Brave

Actueel: 

8 november 2017
Brave browser is toegevoegd aan GratisSoftware.nl

Besturingssysteem: 
Voor Windows, macOS en Linux
Voor Android en iOS
Cijfer van bezoekers: 
Gemiddelde: 7.7 (7 stemmen)
Omschrijving software: 

Brave is een relatief nieuwe browser die gebaseerd is op Chromium. In tegenstelling tot Chrome is Brave heel erg gericht op privacy - en veiligheid. In Brave kun je trackers, advertenties, cookies en scripts eenvoudig blokkeren door de schilden omhoog te doen.

Brave is een browser die je op vrij eenvoudige wijze in staat stelt om je privacy en beveiliging op het web te regelen. Klik rechtsboven op de oranje leeuw (het logo van Brave) en je ziet de schilden die je per website kunt instellen. Hiermee kun je advertenties en cookies blokkeren. En als je onder geavanceerde instellingen kijkt kun je ervoor kiezen om HTTPS zoveel mogelijk aan te zetten (via de ingebouwde HTTPS Everywhere extensie), scripts te blokkeren, phishing en malware te blokkeren en beveiliging tegen fingerprinting aan te zetten.


De schilden van Brave zijn per website naar eigen wens in te stellen
 
Brave is een aangepaste versie van Chromium (de basis van Chrome) die wat betreft uiterlijk en functionaliteit een duidelijk eigen gezicht heeft. Brave heeft veel oranje in de interface (voor ons Nederlanders niet zo erg) en is sterk gericht op privacy en beveiliging. Je krijgt bijna alle functies die je van Chrome gewend bent, maar dan zonder dat al je browsegegevens doorgesluisd worden naar Google.

Brave is opgericht door Brendan Eich (de bedenker van JavaScript en voormalig CTO en - een blauwe maandag - CEO van Mozilla). Het verdienmodel (ja, ook bij Brave willen ze centjes verdienen) zit anders in elkaar dan bij andere browsers. Brave blokkeert advertenties maar heeft een eigen systeem bedacht om website-eigenaren toch te betalen door gebruikers in staat te stellen om websites die ze vaak bezoeken via een blockchain-systeem (gebaseerd op cryptovaluta Ethereum) kleine bedragen te betalen - donaties te geven dus. Brave op zijn beurt houdt 5% van de donaties om geld te verdienen.
 
Deze Brave Payments functionaliteit staat nog in de kinderschoenen en staat standaard uit (je hoeft er dus niks mee), maar het zal interessant zijn om te zien of gebruikers in ruil voor een advertentie-vrije ervaring op den duur kleine bedragen willen betalen voor het bezoeken van hun favoriete websites. Dat kan het verdienmodel van het web aardig op zijn kop zetten - en Google zal hier niet blij mee zijn als grootste advertentieboer van het web. Gebruikers moeten hiervoor wel een eigen Brave Payments wallet opzetten - en dat zal voor de meeste waarschijnlijk een brug te ver zijn.

 
Je kunt heel veel zelf instellen in Brave - en hoe hoger je de beveiliging en privacy afstelt met de schilden hoe meer problemen je krijgt met de werking van websites (zonder scripts werkt veel functionaliteit niet goed op veel websites). Brave is dus wel echt een browser voor gevorderden! Maar als je aan je privacy gehecht bent en dapper genoeg om te experimenteren met de schilden in Brave dan is de browser zeker een aanrader! Als zoekmachine in Brave zouden we je aanraden om Startpage of DuckDuckGo in te stellen onder Driestreepjesmenu | Instellingen | Zoeken (want als je de standaard Google zoekmachine gebruikt doe je natuurlijk weer je privacy-voordeel teniet).
 
Brave is een snelle en veilige browser, waarbij gevorderde gebruikers hun hart kunnen ophalen aan de mogelijkheden die de schilden bieden. Enige nadeel misschien is dat er nog niet heel veel extensies voor zijn (maar dat worden steeds meer). Wat ook heel fijn is: Brave is beschikbaar voor Windows, Mac, Linux, Android en iOS.

Categorie: 
browser
Laatst gewijzigd: 
8 november 2017
Versienummer: 
0.19.80
Licentie: 
Open source
Taal: 
Nederlands en Engels
Website: 
Installatie: 
100% schoon
Privacy: 
Verzamelt geen gegevens
Deel deze download: 


Ook op GratisSoftware.nl:

Reacties

Tijdens het de-installeren van Brave, viel me op, dat er niets achter bleef op de schijf of in het windows register. Waarom kunnen niet meer programma's zo schoon verwijdert worden? Dan hebben we een prog als geek-uninstaller ook niet meer nodig

Ik had Brave geïnstalleerd op m'n Android Tablet, en ik ben hier zeer tevreden over, Brave werkt zeer prettig, door de ingebouwde add-blocker.
Brave op m'n laptop is een heel ander verhaal, het is een fantastische browser, maar ondanks de ssd-hd is deze browser opvallend trager dan alle andere browsers die ik tot nu heb geprobeerd. Ben benieuwd of dit opgelost zal worden met een update.

"Brave is een relatief nieuwe browser die gebaseerd is op Chromium. In tegenstelling tot Chrome is Brave heel erg gericht op privacy - en veiligheid" ... Chrome of afgeleiden.... privacy, veiligheid, de illusie alleen al!!

Chromium, of desnoods Chrome met de extensie ZenMate Web firewall, doet precies hetzelfde als de ingebouwde extensie in Brave. Misschien is ZenMate in combinatie met Chrome wel veel veiliger. https://chrome.googl...

Brave browser is een brave poging maar je echte IP-adres blijft zichtbaar.
Je kunt natuurlijk surfen via een VPN om dat te vermijden. Maar om nu voor elke bezochte pagina de schilden apart te moeten optrekken is mij te veel werk.
Opera met VPN en AdBlocker ingeschakeld plus de extensies WebRTCProtect, PrivacyBadger en UserAgentSwitcher biedt mij alle privacy die ik wil. Alle gegevens zijn immers fake.
Zonder extra handelingen. Voorlopig maar door met Opera, bevalt uitstekend.
De Opera VPN is trouwens een proxy, net als je die kunt gebruiken bij Startpage en Ixquick, de term VPN is wat misleidend.

Je kunt de standaard schildinstellingen van Brave wel aanpassen, zodat die voor alle sites gelden.

Ik heb enig wantrouwen tegen Brave: in Linux moet je inloggen als beheerder om de browser te kunnen gebruiken. De vraag is dan, of de makers van Brave die inloggegevens "scoren" of niet. En de bladwijzers zijn niet zichtbaar en moeten telkens via een menu worden aangeroepen. Nee, ik heb het wel gezien met Brave.

Je kunt bladwijzers gewoon in de bladwijzerwerkbalk zetten en die zichtbaar maken.
Om Brave te installeren moet je je beheerderswachtwoord ingeven. Om te gebruiken hebben wij geen wachtwoord hoeven geven onder Ubuntu. Welke disto gebruik je? Heb je via de terminal geïnstalleerd of een deb of rpm? En wanneer moet je precies een wachtwoord geven?

Ik gebruik Linux Mint en heb de deb gebruikt. Ik zag geen mogelijkheid om de bladwijzers zichtbaar te houden, maar daar heb ik misschien overheen gekeken. Om de browser te kunnen gebruiken, moet ik telkens mijn wachtwoord invullen. Afijn, ik ben Firefox gewend en houd mij daar maar bij.

Brave brouwer
Dit is geen beste deze browser is traag.
Tot nu toe geen succes.

Pagina's

Reageren

Verplichte controlevraag
Om spam tegen te houden
z_itserland