Rufus

Horizontal Tabs

Ons oordeel

DL

Beschrijving: 

Rufus is een handig en snel programmaatje voor Windows om een besturingssysteem op een usb stick te zetten. Vervolgens kun je zo Windows of Linux installeren vanaf de usb stick of schijf. Of een rescue disk maken om virussen van je pc te verwijderen.

Rufus maakt een opstartbare (bootable) usb waarmee je vervolgens een besturingssysteem (OS) kunt installeren of gebruiken vanaf de usb stick (veel Linux-distibuties bieden zo'n 'live usb' aan). Zo kun je snel een Windows-installatie stick maken of Linux installeren. Of een Rescue Disk maken. Rufus claimt sneller te zijn dan vergelijkbare programma's.

Met Rufus kun je ook Live USB's maken van Ubuntu of Debian met persistent storage. Dat betekent dat je de live usb meerdere malen kunt gebruiken en dat de wijzigingen tussen de sessies (geïnstalleerde software, opgeslagen bestanden) worden bewaard. Handig als je vanaf de live usb op verschillende plekken wilt werken.

Rufus formatteert usb-sticks of usb-schijven en maakt vervolgens een opstartbare usb aan met een iso- of image-bestand. Heel prettig is dat je iso's van Windows 10 en 11 kunt downloaden vanuit de interface van Rufus.

En een groot pluspunt: je kunt Windows 11 ook op ongeschikte pc's installeren met een door Rufus gemaakte installatie usb!

Let op bij installatie Windows 11 met Rufus!

Op ongeschikte pc's kan Windows 11 trager of minder goed draaien, maar bij de meeste niet al te oude computers of laptops moet dat geen probleem zijn. Het is niet gegarandeerd dat je altijd updates zal blijven krijgen op ongeschikte pc's met Windows 11, maar tot nu toe lijkt dat los te lopen en wordt je computer gewoon elke maand bijgewerkt. Bij jaarlijkse upgrades moet je wel weer Rufus gebruiken, want die worden niet aangeboden. Na installatie met Rufus krijg je dus twee jaar maandelijkse updates en daarna moet je weer upgraden naar een volgende onderdelenupdate met behulp van Rufus.

De upgrade van Windows 10 naar Windows 11 is gratis. Het installeren van of upgraden naar Windows 11 is voor gevorderde gebruikers. En zorg altijd voor backups!

Rufus is ook in het Nederlands vertaald.

Inst

Reacties

@rr
In de handleiding hoe je Rufus voor de installatie van Windows 11 op een ongeschikte pc kunt gebruiken hadden we dat al wel vermeld:
https://www.gratisso...

Maar we hebben het nu ook op deze pagina toegevoegd.

wat Steve hier onder schreef is waar, windows 11 23h2 instaleren en beveiligingsupdates gaat prima, maar komt er een 24h1 dan kun je niet updaten en zul je opnieuw moeten installeren. Misschien het vermelden waard door de beheerder van gratissoftware.nl

Werk prima zelf op een pc met i7 2600
Het enige probleem is voor GROTE updates:
Het blijkt dat je telkes alles terug moet installeren

Aanvulling op onderstaande:
Het bleek volgens het logboek van Rufus dat er geen verbinding met het internet kon worden gemaakt.
Na uitschakelen van mijn VPN en herstarten van Rufus verscheen de genoemde driehoek wel en kan er een keuze worden gemaakt om een Windows versie te downloaden.

@stonewall:
Dat is een goede vraag. Dat ging voorheen door op een driehoekje naast "Selecteren" te klikken, dan kon Selecteren in Downloaden worden veranderd en kon je uit een lijst het gewenste besturingssysteem kiezen.
Bij mij is dat driehoekje verdwenen en kan er dus niets gedownload worden. Ik neem dus aan dat die mogelijkheid uit Rufus is verwijderd.

Heel prettig is dat je iso's van Windows 8, 10 en 11 en veel Linux-distributies ook kunt downloaden vanuit de interface van Rufus.
hoe doet je dat ???

Met rufus kan je heel makelijk Windows 11 installeren op en oude PC

Werkt hier prima!
Ook de Windows downloads.

Een erg handig appie maar de download voor windows werkt niet meer.

@ robin.. je kan zeker een linux versie naast win 10 of 11 installeren! (mits je genoeg vrije schijfruimte op je hdisk/ssd hebt...)
Hoe je dat doet? lees maar eens https://makkelijkeli... goed door!

Pagina's