Firefox 10.0

Zes weken na Firefox 9 is Mozilla's browser nu aanbeland in de dubbele cijfers. Firefox 10 kent weer enkele kleine en grote veranderingen. Meest opvallend is dat de Vooruit-knop onzichtbaar is totdat je terug navigeert.

Verder is anti-aliasing voor WebGL (hardware-versnelling voor 3D graphics) geïmplementeerd, waardoor afbeeldingen er mooier uitzien, met minder kartelrandjes.

Ook zijn add-ons (extensies) vanaf Firefox 10 standaard compatibel met een nieuwe versie van Firefox. Dit voorkomt het vervelende probleem dat veel add-ons uitgeschakeld worden omdat ze niet compatibel zouden zijn. In veel gevallen was dit onterecht maar moest een extensie-ontwikkelaar handmatig aangeven voor welke Firefox-versies de add-on geschikt was.

Een interessante nieuwe functie - die in Firefox 10.0 zou zitten, maar het in deze uitgave niet gehaald heeft -  is de mogelijkheid om kleine updates (hot fixes) voor Firefox in de vorm van een add-on-update te doen. Als Firefox na een uitgave een kleine onvolkomenheid blijkt te hebben dan hoeft niet meer de gehele browser geüpdate te worden, maar kan via een stille add-on-update een correctie worden doorgevoerd.

Dit gaat als volgt in zijn werk: Firefox krijgt een eigen 'hard-coded' add-on (die niet door gebruikers verwijderd kan worden) waarmee kleine wijzigingen in de browser doorgevoerd kunnen worden. Bijvoorbeeld: beveiligingscertificaten kunnen worden ingetrokken (zoals vorig jaar die van Diginotar), specifieke problemen voor bepaalde taalversies van Firefox kunnen gerepareerd worden, instellingen kunnen aan- of uitgezet worden en plugins kunnen geblokkeerd worden als ze onveilig zijn.

Het voordeel is dat de add-on update automatisch gaat (alle extensies worden stilletjes geüpdate) en dat in het geval van specifieke problemen voor bijvoorbeeld alleen Mac OS X-gebruikers of Italiaanse Firefox-gebruikers niet iedereen een update voor zijn kiezen krijgt. Ook zou Mozilla via deze Firefox-add-on update eenmalige boodschappen/nieuwsberichten aan zijn gebruikers kunnen tonen.

Deze hot fix-update functie was wel aangekondigd voor Firefox 10, en staat hier ook vermeld als 'landed', maar is niet terug te vinden in de release notes. Deze functionaliteit zal dus waarschijnlijk in een latere versie ingevoerd worden.

Sowieso is het de bedoeling dat Firefox vanaf vermoedelijk versie 13 automatisch en stilletjes (zonder tussenkomst van de gebruiker) zal worden geüpdate - net als Google Chrome. Opvallend is dat de update-opties van Firefox 9 en Firefox 10 iets aangepast zijn. Waarschijnlijk als onderdeel van deze op handen zijnde wijziging in het update-proces.


Update-opties in Firefox 9


Aangepaste update-opties in Firefox 10

Ten slotte worden in Firefox 10 nog de nodige bugs opgelost en acht beveiligingslekken gedicht. Firefox 10.0 is in het Nederlands te verkrijgen voor Windows XP, Vista en 7, Mac OS X en Linux.

Bron: 

Reageren

Verplichte controlevraag
Om spam tegen te houden
duits_and