VeraCrypt

Voor Windows, macOS en Linux
Cijfer van bezoekers: 
Gemiddelde: 8 (44 stemmen)

Horizontal Tabs

Beschrijving: 

VeraCrypt is een afsplitsing van het bekende TrueCrypt (dat per mei 2014 niet meer wordt ontwikkeld en ondersteund omdat het volgens de makers onveilig zou zijn). VeraCrypt heeft de beveiliging sterk verbeterd en zou beter bestand moeten zijn tegen brute force aanvallen. Met VeraCrypt kunt u containers (kluizen) en gehele partities versleutelen, zodat anderen de beveiligde bestanden niet zonder wachtwoord kunnen bekijken.

VeraCrypt biedt privacy door versleuteling (encryptie) van een deel van de harde schijf van uw pc. Dit gebied op uw pc, dat een file container (of kluis) heet, wordt dan een virtuele partitie die alleen toegankelijk is met een wachtwoord. Hierdoor kunnen anderen uw vertrouwelijke gegevens niet zien.

Met VeraCrypt kunt u ook draagbare media, zoals usb-sticks en cd's en dvd's versleutelen, of zelfs een gehele harde schijf. Er zit geen limiet aan de grootte van de gebieden die u wilt versleutelen (wat vaak een nadeel is bij veel andere gratis encryptie-software)!

Voor onervaren gebruikers wordt aangeraden niet hele partities te versleutelen (een usb-stick kan wel), maar te beginnen met file containers. Dit doet u door te kiezen voor Create new volume | Create encrypted file container. U kiest een naam voor de container en waar deze opgeslagen wordt, grootte van de kluis en een wachtwoord en doorloopt de verdere procedure.

In deze container of kluis kunt u bestanden opslaan die dan versleuteld worden. Om de kluis of container te benaderen kiest u voor Select file en kiest het container-bestand en klikt Mount (om aan te koppelen). In Windows Verkenner, Finder (Mac OS X) of de bestandsbeheerder van uw Linux-distributie wordt de kluis dan zichtbaar als een schijf. U kunt vervolgens bestanden op deze schijf/kluis plaatsen en deze weer beveiligen door hem te ontkoppelen (Dismount) in VeraCrypt. Zo versleutelt u uw privé-bestanden in een kluis.

Als extraatje kunt u er ook voor zorgen dat de partitie die u versleuteld heeft met VeraCrypt onzichtbaar wordt. Hierdoor heeft u nog een toegevoegde beveiliging en zullen anderen uw privégegevens praktisch niet meer kunnen vinden.

VeraCrypt maak gebruik van de volgende encryptie-algoritmes: AES, Serpent en Twofish en alle mogelijke combinaties daarvan. VeraCrypt is voor gevorderden! VeraCrypt zou sinds versie 1.0f ook overweg moeten kunnen met oude TrueCrypt kluizen.

Waarschuwing!
Vergeet niet uw wachtwoord, want anders kunt u uw versleutelde bestanden nooit meer terugkrijgen!

DL

Inst

Website producent: 
Deel deze download: 

Reacties

Bedankt

@guus
Dank voor het melden, is nu gecorrigeerd

De bovenstaande link verwijst naar update 5.
Update 6 staat op de website van Veracrypt.

Vanmorgenvroeg bleek versie 1.21 sinds (eer)gisteren weer beschikbaar te zijn, zowel op de website van de maker als op Sourceforge.
Het gaat hierbij om exact dezelfde Windows-.exe files (gelijke hashes)

Wel raar allemaal.
Ben net nog eens gaan kijken en zowel gisteren als vandaag staat er bij versie 1.21 "This folder has no files."
Bij Filehippo kun je nog steeds versie 1.21 downloaden.

Maar aangezien de maker hem zelf niet meer aanbied zal ik uit veiligheid er maar van afzien om mijn oude versie te updaten.
Ik wacht wel tot alles in orde is.

Via de vermelde links is noch op Sourceforge, noch op de website van Veracrypt versie 1.21 beschikbaar; er wordt wél naar versie 1.19 verwezen .....
Nog fff wachten maar.

Goed programma, ben ik tevreden van.

Graag gedaan. ;-)
Op codeplex kun je ook nog de meest recente handleiding downloaden.

Bedankt, nieuwe versie is vermeld en downloadlinks verwijzen nu naar 1.13 (en zijn gewijzigd van sourceforge naar codeplex).