Etcher

Voor Windows, macOS en Linux
Cijfer van bezoekers: 
Gemiddelde: 9.9 (117 stemmen)

Horizontal Tabs

Beschrijving: 

Etcher is een zeer overzichtelijk programmaatje om een besturingssysteem op een usb stick of sd kaart te zetten (flashen). Etcher maakt een opstartbare (bootable) usb waarmee je vervolgens een besturingssysteem (OS) kunt installeren of gebruiken vanaf de usb stick (veel Linux-distibuties bieden zo'n 'live usb' aan). Ook kun je een rescue disk maken om virussen van je pc te verwijderen. Zeer eenvoudig in het gebruik.

Met Etcher kun je snel iso of img bestanden op een usb stick of sd kaart zetten. Je doorloopt drie stappen:
1. Select image om het iso of image bestand te kiezen
2. Select drive om de usb schijf of sd kaart te kiezen
3. Flash om een opstartbare stick, schijf of kaart te maken

Met Etcher kun je bijvoorbeeld een opstartbare Live usb stick maken met een Linux distributie om die te installeren of uit te proberen. Of je kunt een Raspberry Pi besturingssysteem (Rasbpian) op een SD kaart flashen. Of een rescue disk maken om virussen van je pc te verwijderen. Etcher is heel eenvoudig in het gebruik maar doeltreffend. Etcher is beschikbaar voor Windows, macOS en Linux. Het programma is wel in het Engels.

Om Windows op een usb stick te zetten is Etcher niet geschikt zeggen de makers. Gebruik daarvoor bijvoorbeeld Rufus

DL

Website producent: 
Deel deze download: 

Reacties

wanneer ik Rufus of Etcher gebruik om een een opstart usb van Win7 te maken dan doorloopt ie het hele proces en krijg ik na de melding dat de programma's klaar zijn de melding dat de usb opnieuw geformatteerd dient te worden en kan ik verder niets meer ?

Rufus is veel beter en heeft meer mogelijkheden dan Etcher.
Etcher maakt de stick voor Windows onzichtbaar en onbenaderbaar voor de meeste programma's. Met MX-linux kan de stick niet voorzien worden van een gewijzigd systeem (re-image), omdat het bestandssysteem op de stick read-only (ISO 9660) is geworden, net als bij een CD of DVD.
Met Rufus kun je de stick gelukkig gewoon weer formatteren met FAT32, als je de ISO mode kiest om de stick te beschrijven.
Rufus kan ook in dd mode schrijven, wat voor bepaalde software noodzakelijk is, zoals voor Manjaro Linux. De stick is dan door Windows niet meer geheel te gebruiken, totdat je deze weer herstelt, bijvoorbeeld door met Rufus er iets in ISO mode op te zetten en daarbij eerst als FAT32 te formatteren.

Leuk programma, maar ik heb een ander probleem:
ik heb van mijn oude WinXP-installatieschijf allen nog een kopie (niet bootable). Weet iemand misschien hoe ik WinXP nu in VirtualBox kan installeren?

Leuk programma, maar ik heb een ander probleem:
ik heb van mijn oude WinXP-installatieschijf allen nog een kopie (niet bootable. Weet iemand misschien hoe ik WinXP nu in VirtualBox kan installeren?

En intussen al v1.5.19

'T is ondertussen al versie 1.5.17 geworden!

Ik gebruik Rufus én Etcher. Etcher is wat eenvoudiger en sluit de gemaakte opstart partitie altijd af. Bij Rufus kun je dit zelf aangeven. Bij Rufus kun je heel veel instellen waardoor het niet altijd makkelijker en beter wordt.
Als ik een ISO van mijn back-up programma op de USB stick zet en vergeet die bijvoorbeeld af te sluiten met Rufus, dan werkt die gewoon niet. Toevallig moet die partitie van dir programma afgesloten zijn, wat Etcher dus automatisch doet en Rufus niet. En of je nu Etcher of Rufus gebruikt maakt verder niets uit, het eindresultaat is bij beide hetzelfde: een bootable USB stick.

Als je met Etcher of Rufus een 'bootable' ISO op de USB stick zet is deze vaak niet te zien onder Windows omdat hier vaak een ander besturingssysteem wordt gebruikt. Een super klein besturingssysteem om net van te kunnen starten. Deze kunnen wel vanuit het BIOS gestart worden. Het is meestal NIET nodig om instellingen in het BIOS te veranderen, je hoeft de opstart volgorde niet te veranderen. Bij mijn ASUS moederbord kan ik met F8 de bootvolgorde overslaan en rechtstreeks eenmalig van een ander apparaat opstarten of dus van de USB stick. Elke merk BIOS heeft wel ergens zoiets zitten. Bij een Gigabyte moederbord met ik als de BIOS is gestart op 'exit' klikken en dan staat er links onderin een lijst van apparaten waarvan je eenmalig kunt opstarten, dit is ook zo bij Asrock moederborden.

Als je met Rufus of Etcher een ISO op een USB stick zet is dit vaak een 'bootable' Partitie op de USB stick. Rufus én Etcher sluiten deze partitie dan af en het lijkt alsof de stick opeens veel kleiner is. Er is nu één partitie gemaakt die veel kleiner is dan de ware grootte van de stick. De grootte van deze partitie wordt nu bepaald door de grootte van het ISO bestand.

Ik lees dat sommigen problemen hebben na het gebruik van Etcher. Dit is met Rufus exact hetzelfde. Als men een ISO met Rufus of Etcher op een stick zet en die ISO dan afsluit, net zoals vroeger met het branden van een CD, dan ziet Windows de rest van de USB stick niet meer. Om de USB Stick weer te kunnen gebruiken moet je gewoon met een partitie manager deze door Etcher of Rufus gemaakte en afgesloten partitie verwijderen. Daarna kun je de partities samenvoegen nieuwe partitie maken en formatteren en de USB stick werkt weer normaal.

Pagina's

Reageren

Verplichte controlevraag
Om spam tegen te houden
d_itsland