Gratis Linux-varianten om je (oude) pc een nieuwe start te geven

Je hebt vast wel eens van Linux gehoord, maar heb je Linux ook al eens uitgeprobeerd? Linux is gratis en heeft lichtere systeemeisen dan Windows, maar is toch een volwaardig besturingssysteem met veel vertrouwde software die gratis meegeleverd wordt of je die gratis kunt downloaden via de softwarebeheerder.

Goede redenen om een Linux-variant op een oudere pc of laptop te zetten of je nieuwe computer een frisse start te geven. Je kunt Linux trouwens ook altijd virtueel uitproberen in VirtualBox (lees hier hoe je kunt starten met VirtualBox - het voorbeeld is met Windows 10, maar voor Linux werkt het hetzelfde).

Wij geven een overzichtje van enkele Linux varianten die gebruikersvriendelijk zijn en een goede vervanger voor Windows. Eerst bespreken wij enkele Linux-varianten voor nieuwe(re) computers (Windows 7, 8.1 en 10) en daarna lichtgewicht Linux-versies voor echt oude pc's. Dus als je je computer met Windows XP of Vista nog een doorstart wilt geven dan kan dat ook.

1. Linux voor nieuwe(re) pc's

Voor nieuwe(re) pc's kun je een moderne Linux-variant downloaden. Met 2 à 3 GB werkgeheugen draaien Ubuntu, Linux Mint of Zorin OS Core vaak al aardig. 4 GB of meer is nog prettiger natuurlijk.

 • Ubuntu

Ubuntu is het bekendste en meestgebruikte Linux besturingssysteem. Ubuntu is - samen met Linux Mint - een van de meest gebruikersvriendelijkste Linux-varianten en heeft onze persoonlijke voorkeur. Ubuntu heeft een zijbalk (launcher) waar je applicaties kunt starten, dus het bureaublad wijkt iets af van de standaard Windows met een balk onderaan.

Ubuntu wordt geleverd met veel bekende programma's, zoals Firefox, Thunderbird, VLC, Libre Office, GIMP enzovoort. Ook software als Skype, Spotify en meer kun je downloaden via het Software Centrum.

Met 2 tot 3 GB werkgeheugen kun je aardig uit de voeten met Ubuntu.

> Download Ubuntu als Windows-vervanger
> Ubuntu installeren (naast Windows 10) in 2022: onze complete Nederlandse handleiding tip
> Lees hier ALLES over werken met Ubuntu

 • Linux Mint

Linux Mint wordt door veel mensen aangeraden als Windows-vervanger. Linux Mint is op Ubuntu gebaseerd en heeft als voordeel dat het OS lijkt op Windows wat betreft bureaublad-indeling en menu's. Bovendien wordt standaard diverse software meegeleverd en kun je heel makkelijk in de Softwarebeheerder gratis duizenden programma's downloaden.

Met 2 tot 3 GB werkgeheugen kun je aardig uit de voeten met Linux Mint.

> Download Linux Mint
> Lees hier een uitgebreid stappenplan om Linux Mint te installeren en in te stellen
> Nederlandstalig forum voor Linux Mint gebruikers

 • Zorin OS Core

Zorin OS is een fraai uitziend en gebruikersvriendelijk besturingssysteem dat gebaseerd is op de stabiele Ubuntu LTS uitgaven. Omdat het de Windows indeling gebruikt met startmenu en systeembalk onderaan is het ook voor Windows-gebruikers snel wennen.

> Download en lees meer over Zorin OS Core

2. Linux voor echt oude pc's

Heb je een echt oude pc van tien jaar of ouder, dan kun je bijvoorbeeld Lubuntu, Xubuntu of Linux Mint Xfce proberen. Deze lichtere Ubuntu- en Mint-varianten draaien op pc's met minder werkgeheugen! Ook Raspberry Pi Desktop en Linux Lite zijn interessante opties.

De meeste pc's van na 2007 hebben een 64-bit processor. Is je computer van voor 2007 dan kun je een 32-bit variant van een Linux distro nodig hebben, of als je pc minder dan 2 GB werkgeheugen heeft. De meeste Linux distributies ondersteunen 32-bit (i386) processors echter niet meer, maar bijvoorbeeld Raspberry Pi Desktop, antiX, MX Linux en good old Debian hebben nog wel 32-bit varianten.

 • Lubuntu

Lubuntu is een lichtere variant van Ubuntu (met LXQT desktop) die behoorlijk basic is en minder hoge systeemeisen stelt. Wel worden alleen nog 64-bit processors ondersteund.

> Download Lubuntu LTS
(kies de bovenste LTS versie)

> Lees meer over Lubuntu

 • Xubuntu

Xubuntu is ook een Ubuntu-variant die er wat gelikter uitziet dan broertje Lubuntu en de Xfce desktop gebruikt. 64-bit processor is vereist en 2 GB aan werkgeheugen (of meer) wordt aanbevolen.

> Download Xubuntu LTS
(kies onder Mirrors downloads voor bijvoorbeeld Netherlands en download dan de desktop image)

Lees meer over Xubuntu

 • Linux Mint Xfce

Op Mint gebaseerd is de lichte variant Linux Mint Xfce met de gelijknamige desktop. De systeemeisen zijn wat hoger hier. Linux Mint Xfce draait comfortabel met 2 GB. En is tegenwoordig alleen nog voor 64-bit processors.

> Download Linux Mint Xfce
(kies de bovenste Xfce)

Lees meer over Linux Mint Xfce

 • Raspberry Pi Desktop (32-bit)

Het OS voor de goedkope Raspberry Pi mini-computer is er nu ook voor gewone laptops en desktop pc's. Gebaseerd op Debian, zeer lichtgewicht, maar toch goed uitziend is Raspberry Pi Desktop. Raspberry Pi Desktop is ook nog voor 32-bit computers of Macs beschikbaar!

> Download Raspberry Pi Desktop

 • antiX (32-bit)

antiX is een zeer lichtgewicht Linux distributie die op Debian gebaseerd is. antiX is heel geschikt voor heel oude computers en er is dus ook een 32-bit variant beschikbaar. Ideaal om je antieke pc nieuw leven in te blazen.

> Download antiX

 • Linux Lite

Linux Lite is een mooi uitziende en zeer gebruikersvriendelijke Linux distro die inderdaad Lite is. Gebaseerd op Ubuntu en bedoeld om Windows-gebruikers makkelijker te laten overstappen. Bestaat sinds 2012 dus geen eendagsvlieg.

Linux Lite is ook alleen nog voor 64-bit computers maar beweert met minder dan 1 GB aan RAM geheugen toe te kunnen.

> Download Linux Lite

3. Andere Linux-varianten

Hieronder de Linux-distributies die wij uitgebreider bespreken op GratisSoftware.nl. Voor elk wat wils:

Zorin OS Core
Manjaro
Ubuntu
Linux Mint
Debian
elementary OS
Linux Lite
Raspberry Pi Desktop
MX Linux
Solus
openSUSE
EndeavourOS
antiX
Fedora

 

Linux is overal

Er bestaat niet één Linux: er zijn honderden varianten. Omdat Linux (in 1991 ontwikkeld door Linus Torvalds) gratis en open source is mag iedereen zijn eigen variant bouwen en aanpassen. Wel zijn er de gevestigde namen die door grote bedrijven gemaakt worden, zoals Ubuntu (van Canonical), Fedora (van Red Hat) en openSUSE (van SUSE) en al lang bestaande projecten als Debian (sinds 1993) en Linux Mint (sinds 2006).

Heel veel grote bedrijven, zoals Google, IBM, Intel, Oracle, Samsung, Red Hat, SUSE, Canonical - en zelfs Microsoft tegenwoordig - dragen bij aan de ontwikkeling van de Linux kernel (het hart van het besturingssysteem).

Linux vormt de basis waarop Android gebouwd is en wordt dus gebruikt in miljarden telefoons, tablets en smart watches. En heel veel televisies, mediaspelers, routers, digitale video recorders, game consoles, Chromebooks en Internet of Things-apparaten (thermostaten, slimme deurbellen, speakers enzovoort) gebruiken Linux. De kans is dus groot dat je een Linux-apparaat in huis hebt - zonder dat je het weet misschien.

Ook de meeste servers (waar websites op staan) en cloud-omgevingen (voor mail, opslag, online applicaties enzovoort) draaien op Linux wereldwijd. Als je een website bezoekt, een mailtje verstuurt, online documenten bewerkt of opslaat en chat met vrienden of familie dan is de kans groot dat je gebruik maakt van Linux.

Je kunt dus met recht zeggen dat Linux het grootste besturingssysteem ter wereld is - behalve op de desktop, waar Windows oppermachtig is.

In ieder geval is duidelijk dat Linux een zeer betrouwbaar, stabiel en snel besturingssysteem is dat door grote bedrijven gebruikt wordt voor allerlei bedrijfskritische doeleinden en dat je ongemerkt in je dagelijkse leven ook al vaak gebruikt. Waarom dan ook niet eens Linux op je pc of laptop proberen?


Heb je zelf tips of Linux-varianten die ook de moeite waard zijn? Laat ze weten in de reacties hieronder!

Bron: 

Reacties

Wat een gedoe om een Linux distro naast Windows 10 te installeren.
Waarom is er geen Linux setup die dat zelf inregelt.
Dat weerhoudt mij van een dual-boot.
Het risico dat het in de soep loopt is mij te groot.

afbeelding van redactie

Linux distro's als Ubuntu en Linux Mint doen dat automatisch en heel eenvoudig. Daar hoef je zelf niks in te stellen. Je krijgt dan als het goed is standaard de optie 'Installeer Ubuntu naast Windows 10'. 

Het scherm ziet er ongeveer zoals dit uit (dit is van een iets oudere Ubuntu versie, maar het zal vergelijkbaar zijn):

Als beginner kun je ook beter een van deze gebruikersvriendelijke distro's kiezen. 

Maar goed, maak wel altijd backups en als je het niet vertrouwt kun je ook hulp van iemand vragen. Je kunt Linux ook in VirtualBox uitproberen. Dan weet je zeker dat er niks misgaat. Of als je nog een oude pc of laptop hebt staan kun je het daar uitproberen.

Edit: Mmm, vreemd genoeg krijgen we deze optie helemaal niet als we Ubuntu op een oude Windows-laptop willen installeren. Alleen de optie om de gehele schijf te wissen - en dat willen we natuurlijk niet!!! Of handmatig partities te maken. Wat zijn de ervaringen van anderen hiermee?

Edit 2: lees hier ook onze complete installatiehandleiding voor Ubuntu:

Dank voor deze nuttige tip. Ik wist niet van die mogelijkheid.

Heb ook gehad bij de installatie van Xubuntu enige tijd geleden. Omdat het een pc betrof waar uiteindelijk Windows 10 vanaf moest, was het niet zo'n probleem en heb ik de hele schijf gewist.

Misschien heb je hier wat aan: https://www.techsupportpk...

Succes!

Beste redactie,

Jullie moeten eens serieus kijken naar het artikel hierboven. Het is echt verouderd. Bij Ubuntu komt de link voor het stappenplan uit op 18.04, terwijl we nu al 22.04 hebben.

Het meest verouderd is echter het gedeelte over de echt oude pc’s. De nieuwste lts versies hebben geen 32 bit ondersteuning meer. Daar naar verwijzen heeft geen zin.

LUBUNTU
De link naar Lubuntu 18.04 werkt niet meer. Officieel is Lubuntu 18.04 al sinds april 2021 al end of life. Veiligheidsupdates komen nog binnen, maar tot april 2023 en dan is het toch echt afgelopen. Zinloos om nu nog een versie van Lubuntu te installeren, die over enkele maanden onveilig is. Ook de volgende link die verwijst naar de site van Pjotr (makkelijke linuxtips) is vervallen.

Overigens is Lubuntu 22.04 (met LXQt) niet echt gemaakt voor oude computers, dit is tegenstelling tot de versies t/m 18.04.

XUBUNTU
Wat voor Lubuntu geldt, geldt ook voor Xubuntu. De link naar 18.04 werkt nog wel. De link naar de site van Pjotr verwijst naar een vervallen site.

LINUX MINT
De link komt uit bij Linux Mint Vanessa. Dat is in ieder geval de nieuwste versie. Ook de link naar de site van Pjotr komt uit bij Vanessa.

In de praktijk zal het wel lukken om met bovenstaande systemen met 1 GB RAM te kunnen werken, maar het zal wel (te) traag gaan. Het functioneert pas redelijk bij 2 GB RAM.

Als je echt een goed systeem voor oude computers (met 1 GB RAM) wil hebben, zouden jullie eens naar Bodhi Linux moeten kijken. Na opstarten een gebruik van 150-170 RAM! Dit is nog minder dan de oude versies van Lubuntu. Bodhi is een volwaardig systeem, heel snel en gebaseerd op Ubuntu LTS. Wel iets lastiger te configuren dan bv Lubuntu, maar niet onoverkomelijk.

afbeelding van redactie

Je hebt helemaal gelijk! We hebben het artikel nu bijgewerkt. Als je nog onvolkomenheden ziet dan horen we het graag. We zullen nog kijken naar distro's voor echt oude pc's. Voorlopig is van de distro's die wij noemen Raspberry Pi Desktop alleen geschikt.

Sorry dat ik mijn naam niet had ingevuld bij mijn reactie van gisteren (vergeten). Fijn om te lezen dat jullie positief omgaan met opbouwende kritiek. Eén ding moeten jullie nog aanpassen: "Lubuntu is een lichtgewicht variant van Ubuntu (met LXDE desktop, latere versies krijgen LXQT) die behoorlijk basic is en weinig systeemeisen stelt." Lubuntu heeft vanaf 20.04 een LXQT desktop, dus moet de tekst worden aangepast in "met LXQt". N.m.m. is Lubuntu ook geen lichtgewicht meer (in tegenstelling tot Lubuntu met LXDE) en stelt ten aanzien van gebruik van RAM duidelijk hogere eisen dan vroeger. Het verschil met Xubuntu is minimaal.

Wat betreft Bodhi Linux hoop ik dat jullie daar naar gaan kijken. Ik heb jarenlang Lubuntu met LXDE gebruikt. Ik ben geen fan van Lubuntu met LXQT en ben daarom op zoek gegaan naar een volwaardige vervanger. Na diverse lichtgewicht distro's te hebben geprobeerd ben ik bij Bodhi linux uitgekomen. Ik gebruik het nu enkele maanden op 3 computers tot volle tevredenheid. Twee computers zijn zeer oud, maar Bodhi linux draait prima. Op mijn nieuwere computer heb ik een dualboot met Linux mint mate. De praktijk is dat ik op deze computer eigenlijk alleen maar Bodhi linux gebruik.

Bodhi is n.m.m. een ondergewaarde distro.

afbeelding van redactie

Check, is aangepast. Bodhi zullen we naar kijken.

Prima, bedankt!

Geachte, Ik heb een oude ( uit 2010 )Medion all in one PC. Heeft 4GB RAM dock een oude Intel dual possessor. Het beastie wordt vreselijk trade, ook na een volledige reboot .het is wel maar een 32 bit versie .Ik dacht terug naar W7 te gaan en Linux in een virtual box te draaien (W7 vooral voor WiFi en klavier , Belgisch punt weet je wel ) Welke Linux-versie is het Meester gescht voor me ? Dank bij voorbaat

Zelf heb ik inmiddels verschillende distro's uitgeprobeerd. Het zal denk ik persoonlijk zijn maar ik ben niet zo'n enorme fan van Ubuntu ik geef gewoon de voorkeur aan Linux Mint. Met Open Box kan ik ook alle Debian varianten gebruiken. Nu werk ik bijvoorbeeld met LDXE supersnel maar qua interface heb ik liever Cinnamon of Mate. XFCE is ook erg licht en stabiel. Xubuntu kan ik ook gebruiken of Unity maar dat doe ik eigenlijk hoogst zelden. Uiteindelijk is e.e.a. natuurlijk ook gebaseerd op Ubuntu maar ik vind de interface van Mint gewoon fijner. Ik heb nooit ergens uitgelegd zien worden dat je als je Debian paketten binnenhaalt je al die verschillende varianten via open box kan gebruiken. Ik ben erg blij dat ik daar zelf, door trial and error, ben achter gekomen want dat geeft echt veel mogelijkheden en je kunt me dan ook inmiddels gerust Linux Mint fan noemen.

Kwam onlangs https://emmabuntus.org/ tegen. Mooi initiatief en Debian versie werkt prima op mijn oude Dell D430.

Zorin is volgens mij het beste linux programma. Lijkt hard op windows is overzichtelijk snel en vraagt niet veel plaats op uw harde schijf. Is zeker geen zwaar programma. Maar denk ook eens om van uw laptop een chromebook te maken met cloudready van Neverware. Als u gewoon, simpel,snel en veilig op het internet wil werken is dit zeker te overwegen.

Ik ben onlangs overgestapt van windows naar linux op een desktop van 11j oud, gestart met mint vervolgens ubuntu, manjaro, mx linux en nu op debian. Debian is tot nu toe het meest stabiele systeem in mijn geval. Ik denk dat dit laatste een blijvertje is

Beste reactie...
Ik mis drivers in mijn Linux besturing.
Nvidia is daar een van.
Ook mijn netwerkdriver , wirless.
Hoe kan ik deze downloaden?
In de update zitten ze niet.

afbeelding van redactie

Welke Linux-variant gebruik je? Ubuntu, Linux Mint of een andere?

In Ubuntu ga je naar het programma Software & Updates en kun je op het tabblad Extra stuurprogramma's kijken of er Nvidia en netwerkdrivers zijn.

Eventueel moet je eerst nog onder Software & Updates, tabblad Ubuntu-software vinkjes zetten bij Niet-vrije stuurprogramma's en Software die door auteursrechten...

Ik gebruik Linux mint.
Kunt u mijn daar bij helpen?

afbeelding van redactie

Zie de linkjes van Anoniem (3 maart 14:03) hieronder, daar staat uitleg over Mint.

Uitleg over Mint drivers:
https://makkelijkelinuxti...

Uitleg over hardwareondersteuning:
https://www.oeioei.nl/lin...
hier even doorscrollen naar Hardnekkige Hardware:
https://www.nllgg.nl/linu...

Hardware compatibiliteit:
https://nllgg.nl/linux/co...
https://linux-hardware.org/

YouTube:
https://www.youtube.com/r...

Staan ze niet aan gevinkt in je kernel?

Het installeren van Linux Mint ok maar na installeren updates werkt voor geen meter nog nooit meegemaakt

Ik ben een beetje aan het experimenteren met linux versies.

Zoals velen werd ik min of meer gedwongen om Windows10 op mijn oude Windows7 notebook te installeren , een windows10 licentie kost tegenwoordig een tientje dus dat zijn de kosten niet.

Alleen bleek windows10 een loodzware installatie te zijn op mijn ouwe Dell inspiron N5050 Core I3 2e gen waardoor deze niet meer vooruit te branden was en na al die updates.

Het was een grote slakkenhandel geworden.

Ik heb al diverse Linux distributies geprobeerd Mint, Tot vanmorgen nog Ubuntu Mate, Bij Ubuntu mate merkte ik dat het kale systeem zelf 15% tot 20% CPU belasting vroeg.

Nu heb nu Xubuntu geïnstalleerd en dat gebruikt 3% tot 5% CPU kracht
en dat vind ik normaal.

Ik ben zo nu en dan al jaren aan het klooien ik had een oude Linux notebook dat kapot was gegaan.

Nu ben ik weer lekker aan het rommelen. Naast mijn Windows10 notebook.

https://www.techsupportal...
Zorin en ReactOS ook nog interessant ? (ik ken ze niet)

Windows en Linux apart op twee harde schijven installeren .

https://computertotaal.nl...

In het lijstje met Linux distributies ontbreken er een aantal die net zo goed (of nog beter) zijn om te proberen:
Peppermint, MX Linux, Manjaro of Deepin.

Deepin is het gemakkelijkste systeem om op over te stappen, wanneer je Apple of Microsoft gewend bent.

Manjaro is een "rolling release" Linux distributie. Dat betekent dat je nooit hoeft over te stappen naar een volgende versie, net als bij Windows 10.
Het verschil is dat de updates veel soepeler verlopen dan bij Windows 10.

Manjaro biedt in de AUR-repository ondersteuning voor heel veel hardware stuurprogramma's, zoals bijvoorbeeld voor veel printers. Iets wat bij de meeste andere Linux distributies probleem kan zijn, zonder de nodige kennis.
Bij Linux distributies wordt niet alleen het systeem bijgewerkt, maar ook de toepassingen worden steeds bijgehouden, zodat je altijd de veiligste en nieuwste versies hebt.

Na jaren fijn te hebben gewerkt met Ubuntu,Mint, Lubuntu, Xubuntu toch eens de overstap gemaakt naar MX Linux. Wat een geweldige distro!! Ik ben definitief om! Draait als een zonnetje op mijn oude Dell Inspiron. Prettig om mee te werken, voelt snel vertrouwd aan. Erg stabiel en zonder storingen.
Een echt aanrader!!!

Helemaal mee eens. Alleen de upgrade naar versie MX 19 vergt wel weer een schone installatie, zodat je veel instellingen opnieuw gaat zitten doen.
Manjaro XFCE is misschien heel iets trager en zwaarder, maar draait ook als een zonnetje. Manjaro gebruikt een rollend release, wat wil zeggen dat het net als Windows 10 geen volgende versie kent, maar steeds wordt bijgewerkt. Manjaro heeft ook als voordeel dat er in de AUR repository veel ondersteuning is voor stuurprogramma's (en nog veel meer software), die niet standaard in de Linux kernel zitten.
Een rollend release kan soms minder betrouwbaar blijken omdat de testperiode korter is dan bij de gebruikelijke release met nieuw versienummer. Windows 10 heeft daar ook een beetje last van. Maar Manjaro is het tot nu toe zo lang ik het al gebruik steeds goed gegaan met de updates.

Lubuntu 18.04.2 LTS (Bionic Beaver)Heeft geen LXQT maar LXDE.

Tom Elbertsen/Dieren.

afbeelding van redactie

Dank, is gecorrigeerd.

Linux is een mooi besturingssysteem in vergelijking met de aanhoudende ellende met het voortdurend of zoals bij mij definitief vastlopen van Windows 10. De installatiekopie was ook niet meer op te starten.
Eén hoera kan er wel af, geen twee. Probeer maar eens een kaartupdate voor je navigatie te installeren. Alleen voor Windows en Mac.
Zo kwam ik al wel meer onhandigheidjes tegen. Elk voordeel heb ze nadeel in dit geval.

Mee eens. Linux alleen voor mailen en surfen. Verder blinkt Linux uit in onhandigheid en gebruikersonvriendelijkheid. USB stick formatteren niet via rechtermuisknop maar eerst een programma opzoeken en je inlezen. CALV (avast antivir) installeren, onbegrijpelijke foutmelding. Via Wine een Windowsprogrammma proberen te draaien, foutmelding; enzovoort.
Of een hoera er wel af kan?

Linux is veel handiger dan windows om te programmeren.

Voor echt oude PC,s , kan je hier controleren wat de minimale eisen van de verschillende besturingssystemen zijn . zoals RAM , CPU , harde schijf .
Zo kun je nakijken of het besturingssysteem geschikt is voor jou oude laptop of PC .

https://thishosting.rocks...

Prachtig ! Wat een bron aan informatie !

Ik ben momenteel een fan van MX linux 18.2. maar ik ben het wel eens met eerdere opmerkingen, dat MX Linux nog problemen heeft met een dual boot configuratie. Installeren naast Windows 10 gaat niet altijd goed, vooral niet wanneer je de root partitie (/) op dezelfde SSD zet als die waar Windows al op staat. Ook al zet de de linux MBR op een andere schijf, dan nog wordt Windows 10 beschadigd.
De standaard sysvinit kernel detecteert niet altijd media kaarten zoals SD-kaarten.
Je kunt MX Linux echter ook opstarten met een systemd kernel en dan wordt de kaartlezer wel herkend.
Voor de rest vind ik MX Linux geweldig, maar Linux Mint is net iets beter geschikt voor de beginnende Linux fan.

Nou... ik zette Ubuntu 18.04.3 op een opstartbare usb-stick, startte opnieuw op in Windows 10 met de stick en installeerde Linux nààst Windows 10 in dualboot. Linux kreeg 25 Gb ruimte tegenover 207,06 Gb Windows. Geen enkel probleem... En ik ben écht een nitwit op dit gebied in vergelijking met al de kennis en now-how die ik hier ontmoet. Sorry !

Hier worden Windows 10 en Linux Mint naast elkaar gezet en de verschillen uitgelegd .

https://www.youtube.com/w...

Vanaf 33:04 gaat het over terminal , waardoor velen afzien van Linux .
Als je iet wil installeren of een oplossing zoekt voor een probleem op een Linux forum , word de oplossing meestal gegeven met een terminal commando .
In de meeste Linux systemen staat de terminal centraal en gelden de commando's op de meeste versies van Linux .
elke versie van Linux is anders qua menu-indeling .
Met zo'n terminal commando hoeven ze niet voor elke versie van Linux Mint een andere beschrijving/uitleg te geven .
Ik vind het niet makkelijk , klikt als "sudo abra-cadabra" in mijn oren plus dat ik niet weet waar ik mee bezig ben . ik moet maar vertrouwen op zo'n commandline die ik niet kan controleren .
Als ze de oplossingen via een menu-indeling zouden beschrijven in plaats van terminal commando's , zou het veel beter te begrijpen zijn .

Eigenlijk heb je de terminal helemaal niet vaak nodig. Als je een probleem ondervindt, wat ook al tamelijk zeldzaam is, kom je inderdaad op 'terminal taal' uit op vooral de zeer goed te vertrouwen Ubuntu Fora ! Als er een groen vinkje bij een oplossing op het Ubuntu Forum staat, kun je 'm met een gerust hart overnemen indien nodig uiteraard.

Het is bijna altijd een kwestie van knippen van een commando en plakken.

Maar vaak hoeft dit niet als gewone gebruiker. Je kunt ook erg veel problemen, als die al voorkomen, oplossen met de 'synaptic package manager'. Kijk maar eens hoe dat in elkaar steekt. Linux (mint) is doodeenvoudig.

En als beginner neem je vooral de site : https://makkelijkelinuxti... goed door. ( gaat vooral over Linux Mint, Ubuntu, Xubuntu, Lubuntu ... ) ..... Met vooral veel handige tips om problemen te voorkomen, zoals een te grote swapneiging.

Lees vooral die site en je kunt eigenlijk de fout niet meer ingaan.

Ik gebruik nu 3 jaar Linux Mint en heb NOOIT uit noodzaak de terminal moeten/hoeven gebruiken ! En die taal zegt mij niets.

Het is een handig zwitsers zakmes, maar niet het belangrijkste van het systeem. Laat je daardoor vooral niet weerhouden.

"Eigenlijk heb je de terminal helemaal niet vaak nodig" dat klopt als je de menu-indeling kent , maar zoek maar eens als beginneling in
https://makkelijkelinuxti...
hoe je bijvoorbeeld een firewall moet inschakelen . dan word het zo uitgelegd " sudo ufw enable " . terwijl het ook zo in Linux Mint Cinnamon uitgelegd kan worden.
Startmenu/Voorkeuren/Firewall-configuratie .
Dat is toch veel beter te begrijpen . De opdrachtprompt (cmd)in Windows gebruik je toch ook niet constant om iets te installeren of in te stellen .

Ben ik met je eens, ware het niet dat het menu van Linux Mint wel héél erg duidelijk is ingericht. Bovendien kun je ook gewoon zoeken in het menu met als trefwoord 'firewall' en 'm vervolgens aan- of uitzetten.

Veel mensen op fora vinden het blijkbaar interessant om met terminal taal te smijten, maar dat moet je niet afschrikken hoor.

En de menu indelingen van de diverse versies van Mint zijn anders, maar gelukkig niet moeilijk, niet moeilijker dan Windows.

Binnen Mint zijn Cinnamon en XFCE m.i heel erg duidelijk. Alles is onderverdeeld per categorie, dus 'kantoor', 'spelletjes' 'systeem'. Veel simpeler dan bij windows. Mate ken ik zelf niet zo goed. En bij andere Linux varianten krijg je vaak te maken met dezelfde werkomgevingen zoals de reeds genoemde XFCE, MATE etc. Het is misschien wel veel duidelijker dan windows. Het is maar net wat je wilt. Neem Ubuntu zelf. Die is zó simpel, daar kan zelfs een kind mee aan de slag ;-) ....... Trek je niet teveel aan van code-taal en kijk rustig naar de menu-indelingen die erg makkelijk zijn.

Thanks voor de tips !

Ook in Windows is er de mogelijkheid om te werken met een terminal.

Inderdaad, maar niet zo compleet en allesomvattend als bij Linux ! Am I right or am I right ?

Linux Mint XFCE is denk ik voor beginners niet het gemakkelijkste. Het is welliswaar behoorlijk licht, maar ook heel erg 'kneedbaar'.Eén verkeerde beweging met je muis en de instellingen zijn veranderd.

Als je van tweaken houdt, dan is XFCE zeker een aanrader. Voor een beginner is Ubuntu denk ik het beste. Dat staat als een huis en je kunt er niets aan 'verpesten'. Overigens werkt Linux Mint XFCE als een trein met 4GB werkgeheugen !

Huh? 4gb ram en dan xfce installeren? beetje zonde ;-)
IK heb zelf mint mate met maar 2 gb ram en loopt als een trein...

Wat is daar zonde aan? Ik heb ook 4gb ram en werk met Lubuntu. Juist omdat Lubuntu zo basic is. Een racefiets is ook basic, maar rijdt wel lekker snel.

Ik gebruik al ongeveer 15 jaar Linux. Kost niets, is super veilig en super stabiel.
Aanvankelijk vooral op servers, maar later ook op desktops. Sinds een paar jaar is Linux Mint mijn favoriet.
En als iemand dat niet kan installeren, dan hoort hij sowieso geen computer te gebruiken.

@Beer: """En als iemand dat niet kan installeren, dan hoort hij sowieso geen computer te gebruiken"""

Dat zijn de meeste ..........................

afbeelding van redactie

De meeste mensen kunnen geen besturingssysteem installeren.
Maar als iemand Windows kan installeren dan kan hij/zij zeker ook Linux installeren.

Ja, inderdaad, ik heb al jaren (sinds 2010 en nog vroeger zelfs) altijd Linux naast Windows geïnstalleerd en ik ben een 'absolute beginner'. Indertijd kocht ik de Linux Magazine en daar was altijd een gratis distro bij. Linux was toen voor mij een revelatie. Nu werk ik al jaren trouwen met Ubuntu, vandaag 18.4....

Lees eens de review van MX-linux op de website van Dedoimedo.
Een van de beste linux distributies momenteel.
Wil je linux eerst eens uitproberen en niet meteen op je hardeschijf installeren dan kan dat door linux vanaf een usb-stick Live te draaien.
Voor verstokte Windowsgebruikers is linux wellicht in het begin even wennen maar het is heus geen hogere wiskunde.
Met een beetje doorzettingsvermogen en gezonde nieuwsgierigheid is het snel aan te leren. Absoluut het proberen waard.

@Hakan: Interessante link die je ons doorspeelt. :-)
https://www.dedoimedo.com...
Ik veronderstel dat je een installatie deed op een MBR systeem (al dan niet naast Windows). Grub wordt dan in de MBR (master boot record) geplaatst.
Hier kan je een volledige installatie volgen van vorige versie 17.
https://www.zdnet.com/art...

Maar het is niet al goud wat blinkt!

Dit is wat ik vastgesteld heb met MX Linux 18.2 (Continuum) x64 onlangs getest op een EFI-systeem. In de combinatie naast Windows op een EFI systeem heeft de installatie van deze Debian-distributie het probleem dat Windows NIET herkend wordt ondanks een feilloze installatie!

De installeerder geeft wel FAT32 (sda2) aan als ESP opstart maar gaat Windows niet integreren in het opstartmenu, dus is Windows weg na de volgende opstart!
De enige oplossing hiervoor is een manuele ingreep: sudo update-grub
Daarna gebruik je de 'MX Boot Reparatie' om Grub te herinstalleren.
Kies de bovenste optie: 'Herinstalleer Grub bootlader in ESP, MBR of PBR (root)' (partition boot record)
Vink ESP (efi system partition) aan en de FAT32 partitie (sda2) zal automatisch gekozen worden.
Kies als /boot-locatie de partitie waarop MX Linux geïnstalleerd is en klik dan op toepassen. Vanaf dan zal Windows terug in de opstartmenu verschijnen. ;-)

Elke Debian/Ubuntu/Mint en andere installatieprogramma's nemen de FAT32 (sda2) van Windows vlekkeloos over en nestelen zich ernaast.
MX Linux laat hier dus een steekje vallen (momenteel nog).

Distributies die nóg veel flexibeler omgaan met een installatie naast Windows zijn: Manjaro, openSuse, Fedora.
Ze maken het tijdens de (manuele!) installatie zelfs mogelijk om een eigen FAT32 partitie van 500MB aan te maken met vlaggen 'boot en esp' en die te gebruiken voor Grub met Windows en de eigen opstart. De sda2 partitie van Windows wordt ongemoeid gelaten.
Deze werkwijze is soms zelfs noodzakelijk.
Sommige nieuwe firmware op laptops, laten niet toe dat de sda2 partitie in bruikleen wordt gegeven aan Linux. Het is dus NIET mogelijk om een Debian/Ubuntu/Mint te installeren omdat ze de mogelijkheid niet hebben een andere partitie (dan sda2) als boot/esp in te stellen met het gevolg dat Windows steeds blijft opstarten!

Voor alle duidelijkheid: MX Linux is zeker geen slechte Xfce distributie, maar voorlopig nog niet bestemd voor een 'beginnend linuxtester' die een EFI-Windows systeem heeft.
Nu wel natuurlijk, want de oplossing staat hierboven beschreven! ;-)
In de theaterwereld zegt men wel eens: 'Het opkomen is alles!'
Wel, zolang MX Linux nog strompelt tijdens het opkomen, is dit voor mij een tweede plaats (of een eerste weldra?) op Distrowatch onwaardig...

Zowel getest in Virtualbox als in real world naast Windows 1903 (Insider 18362.52) ;-)
Vergeet niet het sluimerstandbestand en in de toekomst 'de gereserveerde ruimte' uit te schakelen indien van toepassing!
https://www.gratissoftwar...

PS LibreOffice was nog in het Engels geconfigureerd.

Linuxman, bedankt voor deze uitgebreide reactie.
Dedoimedo is echt een leuke website; maar waarschijnlijk meer voor nerds dan voor beginners :-)
Ja, je hebt gelijk. Voor nieuwelingen in Linux land is MX-linux wellicht niet de beste optie om mee te starten en Ubuntu eerder aan te bevelen.
Zelf draai ik MX linux niet in dual boot.
Vandaar dat mij bovenstaande probleem niet is opgevallen.
Hetzelfde voor LibreOffice. Ik gebruik mijn systeem alleen met Engelse taal instellingen. Goed dat je er op wijst dat LibreOffice alleen nog in het Engels is geconfigureerd :-)

Rechtzetting: de aangemaakte partitie dient als /boot/efi (niet esp) gekoppeld te worden. Mogelijk worden de vlaggen automatisch ingesteld. Wanneer dit niet het geval is dan vink je manueel boot en esp aan.

@ redactie

Foutje bij Lubuntu in de bovenstaande tekst van jullie. Lubuntu 18.04 (die jullie linken om te downloaden) is nog gebaseerd op LDXE.

Bij Hackenkunjeleren

https://www.hackenkunjele...

gebruiken ze Windows alleen als doelwit voor een aanval of het testen van de verdediging in Windows.
Waarschijnlijk is Linux veiliger dan Windows . (+ je krijgt al die ongevraagde Apps niet erbij , waarvan je het meeren deel toch niet gebruikt).

Ik denk niet dat er één "tak" in Linux bestaat die ik nog niet op de rooster gelegd heb sinds mijn eerste ontdekking van Slackware in 1993. Hoe meer en hoe langer men zich verdiept in de Linuxstudie zal men de gelijkenissen en verschillen ontdekken, ook met Windows.

In Linux kan men immers verschillende richtingen uit, in Windows niet. Beide hebben ze hun eigenschappen. Terwijl voor de ene in Linux de keuzemogelijkheid primeert, kan voor de andere het keurslijf van Windows net de belangrijkste factor zijn. Iedereen is vrij om te kiezen en zelfs te combineren indien gewenst. Geen enkel besturingssysteem is minderwaardig.

Het werkgeheugen is bepalend voor de keuze van de grafische schil en daardoor de snelheid. We kennen ze allemaal KDE, Gnome, Cinnamon, Xfce, LXDE, Mate ... vul zelf maar aan. Iedereen heeft zijn/haar smaak en voorkeur. Voldoende werkgeheugen is belangrijk en eens je van een SSD geproefd hebt, wil je nooit nog terug naar de HDD. Daarom hoeft een lichte installatie niet meteen op een oude computer thuis te horen.
Een LXDE-omgeving op een i7 met 16GB werkgeheugen is niet bij wet verboden! ;)

Naast de grafische werkomgeving is het softwareaanbod even belangrijk in het maken van een keuze. Het aanbod moet zo volledig mogelijk zijn om de gewenste taken te kunnen vervullen. De software moet bovendien regelmatig bijgewerkt worden om zo veel mogelijk veiligheidslekken te dichten.

Maar... om het met de woorden van een bekend filosoof te zeggen: 'elk nadeel heb ze voordeel en elk voordeel heb ze nadeel’ ;)
De eenheidskoek van Microsoft heeft dus ook één groot voordeel. In Windows verloopt elke software-installatie op dezelfde manier, al jarenlang.
Wat mij al jarenlang stoort aan Linux is het installeren van software. Daarmee bedoel ik niet de wijze waarop maar de wijze waarmee.
Tel zelf eens na hoeveel soorten pakketten en pakketmanagers er zijn met elk hun grafische omgeving:
https://distrowatch.com/d...
Volgens mij is dit dan ook de Achilleshiel van Linux. Een beetje meer eenheidsworst op dit vlak zou de populariteit alleen maar ten goede kunnen komen. Beoordeel zelf maar of -op dat vlak- de individualiteit een sterkte of zwakte is...

Ik gebruik Linux Mint 19 Xfce op een Compaq mini 311-1000. Kloksnelheid 1600 mhz en 1024 MB intern geheugen. En dat werkt prima. Het (goed) installeren van Linux Mint vraagt wel de nodige inspanning. Een goede hulp daarbij is:
makkelijkelinuxtips.blogspot.com

Ik ben al méér dan 20 jaar een fervente linux gebruiker en mijn vrouw gebruikt linux al meer dan 10 jaar. Ik raad mensen aan om eens een kijkje te nemen bij distrowatch.com waar er 100 linux varianten in een ranking worden weergegeven. Van hieruit kan je op iedere linux variant doorkikken naar de desbetreffende websites. Alle bijkomende informatie over linux vindt je terug op het wereldwijde web. Veel plezier

Ik gebruik al 10jaar Linux Ubuntu en Mint. Voor mijn geen Windows meer.
Ben zeer tevreden met linux

Ik ben geland op Arch Linux met KDE/Plasma desktop.
Jaren lang Ubuntu gedraaid, maar wilde van Canonical af.
Arch is echt lichtgewicht, helemaal met lichtgewicht desktop omgeving zoals LXDE of Xfce.
Geïnstalleerde services zijn standaard uitgeschakeld wat ook weer scheelt.
KDE/Plasma is eigenlijk ook wel lichtvoetig tegenwoordig, dat was wel anders in mijn herinnering.

Er zijn heel veel mooie en goede Linux distro's, maar ik kies altijd een afgeleide van Ubuntu (op dit moment nog Lubuntu, in de toekomst misschien Xubuntu), omdat de Ubuntu familie n.m.m. het veiligst is. Vele distro's zijn gebaseerd op Ubuntu, maar lopen altijd achter. Voorts is er heel informatie te vinden op het internet over Ubuntu en zijn afgeleiden.

niet heel informatie maar heel veel informatie

Het is natuurlijk je eigen keus om allerlei exotische Linux versies aan te prijzen, maar voor de gewone huis-tuin en keuken gebruiker die al moeite heeft met allerlei instellingen in de elk half jaar wisselende settings in bv windows 10 is het toch handiger om te kiezen voor de 2 bekendste Linux versies..: Ubuntu of Linux Mint
( en daar zijn er dus ook alweer verschillende al of niet licht of zwaardere versies van... ) voordeel van deze 2 Linux varianten is dat er veel -ook nederlandse ! - goede ondersteuning pagina's voor zijn...

De beste linux distributies vind ik momenteel Manjaro, MX Linux of Deepin (China).
Deepin ziet er geweldig goed uit en heeft een enorm uitgebreid software aanbod. De instelling van de Deepin Store moet na de installatie nog wel even gecontroleerd worden. Kies niet de Chinese versie van de Store, want anders loop je kans om apps met Chinese tekens binnen te halen. Deepin vind ik eenvoudiger in het gebruik dan Windows.

Wat mij tegen staat is wifi in de setup programas de een heeft wel wifi standaard de ander niet

Reageer

Plain text

 • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
 • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
 • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
 • <img> elements are lazy-loaded.
Controlevraag tegen spam
oost_nrijk