Windows 8.1: KB4056895 beschermt eindelijk ook tegen Meltdown

Windows 8.1 krijgt sinds oktober 2016 maandelijkse cumulatieve updates die in één bundel met één KB-nummer geleverd worden. Gisteren, op de maandelijkse pleisterdag van Microsoft, is KB4056895 uitgebracht: een update die de Meltdown- en Spectre-lekken verhelpt.

Windows 10 en Windows 7 kregen vorige week al beveiligingsupdates tegen de ernstige geheugenlekken in Intel- en AMD-processoren - genaamd Meltdown en Spectre. Windows 8.1 is nu pas aan de beurt. Waarom is onbekend. Met updates voor de Windows Kernel en Internet Explorer worden de lekken aangepakt.

Het zogeheten Meltdown-lek (lees hier meer uitleg en tips om te checken of je Windows, Mac en Linux computer en iPhone of Android-telefoon veilig is) wordt gerepareerd in deze update door een pleister voor de Kernel. De ernst van de Spectre-kwetsbaarheden wordt verminderd door de update voor Internet Explorer, maar Microsoft adviseert ook om eventuele toekomstige firmware-updates van Intel of AMD te installeren voor verdere bescherming.

De Meltdown- en Spectre-lekken konden ervoor zorgen dat privé-informatie uit het geheugen van de kernel (het hart van Windows) of van applicaties kon worden uitgelezen door kwaadwillenden. Hierdoor konden kwaadwillenden bijvoorbeeld wachtwoorden of andere codes stelen.

In de maandelijkse beveiligingsupdate voor januari worden verder lekken gerepareerd in Windows Datacenter Networking en Windows Graphics.

Ten slotte gaat zoals elke maand het Windows-programma voor verwijderen van schadelijke software je computer zoals gebruikelijk controleren op de ergste actuele virussen en malware (dit is echter geen vervanging van je virusscanner, maar een aanvulling daarop).

Als je problemen hebt met de updates voor Windows horen we dat graag in de reacties hieronder!

Deel dit artikel: 

Reacties

Bij mijn WIndows 8.1 pc (met AV Bitdefender Total Security 2018) krijg ik na reboot de melding "De updates kunnen niet worden voltooid. Wijzigingen ongedaan maken. Schakel de pc niet uit."
Registersleutel uit de bekende problemen bij support.microsof.com staat correct. (Sleutel="HKEY_LOCAL_MACHINE"Subsleutel="SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\QualityCompat"
Waardenaam="cadca5fe-87d3-4b96-b7fb-a231484277cc"
Type="REG_DWORD”
Gegevens="0x00000000”)

KB 4056895 gedowload en geinstalleerd. Computer wilde daarna niet meer afsluiten. Geforceerd afgesloten. Computer startte daarna niet meer op. Mbv herstel disc windows 8.1 hersteld en naar herstelpunt gezet van voor de update. Heb intel i-7 - 4790 CPU; 3,60 GHz, 64-bit

Had de indruk dat Windows 8.1 iets langzamer was na deze update. Bovendien werd de USB Wifi adapter niet meer herkend en de driver hiervan kon ook niet meer geinstalleerd worden. Afsluiten Windows ging niet meer. Afgebroken en opnieuw opgestart en deze januari update verwijderd. Daarna kwam vanzelf de december 2017 weer terug. Nu doet alles het weer normaal. En ik heb een Intelprocessor dus problemen niet alleen bij AMD.
Voorlopig geen update meer uitvoeren op 8.1 !!!

Een week later nogmaals geprobeerd en nu gaat het probleemloos.

Reageren

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Controlevraag tegen spam
oostenrij_