Windows 8.1 cumulatieve updates geschiedenis

Windows 8.1 krijgt sinds oktober 2016 net als Windows 10 maandelijkse cumulatieve updates die in één bundel met één KB-nummer geleverd worden. Je krijgt via Windows Update een maandelijkse 'rollup' met alle beveiligings- én stabiliteitsupdates. Problemen met updates of Windows Update kun je melden in de reacties.

KB4457129 repareert 22 lekken in Windows 8.1

Windows 8.1 krijgt sinds oktober 2016 maandelijkse cumulatieve updates die in één bundel met één KB-nummer geleverd worden. Op 11 september, op de maandelijkse pleisterdag van Microsoft, is KB4457129 uitgebracht.

In de maandelijkse beveiligingsupdate voor Windows 8.1 in september worden 22 lekken gerepareerd in Windows media, Windows Shell, Windows Hyper-V, Windows datacenter networking, Windows kernel, Windows virtualization en kernel, Microsoft JET Database Engine, Windows MSXML en Windows Server. Vier van de kwetsbaarheden zijn kritiek.

De in Internet Explorer in Windows 8.1 ingebouwde Flash plugin heeft ook zijn maandelijkse update gekregen. KB4457146 plakt één belangrijk lek dicht en brengt Flash naar versienummer 31.0.0.108. Voor Firefox, Opera en andere browsers moet Flash apart (al dan niet automatisch) bijgewerkt worden. In Chrome wordt de plugin automatisch up-to-date gehouden.

Ten slotte gaat zoals elke maand het Windows-programma voor verwijderen van schadelijke software je computer zoals gebruikelijk controleren op de ergste actuele virussen en malware (dit is echter geen vervanging van je virusscanner, maar een aanvulling daarop).
 
Als je problemen hebt met de updates voor Windows 8.1 horen we dat graag in de reacties hieronder!

Deel dit artikel: 

KB4343898 fixt 12 lekken en opstart problemen (Windows 8.1)

Windows 8.1 krijgt sinds oktober 2016 maandelijkse cumulatieve updates die in één bundel met één KB-nummer geleverd worden. Op 14 augustus, op de maandelijkse pleisterdag van Microsoft, is KB4343898 uitgebracht.

In de maandelijkse beveiligingsupdate voor augustus worden 12 lekken gerepareerd waarvan twee kritiek zijn.

Extra bescherming tegen geheugenlekken Intel processors
Met KB4343898 worden ook extra beschermingsmaatregelen ingevoerd tegen een kernel-geheugenlek in Intel-processors. Deze zogeheten speculative execution side-channel vulnerability wordt verholpen voor Intel Core en Intel Xeon processors.

Opstartproblemen verholpen
Mocht je problemen hebben met opstarten van Windows 8.1 dan zijn die nu wellicht verholpen. Als je de september 2015 update geïnstalleerd had na een update van na november 2017 dan startte Windows 8.1 niet meer correct op. Ook worden in de augustus-update nog verbeteringen doorgevoerd in Internet Explorer.

Ten slotte gaat zoals elke maand het Windows-programma voor verwijderen van schadelijke software je computer zoals gebruikelijk controleren op de ergste actuele virussen en malware (dit is echter geen vervanging van je virusscanner, maar een aanvulling daarop).
 
Als je problemen hebt met de updates voor Windows horen we dat graag in de reacties hieronder!

Deel dit artikel: 

Windows 8.1: KB4338815 repareert lekken en beschermt kernel

Windows 8.1 krijgt sinds oktober 2016 maandelijkse cumulatieve updates die in één bundel met één KB-nummer geleverd worden. In juli, op de maandelijkse pleisterdag van Microsoft, is KB4338815 uitgebracht: een update die lekken dichtplakt en extra bescherming invoert tegen kernel-lekken.

In de maandelijkse beveiligingsupdate voor juli worden lekken gerepareerd in Internet Explorer, Windows apps, Windows graphics, Windows Shell, Windows datacenter networking, Windows virtualization en de Windows kernel.

Extra bescherming tegen geheugenlekken kernel
Met KB4338815 worden ook drie extra beschermingsmaatregelen ingevoerd tegen kernel-geheugenlekken als Meltdown en Spectre. Voor AMD-processoren gebeurt dit door middel van Indirect Branch Prediction Barrier (IBPB). Ook tegen Speculative Store Bypass-lekken wordt nu beschermd. Deze IBPB-beveiliging en bescherming tegen Speculative Store Bypass-lekken is echter nog niet ingeschakeld. Microsoft geeft aan dit te zullen doen als er bedreigingen in het wild worden gesignaleerd die deze lekken aanvallen. De reden dat Microsoft de bescherming nog niet inschakelt is dat het voor vertragingen van je pc zorgt.

De derde maatregel betreft bescherming tegen kernel geheugen-lekken in 64-bit Windows-versies, genaamd Lazy Floating Point (FP) State Restore (CVE-2018-3665).

Ook worden in de juli-update nog enkele fouten opgelost en verbeteringen doorgevoerd in Internet Explorer. Ten slotte gaat zoals elke maand het Windows-programma voor verwijderen van schadelijke software je computer zoals gebruikelijk controleren op de ergste actuele virussen en malware (dit is echter geen vervanging van je virusscanner, maar een aanvulling daarop).
 
Als je problemen hebt met de updates voor Windows horen we dat graag in de reacties hieronder!

Deel dit artikel: 

Windows 8.1: juni-update KB4284815 repareert lekken en fouten

Windows 8.1 krijgt sinds oktober 2016 maandelijkse cumulatieve updates die in één bundel met één KB-nummer geleverd worden. In juni, op de maandelijkse pleisterdag van Microsoft, is KB4284815 uitgebracht: een update die lekken dichtplakt.

In de maandelijkse beveiligingsupdate voor juni worden lekken gerepareerd in Internet Explorer, Windows apps, remote code execution, Windows Server, Windows storage & filesystems en Windows wireless networking.

Ook worden nog enkele fouten opgelost, in onder andere BitLocker, en verbeteringen doorgevoerd in Internet Explorer. Ten slotte gaat zoals elke maand het Windows-programma voor verwijderen van schadelijke software je computer zoals gebruikelijk controleren op de ergste actuele virussen en malware (dit is echter geen vervanging van je virusscanner, maar een aanvulling daarop).
 
Als je problemen hebt met de updates voor Windows horen we dat graag in de reacties hieronder!

Deel dit artikel: 

Windows 8.1: KB4103725 repareert lekken in mei

Windows 8.1 krijgt sinds oktober 2016 maandelijkse cumulatieve updates die in één bundel met één KB-nummer geleverd worden. In mei, op de maandelijkse pleisterdag van Microsoft, is KB4103725 uitgebracht: een update die lekken dichtplakt.

In de maandelijkse beveiligingsupdate voor mei worden lekken gerepareerd in Internet Explorer, Windows apps, Windows kernel, Microsoft Graphics Component, Windows storage & filesystems, HTML help en Windows Hyper-V. Een zero-day lek dat al actief aangevallen werd via schadelijke Word-documenten zat in Internet Explorer.

Ook wordt nog een probleem met Remote Desktop opgelost. Ten slotte gaat zoals elke maand het Windows-programma voor verwijderen van schadelijke software je computer zoals gebruikelijk controleren op de ergste actuele virussen en malware (dit is echter geen vervanging van je virusscanner, maar een aanvulling daarop).
 
Als je problemen hebt met de updates voor Windows horen we dat graag in de reacties hieronder!

Deel dit artikel: 

Windows 8.1: KB4093114 fixt lekken en fouten in april

Windows 8.1 krijgt sinds oktober 2016 maandelijkse cumulatieve updates die in één bundel met één KB-nummer geleverd worden. Dinsdag 10 april, op de maandelijkse pleisterdag van Microsoft, is KB4093114 uitgebracht: een update die lekken dichtplakt en fouten verhelpt.

In de maandelijkse beveiligingsupdate voor april worden lekken gerepareerd in Internet Explorer, Microsoft scripting engine, Microsoft graphics component, Windows Server, Windows kernel, Windows datacenter networking, Windows Hyper-V, Windows virtualization en kernel en Windows app platform en frameworks.

Ook worden nog enkele problemen opgelost in Internet Explorer. Verder wordt update KB4093114 weer aan alle Windows 8.1-gebruikers aangeboden. Ook mensen die een niet-compatibele virusscanner hadden voor de pleisters voor Meltdown- en Spectre-lekken - en die dus enkele maanden geen beveiligingsupdates hebben ontvangen, omdat deze geblokkeerd werden door Microsoft - krijgen deze maandelijkse update weer.

Na de updates van Microsoft voor de Meltdown- en Spectre-lekken in januari 2018 waren er enkele virusscanners die op onjuiste wijze het kernel-geheugen aanriepen en die zorgden voor blue screens of death (crashes) en niet-opstartende pc's. Noodgedwongen heeft Microsoft toen alle Windows updates geblokkeerd voor mensen die een niet-compatibele virusscanner hadden. Er zijn dus mensen die sinds december 2017 geen updates meer hebben gehad voor Windows! Nu alle problemen met virusscanners die Windows laten crashen opgelost zijn heeft Microsoft deze blokkade opgeheven en krijgt iedereen dus weer Windows updates voor Windows 8.1.

Ten slotte gaat zoals elke maand het Windows-programma voor verwijderen van schadelijke software je computer zoals gebruikelijk controleren op de ergste actuele virussen en malware (dit is echter geen vervanging van je virusscanner, maar een aanvulling daarop).
 
Als je problemen hebt met de updates voor Windows horen we dat graag in de reacties hieronder!

Deel dit artikel: 

Windows 8.1: KB4088876 fixt lekken en fouten in maart

Windows 8.1 krijgt sinds oktober 2016 maandelijkse cumulatieve updates die in één bundel met één KB-nummer geleverd worden. Dinsdag 13 maart, op de maandelijkse pleisterdag van Microsoft, is KB4088876 uitgebracht: een update die lekken dichtplakt, fouten verhelpt en extra bescherming tegen Meltdown en Spectre brengt.

In de maandelijkse beveiligingsupdate voor maart worden lekken gerepareerd in browser Internet Explorer en de Windows onderdelen Microsoft Graphics component, Windows Kernel, Windows Shell, Windows MSXML, Windows Installer en Windows Hyper-V.

Ook worden nog enkele problemen opgelost met Internet Explorer. Ten slotte worden aanvullende beschermingsmaatregelen genomen tegen de in januari ontdekte Meltdown- en Spectre-lekken die kunnen worden uitgebuit via de Windows Kernel.

Ten slotte gaat zoals elke maand het Windows-programma voor verwijderen van schadelijke software je computer zoals gebruikelijk controleren op de ergste actuele virussen en malware (dit is echter geen vervanging van je virusscanner, maar een aanvulling daarop).
 
Als je problemen hebt met de updates voor Windows horen we dat graag in de reacties hieronder!

Deel dit artikel: 

Windows 8.1: KB4074594 repareert lekken en fouten in februari

Windows 8.1 krijgt sinds oktober 2016 maandelijkse cumulatieve updates die in één bundel met één KB-nummer geleverd worden. Gisteren, op de maandelijkse pleisterdag van Microsoft, is KB4074594 uitgebracht: een update die lekken dichtplakt en fouten verhelpt.

In de maandelijkse beveiligingsupdate voor februari worden lekken gerepareerd in browser Internet Explorer en de Windows onderdelen Windows Kernel, Common Log File System driver, Windows storage and file systems, Microsoft Windows Search component, en Windows SMB Server.

Ook worden nog enkele problemen opgelost met Internet Explorer, onder andere het crashen op bepaalde pagina's en problemen met invoervelden.

Ten slotte gaat zoals elke maand het Windows-programma voor verwijderen van schadelijke software je computer zoals gebruikelijk controleren op de ergste actuele virussen en malware (dit is echter geen vervanging van je virusscanner, maar een aanvulling daarop).
 
Als je problemen hebt met de updates voor Windows horen we dat graag in de reacties hieronder!

Deel dit artikel: 

KB4073290, KB4073576 en KB4073578 voor niet opstarten AMD

Microsoft heeft deze week updates in de Microsoft Update Catalog klaargezet die de problemen voor niet-opstartende AMD-pc's moeten oplossen. De updates zijn voor Windows 7 en 8.1 en Windows 10 1709.

Niet opstartende pc's met AMD processor

De januari-updates voor Windows verhielpen (deels, je moet ook nog BIOS/UEFI-updates binnenhalen) de ernstige Meltdown- en Spectre-geheugenlekken in heel veel processoren van Intel en enkele van AMD. Voor enkele oudere AMD-processoren waren de updates echter funest: deze pc's konden niet meer opstarten na de maandelijkse pleisters van Microsoft.

In de Microsoft Update Catalog staan nu updates voor Windows 7 en 8.1 en Windows 10 1709 klaar om deze problemen op te lossen. KB4073578 voor Windows 7, KB4073576 voor Windows 8.1 en KB4073290 voor Windows 10 1709 moeten deze problemen oplossen - nadat je eerst zelf op de een of andere manier je pc weer aan de praat moet hebben gekregen...

Deze updates zijn echter vooralsnog alleen via de Microsoft Update Catalog te downloaden. Dus als je je AMD-computer net weer hersteld hebt wil je misschien liever even wachten totdat deze pleister ook via Windows Update wordt aangeboden! Je weet immers maar nooit met Windows-pleisters... Het is vooralsnog echter onduidelijk of deze updates in februari aangeboden zullen worden via Windows Update en voor welke specifieke processoren ze bedoeld zijn. Microsoft is zeer summier met informatie, behalve de melding:

'An update is available to fix the following issue that occurs: AMD devices fall into an unbootable state.'

Opmerkelijk is wel dat Microsoft deze pleister om niet-opstartende AMD-pc's te herstellen alleen via Windows Update aanbiedt voor Windows 10 1703 en Windows 10 1607. Voor Windows 10 1709 en Windows 7 en Windows 8.1 (waar toch de meeste oudere AMD-processoren inzitten) zijn er tot nu dus alleen updates in de Microsoft Update Catalog (waar je ze handmatig kunt downloaden) en nog niet via Windows Update. Dat zou kunnen beteken dat Microsoft deze pleisters nog niet goed genoeg vindt om via Windows Update aan iedereen uit te rollen.

Meer problemen

De beveiligingsupdate van begin januari leverde al diverse problemen op. Bepaalde AMD-processoren startten zoals gezegd niet meer op en Microsoft waarschuwde dat de update bij mensen met bepaalde niet-compatibele virusscanners niet geïnstalleerd zou worden! De anti-virus software moest in die gevallen eerst een update moeten krijgen voordat de updates geïnstalleerd konden worden: dit komt doordat deze update ingreep op de wijze waarop virusscanners gebruik kunnen maken van het kernel-geheugen.

Deel dit artikel: 

Windows 8.1: KB4056895 beschermt eindelijk ook tegen Meltdown

Windows 8.1 krijgt sinds oktober 2016 maandelijkse cumulatieve updates die in één bundel met één KB-nummer geleverd worden. Gisteren, op de maandelijkse pleisterdag van Microsoft, is KB4056895 uitgebracht: een update die de Meltdown- en Spectre-lekken verhelpt.

Windows 10 en Windows 7 kregen vorige week al beveiligingsupdates tegen de ernstige geheugenlekken in Intel- en AMD-processoren - genaamd Meltdown en Spectre. Windows 8.1 is nu pas aan de beurt. Waarom is onbekend. Met updates voor de Windows Kernel en Internet Explorer worden de lekken aangepakt.

Het zogeheten Meltdown-lek (lees hier meer uitleg en tips om te checken of je Windows, Mac en Linux computer en iPhone of Android-telefoon veilig is) wordt gerepareerd in deze update door een pleister voor de Kernel. De ernst van de Spectre-kwetsbaarheden wordt verminderd door de update voor Internet Explorer, maar Microsoft adviseert ook om eventuele toekomstige firmware-updates van Intel of AMD te installeren voor verdere bescherming.

De Meltdown- en Spectre-lekken konden ervoor zorgen dat privé-informatie uit het geheugen van de kernel (het hart van Windows) of van applicaties kon worden uitgelezen door kwaadwillenden. Hierdoor konden kwaadwillenden bijvoorbeeld wachtwoorden of andere codes stelen.

In de maandelijkse beveiligingsupdate voor januari worden verder lekken gerepareerd in Windows Datacenter Networking en Windows Graphics.

Ten slotte gaat zoals elke maand het Windows-programma voor verwijderen van schadelijke software je computer zoals gebruikelijk controleren op de ergste actuele virussen en malware (dit is echter geen vervanging van je virusscanner, maar een aanvulling daarop).

Als je problemen hebt met de updates voor Windows horen we dat graag in de reacties hieronder!

Deel dit artikel: 

Pagina's