Windows 10 1709: KB4088776 fixt lekken Edge en Flash en fouten

Voor de Herfst makersupdate (Fall Creators Update) van Windows 10 is de beveiligingsupdate voor de maand maart verschenen: KB4088776. Windows 10 versie 1709 is daarmee aanbeland bij buildnummer 16299.309.

Update 20 maart 2018
Sommige bezoekers meldden in de reacties hieronder dat de KB4088776 niet geïnstalleerd kon worden - of anderszins problemen opleverde. Heb jij ook problemen met deze update?

Kritieke lekken in browsers
KB4088776 plakt lekken dicht in de browsers Edge (16) en Internet Explorer (7), waaronder enkele kritieke. En in de Windows componenten Windows Desktop Bridge, Windows Kernel, Windows Shell, Windows MSXML, Device Guard, Windows Hyper-V, Windows Installer en Microsoft Scripting Engine worden 24 belangrijke lekken verholpen.

Compatibiliteit virusscanners verbeterd
Verder worden deze maand diverse fouten gerepareerd in Windows 10. Zo worden met name problemen verholpen in Internet Explorer (dat nog altijd meegeleverd wordt) en Edge. Ook moeilijkheden met grafische drivers en account-waarschuwingen worden aangepakt.

Ook zouden de meeste anti-virus producten geen driver-compatibiliteitsproblemen meer moeten hebben na aanpassingen aan de toegang tot het Windows kernel geheugen. Deze extra beveiliging van de kernel werd doorgevoerd in januari om de Meltdown- en Spectre-geheugenlekken te verhelpen. De werkwijze van virusscanners moest hierna ook aangepast worden.

Pc's met virusscanners die nog wel compatibiliteitsproblemen hebben - en dus op onjuiste wijze de kernel benaderen - krijgen geen Windows Updates! Dus check even of je computer na januari 2018 nog Windows Updates heeft gehad. Als dat niet zo is dan kan dat veroorzaakt worden door een incompatibele virusscanner. Je kunt deze problemen melden bij je anti-virus-producent, kijken of er een update voor je virusscanner beschikbaar is die het probleem oplost of een andere - wel compatibele - virusscanner kiezen, zodat je weer Windows Updates krijgt.

Flash bijgewerkt
Ook de in Edge en Internet Explorer ingebouwde Flash plugin in Windows 10 krijgt zijn maandelijkse update. KB4088785 plakt twee kritieke lekken dicht en brengt Flash naar versienummer 29.0.0.113. Voor Firefox, Opera en andere browsers moet Flash apart (al dan niet automatisch) bijgewerkt worden. In Chrome wordt de plugin automatisch up-to-date gehouden.

Ten slotte is er de gebruikelijke maandelijkse update voor het Windows-programma voor verwijderen van schadelijke software (KB890830), dat je computer gaat controleren op enkele van de ergste actuele bedreigingen (dit is geen vervanging van je virusscanner, maar een aanvulling daarop).

Heb je problemen met deze Windows Update? Meld ze in de reacties hieronder!

De Herfst makersupdate van Windows 10, met versienummer 1709, wordt sinds 17 oktober 2017 gefaseerd uitgerold. Het kan zijn dat je nog Windows 10 met versienummer 1703 (Makersupdate) hebt - onder Instellingen | Systeem | Info kun je kijken welk Windows 10 versienummer je hebt. Wacht dan rustig af tot je de Herfst makersupdate krijgt aangeboden. Windows 1703 krijgt ook gewoon nog maandelijkse updates. De volgende versie - Windows 1803 - wordt in april verwacht.

Deel dit artikel: 

Reacties

Bij mij is KB4074588 voor x86 diverse keren mislukt, ook na de zoveelste keer weer Opnieuw opstarten o.a. met de knop in Instellingen, Bijwerken en beveiliging.

Ik heb dit probleem, met KB4074588, opgelost door het volgende commando (administrator aopdrachtprompt):

Klik Start
Type: cmd
Klik rechts op Opdrachtprompt en kies: Als administrator uitvoeren.

Type het commando:
SC config trustedinstaller start=auto

Druk op Enter
Sluit de Opdrachtprompt
Hierna Opnieuw opstarten

Na het opstarten is de computer even bezig, kun je zelf niet veel doen en vervolgens start Windows dan vanzelf nogmaals opnieuw op.
Hierbij wordt 30% van de update uitgevoerd tijdens het afsluiten en de rest na het opstarten.

Hierna moet nog een keer Opnieuw gestart worden
Daarmee was het zaakje gepiept en worden andere updates nu ook uitgevoerd.

Bron: https://answers.microsoft...

Type het commando (let op de spatie achter het = teken):
SC config trustedinstaller start= auto

Ergens heb ik gelezen dat grote windows updates niet worden uit gevoerd als er een data limiet is ingesteld. Door de limiet uit te schakelen moet het wel weer kunnen.
Dit zal ergens bij instellingen kunnen,maar ik weet niet meer hoe.
Laat maar weten of het lukt en hoe.

Data limiet staat automatisch op uit. Dus maak je geen zorgen er zit ergens een bug. Het is te hopen dat deze snel gevonden wordt. Overigens heb ik op mijn 2e laptop een gehele nieuwe installatie gedaan en op die machine loopt alles gesmeerd. zie een eerdere post.

vandaag wéér een:
KB4089848 (OS Build 16299.334),
van toepassing: Windows 10 version 1709

Op laptop geen problemen met update, maar op mijn PC wel. Die wil telkens updaten, maar geeft fout dat hij het niet kan. Ik las net iets over antivirus-software en bedacht me dat mijn Avast op de PC ook niet goed werkt naar behoren, dus daar kan de fout inderdaad wel eens liggen. Ik ga nu Avast verwijderen en hoop dat update Windows nu wel lukt. Daarna kan ik Avast weer installeren en hoop dan dat die ook weer goed werkt.

Geen problemen, zelfs op mijn bescheiden ssd. Ik zorg er altijd wel voor dat alle overige applicaties up to date zijn en door schijfopruiming slechts het hoogst nodige op de schijf staat. Ik kan mij overigens nauwelijks voorstellen dat dit noodzakelijk is voor soepele updates.

Nooit problemen met welke update ook. Ik voer wel elk jaar een schone installatie uit met de meest recente image. Zo houd je het systeem lekker schoon en probleemloos.

Dit is het begin, er gaan nog vele problemen volgen, W10 opstarten wordt een heikel gedoe zo, ben ik blij dat ik W10 terug van al men toestellen verwijderd heb, nu reeds maanden weer zorgeloos op men vorige W8.1
Ik blijf bij 8.1, en van zodra daar geen updates meer komen is het gedaan met Windows ! Er zijn nu al genoeg andere besturingssystemen, die krijgen dan de kans !

Op mijn laptop heb ik dit probleem niet.

Update komt binnen, kan geinstalleerd worden. Moet daarna herstarten, alleen doet hij dit nu al 5 dagen achtereen.

Heb inderdaad problemen met updaten sinds ongeveer januari, ook computer van mijn moeder heeft zelfde euvel. Ik gebruik Kaspersky free en Zemana antimalware {btw windows 10 staat op computers}. Hij begint met update en dan wordt er gemeld dat ik opnieuw dien te proberen, want het is mislukt.

Na een kleine'hik" (zie 14 mrt 2018 - 16:04) heb ik geen problemen ondervonden.

heb problemen met de update kb4088776 deze heeft veel invloed op mail prog en de online games.
kan ook de update niet weren

Bij mij idem dito, op Google gezien dat het een weereldwijd probleem is met de update van zowel febr. 2018 als mrt 2018

bij mij idem dito...

Zelfde probleem, de laptop probeert elke keer te installeren maar geeft na opnieuw opstarten aan dat het niet kan worden gedaan door Windows.

Erg vreemde update. Laptop wil deze telkens installeren en meld dan dat de update niet geïnstalleerd kan worden. Kijk in de lijst waar de geïnstalleerde updates staan, zie ik dat hij al geïnstalleerd is. Waarom komt die update dan telkens terug, iemand een idee?

Zoals ik hier boven al geschreven heb, gaat deze update niet. Nu heb ik op de 2e laptop waar ook deze update niet lukte, een gehele nieuwe installatie gedaan. Direct op 1709 en wast schets mijn verbazing, alle updates zonder problemen. En dit terwijl beide op WIN10 1709 en dezelfde build staan. Als iemand het nu weet waar het probleem zit, hoor of beter getypt lees ik het graag.

Na installatie KB4088776 duurt het erg lang voordat mijn pc afsluit. Normaal 7 seconden, nu ruim anderhalve minuut. Na verwjderen update weer in 7 seconden. Probleem nu is dat de update weer automatisch wordt geinstalleerd tijdens afsluiten windows.

Updates kwamen vlot binnen, bij opnieuw opstarten een foutcode; nu bleken er meerdere gebruikers aangemeld. Deze extra gebruiker eerst afgemeld en daarna via mijn eigen account nogmaals opnieuw starten geprobeerd; zonder moeite geïnstalleerd. Nu versie 16299.309

Foutcode 0x8024a105; probleemoplosser voor WU gedraaid, daarna opnieuw opstarten en update kwam vlot binnen en geïnstalleerd.

Op al mijn pc's lopen deze updates sinds gisteravond vast .. ben er wanhopig van ! de pc's blijven maar 'zoeken' ..

misschien helpt het door opnieuw op te stratrten en dan handmatig laten zoeken

Dank voor het mee denken ! het conflict werd veroorzaakt door AVG Driver Updater die ook trachtte 'De Updates' te installeren ( al heeft deze altijd aangestaan en nooit eerder een probleem veroorzaakt ) nu dus wel .. Via een Windows repairtool is het weer in orde gekomen want Windows Update had een beschadiging er door opgelopen

hallo
heb je een update gedaan van 7 8 windows naar windows 10
dan kun je beter windows 10 begin op nauwe instaleren

De 3 updates zijn gisteravond vlot en in één keer goed gegaan bij mijn eerste Win 10 machine.

Ik zag tijdens het afsluiten van de pc dat er een update gedraaid heeft, geen problemen.

Reageren

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Controlevraag tegen spam
duitsla_d