Rufus

Voor Windows
Cijfer van bezoekers: 
Gemiddelde: 9.2 (14 stemmen)

Horizontal Tabs

Beschrijving: 

Rufus is een handig en snel programmaatje voor Windows om een besturingssysteem op een usb stick te zetten. Vervolgens kun je zo Windows of Linux installeren vanaf de usb stick of schijf. Of een rescue disk maken om virussen van je pc te verwijderen.

Rufus maakt een opstartbare (bootable) usb waarmee je vervolgens een besturingssysteem (OS) kunt installeren of gebruiken vanaf de usb stick (veel Linux-distibuties bieden zo'n 'live usb' aan). Zo kun je snel een Windows-installatie stick maken of Linux installeren. Of een Rescue Disk maken. Rufus claimt sneller te zijn dan vergelijkbare programma's.

Rufus formatteert usb-sticks of usb-schijven en maakt vervolgens een opstartbare usb aan met een iso- of image-bestand (dat je wel eerst zelf moet downloaden of in je bezit moet hebben).

Rufus is ook in het Nederlands vertaald.

DL

Website: 
Deel deze download: 

Reacties

Met Yumi heb ik grote problemen om een bootable USB stick te maken. Tot nu toe is het me alleen gelukt met Yumi-2.0.3.1 en niet met de nieuwere Yumi-2.0.6.2.
Het lukt mij ook alleen maar na formatteren met de Standaard instelling voor Apparaten met FAT32 indeling, vanuit de Verkenner van Windows 10.
Als de stick eenmaal te booten is, dan is het verder geen probleem om er diverse Linuxdistributies bij op te zetten.

Als er wat extra tijd vrijkomt ga ik het eens uittesten.

Graag gedaan.

Etcher kende ik nog niet. Gebruik Rufus al jaren, naar volle tevredenheid. Echter een nadeel is dat ik dan iedere keer Windows moet booten. Etcher biedt ook Linux versies aan en heb die vandaag getest met diverse ISO's. Dank voor de tip!

Een ISO is een soort kopie van een CD, DVD of Blu-ray Disk in één archief bestand (vergelijk .zip). De bestandsnaam eindigt gewoonlijk op .iso en kan gigabytes groot zijn. Als je Windows of Linux wilt installeren, dan kan je de ISO daarvan downloaden op je harde schijf. Bij het gebruik van Rufus, kan je aangeven waar dit .iso bestand lokaal is opgeslagen om deze op de USB stick te zetten. Zie https://rufus.ie/nl_.... Belangrijk is dat je ook het bestandssysteem kiest dat past bij je besturingssysteem. Op het internet zijn genoeg tips te vinden.

Yumi gaan we er binnenkort ook opzetten

Rufus is rap en goed!
Maar.. er zijn andere programmas die meerdere operating systemen op 1 stickje kunnen zetten ,, das toch vaak handiger !

zie oa yumi https://www.pendrive...

@WriTer
Ben benieuwd naar je conclusies

Ok dan zal ik er maar afblijven. :-)

Ga toch eens kijken welke eigenlijk het beste werkt, Balena-Etcher of Rufus.
Altijd handig om te kijken of mijn zelfgemaakte ISO's werken.

Pagina's

Reageren

Verplichte controlevraag
Om spam tegen te houden
zwitser_and