Windows 10 versie 1709 updates geschiedenis

Microsoft heeft op 17 oktober 2017 de vierde grote update voor Windows 10 uitgebracht. Windows 10 versie 1709, ofwel de Fall Creators Update of Herfst makersupdate, bracht veel vernieuwingen en verbeteringen. Onder andere op het gebied van de beveiliging tegen ransomware.
 
Hieronder bespreken wij de wijzigingen in de cumulatieve updates die Windows 10 versie 1709, ofwel de Fall Creators Update, elke maand (en soms vaker) krijgt. Als je problemen hebt met de updates kun je dat melden in de reacties. Lees hier de updategeschiedenis van Windows 10 versie 1703 - de vorige uitgave van Windows 10.

Windows 10 versie 1709: KB4051963 lost fouten met printers op

Voor de Herfst makersupdate (Fall Creators Update) van Windows 10 - de opvolger van de Creators Update - is donderdag een tussentijdse onderhoudsupdate verschenen: KB4051963. Deze update van 30 november lost een waslijst aan problemen en fouten op. Windows 10 versie 1709 is nu aanbeland bij buildnummer 16299.98.
 
Problemen opgelost
Zoals de laatste tijd te doen gebruikelijk heeft Microsoft wederom een tussentijdse onderhoudsupdate uitgebracht die onder andere problemen oplost, die in de vorige uitgave erin geslopen zijn.

In KB4051963 zouden Epson matrixprinters weer moeten kunnen afdrukken. Verder worden privacy instellingen (de frequentie van de feedback) weer correct onthouden als je die gewijzigd had. Ook zijn problemen met games - onder andere Forza - verholpen. Ten slotte zijn moeilijkheden met Outlook en Internet Explorer (dat nog wordt meegeleverd met Windows 10) opgelost.

De Herfst makersupdate van Windows 10, met versienummer 1709, wordt sinds 17 oktober 2017 gefaseerd uitgerold. Het kan heel goed dat je nog Windows 10 met versienummer 1703 (Makersupdate) hebt - onder Instellingen | Systeem | Info kun je kijken welk Windows 10 versienummer je hebt. Wacht dan rustig af tot je de Herfst makersupdate krijgt aangeboden. Windows 1703 krijgt ook gewoon nog maandelijkse updates.

Deel dit artikel: 

Windows 10 versie 1709: KB4048955 herstelt verdwenen app-iconen

Voor de Herfst makersupdate (Fall Creators Update) van Windows 10 - de opvolger van de Creators Update - is gisteren de eerste maandelijkse beveiligingsupdate verschenen: KB4048955. Deze update voor november fixt enkele kwetsbaarheden in de browsers Edge en IE, Windows Mediaspeler en enkele Windows-onderdelen. Ten slotte worden ook fouten en crashes verholpen - onder andere met de verdwenen app-iconen. Windows 10 versie 1709 is nu aanbeland bij buildnummer 16299.64.
 
Lekken gerepareerd
De maandelijkse beveiligingsupdate voor Windows 10 1709 repareert in november kwetsbaarheden in Microsofts browsers Microsoft Edge en de nog altijd meegeleverde Internet Explorer, in Windows Mediaspeler en in de Windows-componenten Microsoft Scripting Engine, Microsoft Graphics Component en Windows kernel.

De in Edge en Internet Explorer 11 meegeleverde Flash-plugin van Adobe wordt ook via Windows Update bijgewerkt en krijgt deze maand pleisters voor vijf kritieke lekken.
 
Problemen opgelost: verdwenen app-iconen weer terug
Bij de eerste maandelijkse update voor de Herfst makersupdate worden ook  'kwaliteitsverbeteringen' aangebracht, ofwel fouten opgelost. Onder andere het ernstige en vrij absurde probleem, waarbij gebruikers al (de iconen van) hun apps misten in het Start-menu, moet nu opgelost zijn. Ook een zwart scherm bij het spelen van games en een probleem met Edge zijn opgelost.

Ten slotte is er de gebruikelijke maandelijkse update voor het Windows-programma voor verwijderen van schadelijke software (Windows Malicious Software Removal Tool), dat je computer gaat controleren op enkele van de ergste actuele bedreigingen (dit is geen vervanging van je virusscanner, maar een aanvulling daarop).
 

De Herfst makersupdate van Windows 10, met versienummer 1709, wordt sinds 17 oktober 2017 gefaseerd uitgerold. Het kan heel goed dat je nog Windows 10 met versienummer 1703 (Makersupdate) hebt - onder Instellingen | Systeem | Info kun je kijken welk Windows 10 versienummer je hebt. Wacht dan rustig af tot je de Herfst makersupdate krijgt aangeboden. Windows 1703 krijgt ook gewoon nog maandelijkse updates.

Deel dit artikel: 

Problemen met de Herfst makersupdate voor Windows 10

De Windows 10 Herfst makersupdate (Fall Creators Update) wordt sinds vorige week uitgerold (lees hier over de nieuwe functies). Deze uitrol gaat in fasen om zoveel mogelijk problemen te voorkomen. In de eerste fase zitten nieuwere computers die al getest zijn door Microsoft en hardware partners.

Voor pc's en laptops met componenten en randapparatuur (printers) waarvan de drivers nog aangepast moeten worden, zal de Herfst makersupdate pas in een later stadium worden aangeboden. Bij typen computers waarbij de Fall Creators Update voor problemen zorgt kan de update tijdelijk worden teruggetrokken.

Door deze gefaseerde uitrol wil Microsoft een zo soepel mogelijke upgrade voor Windows 10 gebruikers bewerkstelligen. Het loont dus meestal wel om af te wachten totdat de Herfst makersupdate via Windows Update wordt aangeboden, omdat je dan weet dat deze - min of meer - getest en goedgekeurd is voor jouw pc.

Toch kan er natuurlijk iets misgaan en kunnen er sowieso problemen optreden. Of je nu gewacht hebt totdat de Fall Creators Update via Windows Update werd aangeboden of dat je zelf een update geforceerd hebt.

Wij bespreken enkele problemen die op internet en op GratisSoftware.nl genoemd worden bij het upgraden naar de Herfst makersupdate. Als er oplossingen zijn zullen we die noemen, maar veel zijn er nog niet behalve het bijwerken of opnieuw installeren van drivers/stuurprogramma's en apps.

Problemen Windows 10 1709
1. Installatie Windows 10 mislukt/niet voltooid en teruggedraaid
Foutmeldingen die kunnen verschijnen:
- 0x800F0922 - Dit geeft aan dat de installatiebestanden niet gedownload kunnen worden door Windows Update. Problemen met de internetverbindingen kunnen hier de oorzaak van zijn. VPN of anti-virus uitschakelen kan helpen.
- Te weinig schijfruimte kan de volgende meldingen geven: 0x801900, 0x80070070 en 0x80070008. Windows ingebouwde schijfopruiming kan helpen, of een pc schoonmaker van een derde partij. Ook software verwijderen of bestanden op een externe schijf zetten kan een oplossing zijn.

2. Sommige drivers moeten opnieuw geïnstalleerd worden (Intel netwerk drivers moeten bijgewerkt worden vanwege problemen na herstart of ontwaken uit slaapstand)

3. problemen met HP printers

4. Langzamer opstarten pc

5. Verdwenen iconen/snelkoppelingen van apps in het Startmenu en verdwenen apps (KB4048955, de november-update, zou de oplossing moeten zijn)

6. veranderende audio-drivers na herstart

7. kleurproblemen beeldscherm (oplossing om nachtlamp uit te schakelen)

8. inlogscherm toont beheerderaccount na reset (oplossing)

9. nieuwe gebruiker aangemaakt met incorrecte, afgekapte gebruikersnaam

Welke problemen heb jij ondervonden met de Herfst makersupdate (1709) voor Windows 10? En wat voor oplossing had jij voor je problemen? We zullen de lijst uitbreiden met nieuwe problemen én oplossingen.

[Artikel laatst bijgewerkt op 16 november 2017]

Deel dit artikel: 

Wat is nieuw in de Fall Creators Update in oktober 2017

Update 18 oktober 2017

De Fall Creators Update of Herfst makersupdate voor Windows 10 wordt sinds 17 oktober 2017 uitgerold (in het vervolgen komen elk half jaar grote updates uit voor Windows 10). Wij laten zien welke nieuwe functionaliteit in deze grote upgrade zit.

Inmiddels is duidelijk dat veel dit voorjaar aangekondigde functies, zoals universeel klembord, pick up where you left off en TimeLine nog niet gereed zijn en pas volgend jaar in een latere update voor Windows 10 geïntroduceerd zullen worden.

1. Personen balk
De MyPeople of Personen-balk zou oorspronkelijk in de Creators Update zitten maar is uitgesteld naar de Fall Creators Update. De Personen balk komt in de systeembalk en moet het veel makkelijker maken om snel je contacten te bereiken en dingen te delen. Ook Mail, Skype, Xbox Live en SMS berichten worden geïntegreerd in Personen.


Personen balk

2. Universeel klembord (uitgesteld)
Net als Apples macOS en iOS krijgt Windows 10 een universeel klembord, dat gebruik maakt van de cloud om dit te bewerkstelligen. Dit houdt in dat als je tekst of een afbeelding kopieert op je ene apparaat je dit direct kunt plakken op een ander apparaat. Dit werkt - als je ingelogd bent bij je Microsoft-account - tussen Windows 10 apparaten, maar ook op Android-telefoons en iPhones, mits je Microsoft SwiftKey Keyboard app geïnstalleerd hebt. Update: deze functie wordt uitgesteld en zal niet in de Fall Creators Update zitten.

3. OneDrive Files on demand
Bestanden in je OneDrive opslag kun je snel benaderen via Windows Verkenner vanaf je pc. Bestanden worden weergegeven alsof je op je pc staan, terwijl ze online in OneDrive zitten. Als je ze aanklikt worden ze snel gedownload en geopend. Dit spaart ruimte op je computer.

4. Microsoft Timeline (uitgesteld)
Microsoft Timeline is een tijdlijn met een visuele weergave van de documenten, afbeeldingen, websites en bestanden die je de afgelopen weken geopend hebt. Je kunt ze gelijk weer openen en verdergaan waar je gebleven was. Een soort visuele geschiedenis van je pc-activiteiten. Update: deze functie wordt uitgesteld en zal niet in de Fall Creators Update zitten.

5. Pick up where you left off met Cortana (uitgesteld)
Deze functie stelt je in staat om tussen apparaten verder te gaan waar je gebleven was. Bekijk je en document of website op je telefoon, dan kun je daarmee op je pc verdergaan. Ook tussen laptop en pc werkt dit met behulp van de Timeline-functie. Activiteiten worden gesynchroniseerd tussen apparaten (een functie die lijkt op Handoff van Apple). Update: deze functie wordt uitgesteld en zal niet in de Fall Creators Update zitten.

6. Windows Story Remix (verhaal maken)
Story Remix zijn nieuwe videobewerkingsmogelijkheden van Microsoft die je in staat stellen om zelf video's met begeleidende tekst en muziek te maken. Je kunt filmpjes met je telefoon (Windows, Android, iPhone) maken en en bewerken met Story Remix om bijvoorbeeld een eigen videoclip van te maken. Story Remix kan ook met foto's overweg. Story Remix moet de 'Creators'-aspecten van Windows 10 nog meer benadrukken.

In Windows Insider Preview build 16193 zit Story Remix of Verhaal Maken verwerkt in de Foto's app. Onduidelijk is of er ook een aparte app komt. Update: die komt er voorlopig niet.

7. Veel nieuwe beveiligingsmaatregelen
In de Fall Creators Update is er extra ransomware- en exploit-bescherming toegevoegd aan Windows 10. Deze maatregelen vervangen deels EMET.

8. Emoji-toetsenbord met nieuwe emoji's
Het vernieuwde emoji-toetsenbord met veel nieuwe emoji's is oproepbaar als je Windows-toets en . (punt) tegelijkertijd indrukt.

9. Android telefoon en iPhone koppelen aan Windows 10
In Instellingen | Telefoon kun je je Android telefoon of iPhone koppelen aan Windows 10. Hierna kun je verder gaan op je pc waar je op je telefoon gebleven was met surfen, mailen en meer.
Sinds Windows Mobile/Windows Phone dood is, zet Microsoft sterk in op de integratie met Android en iOS.

10. Spotify en iTunes komen in de Windows Store
De populaire muziek-apps kunnen natuurlijk gedownload worden van sites van Spotify en Apple, maar komen nu ook beschikbaar in Windows Store. Vooral voor Windows 10 S is dit van groot belang, omdat je in deze recent aangekondigde, afgeslankte versie van Windows 10 alleen maar applicaties uit de Windows Store kunt installeren.

11. Ubuntu, OpenSuse en Fedora command line installeren vanuit Windows Store
Vorig jaar was het al mogelijk om Ubuntu's Bash (de Linux command line shell) in Windows 10 te gebruiken. Vooral voor ontwikkelaars was dit handig. Nu gaat Microsoft een stap verder en biedt aan om naast de command line interface van Linux-variant Ubuntu ook die van OpenSuse en Fedora vanuit de Windows Store op Windows 10 te installeren.

Verder worden achtergrondtaken beperkt om batterijduur van laptops te vergroten en maakt het schermtoetsenbord gebruik van swipe (net als de swiftkey app van Microsoft). 

Deel dit artikel: