Wat is nieuw in de Fall Creators Update in september 2017

De Creators Update voor Windows 10 wordt sinds april uitgerold. En de volgende update staat gepland voor september 2017 (in het vervolgen komen elk half jaar grote updates uit voor Windows 10). Vorige week maakte Microsoft bekend dat de volgende uitgave, niet zo heel origineel, 'Fall Creators Update' (herfst makersupdate) gaat heten. De codenaam is Redstone 3.

Ook zijn al enkele nieuwe functies aangekondigd voor deze volgende grote update. Omdat vaak nog geen Nederlandse vertalingen bekend zijn gebruiken we de Engelse termen voor de functies.

1. MyPeople balk
De MyPeople balk zou oorspronkelijk in de Creators Update zitten maar is uitgesteld naar de Fall Creators Update. De MyPeople balk komt in de systeembalk en moet het veel makkelijker maken om snel je contacten te bereiken en dingen te delen. Ook Mail, Skype, Xbox Live en SMS berichten worden geïntegreerd in MyPeople (een vertaling is er nog niet).


MyPeople balk

2. Universeel klembord
Net als Apples macOS en iOS krijgt Windows 10 een universeel klembord, dat gebruik maakt van de cloud om dit te bewerkstelligen. Dit houdt in dat als je tekst of een afbeelding kopieert op je ene apparaat je dit direct kunt plakken op een ander apparaat. Dit werkt - als je ingelogd bent bij je Microsoft-account - tussen Windows 10 apparaten, maar ook op Android-telefoons en iPhones, mits je Microsoft SwiftKey Keyboard app geïnstalleerd hebt.

3. OneDrive Files on demand
Bestanden in je OneDrive opslag kun je snel benaderen via Windows Verkenner vanaf je pc. Bestanden worden weergegeven alsof je op je pc staan, terwijl ze online in OneDrive zitten. Als je ze aanklikt worden ze snel gedownload en geopend. Dit spaart ruimte op je computer.

4. Microsoft Timeline
Microsoft Timeline is een tijdlijn met een visuele weergave van de documenten, afbeeldingen, websites en bestanden die je de afgelopen weken geopend hebt. Je kunt ze gelijk weer openen en verdergaan waar je gebleven was. Een soort visuele geschiedenis van je pc-activiteiten.

5. Pick up where you left off met Cortana
Deze functie stelt je in staat om tussen apparaten verder te gaan waar je gebleven was. Bekijk je en document of website op je telefoon, dan kun je daarmee op je pc verdergaan. Ook tussen laptop en pc werkt dit met behulp van de Timeline-functie. Activiteiten worden gesynchroniseerd tussen apparaten (een functie die lijkt op Handoff van Apple).

6. Windows Story Remix (verhaal maken)
Story Remix zijn nieuwe videobewerkingsmogelijkheden van Microsoft die je in staat stellen om zelf video's met begeleidende tekst en muziek te maken. Je kunt filmpjes met je telefoon (Windows, Android, iPhone) maken en en bewerken met Story Remix om bijvoorbeeld een eigen videoclip van te maken. Story Remix kan ook met foto's overweg. Story Remix moet de 'Creators'-aspecten van Windows 10 nog meer benadrukken.

In Windows Insider Preview build 16193 zit Story Remix of Verhaal Maken verwerkt in de Foto's app. Onduidelijk is of er ook een aparte app komt.

7. Spotify en iTunes komen in de Windows Store
De populaire muziek-apps kunnen natuurlijk gedownload worden van sites van Spotify en Apple, maar komen nu ook beschikbaar in Windows Store. Vooral voor Windows 10 S is dit van groot belang, omdat je in deze recent aangekondigde, afgeslankte versie van Windows 10 alleen maar applicaties uit de Windows Store kunt installeren.

8. Ubuntu, OpenSuse en Fedora command line installeren vanuit Windows Store
Vorig jaar was het al mogelijk om Ubuntu's Bash (de Linux command line shell) in Windows 10 te gebruiken. Vooral voor ontwikkelaars was dit handig. Nu gaat Microsoft een stap verder en biedt aan om naast de command line interface van Linux-variant Ubuntu ook die van OpenSuse en Fedora vanuit de Windows Store op Windows 10 te installeren.

Deel dit artikel: 


Ook op GratisSoftware.nl:

Reacties

zit hier echt niet op te wachten

Laat maar zitten, hoeft niet

ik ook niet

Voor mij weer een hoop onnodige zaken.

Ook ik zit niet te wachten op deze update.

Voor mij hoeft dit ook allemaal niet, evenmin als de Creator's Update trouwens. Het vervelende is alleen wel dat als je je de wijzigingen niet in de maag wil laten splitsen je vanaf dat moment met een "verouderde" versie van Windows 10 werkt en zo'n "verouderde" versie kan slechts op beperkte ondersteuning van Microsoft rekenen: dat wil zeggen, op een gegeven moment is die ondersteuning voorbij, net zoals bij Windows XP, bijvoorbeeld, en wordt het gebruik van de computer steeds onveiliger.

Een deel van de gebruikers is vrij om de onzin updates al dan niet te accepteren maar voor anderen is dit niet eens aan de orde. De Creator's Update kon niet geplaatst worden op computers die niet over een geschikte video-kaart beschikten. Deze categorie gebruikers wordt nu al geconfronteerd met een verouderde versie van Windows 10. Op termijn worden al deze mensen verplicht een modernere computer aan te schaffen om recht te blijven houden op ondersteuning.

Ik vind dit een bijzonder onwenselijke ontwikkeling. Microsoft had bij de introductie van Windows 10 aangegeven dat dit de laatste Windows versie zou worden, op termijn zou zelfs de "10" verdwijnen. De praktijk is echter een andere. Elke nieuwe grote updateronde installeert een Windows versie die eigenlijk een nieuw cijfer nodig heeft, het gaat in wezen om Windows 11, 12, 13 etc. Was dit niet de bedoeling van Microsoft dan zou ik zeggen: laat de gebruiker zelf kiezen welke elementen onderdeel vormen van zijn of haar Windows 10 pakket en ondersteun elk keuzepakket tot in lengte van dagen. Was het daarentegen wel degelijk de bedoeling van Microsoft om voortaan de wensen van de Windows 10 gebruikers te negeren: dan zijn ze op de goede weg maar dan kan het niet anders dan dat de alternatieven voor Windows gaandeweg steeds aantrekkelijker worden.

Ik zit zelf nog steeds met een Windows installatie waar de Wi-Fi niet werkt na een update.
En na enkele andere driver problemen zou ik eigenlijk het volgende willen zien:

- Unified Configuration.
Dingen verspreid over twee UI's is nogal omslachtig.

- Wanneer naar apparaten in configuratiescherm gaan. Driver-geschiedenis.
Een driver-geschiedenis waarbij bijgehouden wordt welke versie van drivers geïnstalleerd is en wanneer. Met een handige timeline waarop veranderingen staan.
En ook gemakkelijk bereikbaar via configuratiescherm > apparaten.
- Driver backup
Ook mogelijkheid om oude versies drivers voor geselecteerde apparaten automatisch bij te houden. Mogelijkheid om oude versies automatisch bij te houden. En dit op een per apparaat basis. Op die manier kan je vermijden dat je veel moet opslaan van apparaten waarbij oudere drivers/driverversies gemakkelijk te vinden, downloaden en installeren zijn.

In driver-geschiedenis natuurlijk ook bijhouden wanneer drivers verwijdert zijn.
De verwijdering van drivers ook op de driver-geschiedenis timeline/tijdslijn zetten.

Misschien ook volgende:
- Applicatie-installatie geschiedenis.
Een applicatie installatiegeschiedenis. Ook UI met gewone lijst en tijdslijn.
Geschiedenis houdt bij wanneer applicaties geïnstalleerd worden, geherinstalleerd, geüpdatet, anders of verwijdert worden.
En zodat het gemakkelijk bereikbaar is in configuratiescherm > apps.

Soms is vorige driver kunnen installeren niet genoeg. Soms zijn sommige problemen niet onmiddellijk merkbaar. Hangt ook af van applicaties dat je gebruikt. En hoe snel nieuwe updates komen. Daarmee een uitgebreidere behandeling van drivers.
Driver-geschiedenis met lijst en timeline/tijdslijn-weergaves.

- Driver backup: natuurlijk een automatische backup. In te stellen per-applicatie.

Ik bedoelde driver backup: instelbaar voor welke apparaten automatisch driver backups gemaakt worden. Natuurlijk niet per applicatie. Meer per driver misschien als er meerdere drivers geschikt zijn voor een bepaald apparaat.

Hoe is het toch mogelijk - voor de tweede keer op rij helemaal niets om naar uit te kijken ( ik heb een betaalde versie ). Een My People balk... Dus weer iets om ( hopelijk voorgoed en succesvol ) onmiddellijk te verwijderen.

J.

Het wordt voor mij pas nuttig als er tabbladen in File Explorer en applicaties komen.

Bij elke grote update ben ik mijn thuisgroep en netwerk kwijt kan je weer alles opnieuw instellen (wat dan ook weer geheid mis gaat, ergo uren extra werk elke keer).

Ik stel twee voorwaarden: ik moet NIET (!) gedwongen worden om dat nieuwe te gebruiken B: het mag absoluut niet de stabiliteit van Windows 10 aantasten! Gelukkig draait alles op mijn computer probleemloos, zowel de apps als Windows. (Afkloppen...) Maar ik gebruik die toevoegingen toch niet. Handig voor diegenen die ze wel gebruiken. Maar we zullen zien...

Bij mij werkt het weer niet Windows 10

Ze weten nu onderhand van gekkigheid niet meer wat we van Windows verlangen.Het wordt een grote speeltuin met applicaties waar niemand om verlegen zit. Sorrie dat ik dit zeg als 20 jaar gebruiker van Windows.Vanaf Windows 3.11 was er elke keer een verbetering zichtbaar ten gunste van de gebruiker.We liepen mee met Windows 95 98 en de verdere versies tot we bij XP belandden die compleet en goed was zonder blauwe schermen en onbekende foutmeldingen.En nu voel je je gewoon besodemieterd daar er in de huidige Windows geeneens een fatsoenlijke mediaspeler meer zit.Maar wel dreigen dat de versie die je nu hebt over 18 maanden niet meer ondersteund word en je moet blijven updaten.Wat moet je zo meteen met een besturingssysteem wat 40 GB groot is en wat nog geeneens de helft kan uitvoeren omdat de pc het niet meer trekt en je geen behoefte aan die overtollige zooi hebt.Een nieuwe pc kopen en dan maar door blijven baggeren? Mooi niet want dan stap ik na 20 jaar definitief van Windows af.

Reageren

Controlevraag tegen spam
grieken_and