Tips

Hieronder vind je tips en trucs over werken met gratis software en apps, internet, beveiliging, privacy, wifi, Windows, Mac, Linux, Android, iOS en meer. Computer-vragen stellen en zelf tips geven kun je in de rubriek Pc hulp.

02 jan 2021

Ingebouwd in Windows 10 zit schijfopruiming. Met deze standaard cleaner van Windows 10 kun je snel veel schijfruimte terugwinnen. Wij laten zien hoe je makkelijk ruimte vrijmaakt in Windows 10.


24 dec 2020

In het afgelopen jaar gaven we heel wat tips en adviezen voor Windows 10. We zetten de beste voor je op een rijtje. Om Windows 10 naar je hand te zetten, problemen op te lossen, problemen bij upgrades te verhelpen, uitleg over Windows 10 en tips voor gevorderden.


23 dec 2020

Een goede beveiliging van je pc of Mac is van groot belang. Deze bescherming kan ook prima gratis. Wij geven onze tips voor de gratis beveiliging van je Windows-pc en Mac in 2021.


17 dec 2020

Bellen met beeld erbij is net iets leuker - en bovendien gratis als je op je internet thuis of wifi zit. Hoe en met welke apps kun je het makkelijkste videobellen op je pc, laptop, tablet en smartphone?


09 dec 2020

Adobe adviseert om Flash geheel te verwijderen van je pc. Hoe doe je dat? Daarbij moet je bedenken dat er verschillende Flash-plugins voor verschillende browsers zijn, die allemaal verwijderd moeten worden. En sommige zitten ingebouwd in een browser (Chrome, Edge, Internet Explorer) en andere zijn los te downloaden (Firefox...


02 dec 2020

Sinds de preview-updates van eind oktober en de cumulatieve beveiligingsupdates van half november is er een nieuwe knop op de systeembalk van Windows 10 verschenen: Nu vergaderen Of Meet Now in het Engels). Wat voor knop is dat en hoe kom je ervan af als je er geen gebruik van maakt?


20 nov 2020

Elke keer als je het adres van een website of een zoekopdracht intypt in de adres/zoekbalk van Microsoft Edge, dan onthoudt Microsofts browser dit voor de volgende keer. Als je dan dezelfde beginletters intypt dan vult Edge het website-adres (url) of de zoekwoorden automatisch aan. Als je dit niet wilt (bijvoorbeeld omdat anderen...


16 nov 2020

Iedere keer als je het adres van een website of een zoekopdracht intypt in de adres/zoekbalk van Google Chrome, dan onthoudt Googles browser dit voor een volgende keer. Als je dan weer dezelfde beginletters intypt dan vult Chrome het website-adres (url) of de zoekwoorden automatisch aan. Als je dit vervelend vindt (bijvoorbeeld...


05 nov 2020

In Windows 10 krijg je via Windows Update alle updates binnen. Maar wat voor soorten updates heb je eigenlijk en welke zijn belangrijk en welke niet? En moet je zelf zoeken naar updates of worden ze automatisch geïnstalleerd? Wij bespreken het wel en wee van Windows Update.


27 okt 2020

Het is vaak handig om een pdf'je te maken van een (Word- of ander) document, zodat de tekst en opmaak niet meer verschuift. Als je net een mooi opgemaakte CV hebt gemaakt wil je niet dat de lay-out helemaal door de war raakt als iemand het document met een andere versie van...


21 okt 2020

Als je de nieuwste versie van Windows 10 hebt geïnstalleerd en deze bevalt niet of functioneert niet goed dan kun je ook makkelijk teruggaan naar een vorige versie van Windows 10. Zonder dat je alles opnieuw hoeft te installeren.


Windows 10 versie 20H2 is vanaf 20 oktober 2020 officieel te downloaden. Hoe verloopt de upgrade bij jou? Problemen én oplossingen.


10 jul 2020

Als je op reis gaat met je Windows 10 laptop, tablet of hybride dan wil je die natuurlijk niet kwijtraken. Toch kun je je apparaat vergeten of verliezen of kan het gestolen worden. Terugvinden is mogelijk als je Mijn apparaat zoeken en locatieservices aanzet in Windows 10. Wij laten zien hoe.


09 jul 2020

Vakantie! Wij laten gratis software zien voor veilig internetten, als je veel foto's wilt versturen en meer. Plus gewoon tv kijken in de hele EU en roaming is ook al afgeschaft! En vooral: gezond op reis.


07 jul 2020

Soms als je heel veel programma-vensters hebt openstaan is het handig om even een overzicht te krijgen en snel te kunnen wisselen tussen apps. Dat kan natuurlijk in Windows 10 (en macOS en Linux). Ook kun je extra bureaubladen toevoegen en snel wisselen tussen tabbladen in je web browser.


28 jun 2020

Google verzamelt gegevens van alle activiteiten die je op het web onderneemt (zoekopdrachten, bezochte websites), je locaties en wat je op YouTube zoekt en bekijkt. Je kunt dit uitschakelen of de verzamelde data na 18 maanden en nu ook 3 maanden automatisch laten verwijderen.


19 jun 2020

Wat te doen als de upgrade naar een nieuwe versie van Windows 10 niet lukt? Je kunt Windows Update, de Update-assistent of het Hulpprogramma (Media Creation Tool) proberen.


17 jun 2020

Soms heb je heel veel vensters openstaan in Windows 10 en wil je snel een bestandje op je bureaublad openen of een snelkoppeling van een app starten. Dan is het handig als je in één keer alle openstaande vensters kunt minimaliseren en ongehinderd zicht krijgt op je gehele bureaublad.


15 jun 2020

Ook als je Chrome of Firefox als standaard web browser hebt ingesteld in Windows 10 dan verlopen de zoekopdrachten die je in het zoekvak van Windows 10 doet nog altijd via Microsofts Edge-browser en Bing. Wij laten zien hoe je dit kunt veranderen in jouw eigen browser.


12 jun 2020

Fotobewerker GIMP heeft sinds een tijdje standaard een donker thema. Als je dat niet mooi vindt of niet goed leesbaar dan kun je heel eenvoudig het thema lichter maken. Wij laten zien hoe.


08 jun 2020

In Windows 10 versie 2004 krijgt digitale assistent Cortana van Microsoft een prominente plek op de taakbalk met de Cortana-knop. Maar Cortana is helemaal niet beschikbaar in het Nederlands, dus de onnodige Cortana-knop kun je net zo goed gelijk verwijderen van je taakbalk. Of Cortana...


28 mei 2020

Windows 10 versie 2004 is vanaf 27 mei 2020 officieel te downloaden. Hoe verloopt de upgrade bij jou? Problemen én oplossingen.


25 mei 2020

Op diverse websites op internet kun je goedkope licenties voor Windows 10 kopen. Voor 10 tot 20 euro krijg je vaak al een product sleutel. Maar zijn deze goedkope Windows 10 licenties wel legaal? En hoe kun je gewoon gratis en legaal upgraden vanaf Windows 7/8.1?


19 mei 2020

Als je veel schijfruimte over hebt en bijvoorbeeld een aparte partitie voor gegevens (data) wilt maken dan kan dat ook makkelijk met de ingebouwde tool Schijfbeheer in Windows 10 (je hebt geen extra software nodig). Verder kun je met schijfbeheer snel partities verkleinen of vergroten. Wij laten zien hoe.


16 mei 2020

In Windows 10 versie 2004 zit nu ook bescherming tegen 'mogelijk ongewenste apps' ingebouwd. Dit zijn die vervelende, overbodige programmaatjes die vaak tjokvol met reclame zitten, je zoekmachine willen veranderen, je pc vertragen en die regelmatig met gratis software...


12 mei 2020

Als je veel op reis bent met je laptop en vaak gebruik maakt van mobiele data (met je telefoon als hotspot) of betaalde wifi-verbindingen dan kan het prettig zijn om Windows 10 wat zuiniger te maken wat betreft dataverbruik en een gegevenslimiet in te stellen. Wij laten zien hoe je ervoor kunt zorgen dat Windows 10...


08 mei 2020

Als je regelmatig software van GratisSoftware.nl downloadt en installeert dan ben je vast wel eens het donkerblauwe scherm van Microsoft Defender SmartScreen ('slim filter') tegengekomen. Wij leggen uit wat SmartScreen doet, hoe je het inschakelt en wat je met de...


04 mei 2020

Windows 10 heeft een rijk arsenaal aan tools ingebouwd om problemen op te lossen. De kans bestaat dat je hiermee problemen met internetverbindingen, Windows Update, printers, audio, bluetooth en meer kunt repareren.


03 mei 2020

Door het felle, blauwe licht van al onze beeldschermen hebben steeds meer mensen slaapproblemen. Wat kan helpen is om de nacht-modus op je apparaat in te schakelen, zodat het licht gedimd wordt en een minder blauwe kleur krijgt.


25 apr 2020

Wij laten zien hoe je de standaard apps voor internet en mail en het openen van afbeeldingen, video's en meer kunt wijzigen, zodat in het vervolg altijd je favoriete programma opent als je op een link klikt of je een foto of een filmpje wilt bekijken.


18 apr 2020

Soms is het handig om te weten welk versienummer van Windows 10 je hebt. Bijvoorbeeld als je problemen met updates hebt. Of als de ondersteuningstermijn afloopt. Of als je wilt weten of nieuwe functionaliteit ook in jouw Windows 10 versie zit. Wij laten zien hoe je je versienummer opzoekt.


11 apr 2020

Wat te doen als je het wachtwoord voor je Windows 10 lokale account bent vergeten? Je bent bij het aanmeldscherm/inlogscherm van Windows 10 en het wachtwoord is onjuist. Dit kun je doen.


04 apr 2020

Ook op Windows 10 kun je eenvoudig Taakbeheer openen door de Ctrl Alt Del toetsen op je toetsenbord in te drukken. Je krijgt dan alleen eerst een iets ander blauw venster te zien dan vroeger onder Windows 7. Met Taakbeheer kun je applicaties of processen die vastlopen...


16 mrt 2020

Zoals altijd bij ingrijpende gebeurtenissen is er ook weer veel desinformatie en fake news op het web te vinden over het corona-virus en over covid-19, de ziekte die erdoor veroorzaakt wordt. Op de volgende websites vind je wel betrouwbare informatie, cijfers en kaarten over de verspreiding van het coronavirus, de...


11 mrt 2020

In Windows 10 zit tegenwoordig degelijke ingebouwde bescherming. Windows Defender als anti-virus en Windows Firewall als firewall. Als je geen andere beveiligingssoftware installeert dan staan deze twee standaard aan. Je kunt heel snel bekijken - als je dat niet weet -...


Wat als je zelf een handmatige scan van je pc wilt doen, of zelf een keer updates wilt binnenhalen voor Windows Defender? Waar doe je dat? Want Windows Defender heeft niet meer het vertrouwde programma-venster van vroeger en is geheel geïntegreerd in de Instellingen in...


08 mrt 2020

Als je problemen hebt met je pc dan wordt vaak aangeraden de computer op te starten in de veilige modus (safe mode). Vroeger kon je in Windows gewoon op F8 drukken tijdens het opstarten, maar in Windows 10 gaat dit anders. Wij laten zien hoe.


26 feb 2020

DNS (domain name server) kun je vergelijken met het telefoonboek van internet. Je typt de websitenaam/domeinnaam in waar je heen wilt en dan zoekt het DNS protocol automatisch het goede IP-adres op van de server waar deze website op staat. Dit proces kun je ook versleutelen in je browser met DNS over HTTPS voor extra beveiliging...


14 feb 2020

Soms zijn er updates voor Windows 10 die problemen veroorzaken op je pc. Zwarte schermen bij het opstarten, verdwenen gebruikersprofielen, niet meer werkende functies of applicaties en meer. Dan kun je zo'n update gewoon weer verwijderen. Wij laten zien hoe.


05 feb 2020

Wat kun je doen als Windows Update niet goed werkt? Als je foutmeldingen krijgt en je updates niet kunt binnenhalen of installeren (de installatie blijft steken bij 58%, 72%, 99% of een ander willekeurig percentage)? Wij laten enkele stappen zien die je kunt proberen om problemen met Windows Update op te...


29 jan 2020

Windows Defender, de prima ingebouwde virusscanner in Windows 10, biedt ook bescherming tegen ransomware (gijzelsoftware die je bestanden kan kapen en losgeld vraagt). Je moet deze anti-ransomware beveiliging nog wel handmatig aanzetten. Wij leggen uit hoe...


17 jan 2020

Als je toch per se Windows 7 wilt houden voor dat ene programma dat anders niet meer draait of omdat je gewoon gehecht bent aan Windows 7, dan kun je onderstaande tips volgen om je pc zo veilig mogelijk te houden. Maar je kunt beter gratis overstappen op een veilig modern systeem!


24 dec 2019

Elk jaar stellen wij ons gratis software elftal aan je voor. Met al onze favoriete gratis software-spelers. Dit team van freeware- en open source-software kunnen wij iedereen van harte aanbevelen!

22 dec 2019

Een goede beveiliging van je pc of Mac is van groot belang. Deze bescherming kan ook prima gratis. Wij geven onze tips voor de gratis beveiliging van je Windows-pc en Mac in 2020.


19 dec 2019

In Windows 10 zitten veel handige ingebouwde tools. Zo kun je Windows 10 goed opschonen met de schoonmaaktool in Instellingen. En je kunt opstartende programma's uitzetten als die je pc teveel vertragen of als je die niet nodig hebt.


25 nov 2019

Windows 10 versie 1909 is vanaf 12 november 2019 officieel te downloaden. Hoe verloopt de upgrade bij jou? Problemen én oplossingen.


17 okt 2019

Wat te doen als WhatsApp geen namen van contacten toont maar alleen telefoonnummers? Twee methodes om dit probleem op te lossen.

02 okt 2019

Tijdens de installatie van Windows 10 1903 en 1909 wordt de mogelijkheid om een lokale account aan te maken niet eens meer aangeboden. Dit kun je doen om toch een lokale account te gebruiken.


27 jul 2019

Na Google is er ook ophef bij Apple over onbedoeld opgenomen korte geluidsfragmenten door Siri die beluisterd worden door medewerkers. Je kunt 'Hé Siri' uitschakelen of als je Siri toch al niet gebruikt kun je de digitale assistent beter in zijn geheel uitzetten.


11 jul 2019

Google luistert naar je privé-gesprekken via Google Assistent. Als je dit niet wilt laten wij zien hoe je het maken van geluidsopnamen door Google op je Android-toestel kunt uitzetten.


Pagina's