VeraCrypt

Horizontal Tabs

Ons oordeel

DL

Beschrijving: 

VeraCrypt is een afsplitsing van het bekende TrueCrypt (dat per mei 2014 niet meer wordt ontwikkeld en ondersteund omdat het volgens de makers onveilig zou zijn). VeraCrypt heeft de beveiliging sterk verbeterd en zou beter bestand moeten zijn tegen brute force aanvallen. Met VeraCrypt kun je containers (kluizen) en gehele partities versleutelen, zodat anderen de beveiligde bestanden niet zonder wachtwoord kunnen bekijken.

VeraCrypt biedt privacy door versleuteling (encryptie) van een deel van de harde schijf van je pc. Dit gebied op je pc, dat een file container (of kluis) heet, wordt dan een virtuele partitie die alleen toegankelijk is met een wachtwoord. Hierdoor kunnen anderen je vertrouwelijke gegevens niet zien.

Met VeraCrypt kun je ook draagbare media, zoals usb-sticks en cd's en dvd's versleutelen, of zelfs een gehele harde schijf. Er zit geen limiet aan de grootte van de gebieden die je wilt versleutelen (wat vaak een nadeel is bij veel andere gratis encryptie-software)!

Voor onervaren gebruikers wordt aangeraden niet hele partities te versleutelen (een usb-stick kan wel), maar te beginnen met file containers. Dit doe je door te kiezen voor Create new volume | Create encrypted file container. Je kiest een naam voor de container en waar deze opgeslagen wordt, grootte van de kluis en een wachtwoord en doorloopt de verdere procedure.

In deze container of kluis kun je bestanden opslaan die dan versleuteld worden. Om de kluis of container te benaderen kies je voor Select file en kiest het container-bestand en klikt Mount (om aan te koppelen). In Windows Verkenner, Finder (macOS) of de bestandsbeheerder van je Linux-distributie wordt de kluis dan zichtbaar als een schijf. Je kunt vervolgens bestanden op deze schijf/kluis plaatsen en deze weer beveiligen door hem te ontkoppelen (Dismount) in VeraCrypt. Zo versleutel je je privé-bestanden in een kluis.

Als extraatje kun je er ook voor zorgen dat de partitie die je versleuteld hebt met VeraCrypt onzichtbaar wordt. Hierdoor heb je nog een toegevoegde beveiliging en zullen anderen je privégegevens praktisch niet meer kunnen vinden.

VeraCrypt maak gebruik van de volgende encryptie-algoritmes: AES, Serpent en Twofish en alle mogelijke combinaties daarvan. VeraCrypt is voor gevorderden! VeraCrypt zou sinds versie 1.0f ook overweg moeten kunnen met oude TrueCrypt kluizen.

Waarschuwing!
Vergeet niet je wachtwoord, want anders kun je je versleutelde bestanden nooit meer terugkrijgen!

Inst

Reacties

Heb jarenlang via het programma zulucrypt zelf encrypted containers in veracrypt gemaakt helaas kan veracrypt die containers niet openen, omdat zulucrypt de headerfiles anders opslaat. Wel kan Zulucrypt standaard met veracrypt aangemaakte containers openen. Dus hoewel Veracrypt zeer goed werkt (zelfs brute force met relatief simpele passwords nemen doorgaans erg veel tijd in beslag) zijn niet alle programma's die veracrypt kunnen gebruiken erg goed. Gebruik nu veracrypt direct onder mijn Debian machine. Ben aan het onderzoeken of ik Veracrypt ook als OS encryptie kan gebruiken ipv Luks (ook gebaseerd op truecrypt, maar geen bidden partitions).

Deze versie werkt wel goed.

Spijtig genoeg zit er in de portable een niet compatibel Nederlands taalbestand van de vorige versie waar VeraCrypt een foutmelding voor geeft.
Je moet er een nieuw downloaden van zijn website die niet aanwezig is of alleen een zeer oud.
Duidelijk een bug, blijft nog wel even bij de vorige versie.

VeraCrypt 1.25 is nog niet te downloaden op de officiële website.

Bedankt

@guus
Dank voor het melden, is nu gecorrigeerd

De bovenstaande link verwijst naar update 5.
Update 6 staat op de website van Veracrypt.

Vanmorgenvroeg bleek versie 1.21 sinds (eer)gisteren weer beschikbaar te zijn, zowel op de website van de maker als op Sourceforge.
Het gaat hierbij om exact dezelfde Windows-.exe files (gelijke hashes)

Wel raar allemaal.
Ben net nog eens gaan kijken en zowel gisteren als vandaag staat er bij versie 1.21 "This folder has no files."
Bij Filehippo kun je nog steeds versie 1.21 downloaden.

Maar aangezien de maker hem zelf niet meer aanbied zal ik uit veiligheid er maar van afzien om mijn oude versie te updaten.
Ik wacht wel tot alles in orde is.

Via de vermelde links is noch op Sourceforge, noch op de website van Veracrypt versie 1.21 beschikbaar; er wordt wél naar versie 1.19 verwezen .....
Nog fff wachten maar.