Overzicht: gratis anti-ransomware (gijzelsoftware) tooltjes downloaden - update

Ransomware, of gijzelsoftware, is malware die je pc kaapt. Bestanden op je computer (of je hele pc) worden door deze schadelijke software gegijzeld en vervolgens wordt door de criminelen losgeld gevraagd om weer toegang tot je pc of bestanden te krijgen. Soms krijg je zelfs de melding dat de politie of een overheidsinstantie je computer geblokkeerd heeft, maar dat is niet zo. Wat te doen tegen deze ransomware of dit gijzelvirus?

De meeste anti-virus producten beschermen in meer of mindere mate tegen ransomware. Verder gelden alle regels die ook voor andere malware en virussen gelden: kijk uit met verdachte mailtjes en websites, let op wat je downloadt, gebruik beveiligingssoftware en zorg dat alle programma's up-to-date zijn (met namen browsers en plugins). Daarnaast zijn er nog losse, gespecialiseerde anti-ransomware tooltjes en websites die hulp bieden. Een kort overzichtje.

1. Preventie van ransomware

Malwarebytes Anti-Ransomware
Malwarebytes' tooltje tegen ransomware verkeert nog in het bèta-stadium en zal later toegevoegd worden aan MBAM. Malwarebytes Anti-Ransomware is pro-actief en monitort en blokkeert alle verdachte activiteiten die kunnen duiden op varianten als CryptoWall4, CryptoLocker, Tesla en CTB-Locker.

Download bèta van Malwarebytes Anti-Ransomware

Bitdefender Anti-Ransomware
Bitdefender heeft in zijn Lab een gratis tooltje dat je pc vaccineert (in de ware zin van het woord) tegen ransomware. Door te doen alsof de computer al besmet is wordt gezorgd dat er geen ransomware op geïnstalleerd wordt. Het draait op de achtergrond en beschermt tegen CTB-Locker, Locky en TeslaCrypt ransomware.

Download Bitdefender Anti-Ransomware

HitmanPro.Alert
Dit tooltje van HitmanPro biedt in de eerste instantie browserbescherming, maar beveiligt middels CryptoGuard ook dertig dagen (tijdens de proefperiode) gratis tegen crypto-ransomware. Als gijzelsoftware gevonden wordt kun je deze verwijderen met het betaalde HitmanPro - waarvan een trial ook dertig dagen gratis te gebruiken is. Na de trial biedt alleen de betaalde versie van HitmanPro.Alert nog bescherming tegen ransomware, de gratis versie geeft enkel nog browserbescherming en beveiliging van enkele andere zaken.

Download HitmanPro.Alert

2. Verwijderen ransomware

Trend Micro Anti-ransomware Tool
Trend Micro heeft een hulpmiddel om pc's die al besmet zijn te desinfecteren. Trend Micro Anti-ransomware kan alleen lockscreen ransomware verwijderen. Dit helpt dus alleen als je geen toegang meer krijgt tot je pc. Als je bestanden vergrendeld zijn kun je deze tool niet gebruiken. Je kunt twee versies downloaden: een is voor in de veilige modus, met de andere moet je opstarten vanaf een usb-stick.

Download Trend Micro Anti-ransomware Tool

Kaspersky Ransomware Decryptor
Anti-virus bedrijf Kaspersky heeft samen met de Nederlandse politie een decryptie-tool beschikbaar gesteld die door Coinvault en Bitcryptor ransomware gegijzelde bestanden kan ontsleutelen.

Download Kaspersky Ransomware Decryptor

Rescue cd's
Ook met veel rescue cd's moet het mogelijk zijn om ransomware te verwijderen. Je start dan je pc op vanaf de gebrande rescue cd of usb stick en kan zo de besmetting verwijderen.

Download gratis rescue cd's van onder andere Bitdefender, AVG, Avira en meer

No More Ransom!
De Nederlandse politie en EuroPol hebben eind juli 2016 in samenwerking met Kaspersky en Intel Security de website NoMoreRansom.org gemaakt waarop je allerlei tips kunt lezen om specifieke ransomware te verwijderen. Ook zijn er gratis decryption tools te downloaden voor onder andere de volgende ransomware: CoinVault, BitCryptor, Rannoh, Rakhni, Bitman/TeslaCrypt en Heisenberg.

ID-Ransomware: identificeer de ransomware
Het MalwareHunter Team heeft een website opgezet waar je ransom notes (losgeld briefjes) of gegijzelde bestanden kunt uploaden om te kijken waarmee een pc geïnfecteerd is: ID Ransomware. Als de ransomware herkend wordt krijg je aanwijzingen om deze te verwijderen.

Lees meer over ransomware:
Politie over ransomware
Stappenplannen om politie-virussen te verwijderen (klik op Bekijk voorbeeld)

Update 22 november 2016:
ID Ransomware website toegevoegd

Deel dit artikel: 


Ook op GratisSoftware.nl:

Reacties

Malwarebytes Anti-Ransomware 0.9.15.416 is nog steeds in de beta-fase (6), dus gebruik is niet zonder risico en voor rekening van de gebruiker, enig zicht wanneer de laatste beta als RC (laatste beta als release candidate) zal verschijnen is nog niet in te schatten

Heeft er iemand Bitdefender Anti-Ransomware geinstalleerd en wat denk je ervan ?

Zo te zien zet Bitdefender enkele sleutels in het register, want ..... CCleaner haalde ze er zo weer uit... dat werkt dan waarschijnlijk niet.

Wie een betaalde versie van Bitdefender heeft, hoeft Bitdefender Anti-Ransomware niet te downloaden want het zit standaard in de betaalde versies http://www.bitdefender.co... , in tegensteling tot Malwarebytes Anti-Malware Premium waar Malwarebytes Anti-Ransomware niet in zit

Werkt al 3 weken op mijn pc samen met G Data. Geen probleem hoor.

Ik heb Bitdefender Anti-Ransomware geïnstalleerd en het programma werkt probleemloos op mijn pc (Windows 10).

Hallo PatjeRedfan,

Werkt prima. Alleen moet de automatische opstart met Windows af en toe hernieuwd worden (taak verdwenen).

Ik lees net dat deze ransomeware gisteren zelfs even stond op veel gebruikte sites als nu.nl en Marktplaats (via een advertentieplatform). Creepy!
http://www.nu.nl/internet...

wie Malewarebytes versie 0.9.15.416 (van maart) heeft, moet de nieuwere versie 0.9.16.484 (van 13 juni) ophalen ; de update gaat niet automatisch
is nog wel steeds in de beta-fase

Nadat ik 360 total security een snelle scan liet doen, greep Malwarebytes anti ransomeware in en maakte m'n anti virus programma 'onklaar', die dat wel direct meldde, maar toch. Verder draait MBarw ongemerkt mee...

Malwarebytes Anti-Ransomware 0.9.17.661 Beta 8
https://forums.malwarebyt...

Er is ook een business tool van Kaspersky die gratis te downloaden is en die protectie biedt tegen ransomware. Gratis voor thuisgebruik en small business. Te downloaden op https://go.kaspersky.com/...

De enige waterdichte recovery en gratis software in casu heet 'Backup'. Geen enkele andere AV of tool biedt sluitende garantie. Desondanks is dit een handig overzicht voor slachtoffers. Voorkomen is beter dan genezen: Ransomeware komt vnl. via spam met een link of bijlage.

@ Redactie,

Betreffend HitmanPro.Alert:

Het artikel vermeldt betreffend HitmanPro.Alert:
"maar beveiligt ook tegen CryptoGuard ransomware"

Dat is niet helemaal correct.
HitmanPro.Alert beveiligt tegen crypto-ransomware.
CryptoGuard is de naam van de HitmanPro.Alert module die beschermt tegen crypto-ransomware.

En ook is de bescherming tegen crypto-ransomware na de 30 dagen proefperiode niet gratis.
HitmanPro.Alert biedt na de 30 dagen proefperiode enkel met een betaalde licentie bescherming tegen crypto-ransomware, niet als het product na de 30 dagen proefperiode zonder licentie gratis gebruikt blijft worden.
Dit overzichtje van 2015 geeft een indicatie van de gratis en van de na de 30 dagen proefperiode enkel met een licentie te gebruiken functionaliteit:
https://www.wilderssecuri...
(De actuele versie, november 2016, biedt inmiddels al weer meer dan de versie van 2015, maar het schemaatje van 2015 geeft niettemin een indruk.)

De tekst in het artikel betreffend HitmanPro.Alert zou daarom moeten zijn:
"maar met betaalde licentie beveiligt HitmanPro.Alert ook tegen crypto-ransomware",
in plaats van "maar beveiligt ook tegen CryptoGuard ransomware".

Verder,
betreffend HitmanPro Kickstart:

De Kickstart functionaliteit is per 10 november 2016 verwijderd uit HitmanPro, zie:
https://www.hitmanpro.com...
De motivering daarvoor is op 5 oktober hier vermeld:
https://www.wilderssecuri...

Dank, is gecorrigeerd.

Groot artikel, maar ik denk dat de beste bescherming tegen ransomware is regelmatig back-ups naar externe schijf.
Geen van sowtware u aangeboden kan niet coupe met nieuwe ransomwares zoals Aesir ( http://soft2secure.com/kn... )

Reageren

Controlevraag tegen spam
_usland