabiliteit in Firefox).

Firefox blijft door zijn ongekende uitbreidingsmogelijkheden, de duizenden extensies, en nadruk op privacy en veiligheid (lekken worden heel snel gedicht) een zeer goede browser.

Categorie: 
Browser
Versienummer: 
51.0.1
Laatst gewijzigd: 
27 januari 2017
Licentie: 
Open source
Taal: 
Nederlands en Engels
Installatie: 
100% schoon
Privacy: 
Verzamelt geen gegevens
Deel deze download: 


Ook op GratisSoftware.nl:

Reacties

Komt de update voor Linux wat later?
Gebruik nog steeds 50.1.0

Ik heb hem zojuist binnengehaald!

Blijft een monument die FF. Op dit moment geef ik (nog even?) de voorkeur aan Opera. FF is iets, maar merkbaar, langzamer dan Opera. Is me het browsertje wel zeg.

Hoe/waar werkt dat click-to-play voor plugins? Als ik bij de plugins en addons kijk kan ik ze alleen maar of 'Altijd activeren' of 'Nooit activeren', en niet meer zoals vroeger 'Vragen om te activeren', dat is nu lichtgrijs en reageert niet.

via about:config het item 'plugins.play_to_click' op 'true' zetten, waarna het 'vragen om te activeren' weer werkt.

Ik heb wel in FF.51.0.1 64-bits voor W7 "plugins.click_to_play" maar die staat al op true.
Bij mij kan ik de plug-ins,OpenH264,Primetime en Widevine alleen op "altijd of nooit activeren" zetten.
Flash is wel op "vragen om te activeren" te zetten.

bij mij (op 32-bit) precies hetzelfde. Click_to_play op True zetten werkt dus kennelijk niet voor alle add-ons ....

Firefox update 51.0.1

Versie 51.0.

Firefox gaat steeds verder achteruit. Krijg vaak de melding dat Firefox niet reageert, Als je wilt inloggen loopt het typen vast waardoor je halve gebruikersnaam (wat vooraf nog te zien is) of wachtwoord (wat niet zo makkelijk te controleren is) invult en je niet kunt inloggen omdat de gebruikersnaam of het wachtwoord niet juist is. En serieus moet een blanke pagina nu ineens laden? Verder is Firefox vele malen trager in gebruik geworden dan eerdere versies. Het wordt maar volgepropt met zogenaamde "features" (gesynchroniseerde tabbladen, pocket, tekst codering, deel deze pagina, abboneren... die rotzooi onder dat zogenaamde hamburgermenu) Firefox is tegenwoordig dan ook Bloatware te noemen. De tijd van een slanke Firefox is helaas voorbij, dat werkte perfekt.

Pagina's

Reageren

Verplichte controlevraag
Om spam tegen te houden
oostenrij_