Windows 10 versie 1709: KB4056892 plakt Meltdown-lek dicht

Voor de Herfst makersupdate (Fall Creators Update) van Windows 10 - de opvolger van de Creators Update - is gisteren een tussentijdse beveiligingssupdate verschenen: KB4056892. Windows 10 versie 1709 is daarmee aanbeland bij buildnummer 16299.192.

Meltdown-lek in Intel-processoren opgelost

KB4056892 is een vrij ongebruikelijke tussentijdse beveiligingsupdate voor Windows 10 1709. Vanwege ernstige geheugenlekken - genaamd Meltdown en Spectre - in heel veel processoren van Intel en enkele van AMD (die gebruikt worden in zeer veel pc's en laptops) is deze update een week voor de reguliere, maandelijkse Windows-updates uitgebracht.

Het zogeheten Meltdown-lek (lees hier meer uitleg, en ook tips om te checken of je Windows, Mac en Linux computer en iPhone of Android-telefoon veilig is) wordt gefixt (of in ieder geval verzacht) in deze update voor Windows 10. De ernst van de Spectre-kwetsbaarheden wordt verminderd door de updates, maar Microsoft adviseert ook om eventuele toekomstige firmware-updates van Intel of AMD te installeren voor verdere bescherming.

De Meltdown- en Spectre-lekken konden ervoor zorgen dat privé-informatie uit het geheugen van de kernel (het hart van Windows) of van applicaties kon worden uitgelezen door kwaadwillenden. Hierdoor konden kwaadwillenden bijvoorbeeld wachtwoorden of andere codes stelen.

Behalve deze lekken in de Windows Kernel zijn ook - al dan niet gerelateerde - kwetsbaarheden in Windows SMB Server, Windows Subsysteem voor Linux, Windows Datacenter Networking, Windows Graphics, Microsoft Edge, Internet Explorer en de Microsoft Scripting Engine verholpen.

De updates voor Edge en Internet Explorer bevatten onder andere extra bescherming tegen soortgelijke geheugenaanvallen als Meltdown en Spectre, waardoor kwaadaardige websites persoonlijke informatie uit de browser zouden kunnen stelen. Behalve Microsoft heeft ook Mozilla een update voor zijn Firefox-browser uitgebracht om je te beschermen tegen dit soort aanvallen.

Ten slotte zijn nog diverse andere fouten in browser Edge en Windows-onderdelen opgelost.

Interessant zal zijn om te zien of er volgende week ook nog een reguliere maandelijkse update voor Windows 10 uitkomt.

Microsoft waarschuwt voor mogelijke problemen bij deze update: lees de instructies onderaan deze pagina van Microsoft. Ook wordt de update bij mensen met bepaalde niet-compatibele virusscanners niet geïnstalleerd! De anti-virus software zal in die gevallen eerst een update moeten krijgen voordat KB4056892 geïnstalleerd kan worden: dit komt doordat deze update ingrijpt op de wijze waarop virusscanners gebruik kunnen maken van het kernel-geheugen.

De Herfst makersupdate van Windows 10, met versienummer 1709, wordt sinds 17 oktober 2017 gefaseerd uitgerold. Het kan heel goed dat je nog Windows 10 met versienummer 1703 (Makersupdate) hebt - onder Instellingen | Systeem | Info kun je kijken welk Windows 10 versienummer je hebt. Wacht dan rustig af tot je de Herfst makersupdate krijgt aangeboden. Windows 1703 krijgt ook gewoon nog maandelijkse updates.

Deel dit artikel: 

Reacties

goedemiddag heb net de update binnen gekregen op mijn intel pc en alles is goed gegaan en heb ook niet echt de indruk dat mijn pc langzamer is geworden maar las op een andere site dat het kan komen dat mijn intel processor nog vrij nieuw is komt uit 2017

Wie kan mij helpen met de update KB4056892 mijn pc loopt vast in het opstart scherm Windows 10 ?

Hi Christiene,

Heb je toevallig AMD hardware?
https://www.theregister.c...

Ja Ricofizz mijn processor is een amd .

https://www.gratissoftwar...
Zoals op de website wordt gezegd zou het kunnen dat deze update niet geschikt is.
Als het nog kan zou ik de update niet installeren

Heb ik ook gehat en heb mijn computer opnieuw geïnstalleerd en het probleem was toen opgelost

geen installatie mogelijk

Lees vooral dit stukje in het artikel:

Microsoft waarschuwt voor mogelijke problemen bij deze update: lees de instructies onderaan deze pagina van Microsoft. Ook wordt de update bij mensen met bepaalde niet-compatibele virusscanners niet geïnstalleerd! De anti-virus software zal in die gevallen eerst een update moeten krijgen voordat KB4056892 geïnstalleerd kan worden: dit komt doordat deze update ingrijpt op de wijze waarop virusscanners gebruik kunnen maken van het kernel-geheugen.

Waarschijnlijk heb je een virusscanner die nog niet compatibel is. Welke heb je? Deze zul je moeten bijwerken (zodra de anti-virus producent een update heeft).

ik heb norton security

Nou dat is het niet alleen , De update zorgt er voor dat computers met een AMD Athlon 64x2 Dual core 4600+2400 Niet meer opstarten je krijgt alleen een zwart scherm met windows logo

Lees hier meer over niet opstarten AMD pc's:
https://www.gratissoftwar...

Je kun het installatiepakket hier downloaden en uit voeren

http://www.catalog.update...
copy en plak deze in de zoekbalk, dan de update downloaden en uitvoeren.

Reageren

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Controlevraag tegen spam
frankrij_