VeraCrypt

Geschikt voor: 
Voor Windows, macOS en Linux
Cijfer van bezoekers: 
Gemiddelde: 8 (36 stemmen)
Actueel: 

14 september 2018
VeraCrypt 1.23 verschenen. Deze versie van de versleutelsoftware werkt beter samen met UEFI Secure Boot en UEFI onder Windows. Groot voordeel is dat je nu bij een upgrade van Windows 10 niet eerst de (met VeraCrypt versleutelde) syteempartitie hoeft te ontsleutelen en daarna weer te versleutelen, zoals Ghacks uitlegt. Verder zijn fouten opgelost en verbeteringen doorgevoerd in VeraCrypt 1.23.

Beschrijving: 

VeraCrypt is een afsplitsing van het bekende TrueCrypt, dat per mei 2014 niet meer wordt ontwikkeld en ondersteund omdat het volgens de makers onveilig zou zijn! VeraCrypt heeft de beveiliging sterk verbeterd en zou beter bestand moeten zijn tegen brute force aanvallen. Met VeraCrypt kunt u containers (kluizen) en gehele partities versleutelen, zodat anderen de beveiligde bestanden niet zonder wachtwoord kunnen bekijken.

VeraCrypt biedt privacy door versleuteling (encryptie) van een deel van de harde schijf van uw pc. Dit gebied op uw pc, dat een file container (of kluis) heet, wordt dan een virtuele partitie die alleen toegankelijk is met een wachtwoord. Hierdoor kunnen anderen uw vertrouwelijke gegevens niet zien.

Met VeraCrypt kunt u ook draagbare media, zoals usb-sticks en cd's en dvd's versleutelen, of zelfs een gehele harde schijf. Er zit geen limiet aan de grootte van de gebieden die u wilt versleutelen (wat vaak een nadeel is bij veel andere gratis encryptie-software)!

Voor onervaren gebruikers wordt aangeraden niet hele partities te versleutelen (een usb-stick kan wel), maar te beginnen met file containers. Dit doet u door te kiezen voor Create new volume | Create encrypted file container. U kiest een naam voor de container en waar deze opgeslagen wordt, grootte van de kluis en een wachtwoord en doorloopt de verdere procedure.

In deze container of kluis kunt u bestanden opslaan die dan versleuteld worden. Om de kluis of container te benaderen kiest u voor Select file en kiest het container-bestand en klikt Mount (om aan te koppelen). In Windows Verkenner, Finder (Mac OS X) of de bestandsbeheerder van uw Linux-distributie wordt de kluis dan zichtbaar als een schijf. U kunt vervolgens bestanden op deze schijf/kluis plaatsen en deze weer beveiligen door hem te ontkoppelen (Dismount) in VeraCrypt. Zo versleutelt u uw privé-bestanden in een kluis.

Als extraatje kunt u er ook voor zorgen dat de partitie die u versleuteld heeft met VeraCrypt onzichtbaar wordt. Hierdoor heeft u nog een toegevoegde beveiliging en zullen anderen uw privégegevens praktisch niet meer kunnen vinden.

VeraCrypt maak gebruik van de volgende encryptie-algoritmes: AES, Serpent en Twofish en alle mogelijke combinaties daarvan. VeraCrypt is voor gevorderden! VeraCrypt zou sinds versie 1.0f ook overweg moeten kunnen met oude TrueCrypt kluizen.

Waarschuwing!
Vergeet niet uw wachtwoord, want anders kunt u uw versleutelde bestanden nooit meer terugkrijgen!

Categorie: 
Encryptie
Versienummer: 
1.23
Licentie: 
Open source
Taal: 
Nederlands en Engels
Website: 
Installatie: 
100% schoon
Privacy: 
Verzamelt geen gegevens
Deel deze download: 

Reacties

Wel raar allemaal.
Ben net nog eens gaan kijken en zowel gisteren als vandaag staat er bij versie 1.21 "This folder has no files."
Bij Filehippo kun je nog steeds versie 1.21 downloaden.

Maar aangezien de maker hem zelf niet meer aanbied zal ik uit veiligheid er maar van afzien om mijn oude versie te updaten.
Ik wacht wel tot alles in orde is.

Via de vermelde links is noch op Sourceforge, noch op de website van Veracrypt versie 1.21 beschikbaar; er wordt wél naar versie 1.19 verwezen .....
Nog fff wachten maar.

Vanmorgenvroeg bleek versie 1.21 sinds (eer)gisteren weer beschikbaar te zijn, zowel op de website van de maker als op Sourceforge.
Het gaat hierbij om exact dezelfde Windows-.exe files (gelijke hashes)

Goed programma, ben ik tevreden van.

VeraCrypt versie 1.13 is vandaag 9/08/2015 uitgekomen!
De bovenste download link liet mij een oude versie downloaden, namelijk versie 1.0f-2.

UPDATE August 9th 2015 : VeraCrypt 1.13 has just been released to address reported crashes of Tor Browser when run from a VeraCrypt 1.12 volume. Users that already installed version 1.12 are encouraged to update to version 1.13.

Hier kun je versie 1.13 downloaden.
http://download-code...

Bedankt, nieuwe versie is vermeld en downloadlinks verwijzen nu naar 1.13 (en zijn gewijzigd van sourceforge naar codeplex).

Graag gedaan. ;-)
Op codeplex kun je ook nog de meest recente handleiding downloaden.

WOT "slaat aan" als je op de link "onzichtbaar" klikt

Net gemerkt na installatie dat VeraCrypt zo'n 38 talen al standaard ondersteund, waaronder het Nederlands!

Reageren

Verplichte controlevraag
Om spam tegen te houden
port_gal