TrueCrypt

Ons oordeel

DL

Beschrijving: 

TrueCrypt wordt per mei 2014 niet meer ontwikkeld en ondersteund! De ontwikkelaars stellen ook dat TrueCrypt onveilig is om te gebruiken vanwege mogelijke beveiligingslekken. Stap daarom over op andere versleutelingssoftware!
VeraCrypt - een vork van TrueCrypt die actief ontwikkeld wordt - is een goede en veilige gratis vervanger.

TrueCrypt biedt privacy door versleuteling (encryptie) van een deel van de harde schijf van uw pc. Dit gebied op uw pc wordt dan een virtuele partitie die alleen toegankelijk is met een wachtwoord. Hierdoor kunnen anderen uw vertrouwelijke gegevens niet zien.

Met TrueCrypt kunt u ook draagbare media versleutelen, of zelfs een gehele hard disk. Er zit geen limiet aan de grootte van de gebieden die u wilt versleutelen (wat vaak een nadeel is bij veel andere gratis encryptie-software)!

Als extraatje kunt u er ook voor zorgen dat de partitie die u versleuteld heeft met TrueCrypt onzichtbaar wordt. Hierdoor heeft u nog een toegevoegde beveiliging en zullen anderen uw privégegevens praktisch niet meer kunnen vinden.

In versie 5.0 is de mogelijkheid toegevoegd om ook de systeempartitie te versleutelen. Hierna is het systeem alleen met een wachtwoord (bij het opstarten) toegankelijk. Dit heet pre-boot authentication.

TrueCrypt maak gebruik van de volgende encryptie-algoritmes:
AES-256, Blowfish (448-bit key), CAST5, Serpent, Triple DES en Twofish.

Om TrueCrypt onder Windows met een Nederlandse interface te kunnen gebruiken dient u een (nog niet helemaal volledig) taalpakket te downloaden. Lees eerst nauwgezet de handleiding door voor u begint met TrueCrypt! Voor gevorderden.

Waarschuwing Vergeet niet uw wachtwoord, want anders kunt u uw versleutelde bestanden niet meer terugkrijgen!

Inst

Website producent: 
Hulp en ondersteuning: 

Nederlandse handleiding TrueCrypt
Deel 1 handleiding
Deel 2 Handleiding

Beginnershandleiding TrueCrypt (Engels)
Verdere documentatie (Engels)
FAQ (Engels)
Forum (Engels)

Reacties

GratisSoftware.nl heeft veel goede tips- maar.. liet toch een steekje vallen bij het onderwerp "TrueCrypt".

"Aangeraden wordt om uw met TrueCrypt versleutelde bestanden en schijven/partities te ontsleutelen en daarna opnieuw te versleutelen met het in Windows Vista en hoger ingebouwde BitLocker!"
Deze info is wat misleidend want:
Voor Windows 7 en Vista is BitLocker alleen beschikbaar in de Enterprise en Ultimate-edities. Hebben de meeste bezoekers van deze site die versie van Windows? Nee toch? Dan heb je niets aan zo'n advies. Enige aandacht voor de opvolger van TrueCrypt (waar nu aan wordt gewerkt) zou leuk\informatief zijn. Een linkje plaatsen naar de website? https://ciphershed.org/ Het heet CipherShed.

hallo redactie,
complimenten voor deze geweldige site! Vraag: klopt het dat Bitlocker NIET beschikbaar is op de Home Editions? En wat is dan een goed alternatief voor gebruikers daarvan? Tips?

Versie 7.1a slikt geen van de aanwezige taalpakketten! Ook niet de 'complete'!
Bij alle krijg je de compatibiliteits-foutmelding.

Je kunt dus beter versie 7.1 gebruiken, als je geen Engels wilt.

mooi een goed prog.dat ook nog free is
ik ga het uit testen en als het werk betaal ik een bij drachen

Nederlands.
Bestaat er een compleet en volledige nederlandstalige gebruiksaanwijzing van Truecrypt?
JW