Opera 15.00

Opera is de op vier na (Internet Explorer, Google Chrome, Firefox en Safari) meestgebruikte browser. De Noorse browser heeft lang zijn eigen Presto rendering engine ontwikkeld, maar is nu overgestapt op WebKit/Blink van Google Chrome.

Opera 15 is vandaag uitgebracht. Deze versie is een historische: Opera is sinds vandaag officieel overgestapt op WebKit/Blink als rendering engine en is daarmee een kloon van Chromium en Google Chrome geworden. De eigen Presto rendering engine is gedumpt.

Opera 15 mag nu dan wel een kloon van Chrome en Chromium zijn geworden, toch is er nog veel 'eigens' te ontdekken in de Noorse browser. De interface is strak en de startpagina/snelkiezer heeft twee nieuwe elementen: stash (een bewaarplek voor pagina's die je nog eens wilt lezen) en ontdekken (divers nieuws en entertaiment). Ook de off-road modus om pagina's te comprimeren bij trage verbindingen is handig.

Verder zullen mensen die ook wel eens Google Chrome of Chromium gebruiken veel bekends tegenkomen, zoals een gecombineerde zoek- en adresbalk van Google en instellingen die erg op die van Chrome lijken.

Voordeel van de transitie naar WebKit/Blink is dat Opera 15 een stuk sneller is geworden en dat updaten nu automatisch gaat. Nieuwe (en wellicht oude) functies zullen geleidelijk worden geïntroduceerd, zo blijkt uit de release notes.

Opera 15 is te downloaden voor Window en Mac OS X. De Linux-versie is nog niet beschikbaar. Een Nederlandse vertaling is ook aanwezig. Het mailprogramma van Opera is tegenwoordig losgekoppeld en apart te downloaden.

Uitgave opmerkingen:

Fixes and stability enhancements since the Opera 12 series

General and User Interface

Opera 15 is a major reinvention for Opera. Going forward, the browser's source code will be based on Chromium and Blink, a fork of the WebKit rendering engine.
Everything for this browser is new:
 • New rendering engine based on WebKit
 • New user interface
 • New capabilities
 • New features
 • Improved site compatibility
 • Silent auto updates
As Opera has recreated its desktop browser, features will be introduced selectively and iteratively.

New features

Combined address and search bar

Opera 15 combines the address and search bar, allowing for multiple predictive results that can be filtered by search engine. This bar includes options for adding current pages to Opera's Speed Dial or Stash, and expandable page information.

Enhanced Speed Dial

Opera 15 allows you to combine Speed Dial entries into groups, and introduces a search function that filters through entries.

Stash

Opera 15 introduces Stash - a feature that records the location, meta data, and a screenshot of a page. It places this information into a collapsable list entry on the browser's Start Page, that can be searched by keyword and/or scanned visually by screenshot.

Discover

A recommender service is included with Opera 15. Discover displays news and topical content that can be filtered by category or location/language.

Off-Road mode

Opera 15 adopts the server-side compression technology used by Opera Mobile.

Improvements since Opera 15 Next (initial channel release)

 • Stability enhancements
 • Reintroduction of mouse gestures
 • Improved address field behavior
 • Improved proxy support
 • Performance improvement for retina display on Mac
 • Support for 64-bit versions of Windows Vista and XP
 • Support for migrating Opera 12 profile data; see the help pages

Reacties

waar vind ik bladwijzers/favorieten

De bladwijzerfunctie is er niet meer in O15. Je kan je 'bladwijzers' nu opslaan in de snelkiezer (erg onhandig in gebruik, vind ik) of een aparte 'extensie' toevoegen (hiervan is de functionaliteit nog erg beperkt).

http://my.opera.com/...

er is helemaal niets meer, behalve 'en is daarmee een kloon van Chromium en Google Chrome geworden' waarmee Opera zijn bestaansrecht heeft verspeeld.
Ik voorspel op den duur 0 procent marktaandeel en uiteindelijk wordt Opera opgedoekt. En zo hoort het ook. Weg met die rommel.

Opera wordt niet opgedoekt.
Opera heeft namelijk een neus voor opkomende innoverende markten.

Opera's altijd al geringe marktaandeel was te danken aan klein groepje specifieke gebruikers en die bedanken voor dit privacygedrocht.
Waar zie jij dan die 'opkomende innoverende markt'. Dezelfde doelgroep die al Google Chrome in gebruik heeft? Dat is een bestaande markt.
Het wachten is op de eerste cijfers van Statcounter en NetApplications.
Daarna zien we wel waar Opera blijft, ik verwacht nergens.

Oei, als de bladwijzers verdwenen zijn in Opera kan ik er niets meer mee aanvangen.
Heb met de jaren massa's links aan de bladwijzers toegevoegd in Opera die ik zeker niet wil verliezen.

Die thumbnails op het startscherm, kan even niet meer op de naam komen, waar je VAST je pagina's kunt opslaan, zijn die verdwenen of is dat nu het systeem van Chrome geworden waar de thumbnails wisselen na elk bezoek aan een andere site?

Zo ja, dat vind ik waardeloos en kan ik niet gebruiken.
Ik gebruik ook de Tab Vault extensie om pagina's op te slaan die ik later nog eens wil bekijken, dat ben ik waarschijnlijk ook kwijt?

Nee, ik blijf voorlopig gewoon bij de oude 12.15 versie. Alle functies die in Opera 12 zaten wil ik gewoon verder kunnen gebruiken in versie 15 en zal geen toegevingen doen.
Een kloon van Chrome gebruik ik al sporadisch, namelijk SRWare Iron, nog gewoon een ordinaire kloon die niets toevoegt, hoef ik niet.

zie het forum van Opera voor alle tot nu toe ingediende opmerkingen over de nieuwe versie tijdens de testfase: http://my.opera.com/...

Ja, prachtig.... op het plaatje! Kan Opera 15.0 niet installeren. Software vraagt om WindowsCodecs.dll Helaas!

Alle Opera versies en ook andere browsers draaien prima en vragen niet om Windowscodecs.dll, maar helaas is deze (Beta?) versie van Opera 15.0 nog niet compleet, denk ik.

Weet niet hoe ik die WindowsCodecs.dll moet installeren. Binnehalen lukt wel, maar dan? Krijg 'm wel uit zip-bestand, maar nu verder?

Even uitleg redactie, s.v.p. (Hebben sommige andere gebruikers dit ook?)

Vrgr.,

Ron.

Geen problemen hier onder Windows XP. Welke Windows-versie gebruik je?

Geachte redactie,

Windows XP, Home Edition.

Vr.gr,

Ron.

Pagina's

Reageren

Verplichte controlevraag
Om spam tegen te houden
fran_rijk