Beste gratis vervangers voor apps van Microsoft, Google en Facebook voor betere privacy

Toen we deze website begonnen in 2004 was dat vooral uit ontevredenheid met de software van Microsoft die zonder nadenken door de meeste mensen gebruikt werd - en die in onze ogen niet de beste ervaring bood en bovendien in die tijd zeer onveilig was.

Op elke pc stond Windows XP, dat godzijdank stabieler was dan brekebeen Windows 98, maar waar wel lek na lek in geschoten werd. En de gruwelijk slechte web browser Internet Explorer (IE) maakte surfen over internet tot een hellegang. De pop-ups vlogen om je oren, IE liep om de haverklap vast en je kreeg allerlei virussen op je computer dankzij alle gaten in Microsofts blauwe e. Mailclient Outlook Express kreeg je eveneens gratis bij Windows en ook daar kwamen de virussen naar binnen als water door een vergiet: alleen een preview van een schadelijk mailtje deed je computer al op tilt slaan. Rampspoed.

Mozilla's nieuwe browser Firefox was in 2004 daarom een verademing: met een popup blocker, tabbladen én betere beveiliging. En mailprogramma's Thunderbird en Pegasus Mail beschermden je veel beter tegen virussen. Voor Microsoft Office in de plaats (met al zijn gevaarlijke macro-virussen) kon je OpenOffice.org gebruiken, de voorganger van LibreOffice.

Toen betere beveiliging, nu betere privacy

Zo waren de gratis alternatieven voor Microsofts software in die tijd vooral veiliger, maar ons inziens ook prettiger in het gebruik. Gaandeweg heeft Microsoft, dankzij de concurrentie, zijn zaakjes weer beter op orde gekregen. Internet Explorer en opvolger Edge werden sterk verbeterd. Windows Mail als opvolger van Outlook Express zijn we minder over te spreken, maar de beveiliging werd wel aangescherpt. En ook Windows 10 en 11 zijn veel veiliger en stabieler dan XP en 98.

De beveiliging is tegenwoordig dus beter op orde maar nu ben je vooral qua privacy veel slechter uit met software van de Big Tech giganten, zoals Microsoft en Google en Facebook.

Microsoft is de koning van de 'telemetrie': de hele dag door wordt een vrachtlading aan diagnostische gegevens en analyses over je computer en je pc gebruik naar het hoofdkantoor in Redmond gestuurd.

En Google maakt uitgebreide profielen van zijn gebruikers om ze te kunnen bedienen met op maat gesneden reclame. Net als Google is ook Facebook in de eerste plaats een advertentiebedrijf dat zijn geld verdient met marketingprofielen van zijn gebruikers. Data-graaien is hun verdienmodel. Facebook en Google bieden veel gratis diensten, omdat jij eigenlijk hun product bent. Ze verdienen geld aan de gebruikersprofielen door gepersonaliseerde reclames te verkopen. Big business.

Apple een uitzondering

Apple neemt een beetje een uitzonderingspositie in. Het bedrijf is van de vier grote techbedrijven nog het meest begaan met je privacy, simpelweg omdat het zijn geld verdient met de verkoop van (te) dure aparaten en niet met reclame. Dus als je macOS of iOS gebruikt is je privacy beter gewaarborgd dan met Windows of Android.

Dat blijkt ook uit standaard maatregelen op Apple apparaten zoals anti-tracking, uitgebreide privacy-toestemmingen, rapporten over privacy van apps, privé-doorgifte om je IP-adres te verbergen en meer. Geheel vlekkeloos is dit overigens niet, want ook Apple verzamelt weleens iets teveel data voor analyse. Maar aangezien Apple zich profileert als privacy-minded reageert het bedrijf doorgaans wel wat sneller op dit soort incidenten.

Als je kunt kiezen tussen Android en iOS en je vindt privacy belangrijk dan is Apples besturingssysteem beter. Dit geldt ook voor Windows en macOS. Maar op de desktop heb je nog een open source en betrouwbare outsider: als je helemaal niks met Big Tech (Microsoft, Google, Facebook, Amazon, Apple) te maken wilt hebben dan kun je overstappen op een Linux variant.

Privacy alternatieven

Voor je privacy kun je nu ook beter bij alternatieve software en diensten zijn dan bij Microsoft, Google of Facebook. Wij noemen enkele goede gratis alternatieven voor apps en diensten van deze Big Tech bedrijven - die wel je privacy waarborgen. In de reacties horen we graag aanvullingen. Onze voorstellen:

Microsoft, Google, Facebook Alternatief  
Microsoft Edge, Google Chrome Firefox
Brave
LibreWolf
 
     
Windows Mail, Outlook, Gmail Thunderbird (client)
Webmail van je internet provider
ProtonMail
TutaNota
 
     
WhatsApp
 
Signal
 
 
     
Teams, Skype, Google Meet, WhatsApp, Facebook Messenger Signal
Jitsi Meet
 
     
Microsoft Office, Google Docs LibreOffice  
     
Windows, ChromeOS Linux Mint
Zorin OS Core
Ubuntu
 
     
Android iOS (iPhone)
 
Voor vergevorderden die hun (oude) en geschikte Android toestel willen flashen met een alternatief ontgoogeld OS:
Lineage OS
/e/OS
 
Of een Linux-variant op hun telefoon willen:
Ubuntu Touch
 
     

In de reacties horen we graag jouw tips voor goede alternatieven voor software van Microsoft, Google en Facebook die wél je privacy respecteren!

Reacties

De Pale Moon web browser is ook een interessant alternatief, jammer dat die er niet bij staat.

SoftMaker FreeOffice 2021 is een prima vervanging voor Word. Komt uit Duitsland.

Mijn oude iPhone telefoon wordt niet meer geupdate en is nu eigenlijk waardeloos omdat het niet meer veilig is. Technisch is de oude telefoon nog helemaal in orde en eigenlijk zonde om het weg te gooien.
Om steeds weer om de zoveel jaren een nieuwe iPhone aan te schaffen zie ik niet zitten. Dat is pas echt Milieuvervuiling .
Als er een Linux-variant op een Android of iPhone telefoon mogenlijk is dan wil ik daar heel graag meer over weten.

afbeelding van redactie

Op bepaalde Android telefoons kun je hierboven in artikel genoemde alternatieven gebruiken. Voor iPhone is me dat helaas niet bekend.

Schijnt mogelijk te zijn.
Ik heb onlang Arch Linux op een oude Android geinstalleerd.

https://droidrant.com/can...

https://www.quora.com/Can...

Via https://www.gratissoftwar...
Kwam ik de website https://prism-break.org/nl/ tegen. Deze geeft ook een lijstje met alternatieven.

afbeelding van Léon

Hallo N.N.,

Hoezo belazert de Random User Agent Switcher de Captcha van Google?

Google reCaptcha:
Probeer het later opnieuw
Je computer of netwerk stuurt misschien geautomatiseerde query's.
De cache schonen en dan via de Random User Switcher 'Get new agent' en je kunt verder.
Val dood (e)vil Google.

Een goede site hiervoor is https://switching.software/

afbeelding van PatjeRedfan

Whatsapp alternatief hier is Telegram ipv signal.

Ik mis de browser Opera als alternatief.
Met onbeperkte VPN (een proxy eigenlijk). En ingebouwde AdBlocker.
Uit te breiden met extensies om de datagraaiers dwars te zitten zoals WebRTC Protection, Canvas Fingerprint Defender, Random User Agent Switcher (ook om de Captcha van Google te belazeren) en Social Disconnect Plus.

Sinds Opera is overgenomen en in Chinese handen is, is het vertrouwen hierin verdwenen.
Persoonlijk overgestapt naar Firefox.

Reageer

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • <img> elements are lazy-loaded.
Controlevraag tegen spam
wit-rusla_d