Ubuntu 14.04 LTS


Ubuntu is de meestgebruikte Linux-variant die bekend staat om zijn gebruikersvriendelijkheid. Ubuntu is een gratis vervanger voor Windows op de desktop. Maar Ubuntu is ook geschikt voor servers en zal in 2014 verschijnen als besturingssysteem voor smartphones, tablets en televisies.

Elk half jaar wordt een nieuwe versie van Ubuntu uitgebracht en elke twee jaar een long term support (LTS) uitgave die vijf jaar ondersteund wordt met gratis updates. Ubuntu 14.04 LTS is zo'n long term support uitgave. Dus voor mensen die Windows XP willen vervangen is dit een uitstekend moment om de nieuwste Ubuntu te proberen.

Ubuntu 14.04 is een echte LTS-uitgave in die zin dat de stabiliteit voorop staat. Niet experimentele nieuwe functies introduceren, maar het afleveren van een oerdegelijk besturingssysteem was de hoofdopdracht voor de ontwikkelaars van producent Canonical. Verder hebben de makers goed geluisterd naar hun gebruikers en zijn er veel kleine, maar zeer prettige, visuele en functionele vernieuwingen ingevoerd waar al langer om gevraagd werd. Gebruikers kunnen ook veel meer zelf instellen in de Unity interface. Wij zetten de veranderingen op een rijtje.

1. De iconen in de Unity Launcher (zijbalk) kun je nu verkleinen tot 16 pixels. Dat was 48. De zijbalk kan daardoor veel minder breed worden - en meer icoontjes bevatten. Onder Systeeminstellingen | Uiterlijk kun je het formaat instellen.


Kleine zijbalk is mogelijk plus afgeronde hoeken (klik voor groter)

2. Je kunt weer instellen dat je lokale menu's (in het venster van het programma zelf) in plaats van globale menu's (in de systeembalk) wilt. Dit betekent dat je de menu's in de titelbalk van een venster kunt plaatsten in plaats van bovenaan het scherm - zoals ook Mac OS X heeft. Zie de afbeelding hieronder voor meer uitleg.


Je kunt weer lokale i.p.v. globale menu's instellen (klik voor groter)

3. Het vergrendelscherm heeft het uiterlijk van het inlogscherm gekregen. In plaats van het grijze, saaie venstertje is het vergrendelscherm identiek aan het inlogscherm van Ubuntu geworden. En dat ziet er wat ons betreft een stuk mooier uit.


Nieuw lock screen

4. Applicaties zoals de Nautilus bestandsbeheerder (de Linux equivalent van Windows Verkenner) krijgen weer een volledig menu in plaats van alleen het tandwieltje met submenu's. Een aantal Gnome-toepassingen had vereenvoudigde menu's gekregen (zoals browser Google Chrome bijvoorbeeld ook heeft), maar in Ubuntu 14.04 LTS komen de uitgebreide menu's weer terug.


Weer volledige menu's in Nautilus

5. Alle vensters van applicaties hebben nu mooi afgeronde hoeken (dus anti-aliased zonder karteltjes). Een detail, maar het ziet er wel veel beter uit.

6. Ten slotte heeft Ubuntu 14.04 weer een nieuwe, licht aangepaste, standaard bureaublad-achtergrond:


De nieuwe standaard bureaubladachtergrond (die je natuurlijk kunt wijzigen)

Voor mensen die niet zo'n liefhebber zijn van de paars/oranje kleurencombinatie die vaak in Ubuntu gebruikt wordt is het overigens mogelijk om een andere wallpaper te kiezen. Onder Systeeminstellingen | Uiterlijk heb je keuze te over. En je kunt ook een dynamische achtergrond kiezen die in de loop van de dag steeds verandert. Deze dynamische wallpapers zijn herkenbaar aan het klokje erop. En ze zijn veel mooier dan de standaard achtergrondafbeelding...

Verdere vernieuwingen in Ubuntu 14.04 LTS zijn onder andere dat je het geluidsniveau kunt instellen op meer dan 100% (Systeeminstellingen | Geluid), trim standaard aanstaat voor SSD-schijven en dat alle applicaties, zoals Firefox en LibreOffice, natuurlijk bijgewerkt worden naar de laatste versie. Ten slotte is ondersteuning voor High DPI schermen toegevoegd.

Ubuntu 14.04 LTS legt een stevig fundament voor de komende jaren van waaruit langzamerhand de Ubuntu Touch-variant voor tablets en smartphones kan worden uitgerold. Voor mensen die een nieuw besturingssysteem zoeken na het einde van Windows XP is Ubuntu 14.04 LTS een ideale overstap: gratis, stabiel, snel en veelzijdig.

Je kunt Ubuntu 14.04 los downloaden en op een dvd of usb-stick zetten om te installeren op een pc of laptop (al dan niet naast Windows). Als je vanuit Ubuntu zelf wilt upgraden - wat automatisch kan - dan doe je dat door Alt F2 te klikken en dan update-manager -d in te typen. Daarna kun je upgraden, wat een uur of meer kan duren.

Mensen die nieuwsgierig zijn, maar niet meteen Ubuntu willen installeren kunnen een online demo tour doen, zodat ze toch een beetje het Ubuntu-gevoel krijgen.

Wat zijn jouw ervaringen met Ubuntu 14.04 LTS? Laat het weten in de reacties!

Reacties

Er zijn maar 2 woorden voor Ubuntu (al dan niet naast Windows zoals in mijn geval): super, super!!! Wie Ubuntu niet probeert mist echt iets. Downloaden dus!

De LTS versie gedownload. De ISO gebrand en in mijn HP Pavilion gestopt. Deze aan een ethernetkabel bevestigd. Allemaal conform de aanwijzingen van Ubuntu. De uitprobeer-variant bleef echter hangen. Daarna maar gekozen voor een installatie naast Windows. Bleef na het bepalen van de partitiegrootte ook hangen. Het waaide nogal buiten dus een dag er na nog maar eens geprobeerd. Bleef op het zelfde punt hangen.

De pc daarna maar in de kast gezet.

O ja, Linux Mint daar vóór ook al geprobeerd, en die deed het ook niet.

Beperk mij nu maar tot mijn Quad Core Hp Pavilion P6615 desktop met een 23 Led HD scherm en Windows 7 64 bits er op. Moet al vaak genoeg bijspringen bij m'n familie om er nog lol in te hebben thuis een niet goed werkend systeem aan te gang te krijgen.

Mijn ervaring met een ISO branden is dat dat niet te snel moet gebeuren.
Max. 4x de snelheid met branden met ImgBurn.
Bij sneller branden wil 't wel eens blijven hangen/ er mee ophouden.
Misschien lag het daar aan.

Nee, daar lag het niet aan want dat had ik n.l. ook gedaan. Geen idee. De schermen die ik hier zie zag ik ook niet. Gewoon een leeg scherm met een kadertje om te starten.

Ik had in eerste instantie ook dit probleem met Ubuntu en ook met andere linux distributies, zoals Fedora en Mint, die ik op DVD gebrand had.
De oorzaak bleek uiteindelijk Ashampoo, die de DVD's niet goed brandde.
Verifieer de DVD ook direct na het branden en controleer of de inhoud van de ISO getoond wordt, wanneer je de DVD opent in de verkenner.
Met CDburnerXP werden de DVD's wel goed gebrand.

Net als bij Windows 8 moet een 32-bit processor PAE ondersteunen.
Zo niet, dan kun je beter Mint 13 XFCE of Xubuntu 12.04 gebruiken.

Persoonlijk brand ik al een aantal jaar geen Live-cd's meer. De computers die ik tot opheden ben tegengekomen (vanaf bouwjaar ca 2007) kunnen vanaf een USB opstarten. Dus maak ik een live USB (bootable USB) ipv een live cd en start vanaf een usb op.

Dit vereist alleen dat je voor het opstarten de bios in gaat en aangeeft dat de computer van een USB opstart (als dat al niet staat in gesteld).

Via onderstaande link vind je meer een betere info dan dat ik zo snel kan typen:
http://www.ubuntu.co...

Ik hoop dat je hier ook wat aan heb.

Zojuist ge-update op me oude pc (AMD 1,7 GHZ, 1,5GB) maar de grens is bereikt voor me systeem. Er stond Ubuntu 12.04 LTS op dat nog net goed draaiden zonder probleem maar helaas nu niet meer.
Of 12.04 terug zetten of Xubuntu er op. De 14.04 is net te zwaar voor me oude PCtje. Of een iets wat nieuwe pc zoeken 2de hands waar 14.04 wel op draait. Maar ik ga er zeker mee door.

Bert,
Probeer Lubuntu eens. Ik heb nu nog 12.04 draaien, naar 14.04 zou ook geen problemen moeten geven. Lubuntu draait hier op een pc met maar 512 Mb RAM en loopt als een zonnetje. Nadeel: de ondersteuning van Lubuntu (en ook Xubuntu) is geen 5 maar 3 jaar.

Ik ken het wel, Lubuntu. Maar dat is een nog veel meer uitgeklede versie van Ubuntu. Dan toch liever Xubuntu.
Dat werkte altijd perfect op me oude pc.
Met 1,7 GHz en 1,5 GB geeft dat geen enkel probleem. Me pc is uit 2004.

Pagina's

Reageren

Verplichte controlevraag
Om spam tegen te houden
oo_tenrijk