Updates voor Windows 8.1: KB4012216 is eerste volledige update in drie maanden (maart 2017)

Windows 8.1 krijgt sinds oktober 2016 maandelijkse cumulatieve updates die in één bundel met één KB-nummer geleverd worden. Gisteravond, op de maandelijkse pleisterdag van Microsoft, is KB4012216 verschenen: een update die tientallen kritieke lekken dichtplakt. Dit is de eerste volledige update-ronde voor Windows 8.1 sinds december 2016! In januari waren er geen updates voor Windows 8.1 en de februari pleisterdag werd om onbekende redenen uitgesteld door Microsoft.

Kritieke lekken worden in maart verholpen in Internet Explorer, de Windows-componenten PDF Library, SMB, Microsoft Graphics Component en Windows Hyper-V en Flash van Adobe (een externe update).

Elf lekken (één minder dan in Windows 10) worden gerepareerd in Internet Explorer 11 voor Windows 8.1. Eentje daarvan is een zogeheten zero-day lek dat al actief misbruikt wordt. Enkele andere zijn al bekendgemaakt. Het is dus aan te raden om de cumulatieve update van deze maand vlug binnen te halen.

Andere kritieke kwetsbaarheden die verholpen worden zijn aangetroffen in diverse Windows-onderdelen: virtualisatie-component Windows Hyper-V, Windows PDF Library (1 lek dat misbruikt kan worden door schadelijke pdf'jes of websites te laten openen), SMB Server en Microsoft Graphics Component (waaronder een zero-day lek dat al misbruikt wordt).

In Flash voor Internet Explorer 11, dat standaard wordt bijgewerkt via Windows Update in Windows  8.1 en 10 (voor Windows 7 en andere browsers onder Windows 8.1 en 10 moet je dat zelf doen), worden zeven lekken dichtgeplakt. Dit zijn kritieke lekken die aanvallers in staat stellen om de pc van een slachtoffer over te nemen. De Flash-plugin heeft trouwens een eigen update-nummer: KB4014329.

Belangrijke lekken - iets minder ernstig dan kritiek - worden deze maand verholpen in de Windows componenten Microsoft XML Core Services, Windows Media Player, Windows, Windows kernel-mode drivers, Microsoft Uniscribe, Windows kernel, Windows Hyper-V, Windows kernel, Internet Information Services en Active Directory Federation Services.

Ook worden nog enkele fouten opgelost die de betrouwbaarheid en stabiliteit van Windows 8.1 moeten vergroten. Ten slotte gaat het Windows-programma voor verwijderen van schadelijke software je computer zoals gebruikelijk controleren op de ergste actuele virussen en malware (dit is echter geen vervanging van je virusscanner, maar een aanvulling daarop).

Deel dit artikel: 

Reageren

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Controlevraag tegen spam
hong_rije