Ubuntu 12.10


Gisteren is Ubuntu 12.10 uitgebracht door producent Canonical. Deze versie van het populaire gratis besturingsysteem - dat een serieus en gebruikersvriendelijk alternatief is voor Windows en Mac OS X - kent weer diverse kleine verbeteringen en vernieuwingen.

Het meeste werk is bij de ontwikkeling van Ubuntu 12.10 gericht op de Unity-interface. De kenmerkende launcher (zijbalk aan de linkerkant) is visueel 'opgepimpt' door de balk en de achtergrond van de programma-iconen doorzichtig te maken. Alleen actieve applicaties hebben nu een gekleurde achtergrond.

Unity heeft verschillende nieuwe animaties bij het minimaliseren van vensters en het installeren van applicaties gekregen. Ook is de werkblad-wisselaar nu te verplaatsen in de launcher, zodat je die bijvoorbeeld bovenaan onder het Ubuntu/Dash-icoon kunt zetten.

In de Dash (het dashboard waar je kunt zoeken naar bestanden en programma's - klik op het Ubuntu-icoon linksboven) kun je rechtsklikken op films, foto's, muziek en applicaties waarna je een preview krijgt en diverse acties kunt uitvoeren, zoals het afspelen van een film, mailen van een foto of document en het de-installeren van een software-programma. 

Controversieel is dat als je zoekt in Dash nu ook - onder Meer suggesties - zoekresultaten van online winkel Amazon en de UbuntuOne Music Store worden weergegeven (waar je dan direct items kunt kopen). Deze reclame zorgde voor veel ophef in de Ubuntu-community en daarom is nu een optie toegevoegd onder Systeeminstellingen | Privacy waarmee je online zoekresultaten in de Dash kunt uitschakelen.


Online zoekresultaten in de Dash (klik voor groter)

Verder zijn er aan de Launcher iconen van de UbuntuOne Music Store en online warenhuis Amazon toegevoegd. Deze 'webapps', snelkoppelingen die openen in Firefox, kun je echter makkelijk verwijderen door rechts te klikken en ze los te koppelen. Als je met Firefox surft in Ubuntu zul je merken dat veel websites aanbieden om webapps te installeren in de launcher. Handig als je snel bij je favoriete sites, zoals Facebook en Gmail, wilt komen.

De Dash heeft nu trouwens ook een foto-lens en sociale media-lens waarmee je je afbeeldingen én je online accounts kunt doorzoeken. Bijvoorbeeld Flickr-foto's, Twitter-berichten en Google Drive-bestanden kun je zo vinden. 

Je kunt je online accounts (Twitter, Facebook, Windows Live, Gmail, Picasa, Google+, Flickr, Google Docs etc.) integreren in het berichtenmenu rechtsboven in Ubuntu (envelop-icoon) en verbinden met allerlei applicaties, zodat je bijvoorbeeld foto's direct naar je online account kunt zenden. Dit kun je inschakelen onder Systeeminstellingen.

Ook de losse applicaties in Ubuntu 12.10 zijn bijgewerkt naar de laatste versie. Firefox en Thunderbird 16.01 en Libre Office 3.6.2 worden standaard meegeleverd. Software als Google Chrome/Chromium, Skype en GIMP kun je gratis installeren vanuit het uitgebreide Software Centrum dat duizenden gratis apps bevat.

Voor het standaard kantoorpakket in Ubuntu, Libre Office, is eindelijk het global menu ingevoerd, zodat je daar niet nog een extra menubalk hebt.


Global menu voor Libre Office

GIMP 2.8 met de één venster modus wordt meegeleverd met Ubuntu 12.10 en werkt nu ook naar behoren. In Ubuntu 12.04 waren nog wel eens problemen met maximaliseren.

Ubuntu 12.10 is een uitgave die vooral de online mogelijkheden van Ubuntu uitbreidt met webapps, online zoeken en integratie met online/sociale media accounts. Verder zijn er verfijningen aan de interface doorgevoerd. Voor de meeste gebruikers zal Ubuntu 12.04 (dat vijf jaar gratis updates krijgt) nog prima werken en is het niet heel noodzakelijk om te upgraden.

Je kunt Ubuntu 12.10 los downloaden en op een dvd of usb-stick zetten om het te installeren op een pc of laptop (al dan niet naast Windows). Als je al Ubuntu 12.04 gebruikt en wilt upgraden dan kan dat vanuit Ubuntu door Alt F2 te klikken en dan update-manager -d in te typen. Daarna kun je upgraden, wat een uur of meer kan duren.

Reacties

Na een upgrade werkt ubuntu niet meer?? Wel een mooi bureaubland maar geen unity meer. Wat is er fout gegaan??

Unity 3D werkt bij mij nog prima. Unity 2D is verdwenen en dus heb je een nVidia of ATI (AMD) driver nodig voor de 3D versnelling.

De oorzaak ligt dus bij de video hardware, of anders misschien bij Compiz.
Controleer of Unity wel geinstalleerd is
Installeer Compiz Instellingen Beheerder en probeer Unity te activeren.

Helaas, voor mij heel erg spijtig :-( , zijn er een aantal extra plugins voor Compiz verdwenen uit Ubuntu 12.10. Ik had een prachtige draaiende kubus met 6 werkbladen en verschillende achtergronden. Dat is nu allemaal weg. Jammer maar helaas. Weet iemand een oplossing?

Ik adviseer iedereen, die ook een draaiende kubus met verschillende achtergronden heeft, om vooral bij LTS versie 12.04 te blijven!

niet aan beginnen, deze versie laten liggen, 12.04 werkte goed met de 3d videokaart van ati (volledige 3d ondersteuning)
nu dus alleen een bureaublad en verder niks. (krijg een of andere wazige foutmelding) en geen werkbalk
jammer van al die tijd voor de upgrade ,moet nu dus helemaal opnieuw beginnen.
denk dat ik over ga op linux mint.

12.10 met Unity werkt prima op mijn nieuwe laptop, maar is te zwaar voor oudere computers (7 jaar oude laptop), hier is Xubuntu 12.10 met het Cairo Dock een prima alternatief.

De upgrade was een grote misluking. De herinstallatie een succes. 12.10 ziet er net wat mooier uit en werkt zeer vlot. Wel onhandig om elk half jaar een herinstallatie te moeten doen. Met installatie vanaf usb gaat dat wel heel vlot. Ik ben er blij mee.

Niet-Engelstalige versies schijnen idd soms te blijven hangen tijdens de upgrade. Er is daar nu een update voor uitgebracht die dit probleem *zou* moeten verhelpen.  

Installatie 12.10 hangt op partities indelen.

Ubuntu 12.10 kan niet geinstalleerd worden op een harde schijf waar linux Mint 13 Cinnamon al op staat (hele schijf is bezet). De installatie blijft hangen, terwijl de probeerversie, als die eerst gestart is, gewoon bruikbaar blijft.
Na eerst de probeer versie op te starten en Gparted te openen, blijkt dat de extended partitie, met de swap partitie, beide gelocked zijn. De lock kan met Gparted verwijderd worden, waarna de partities zelf ook verwijderd kunnen worden.
Hierna is Ubuntu 12.10 wel te installeren.

Ubuntu 12.10 kan ook niet in 32-bits versie geïnstalleerd worden als er eerst een 64-bits versie is geïnstalleerd op de hele harde schijf. De swap file dient eerst gedeactiveerd te worden (met Live Ubuntu van de DVD en Gparted). Dan de partities verwijderen en vervolgens Ubuntu 12.10 32-bit installeren.

De 64-bit versie van Ubuntu 12.10 werkt niet goed met het Nvidia hardware stuurprogramma.

Ik heb 12.10 32-bit nu draaiende en vind het over het algemeen uitstekend. Ik zit nog te twijfelen om door te gaan met deze versie, of met linux Mint 13 Cinnamon.

Reageren

Verplichte controlevraag
Om spam tegen te houden
nede_land