De beste gratis beveiliging voor je pc en Mac in 2018: ons advies

Een goede beveiliging van je pc of Mac is van groot belang. Zeker als je aan internet bankieren doet en online winkelt is een goede virusscanner een must. Deze beveiliging kan ook prima gratis. Er zijn veel goede gratis virusscanners die niet of nauwelijks onderdoen voor betaalde varianten. Ook anti-malware programma's en firewalls zijn allemaal gratis te krijgen. Wij geven zoals elk jaar onze tips voor de gratis beveiliging van je pc en Mac in 2018.

       
  Windows-gebruiker Gevorderde
Windows-gebruiker

 
Mac-gebruiker
Anti-virus Bitdefender Free
of
Windows Defender (Meegeleverd met Windows 8.1 en 10)
Kaspersky Free Optioneel
(maar lees de adviezen!)
of
Download gratis virusscanner voor Mac
   
   
Of:
Kies een andere gratis virusscanner
       
Firewall Ingebouwde Windows-firewall aanzetten Privatefirewall
 
Ingebouwde Mac-firewall aanzetten 
 
 
Of:
Kies een andere gratis firewall
       
Anti-malware Emsisoft Anti-Malware Free AdwCleaner Malwarebytes Anti-Malware
 
   
Of:
Kies een andere on demand gratis malwarescanner

1. Gratis anti-virus

Windows
Wij kiezen in 2018 voor Bitdefender Antivirus Free of Windows Defender als beste keus voor beginnende Windows-gebruikers.

De betaalde variant van Bitdefender komt altijd als een van de besten naar voren uit anti-virus tests en biedt dus uitstekende bescherming. De gratis versie heeft bijna geen opties om in te stellen en is zeer basic, maar de beveiliging is prima in orde. Nadeel is dat het programma in het Engels is, maar als je het eenmaal geïnstalleerd hebt hoef je er verder eigenlijk niet meer naar om te kijken.

Ook Windows Defender is wat ons betreft weer een serieuze optie dit jaar. De standaard met Windows 8.1 en 10 meegeleverde virusscanner van Microsoft deed het in 2017 meer dan behoorlijk in anti-virus tests. De bescherming is ruim voldoende en groot voordeel is de gebruikersvriendelijkheid en integratie in Windows van Windows Defender. Met de Herfst makersupdate van Windows 10 zijn bovendien extra beschermingsmaatregelen ingevoerd, zoals exploit-beveiliging en anti-ransomware. Blijf als gebruiker echter altijd opletten: download geen verdachte bestanden, bezoek geen dubieuze websites, open geen mailbijlagen van onbekenden en denk na voor je klikt!

Gevorderde gebruikers
Voor gevorderde Windows-gebruikers kunnen we het dit jaar geïntroduceerde Kaspersky Free aanbevelen. De Russische virusscanner komt altijd als een van de besten uit anti-virus-tests en heeft veel meer instelmogelijkheden dan bijvoorbeeld Bitdefender. Kaspersky is ook in het Nederlands te krijgen. Voor gewone gebruikers ook een tip.

Ook Panda Free Antivirus en Avira Free AntiVirus komen vaak heel goed uit de bus bij anti-virus-tests. Avast Free Antivirus en AVG Anti-Virus Free scoren vaak gemiddeld op tests - en zijn dus zeker niet slecht - maar er zijn toenemende zorgen over het privacybeleid van producent Avast (dat sinds vorig jaar zowel AVG als Avast maakt).

macOS
Is een virusscanner op een Mac echt nodig? Als je geen software installeert van onbekende ontwikkelaars, netjes alle beveiligingsupdates voor macOS binnenhaalt (kijk onder App Store | Updates), plugins als Flash altijd bijwerkt en niet overal blind op klikt dan kun je wel zonder - is onze mening. Wil je liever toch wat meer zekerheid dan kun je hier gratis virusscanners voor Mac downloaden. Wij hebben een lichte voorkeur voor Avira Free AntiVirus op macOS.

Verdere aanbevelingen op macOS zijn de volgende:
- Zorg altijd dat de ingebouwde firewall in macOS aanstaat.
- Let op dat de standaardinstelling voor software installeren onder Systeemvoorkeuren | Beveiliging en privacy | Algemeen - Sta programma's toe die zijn gedownload bij NIET staat op Elke willekeurige bron, maar op Mac App Store en ontwikkelaars waarvan de identiteit bekend is. Deze beveiliging wordt Gatekeeper genoemd en zorgt ervoor dat je niet allerlei rommel van internet kunt installeren.
- Een aanvullende ingebouwde beveiliging in macOS is XProtect - dat onzichtbaar zijn werk doet en bepaalde malware - die er inmiddels wel is voor Mac - onschadelijk maakt (een beetje zoals het 'Windows-programma voor het verwijderen van schadelijke software' onder Windows).

2. Gratis firewall
De ingebouwde Windows-firewall zal voor de meeste gebruikers wel afdoende zijn. Ook in macOS zit een firewall. Deze firewall in macOS - en soms Windows - moet je nog wel zelf aanzetten.

Gevorderde Windows-gebruikers kunnen een losse gratis firewall downloaden. Privatefirewall is wat ons betreft dan een goede keuze die je heel veel controle over je pc geeft.

3. Gratis anti-malware
Het kan raadzaam zijn om af en toe handmatig met een on demand anti-malware scanner op virussen, spyware, toolbars en andere rotzooi te scannen. Eigenlijk doen anti-malware programma's vaak hetzelfde als anti-virus software, maar ze bieden geen continue bescherming. Sommige programma's zijn specifiek op adware en toolbars gericht, zoals AdwCleaner. Eens per week of per maand een handmatige scan kan geen kwaad als second opinion voor je virusscanner.

Emsisoft Anti-Malware Free is een goede keuze voor Windows. De gratis versie is een on demand scanner die naast de eigen scan engine gebruik maakt van de anti-virus motor van het zeer goed bekendstaande Bitdefender.

Ook AdwCleaner is een goed programmaatje om met name hardnekkige browser werkbalken (toolbars) en andere advertentie-software te verwijderen. AdwCleaner is in korte tijd een van de meestgedownloade programma's op GratisSoftware.nl geworden. Het programma is wel meer geschikt voor gevorderden. AdwCleaner is overgenomen door Malwarebytes en zal geïntegreerd worden in Malwarebytes.

Malwarebytes is ook een goede on demand scanner. De vorig jaar verschenen versie 3 bevatte nogal wat foutjes, maar die zijn inmiddels grotendeels gladgestreken.

Verder is Bitdefender Adware Removal Tool een goede keuze om eens als on demand scanner je pc en Mac te laten controleren. Puur gericht op adware, maar wel goed. Als je al Bitdefender als anti-virus programma gebruikt hoef je de Adware Removal Tool van Bitdefender niet meer installeren.

Voor macOS is Malwarebytes Anti-Malware ook beschikbaar. Malwarebytes Anti-Malware voor Mac is gebouwd op de fundamenten van Adware Medic en scant op adware en toolbars die tegenwoordig helaas ook voor macOS in omloop zijn.

Download hier andere gratis anti-malware programma's

4. Extra beveiliging
Een grote plaag is tegenwoordig ransomware. De meeste virusscanners bieden ook in meer of mindere mate bescherming tegen ransomware. Maar wil je extra bescherming, ransomware verwijderen of identificeren dan kunnen de volgende gratis tooltjes tegen ransomware van pas komen.

Bescherming van je browser kan heel goed met HitmanPro.Alert, waarvan de gratis versie nog altijd nuttig is (je krijgt eerst een maand de betaalde versie op proef, dat extra bescherming biedt tegen ransomware). Browser-beveiligingswerkbalken van virusscanners zijn niet altijd aan te raden, omdat ze soms nogal vertragend werken of onnodige extraatjes bevatten.

Maak je je zorgen over de privacy van Windows 10, dan is O&O ShutUp10 een goed tooltje om de phone-home functies die Microsoft heeft ingebouwd het zwijgen op te leggen.

Als je je laptop meeneemt op vakantie en gebruik maakt van gratis wifi-netwerken en hotspots (die vaak niet of slecht beveiligd zijn) dan is het sterk aan te raden om een beveiligde VPN-verbinding te gebruiken. Dat kan met deze gratis VPN-software. Zo zorg je ervoor dat je wachtwoorden en andere persoonlijke gegevens niet gestolen worden.

En zoals gezegd: houd altijd Windows en macOS up-to-date! Installeer alle beveiligingsupdates en zorg ook dat je browsers en plugins bijgewerkt zijn naar de laatste versie! De meeste aanvallen maken gebruik van lekken in software om hun schadelijke werk te doen.

We zijn natuurlijk ook benieuwd hoe de beveiliging van jouw Windows pc of laptop of Mac eruit ziet. Laat het weten in de reacties hieronder!

Deel dit artikel: 

Reacties

Hartelijke dank voor de EXTRA beveiliging op mijn PC

HEEL HARTELIJKE DANK voor de gratis beveiliging van mijn PC

Als aanvulling op windows standaard firewall werkt TinyWall prima.

Ik had al vernomen van een kennis dat die nog nooit 1 Virus Scanner op een Mac gezet had en dat al 6 jaar lang.
Hij telebankiert bijna alles wat los en vast zit en dan staat ook zijn Firewall nog uit.

Dit kreeg ik dus als advies toen ik naar een Apple PC ging kijken.
Maar al 17 jaar was ik Winddows gewend dus die Firewall ging aan!
Snapte maar niet dat die op Safari Standaard UITSTAAT.

Wat ik ook niet kon afleren om zo nu en dan per jaar eens een AV scanner te laten draaien of zelfs meedraaien.
Ja Kaspersky vond wel 2 dingetjes die BitDefender niet zag maar toen ik tussen die 2 wisselde had ik History gewist.
Daarna vond ik met BitDefender helemaal niks.

Komt die kennis eens langs en ik kreeg me een preek.
Jij internet Bankiert niet dus wat is er op jou PC te stelen?
Nada noppes dus die bagger er af vind ik.

Tja het enige aan Software wat ik heb is een FlashPlayer en die wordt door het systeem automatisch van Updates voorzien.
Nu geloof ik het wel want ik heb nu meer vertrouwen in een Mac.
Al haal ik misschien toch eens per jaar een scan over het systeem.
Tja en dat door mijn Windows verleden.

Er is ook malware voor MAC, dus denk maar niet dat je 100% veilig bent omdat je een MAC hebt.

Dit schreef ik ook niet maar ontelbare gebruikers beweren bij hoog en laag dat een Mac niet snel besmet is.
Er schijnt ook een of ander Progje van Apple mee te draaien op jacht naar Malware maar de naam ben ik vergeten.
Dus ik scan continu met Kaspersky Free die op een Mac niks weghaalt mits er toch iets gevonden wordt.
Dan kun je voor 10 tot 13 Euro Updaten naar een versie die dat wel doet of je maakt is goed schoon en laar BitDefender er op los. Maar die scant nou juist niet continu op een Mac.
Mits je natuurlijk weer betaald.

Maar ik gebruik die 2 gratis Antivirus Progjes niet continu en tot nog toe draait ie prima.

Graag nog iets wat je als "Vraag" kunt zien.
Hierboven staat het Download punt voor een Windows en een Mac.
Als ik dat doe heb ik zeker weten een Deinstallatie probleem en staat Apple dit toe?
Dezelfde producten staan ook in de App Store met als voordeel dat je in nog geen minuut heel je Scanner van je Mac kunt halen en dan staat ie LEEG onder "Aankopen".

Kom ik met een Download aan zul je die Free Virus Scanner zelf moeten verwijderen en is daar een Tooltje voor?

Het gemakkelijkste is dus die Store te gebruiken en met 1 klik en naar de Prullebak slepen komt er bij te staan "Verwijderen"? Yes en klaar is Kees.

Ja hoor, op macOS is Apple niet zo streng en kun je zelf software downloaden (als het tenminste van een bekende producent komt). Ook deze software kun je verwijderen door de app in de prullenbak te gooien. En bij anti-virus kun je soms nog vanuit het menu bovenin van de betreffende app de-installeren.

En voor de-installeren van apps op een Mac kun je dit handige gratis tooltje gebruiken (die ruimt wat grondiger op):
https://freemacsoft.net/a...

W10 beveiligd middels:
Comodo firewall; Avast Antivirus, i.s.m. Adaware in 2e lijns bescherming.
Aangevuld met:Malwarebytes Anti Expliot en Cybereason Ransomfree
1 x p/w controle middels:
Zemana.AntiMalware.Portable. SUPERAntiSpyware. Malwarebytes Anti-Malware

Ik heb Bitdefender een paar weken gebruikt onder Windows 10, weer eraf gedaan omdat het toch vertraagde, nu weer gewoon alleen Defender.

Precies dezelfde ervaring. Ook weer teruggegaan naar Defender. Ook de (door mij)alom bejubelde Kasperksy zorgde voor vertraging. Voorlopig houd ik het maar even bij Defender.

Ik gebruik zelf ook Bitdefender internet security 2018, draaiend onder Windows 10. Ik herken het beeld totaal niet dat Bitdefender mijn systeem merkbaar vertraagt. Ik ben juist zeer tevreden over deze software en de bescherming is ronduit optimaal. Hiermee is niet gezegd dat het niet waar is wat de mensen vaststellen. Maar ik merk er niets van.

Het voordeel is, vind ik, dat dergelijke professionele programma´s de mogelijkheid bieden om het 30 dagen, volledig werkend, uit te testen in een trial. Bevalt het koop je een sleutel. Zo niet, probeer je een ander programma. Het kost je met die trials geen eurocent. Het is vaak zoeken wat het best bij je systeem past en wat je het beste ligt.

Persoonlijke voorkeur voor een interface, etc. speelt, lijkt mij, ook mee. Ikzelf houd van een eenvoudige en overzichtelijke interface. Natuurlijk is de prijs ook van belang. Kan nogal uiteen liggen. (Zie Bitdefender / Kaspersky.) En anders zijn er diverse gratis alternatieven te vinden op deze site. Dus voor ieder wat wils voor ´n goede beveiliging.

Dat 'gratis' is voor mij toch wel een belangrijk punt ;-) In dat opzicht zijn zowel Bitdefender als Kaspersky spetterende toepassingen. Maar die (niet ingebeelde!) vertraging was voor mij toch wel een reden om weer terug te gaan naar Defender. Alles gaat nu weer als vanouds d.i. een stukje sneller ;-)

Ik snap het! Dan kom ik dus weer terug bij mijn conclusie dat het vaak zoeken is, welke (beveiligings) software van je keuze het best bij je persoonlijke voorkeur en systeem past. Als iets voor je werkt, dan werkt het! Helemaal goed! Gelukkig is er veel keuze.