Tips

Hieronder vind je tips en trucs over werken met gratis software en apps, internet, beveiliging, privacy, wifi, Windows, Mac, Linux, Android, iOS en meer. Computer-vragen stellen en zelf tips geven kun je in de rubriek Pc hulp.

16 mrt 2020

Zoals altijd bij ingrijpende gebeurtenissen is er ook weer veel desinformatie en fake news op het web te vinden over het corona-virus en over covid-19, de ziekte die erdoor veroorzaakt wordt. Op de volgende websites vind je wel betrouwbare informatie, cijfers en kaarten over de verspreiding van het coronavirus, de...


Bellen met beeld erbij is net iets leuker - en bovendien gratis als je op je internet thuis of wifi zit. Hoe en met welke apps kun je het makkelijkste videobellen op je pc, laptop, tablet en smartphone?


11 mrt 2020

Wat als je zelf een handmatige scan van je pc wilt doen, of zelf een keer updates wilt binnenhalen voor Windows Defender? Waar doe je dat? Want Windows Defender heeft niet meer het vertrouwde programma-venster van vroeger en is geheel geïntegreerd in de Instellingen in...


In Windows 10 zit tegenwoordig degelijke ingebouwde bescherming. Windows Defender als anti-virus en Windows Firewall als firewall. Als je geen andere beveiligingssoftware installeert dan staan deze twee standaard aan. Je kunt heel snel bekijken - als je dat niet weet -...


08 mrt 2020

Als je problemen hebt met je pc dan wordt vaak aangeraden de computer op te starten in de veilige modus (safe mode). Vroeger kon je in Windows gewoon op F8 drukken tijdens het opstarten, maar in Windows 10 gaat dit anders. Wij laten zien hoe.


26 feb 2020

DNS (domain name server) kun je vergelijken met het telefoonboek van internet. Je typt de websitenaam/domeinnaam in waar je heen wilt en dan zoekt het DNS protocol automatisch het goede IP-adres op van de server waar deze website op staat. Dit proces kun je ook versleutelen in je browser met DNS over HTTPS voor extra beveiliging...


14 feb 2020

Soms zijn er updates voor Windows 10 die problemen veroorzaken op je pc. Zwarte schermen bij het opstarten, verdwenen gebruikersprofielen, niet meer werkende functies of applicaties en meer. Dan kun je zo'n update gewoon weer verwijderen. Wij laten zien hoe.


05 feb 2020

Wat kun je doen als Windows Update niet goed werkt? Als je foutmeldingen krijgt en je updates niet kunt binnenhalen of installeren (de installatie blijft steken bij 58%, 72%, 99% of een ander willekeurig percentage)? Wij laten enkele stappen zien die je kunt proberen om problemen met Windows Update op te...


29 jan 2020

Windows Defender, de prima ingebouwde virusscanner in Windows 10, biedt ook bescherming tegen ransomware (gijzelsoftware die je bestanden kan kapen en losgeld vraagt). Je moet deze anti-ransomware beveiliging nog wel handmatig aanzetten. Wij leggen uit hoe...


17 jan 2020

Als je toch per se Windows 7 wilt houden voor dat ene programma dat anders niet meer draait of omdat je gewoon gehecht bent aan Windows 7, dan kun je onderstaande tips volgen om je pc zo veilig mogelijk te houden. Maar je kunt beter gratis overstappen op een veilig modern systeem!


24 dec 2019

Elk jaar stellen wij ons gratis software elftal aan je voor. Met al onze favoriete gratis software-spelers. Dit team van freeware- en open source-software kunnen wij iedereen van harte aanbevelen!

22 dec 2019

Een goede beveiliging van je pc of Mac is van groot belang. Deze bescherming kan ook prima gratis. Wij geven onze tips voor de gratis beveiliging van je Windows-pc en Mac in 2020.


19 dec 2019

In Windows 10 zitten veel handige ingebouwde tools. Zo kun je Windows 10 goed opschonen met de schoonmaaktool in Instellingen. En je kunt opstartende programma's uitzetten als die je pc teveel vertragen of als je die niet nodig hebt.


25 nov 2019

Windows 10 versie 1909 is vanaf 12 november 2019 officieel te downloaden. Hoe verloopt de upgrade bij jou? Problemen én oplossingen.


21 nov 2019

Als je de nieuwste versie van Windows 10 hebt geïnstalleerd en deze bevalt niet of functioneert niet goed dan kun je ook makkelijk teruggaan naar een vorige versie van Windows 10. Zonder dat je alles opnieuw hoeft te installeren.


16 nov 2019

Wat te doen als de upgrade naar een Windows 10 versie 1909 (of 1903) niet lukt? Je kunt Windows Update, de Update-assistent of het Hulpprogramma (Media Creation Tool) proberen.


17 okt 2019

Wat te doen als WhatsApp geen namen van contacten toont maar alleen telefoonnummers? Twee methodes om dit probleem op te lossen.

02 okt 2019

Tijdens de installatie van Windows 10 1903 en 1909 wordt de mogelijkheid om een lokale account aan te maken niet eens meer aangeboden. Dit kun je doen om toch een lokale account te gebruiken.


27 jul 2019

Na Google is er ook ophef bij Apple over onbedoeld opgenomen korte geluidsfragmenten door Siri die beluisterd worden door medewerkers. Je kunt 'Hé Siri' uitschakelen of als je Siri toch al niet gebruikt kun je de digitale assistent beter in zijn geheel uitzetten.


11 jul 2019

Google luistert naar je privé-gesprekken via Google Assistent. Als je dit niet wilt laten wij zien hoe je het maken van geluidsopnamen door Google op je Android-toestel kunt uitzetten.


08 jul 2019

Je internetverbinding heeft een bepaalde snelheid. Deze maximale snelheid zul je niet altijd halen, maar je zou er toch minstens bij in de buurt moeten komen. Hoe kun je je internetsnelheid meten en verbeteren?


06 jul 2019

Vakantie! Wij laten gratis software zien voor veilig internetten, als je veel foto's wilt versturen en meer. Plus gewoon tv kijken in de hele EU en roaming is ook al afgeschaft!


05 jul 2019

De Tour de France 2019 is bijna begonnen en behalve op je tv kun je natuurlijk ook op je pc, laptop, tablet en smartphone de etappes volgen. En er zijn diverse apps om nieuws, interviews en uitslagen te bekijken.


30 jun 2019

Er zijn allerlei soorten updates voor Windows. En sommige worden automatisch geïnstalleerd en andere niet. Welke moet je wel installeren en welke niet? En moet je zelf zoeken naar updates? Wij leggen het uit.


29 jun 2019

Wat als je een draadloze internetverbinding voor een nieuw apparaat wilt instellen of je iemand anders toegang tot je wifi wilt geven en je je wifi-wachtwoord vergeten bent? Wij geven tips hoe je je wifi-wachtwoord kunt terugkrijgen.


27 jun 2019

Als je Windows 10 hebt dan zal het je de laatste tijd misschien opgevallen zijn dat er bij de snelkoppelingen op je bureaublad en bij bestanden en mappen groene vinkjes staan. Wat zijn die groene vinkjes? En kun je ze uitzetten?


21 jun 2019

Windows 10 versie 1903 heeft een geheel nieuw licht thema. Dit kun je instellen als je zat bent van die donkere taakbalk van Windows 10 1903. Wij laten zien hoe.


19 jun 2019

Windows 8.1 wil niet meer updaten. Zoeken naar updates duurt eindeloos bij Windows Update maar er gebeurt niks. Wij hebben de oplossing. Hierna krijg je al de updates weer binnen en kun je ook gratis upgraden naar Windows 10!


De laatste tijd zijn er steeds meer klachten over zwarte of lege schermen na het opstarten van Windows 10. Je ziet niks en opnieuw opstarten werkt ook niet altijd. Wat te doen?


13 jun 2019

Windows 10 1903 heeft een nieuwe beveiligingsfunctie voor Windows Defender: manipulatiebescherming. Wij leggen uit wat het is en hoe je het kunt inschakelen.


Voordat je Windows 10 gaat upgraden naar een volgende halfjaarlijkse Onderdelenupdate is het goed om enkele voorbereidingen te treffen. Dit kan veel problemen voorkomen. Tien tips!


11 jun 2019

Het zoekvak naast de Start-knop in de taakbalk is in Windows 10 1903 wel erg groot. Je kunt ook gewoon weer het zoekpictogram instellen dat Windows 10 1809 had.


22 mei 2019

Windows 10 versie 1903 is vanaf 21 mei 2019 officieel te downloaden. Hoe verloopt de upgrade bij jou? Problemen én oplossingen.


15 mei 2019

Er zijn nieuwe ernstige lekken ontdekt in Intel-chips: RIDL, Fallout & ZombieLoad. Ze kunnen misbruikt worden om in principe alle gegevens van je computer uit te lezen! Wat te doen?


13 mei 2019

Als je Windows (opnieuw) wilt installeren is het vaak handig om een iso-bestand te hebben waarmee je vanaf usb of dvd Microsofts besturingssysteem op je pc of laptop kunt zetten.


11 mei 2019

Na een halfjaarlijkse upgrade van Windows 10 kun je zo tien tot twintig GB aan ruimte kwijt zijn. Deze kun je echter snel weer terugwinnen. Wij laten zien hoe je makkelijk ruimte vrijmaakt in Windows 10.


24 apr 2019

Donker is in tegenwoordig. Windows 10 en macOS hebben een donkere modus. En veel apps ook. Maar hoe kun je deze dark mode inschakelen op je Windows pc en Mac?


18 apr 2019

Op 14 januari 2020 loopt de ondersteuning voor Windows 7 af. Wij bespreken enkele vragen over het einde van Windows 7 en geven zeven alternatieven voor Windows 7!


12 apr 2019

Je hebt vast wel eens van Linux gehoord, maar heb je Linux ook al eens uitgeprobeerd? Gratis en lichter dan Windows, maar toch een volwaardig besturingssysteem. Ideaal voor een oudere pc!


06 apr 2019

Eind mei verandert het updateproces van Windows 10. Je kunt dan halfjaarlijkse Onderdelenupdates overslaan. En: nooit meer actief zoeken naar updates is het beste.


27 mrt 2019

In Thunderbird kun je ook de agenda en taken van Gmail en iCloud (van je Android telefoon en iPhone) bekijken. Wij laten zien hoe je dat makkelijk kunt instellen.


14 mrt 2019

Iedereen gebruikt webdiensten, zoals webmail, chat en sociale media. Soms zijn er storingen bij die services. Check hier of Google, Microsoft, Apple en WhatsApp een storing hebben.


12 mrt 2019

Skype voor Windows 10 is er in drie smaken: een bureaublad-app, Microsoft Store-app en Web-app. Wat zijn de verschillen?


11 mrt 2019

Het is vaak handig om een pdf'je te maken van een (Word- of ander) document, zodat de tekst en opmaak niet meer verschuift. Dit kan heel makkelijk in LibreOffice.


10 mrt 2019

Soms is het handig te weten welke versie van Windows 10 je hebt. Hoe kun je zien welke versie van Windows 10 je hebt?

SSD schijven hoef je niet te defragmenteren. Optimalisatie (TRIM) is nodig om de schijf in goede conditie te houden. In Windows 10 staat dat aan als het goed is. Zo kun je dat controleren.


05 mrt 2019

Niet iedereen weet dat, maar op elke pc bestaat de mogelijkheid om met één druk op de knop een screenshot te maken. Daar is geen speciale software voor nodig.


02 mrt 2019

Windows 10 laat standaard niet alle bestanden en mappen zien. Soms is dat echter nodig. Ook laten we zien hoe je verborgen bestandsextensies (.exe, .zip enz.) kunt tonen.


Als je op macOS gebruikmaakt van de zoekfunctie in Finder dan zoek je standaard niet naar systeembestanden. Je kunt echter eenvoudig instellen om ook te zoeken naar systeembestanden.


Ubuntu Linux laat standaard niet alle bestanden en mappen zien. Bestanden en mappen met een punt ervoor worden niet getoond. Hoe kun je zichtbaar maken?


Pagina's