Windows 10 versie 1607 updates geschiedenis

Microsoft heeft op 2 augustus 2016 de tweede grote update voor Windows 10 uitgebracht. Windows 10 versie 1607, ofwel de Anniversary Update of Jubileumupdate, bracht veel vernieuwingen en verbeteringen. Windows 10 versie 1511 (wat staat voor november 2015) was de eerste grote update voor Windows 10 - dat oorspronkelijk verscheen in juli 2015.
 
Hieronder bespreken wij de wijzigingen in de cumulatieve updates die Windows 10 versie 1607, ofwel de Anniversary Update, regelmatig krijgt. Als je problemen hebt met de updates kun je dat melden in de reacties.

Updates voor Windows 10 versie 1607: KB4015217 plakt lekken dicht en lost fouten op (april 2017)

Cumulatieve update KB4015217 is gisteravond verschenen. Dit is de maandelijkse beveiligings- en kwaliteitsupdate van Microsoft voor Windows 10 versie 1607. De update-ronde van april voor Windows 10 bevat pleisters voor lekken in onder andere de browsers Microsoft Edge en Internet Explorer, diverse onderdelen van Microsoft Windows, Microsoft Office, .NET Framework en de plugins Silverlight en Adobe Flash Player. Windows 10 versie 1607 is nu aanbeland bij buildnummer 14393.1066. De Creators Update of makersupdate voor Windows 10 wordt inmiddels ook uitgerold. Deze upgrade brengt je bij versie 1703 van Windows 10.
 

Beveiligingslekken

Anders dan vroeger geeft Microsoft minder details over de kwetsbaarheden die dichtgeplakt zijn. De volgende software en Windows-componenten staan op het lijstje voor april: Scripting Engine, libjpeg image-processing library, Hyper-V, Win32k, Adobe Type Manager Font Driver, Internet Explorer, Microsoft Edge, Graphics component, Active Directory Federation Services, .NET Framework, Active Directory, Lightweight Directory Access Protocol, Windows Kernel model drivers en Windows OLE.

Bovendien is er een kritieke update voor Office, mocht je Microsofts kantoorpakket geïnstalleerd hebben. De lekken in Internet Explorer en Office zijn zero-day lekken die al actief misbruikt worden door internet criminelen. Snel updaten is dus wenselijk.

In Flash voor Edge en Internet Explorer 11, dat standaard wordt bijgewerkt via Windows Update in Windows  8.1 en 10 (voor Windows 7 en andere browsers onder Windows 8.1 en 10 moet je dat zelf doen), worden zeven kritieke lekken dichtgeplakt. Dit zijn lekken die aanvallers in staat stellen om de pc van een slachtoffer over te nemen. De Flash-plugin heeft trouwens een eigen update-nummer: KB4018483.

Fouten: betrouwbaarheid vergroot

Zoals gebruikelijk worden ook weer diverse 'kwaliteitsverbeteringen' doorgevoerd in deze april-update. Heel veel fouten, crashes en problemen worden opgelost in onder andere Internet Explorer, Camera, Remote Desktop, Microsoft Edge en Windows Verkenner.

Ten slotte is KB890830 de gebruikelijke maandelijkse update voor het Windows-programma voor verwijderen van schadelijke software, dat je computer gaat controleren op enkele van de ergste actuele bedreigingen (dit is geen vervanging van je virusscanner, maar een aanvulling daarop).

Deel dit artikel: 

Updates voor Windows 10 versie 1607: KB4015438 repareert problemen met vorige update en KB3150513 bekijkt geschiktheid voor Creators Update

Cumulatieve update KB4015438 is maandagavond voor Windows 10 verschenen. Dit is een stabiliteitsupdate die enkele problemen oplost die in de vorige update (KB4013429) geïntroduceerd zijn. Windows 10 versie 1607 is nu aanbeland bij buildnummer 14393.969.
 
KB4015438 is een cumulatieve update die enkele regressies van de maandelijkse maart-update verhelpt. Beveiligingslekken worden niet verholpen in deze uitgave. Zo wordt een crash van Windows DVD speler - en software van derde partijen die gebruikmaakt van de MPEG-2 bibliotheek om videobestanden af te spelen - gerepareerd. Ook een probleem met Switch Embedded Teaming (SET: een nieuwe technologie die werkt met meerdere netwerk adapters) moet nu verleden tijd zijn. Het lijkt erop dat de fout voor netwerkproblemen kon zorgen.
 
Er gaan al geluiden op dat deze update ook weer moeilijk installeert en blijft hangen - zoals helaas wel vaker gebeurd met updates voor Windows 10 de laatste tijd. Wat zijn jouw ervaringen met KB4015438? Laat ze weten in de reacties!
 
En KB3150513 kijkt naar geschiktheid van je pc voor upgrades
Enkele dagen na de maandelijkse maart-updates van 14 maart verscheen ook KB3150513. Dit is een terugkerende losse update, genaamd 'compatibiliteit definitie update', die moet kijken of systemen geschikt zijn voor updates en upgrades van Windows. Hiervoor verzamelt Microsoft  gegevens over je computer.
 
Het lijkt erop dat deze KB3150513-update als voorbereiding op de Creators Update van april alvast op pc's wordt gezet om te kijken of alle randapparatuur en pc-componenten geschikt zijn voor een snelle upgrade, of dat beter gewacht kan worden totdat alle drivers (stuurprogramma's) bijgewerkt zijn en fouten opgelost. Dit doet Microsoft om te voorkomen dat computers vastlopen door de upgrade of dat randapparatuur niet meer werkt. Niet geschikt bevonden pc's krijgen dan de Creators Update pas aangeboden als er geen problemen meer te verwachten zijn.
 

Microsoft kondigt de Creators Update of makersupdate al aan bij Windows Update:
Deel dit artikel: 

Updates voor Windows 10 versie 1607: KB4013429 is een grote update voor twee maanden die tientallen lekken dicht (februari/maart 2017)

Cumulatieve update KB4013429 is gisteravond verschenen. Dit is de maandelijkse beveiligings- en kwaliteitsupdate van Microsoft voor Windows 10, waarin deze keer updates voor zowel februari als maart zitten omdat de update-ronde voor februari uitgesteld was wegens onbekende problemen. De update-ronde van maart voor Windows 10 bevat dan ook 16 pleisters voor tientallen lekken in onder andere Edge, Internet Explorer, Microsoft Office, Flash en diverse Windows onderdelen. Windows 10 versie 1607 is nu aanbeland bij buildnummer 14393.953.
 

Beveiligingslekken

Kritieke lekken zitten deze maand in de browsers Edge en Internet Explorer, de Windows-componenten PDF Library, SMB, Microsoft Graphics Component en Windows Hyper-V en Flash van Adobe (een update van een externe partij).

In de Edge browser van Microsoft worden in maart 32 lekken dichtgeplakt, waarvan de meeste kritiek zijn. Vijf van de kwetsbaarheden zijn al eerder openbaar gemaakt, dus snel updaten is gewenst (voordat internet criminelen de lekken gaan misbruiken). Kwetsbaarheden kunnen uitgebuit worden door slachtoffers te verleiden om schadelijke websites te bezoeken.

Twaalf lekken worden gerepareerd in Internet Explorer. Eentje daarvan is een zogeheten zero-day lek dat al actief misbruikt wordt. Enkele andere zijn al bekendgemaakt. Ook hier is het dus raadzaam om de cumulatieve update van deze maand vlug binnen te halen.

Andere kritieke kwetsbaarheden die verholpen worden zijn aangetroffen in diverse Windows-onderdelen, zoals virtualisatie-component Windows Hyper-V (11 lekken waarvan 1 geopenbaard), Windows PDF Library (1 lek dat misbruikt kan worden door schadelijke pdf'jes of websites te laten openen), SMB Server (6 lekken) en Microsoft Graphics Component (12 lekken, waarvan één zero-day lek dat al misbruikt wordt).

In Flash voor Edge en Internet Explorer 11, dat standaard wordt bijgewerkt via Windows Update in Windows  8.1 en 10 (voor Windows 7 en andere browsers onder Windows 8.1 en 10 moet je dat zelf doen), worden zeven lekken dichtgeplakt. Dit zijn kritieke lekken die aanvallers in staat stellen om de pc van een slachtoffer over te nemen. De Flash-plugin heeft trouwens een eigen update-nummer: KB4014329.

Belangrijke lekken - een graadje minder ernstig dan kritiek - worden deze maand verholpen in de Windows componenten: Microsoft Uniscribe (21 lekken), Microsoft Windows (6 lekken, 1 geopenbaard), Microsoft Exchange Server (1 lek), Windows IIS (1 lek), Windows Kernel (4 lekken, 1 geopenbaard), Windows Kernel-Mode Drivers (8 lekken),  Windows DirectShow (1 lek) en Microsoft XML Core Services (1 lek).

Ook in Microsoft Office 2007, 2010 en 2013  zitten belangrijke lekken: 12 kwetsbaarheden, waarvan één zero-day lek dat al actief uitgebuit wordt.

Fouten: betrouwbaarheid vergroot

Zoals gebruikelijk worden in maart ook weer diverse 'kwaliteitsverbeteringen' doorgevoerd. Heel veel fouten, crashes en problemen worden opgelost in onder andere Internet Explorer, draadloze netwerkverbindingen, Kaarten apps, USB 2.0, multimedia, Direct3D, Microsoft Edge, Remote Desktop, clustering en Windows Hyper-V.

Ook verspreidt Microsoft deze maand een nieuwe versie van de Servicing Stack voor Windows 10: het onderdeel dat zorg draagt voor het bijwerken van Windows. KB4013418 is de update die het update-mechanisme van Windows weer wat moet verbeteren.

Ten slotte is KB890830 de gebruikelijke maandelijkse update voor het Windows-programma voor verwijderen van schadelijke software, dat je computer gaat controleren op enkele van de ergste actuele bedreigingen (dit is geen vervanging van je virusscanner, maar een aanvulling daarop).

Update 22 maart
Inmiddels moet KB4015438 enkele problemen van KB4013429 oplossen

Deel dit artikel: 

Updates voor Windows 10 versie 1607: KB4010250 is verschenen, een verlate beveiligingsupdate voor Flash

Update KB4010250 is uitgebracht door Microsoft. Dit is de beveiligingsupdate voor Flash voor Edge en Internet Explorer 11 in Windows 8.1 en 10 die vorige week al klaar lag en oorspronkelijk zou verschijnen samen met de andere maandelijkse updates voor Windows. Totdat Microsoft besloot om de hele pleister-dinsdag van februari uit te stellen tot 14 maart, vanwege niet nader genoemde 'problemen'.
 
Aangezien de update naar Flash 24.0.0.221 op 14 februari dertien kritieke lekken dichtplakte in de plugin heeft Microsoft nu blijkbaar besloten dat gebruikers van Edge en Internet Explorer 11 niet langer verstoken kunnen blijven van deze pleister. Voor Chrome, Firefox, Opera, Safari en Internet Explorer in Windows Vista en 7 waren de gaten namelijk al gerepareerd en het zou onverantwoord zijn als de kwetsbaarheden in Flash voor Edge en IE11 wel open bleven staan.
 
Flash voor Edge en Internet Explorer 11 in Windows 8.1 en 10 wordt bijgewerkt via Windows Update. Andere browsers updaten Flash (Chrome) zelf of laten de plugin dat zelf doen (Firefox, Safari, Opera en Internet Explorer voor Windows Vista/7).
 
Update 23 februari
Microsoft heeft inmiddels ook een update voor het Windows-programma voor verwijderen van schadelijke software uitgebracht. Deze update met nummer KB890830 is de maandelijkse opschoon-actie van Microsoft om de ergste malware van pc's te krijgen.
Deel dit artikel: 

Updates voor Windows 10 versie 1607: KB3211320 is verschenen, een update voor de servicing stack

Update KB3211320 is uitgebracht door Microsoft. Dit is een tussentijdse update voor de servicing stack van Windows 10.
 
KB3211320 moet KB3199986 vervangen. Het is een update voor de servicing stack van Windows: dit zijn de onderdelen die zorgen voor onder andere de installatie van updates in Windows. Het updaten van Windows 10 zou daardoor stabieler en betrouwbaarder moeten worden. En dat is wel nodig want het laatste jaar zijn er veel klachten over niet goed verlopende updates of updates die blijven hangen.
 
Deel dit artikel: 

Updates voor Windows 10 versie 1607: KB3213986 is bescheiden beveiligingsupdate (januari 2017)

Cumulatieve update KB3213986 is gisteravond uitgebracht door Microsoft. Deze maandelijkse beveiligings- en kwaliteitsupdate brengt Windows 10 versie 1607 naar buildnummer 14393.693. Deze januari-uitgave van Microsofts maandelijkse 'pleister-dinsdag' is vrij rustig: er zijn slechts vier updates voor Edge, Flash, Office en Windows. Ook worden 'kwaliteitsverbeteringen doorgevoerd' in Windows 10, ofwel: fouten opgelost.
 

Beveiligingslekken

Kritieke lekken zijn er deze maand alleen in Flash van Adobe (een update van een externe partij) en Microsoft Office (dat niet iedereen op zijn pc heeft). Een rustige maand dus. Microsoft begint het nieuwe jaar goed.

In Flash voor Edge en Internet Explorer 11, dat standaard wordt bijgewerkt via Windows Update in Windows  8.1 en 10 (voor Windows 7 en andere browsers onder Windows 8.1 en 10 moet je dat zelf doen), worden twaalf kritieke lekken dichtgeplakt. Dat is eentje minder dan voor andere browsers. Het zijn wel kritieke lekken die aanvallers in staat stellen om de pc van een slachtoffer over te nemen. Snel updaten is dus raadzaam. De Flash-plugin heeft trouwens wel een eigen update-nummer: KB3214628.

In Microsoft Office, en om precies te zijn in Word 2016, zit ook een kritieke kwetsbaarheid die verholpen wordt. Ook hier kunnen kwaadwillenden op afstand schadelijke code uitvoeren als een gebruiken een besmet Office-document opent. Voor bedrijven wordt ook in SharePoint dit lek dichtgeplakt.

In Microsofts nieuwe browser Edge worden enkel belangrijke lekken (een graadje minder erg) gerepareerd in januari. En dan ook nog maar eentje. Het lek is al wel openbaar gemaakt, maar wordt nog niet misbruikt. Ook Edge begint het nieuwe jaar relatief goed, want meestal worden meer dan tien kritieke lekken dichtgeplakt op pleisterdinsdagen.
 
In het Windows-onderdeel Local Security Authority Subsystem Service (LSASS) wordt ten slotte ook nog een belangrijk lek verholpen. Deze service wordt voor authenticatie gebruikt. Misbruik van het lek (dat al geopenbaard is) kan zorgen voor een denial of service (uitleg) en herstart van Windows.
 

Fouten: betrouwbaarheid vergroot

Zoals gebruikelijk worden in januari ook weer 'kwaliteitsverbeteringen' doorgevoerd. Er worden fouten opgelost in Microsoft Edge, clustering, Internet Explorer, Windows Update, input devices, facial recognition, Logon, Hyper-V, PCI bus drivers en de Windows Kernel.

Ook repareert Microsoft problemen met vingerafdruk authenticatie en smart cards. Verder verbetert het de betrouwbaarheid van Groove Muziek (de muziekdienst van Microsoft), remote desktop en het afspelen van video's.

Ten slotte is KB890830 de gebruikelijke maandelijkse update voor het Windows-programma voor verwijderen van schadelijke software, dat je computer gaat controleren op enkele van de ergste actuele bedreigingen (dit is geen vervanging van je virusscanner, maar een aanvulling daarop).

Deel dit artikel: 

Updates voor Windows 10 versie 1607: KB3206632 plakt lekken dicht en repareert probleem met wegvallen internet-verbinding, plus update Flash (december 2016)

Cumulatieve update KB3206632 is gisteravond verschenen. Deze maandelijkse beveiligingsupdate brengt Windows 10 versie 1607 naar buildnummer 14393.576. De december-uitgave van Microsofts maandelijkse 'pleister-dinsdag' plakt diverse kritieke beveiligingslekken dicht in onder andere Edge, Internet Explorer, Flash en enkele Windows-onderdelen. En verder worden 'kwaliteitsverbeteringen doorgevoerd' in Windows 10, zoals het oplossen van het probleem dat de internetverbinding deed wegvallen.
 

Beveiligingslekken

In Microsofts nieuwe browser Edge worden elf kritieke kwetsbaarheden verholpen. Drie daarvan zijn al publiekelijk geopenbaard en zouden op korte termijn misbruikt kunnen worden, dus snel updaten is gewenst. De lekken kunnen uitgebuit worden door Edge-gebruikers een schadelijke website te laten bezoeken. Aanvallers kunnen dan persoonlijke informatie ontvreemden en schadelijke code (malware) uitvoeren.
 
Andere kritieke lekken, die er vaak voor kunnen zorgen dat kwaadwillenden de controle over een pc overnemen, zitten in het op Windows 10 nog meegeleverde Internet Explorer (acht lekken, waarvan drie al bekend zijn) en de Windows-onderdelen Microsoft Graphics Component (drie gaten) en Windows Uniscribe (één lek).
 
Ook in Microsoft Office 2007, 2010, 2013 en 2016 worden zestien kritieke lekken gerepareerd (mocht je dit kantoorpakket op je pc hebben). En in de ingebouwde Flash-plugin in Edge en Internet Explorer worden zeventien ernstige kwetsbaarheden verholpen met de update naar versie 24.0.0.186. Deze is voor Edge en Internet Explorer in Windows 10 te krijgen via Windows Update als losse update met nummer KB3209498.
 
Een van de lekken van Flash voor Internet Explorer is een zero-day (die al misbruikt wordt door internet criminelen), onduidelijk is echter of Windows 10 hier ook kwetsbaar voor is omdat het de 32-bits versie van IE betreft.
 
Als je andere browsers gebruikt: voor Chrome wordt Flash automatisch bijgewerkt, voor andere browsers zoals Firefox en Opera moet je de Flash-update handmatig binnenhalen of zorgen dat Flash op automatisch updaten staat.
 
Belangrijke lekken, een stapje minder erg dan kritiek, die deze maand verholpen worden zitten in de Windows-componenten: Windows, Windows Kernel,  Windows Kernel-Mode Drivers, Windows Secure Kernel Mode en Common Log File System Driver. Het zijn er zeven in totaal. En in het .NET framework wordt nog een kwetsbaarheid gerepareerd die al publiekelijk bekendgemaakt is.
 

Fouten: wegvallen internetverbinding opgelost

Zoals gebruikelijk worden in december ook weer 'kwaliteitsverbeteringen' doorgevoerd. Zo worden fouten opgelost in onder andere Internet Explorer 11 en Hello. Verder worden in de Windows-onderdelen Security Support Provider Interface (voor authenticatie) en CDPSVC crashes en fouten verholpen.
 
Met name het oplossen van problemen met de
CDPSVC (Connected Devices Platform Service) zou weleens heel belangrijk voor Windows 10 gebruikers kunnen zijn. Microsoft meldt hierover:
Addressed a service crash in CDPSVC that in some situations could lead to the machine not being able to acquire an IP address.
 
En dat is nu juist het probleem waar sommige Windows 10-gebruikers mee zaten sinds de november-update: ze hadden geen internet-verbinding meer omdat hun computer geen nieuw IP-adres meer kreeg. Alleen een herstart hielp dan.

 
Van de tussentijdse update van afgelopen vrijdag (KB3201845) werd door Microsoft Nederland al gemeld dat deze de verbindingsproblemen zou moeten oplossen, maar in de uitgave-opmerkingen was daarvan niks terug te lezen - en bij lang niet iedereen werkte deze update. Nu lijkt KB3206632 dus wel dit wegvallen van de internetverbinding, doordat de pc geen nieuw IP-adres meer krijgt, aan te pakken.

Update 16 december
Inmiddels heeft een Microsoft-medewerker verklaard dat de november-update voor Windows 10 ervoor zorgde dat de internetverbinding wegviel bij een aantal gebruikers. De update van afgelopen vrijdag (KB3201845) verzachtte of verhielp het probleem bij sommige, maar lang niet alle, getroffenen. Pas de maandelijkse update van afgelopen dinsdag, KB3206632, repareert echt de fout en herstelt de internetverbinding voor iedereen.
 
In de reacties hieronder horen we graag of deze update ook echt je verbindingsproblemen oplost.
 
Ten slotte is KB890830 de gebruikelijke maandelijkse update voor het Windows-programma voor verwijderen van schadelijke software, dat je computer gaat controleren op enkele van de ergste actuele bedreigingen (dit is geen vervanging van je virusscanner, maar een aanvulling daarop).
 
KB3199209 uit oktober voor de Servicing Stack is trouwens benodigd om deze update binnen te kunnen halen.

Deel dit artikel: 

Updates voor Windows 10 versie 1607: KB3201845 repareert fouten, lost batterijprobleem op en herstelt internetverbinding (9 december 2016)

Cumulatieve update KB3201845 is vandaag verschenen voor Windows 10 versie 1607, dat daardoor naar buildnummer 14393.479 wordt gebracht. In deze update, die vreemd genoeg vlak voor de maandelijkse updates van volgende week dinsdag uitkomt, worden 'kwaliteitsverbeteringen doorgevoerd' (ofwel: fouten opgelost). Nieuwe functies krijgt Windows 10 niet door deze update.
 

Fouten

Update KB3201845 lost voornamelijk vrij specifieke fouten op die betrekking hebben tot onder andere Windows Verkenner, gedeelde cd/dvd stations, Hyper-V virtuele machines en de System Center Configuration Manager (SCCM). Wel wordt nog een probleem waardoor de batterij van laptops heel snel leegloopt verholpen, maar dit speelde alleen bij Chinese gebruikers.

Onduidelijk is waarom deze fouten niet tijdens de maandelijkse update-ronde van komende dinsdag konden worden opgelost. Als we meer informatie hierover krijgen, melden we dat.

Aanvulling 15.30u:
Het lijkt er op dat KB3201845 ook een einde moet maken aan problemen die sommige Windows 10 versie 1607 gebruikers hebben na de november-update, waardoor de internetverbinding wegvalt. Microsoft adviseert als oplossing voor dit probleem om de pc opnieuw op te starten en dan direct via Windows Update naar nieuwe updates te zoeken en KB3201845 te installeren. Hierdoor zou voorkomen moeten worden dat de netwerkkaart wederom het IP-adres niet ververst en een lokaal IP-adres (169.x.x.x.) zonder internet-connectiviteit krijgt.

Update 14 december:
In KB3206632 wordt weer melding gemaakt van het repareren van het probleem dat de internetverbinding wegvalt. Wellicht dat deze reguliere maandelijkse update dus helpt als je nog altijd internet-problemen hebt.

Update 16 december
Inmiddels heeft een Microsoft-medewerker verklaard dat de november-update voor Windows 10 ervoor zorgde dat de internetverbinding wegviel bij een aantal gebruikers. Update KB3201845 verzachtte of verhielp het probleem bij sommige, maar lang niet alle, getroffenen. Pas de maandelijkse update van afgelopen dinsdag,
KB3206632, repareert echt de fout en herstelt de internetverbinding voor iedereen.

Deel dit artikel: 

Updates voor Windows 10 versie 1607: KB3200970 plakt lekken dicht en repareert problemen met wifi, vpn en taakplanner, plus update Flash (november 2016)

Cumulatieve update KB3200970 brengt Windows 10 versie 1607 naar buildnummer 14393.447. In deze november-update die gisteren op de maandelijkse pleister-dinsdag verscheen worden diverse beveiligingslekken dichtgeplakt en 'kwaliteitsverbeteringen doorgevoerd' (ofwel: fouten opgelost) in Windows 10.
 

Beveiligingslekken

De meeste beveiligingslekken zitten deze maand in browser Edge, waar 17 kritieke kwetsbaarheden verholpen worden. Twee van deze lekken zijn ook al publiekelijk bekend, dus snel updaten is wenselijk - voordat criminelen er misbruik van gaan maken.
 
Andere kritieke lekken, die er vaak voor kunnen zorgen dat kwaadwillenden de controle over een pc overnemen, zitten in Windows, Microsoft Video Control, Microsoft Graphics Control (vier gaten waarvan een al actief uitgebuit wordt via schadelijke websites of documenten) en in de nog meegeleverde Internet Explorer in Windows 10 (zeven kwetsbaarheden).
 
Ook in de ingebouwde Flash-plugin in Edge en Internet Explorer worden negen lekken verholpen met de update naar versie 23.0.0.207. Deze is voor Edge en Internet Explorer in Windows 10 te krijgen via Windows Update als losse update met nummer KB3202790. Voor Chrome wordt deze automatisch bijgewerkt, voor andere browsers zoals Firefox en Opera moet je de Flash-update handmatig binnenhalen of zorgen dat Flash op automatisch updaten staat.
 
Belangrijke lekken, een graadje minder erg dan kritiek, zitten in november in Boot Manager, Windows Kernel, Common Log File System Driver, Windows Kernel-Mode Drivers, Windows authentication methods, SQL Server en Microsoft Virtual Hard Drive.
 
Een van de lekken in de Windows Kernel-Mode Drivers werd al door internet criminelen aangevallen in combinatie met het lek in Flash dat dichtgeplakt is. Google openbaarde vorige week al - tot woede van Microsoft - deze kwetsbaarheid in Windows Kernel-Mode Drivers.
 
Ten slotte voor mensen die Microsoft Office hebben: daarin worden deze maand twaalf lekken dichtgeplakt.

 

Fouten

Ook wordt weer een hele waslijst aan 'kwaliteitsverbeteringen' doorgevoerd in november. Zo worden  fouten opgelost in onder andere: multimedia, Windows kernel, authenticatie, Microsoft Edge, Internet Explorer 11, Remote Desktop, Active Directory, draadloos netwerken, Windows shell en Microsoft HoloLens.

Belangrijk is verder dat problemen die ervoor zorgden dat gebruikers geen VPN-verbinding konden maken moeten zijn opgelost. Ook een fout waardoor taken in de taakplanner niet werden uitgevoerd is gerepareerd. Verder is een onvolkomenheid gefixt waardoor er geen wifi-icoon zichtbaar was in de systeembalk terwijl er wel een wifi-verbinding was.

Ten slotte is KB890830 de gebruikelijke maandelijkse update voor het Windows-programma voor verwijderen van schadelijke software, dat je computer gaat controleren op enkele van de ergste actuele bedreigingen (dit is geen vervanging van je virusscanner, maar een aanvulling daarop).

Deel dit artikel: 

Updates voor Windows 10 versie 1607: KB3197954 en KB3199986 moeten problemen oplossen, plus noodupdate voor Flash

KB3197954, KB3199986 en KB3201860: Windows 10 versie 1607 build 14393.351 (28 oktober 2016)

Microsoft blijft updates uitbrengen voor de Anniversary Update van Windows 10 (versie 1607) - die voor veel gebruikers problemen blijft opleveren. KB3197954, die gisteren verscheen, moet weer 'kwaliteitsverbeteringen' brengen op diverse gebieden.

Zo is de betrouwbaarheid van Internet Explorer, Windows Verkenner, Startmenu, Actiecentrum, graphics en de Windows Kernel vergroot. En er zijn verschillende problemen opgelost, waaronder met inloggen en updates die niet teruggezet werden na een systeemherstel. Ten slotte zijn crashes en fouten in onder andere USB, Wi-Fi, Microsoft Edge, Internet Explorer 11, PowerShell en Bluetooth gerepareerd.

KB3199986 is tegelijkertijd uitgebracht en brengt wederom verbeteringen aan de 'servicing stack': de onderdelen van Windows die zorgen voor de installatie van updates. De vorige update aan de servicing stack, KB3199209 van 18 oktober, wilde bij ons niet eens installeren (we tellen diverse mislukte pogingen in de updategeschiedenis), dus een update voor een falende update voor deze update-componenten was blijkbaar dringend nodig... Nu lijkt het update-proces ook weer normaal te werken.

KB3201860 ten slotte is een losse, tussentijdse beveiligingsupdate voor Flash in Internet Explorer en Edge, waarin een ernstig zero-day lek wordt dichtgeplakt dat al actief misbruikt werd door internet criminelen. Updaten is dus gewenst in dit geval.

KB3199209: Servicing stack update voor Windows 10 versie 1607 (18 oktober 2016)
Een week na de maandelijkse update voor Windows 10 is er - op dinsdag - ook een update voor de 'servicing stack' van Windows 10 uitgebracht. De servicing stack van Windows omvat de onderdelen die zorgen voor onder andere de installatie van updates. De servicing stack moet met deze update KB3199209 stabieler zijn geworden waardoor er hopelijk minder nieuwe problemen met toekomstige Windows Updates ontstaan. De afgelopen maanden klaagden veel gebruikers die de anniversary update van augustus hadden geïnstalleerd over niet voltooiende updates, die bleven steken bij een bepaald percentage, of steeds opnieuw opstartende pc's.

KB3194798: Windows 10 versie 1607 build 14393.321 (11 oktober 2016)
Gisteravond, op Microsofts maandelijkse pleister-dinsdag, is cumulatieve update KB3194798 verschenen die Windows 10 bijwerkt naar build 14393.321. Deze update brengt zoals gebruikelijk 'kwaliteitsverbeteringen' voor diverse Windows-onderdelen.

Zo zijn verbeteringen doorgevoerd en fouten opgelost met betrekking tot bluetooth, printer drivers, inloggen, Windows Installer (MSI), afspelen multimedia, Internet Explorer en meer. Ook zijn kritieke beveiligingslekken gedicht in Internet Explorer, Edge, Windows register, kernel-mode drivers, Microsoft video control, Microsoft graphics component, Windows authentication en de diagnostics hub. Ten slotte wordt de ingebouwde Flash Player bijgewerkt naar de laatste versie via update KB3194343 (waarbij 12 lekken gerepareerd worden).

Microsoft meldt het volgende over de update:

This update includes quality improvements. No new operating system features are being introduced in this update. Key changes include:
 • Improved reliability of Bluetooth and storage file system.
 • Addressed issue causing printer drivers to not install correctly after installing security update KB317005.
 • Addressed issue causing sign-in errors if a password is entered incorrectly or a new password doesn’t meet password complexity requirements after installing security update KB3167679.
 • Addressed issue that required users to log out and log back in before using the application they installed using the Windows installer (MSI).
 • Improved support for networks by adding new entries to the Access Point Name (APN) database.
 • Addressed issue that was causing excessive battery drain on Windows 10 Mobile when connected to Wi-Fi.
 • Addressed issue in which setting up both fingerprint and iris recognition sometimes causes the sign-in to fail on Windows 10 Mobile.
 • Addressed issue that was causing high CPU usage on Windows 10 Mobile.
 • Addressed additional issues with multimedia playback, revised daylight saving time, authentication, Internet Explorer 11, and Windows Shell.
 • Security updates to Microsoft Edge, Internet Explorer 11, Windows registry, and diagnostics hub.

For more information about the complete list of affected files, see KB3194798.
 
KB3194496: Windows 10 versie 1607 build 14393.222 (29 september 2016)

Update 1 oktober
Ook KB3194496 zorgt weer voor problemen bij sommige gebruikers: hun pc blijft herstarten zonder dat de update geïnstalleerd wordt.

Na de update-problemen die sommige mensen de afgelopen weken ondervonden met de vorige cumulatieve updates voor Windows 10 (KB3189866 en KB3193494) heeft Microsoft inmiddels KB3194496 uitgebracht. Deze update lost veel problemen op en verbetert de stabiliteit en prestaties van Windows 10 en de standaard meegeleverde apps. Update KB3194496 bevat geen oplossingen voor beveiligingsproblemen of nieuwe functionaliteit.
 
Onder andere de Windows Update Agent moet betrouwbaarder zijn geworden (wat wellicht de update-problemen van vorige builds verhelpt). Ook het werken met gedeelde schijven, VPN en het afspelen van multi-media is verbeterd. Verder spelen .ts-bestanden weer met geluid af in Windows Mediaspeler. Ook in Edge en Internet Explorer zijn fouten opgelost. Ten slotte moeten notificaties sneller en accurater worden weergegeven en is het downloaden van games uit de Windows Store geoptimaliseerd.

De rest van de lijst van onderdelen van Windows en apps die verbeterd zijn kun je hieronder nalezen.

This update includes quality improvements. No new operating system features are being introduced in this update. Key changes include:
 • Improved reliability of the Windows Update Agent, shared drives, virtual private network (VPN), clustering, HTTP downloads, Internet Explorer 11, Hyper-V platform, multimedia playback, and Microsoft Edge.
 • Improved performance of push and local notifications, Hyper-V platform, and some social media websites using Microsoft Edge.
 • Addressed issue where mapping a drive from an elevated command prompt doesn’t work with administrator credentials.
 • Addressed issue causing movies that were ripped using the transport stream (.ts) format to play without sound in Windows Media Player and the Xbox One Media Player app.
 • Addressed issue causing the Movies & TV app on the Xbox to stop working when attempting to play content that was just purchased from the Store.
 • Addressed issue where ActiveX can't be installed when using the ActiveX Installer Service (AXIS) in Internet Explorer 11.
 • Addressed issue causing “Print all linked documents” to not work in Internet Explorer 11.
 • Improved reliability of downloading and updating games from the Store.
 • Addressed issue preventing some users from changing the default download location in Windows 10 Mobile.
 • Addressed issue causing unnecessary notifications about fixing Microsoft account in Windows 10 Mobile.
 • Addressed additional issues with multimedia, Windows kernel, Windows shell, enterprise security, storage file system, Remote Desktop, core platform, Hyper-V platform, Windows Update for Business, display kernel, near field communication (NFC), input and composition, Bluetooth, Microsoft Lync 2010 compatibility, Windows Storage API, app registration, Trusted Platform Module, Group Policy, Internet Explorer 11, virtual private network (VPN), BitLocker, wireless networking, datacenter networking, Cortana, PowerShell, Active Directory, connection manager and data usage, Access Point Name (APN) database, Microsoft Edge, Windows Recovery Environment, file clustering, Universal Windows Platform (UWP) apps, audio playback settings, DShow Bridge, app compatibility, licensing, cloud infrastructure, domain name system (DNS) server, network controller, USB barcode reader, and Adobe Flash Player.
For more information about the complete list of affected files, see KB3194496.
 

KB3193494: Windows 10 versie 1607 build 14393.189 (20 september 2016)
Door 'netwerk-overdracht problemen' was KB3189866 niet goed te installeren door alle Windows 10-gebruikers. KB3193494 bevat precies dezelfde updates, maar is opnieuw uitgebracht om te zorgen dat de installaties nu niet blijven steken op een bepaald percentage.
 
Update 27 september:
Ook de update KB3193494 geeft problemen bij Windows 10-gebruikers en kan soms eveneens niet geïnstalleerd worden. En bij sommige HP-gebruikers die de update wel konden installeren worden netwerkschijven ontoegankelijk. Enkele Acer-gebruikers klagen er zelfs over dat ze niet meer kunnen inloggen op hun pc, meldt WindowsReport. Microsoft heeft nog niet gereageerd. Soepel verlopen de updates van Microsoft niet de laatste tijd...

 
KB3189866: Windows 10 versie 1607 build 14393.187 (13 september 2016)

Deze update naar build 143939.187 bevat alle maandelijkse beveiligingsupdates die Microsoft afgelopen dinsdag voor al zijn Windows-besturingsystemen (Vista, 7, 8.1 en 10) heeft uitgegeven. Lekken in onder andere Edge, Internet Explorer en diverse Windows-onderdelen worden dichtgeplakt.
Verder worden in deze cumulatieve update voor Windows 10 nog diverse problemen gerepareerd en verbeteringen doorgevoerd. Zo moeten Edge, IE, Maps en Windows Shell weer wat betrouwbaarder zijn geworden, is een crash verholpen bij het loskoppelen van een e-reader en worden SD cards weer herkend. Ook wifi en Miracast moeten beter werken en de weergave op 4K schermen is verbeterd.

 
Microsoft meldt:

This update includes quality improvements and security fixes. No new operating system features are being introduced in this update. Key changes include:
 • Improved reliability of Windows Shell, map apps, Internet Explorer 11, and Microsoft Edge.
 • Addressed issue causing push-button reset to not work correctly and roll back on devices with language set to any of the Unicode languages.
 • Addressed issue causing devices to crash after disconnecting an e-reader that was attached to the device. 
 • Addressed issue causing devices to not recognize a Secure Digital (SD) card if it is inserted and removed multiple times.
 • Addressed issue causing some apps to not respond to the commands in the app bar in Windows 10 Mobile.
 • Addressed issue that sometimes blocks alarm notifications in Windows 10 Mobile.
 • Improved support for using the camera app in Windows 10 Mobile Enterprise.
 • Addressed additional issues with rendering 4K resolution, missing Start menu tiles when running on battery, Internet Explorer 11, Microsoft Edge, Bluetooth compatibility, graphics, display rotation, app compatibility, Wi-Fi, Feedback Hub, Miracast, Windows Shell, revised daylight saving time, and USB.
 • Security updates to Microsoft Edge, Internet Explorer 11, Microsoft Graphics Component, Windows kernel, and Adobe Flash Player.

 
KB 3189031: update voor Flash in Windows 10 versie 1607 (2 september 2016)
De ingebouwde Flash Player in Edge en Internet Explorer in Windows 10 heeft een stabiliteitsupdate gekregen die de betrouwbaarheid moet vergroten.

Microsoft stelt:
This update fixes a reliability issue in Adobe Flash Player in Windows 10 Version 1607.
 
KB3176938: Windows 10 versie 1607 build 14393.105 (31 augustus 2016)

Een drukke update-maand voor Windows 10. Alweer een cumulatieve update die diverse verbeteringen doorvoert. De betrouwbaarheid van onder andere Windows Ink, Edge, Internet Explorer, Windows Store, Windows Shell, het NTFS bestandssysteem en de kernel zijn vergroot. Ook zijn de prestaties bij het kopen van apps in de Windows Store verbeterd. Verder zijn veel fouten opgelost in Edge, Internet Explorer, Cortana, BitLocker en meer. In Windows 10 Mobile zijn ondersteuning voor NFC en de batterijduur bij Bluetooth-verbindingen met wearables verbeterd.

Microsoft geeft de volgende details:
This update includes quality improvements. No new operating system features are being introduced in this update. Key changes include:

 • Improved reliability of Windows Ink Workspace, Microsoft Edge, File Server, Windows kernel, Microsoft Component Object Model (COM), Cluster Health Service, Hyper-V, multi-factor authentication (MFA), NTFS file system, PowerShell, Internet Explorer 11, facial recognition, graphics, Windows Store, and Windows Shell.
 • Improved performance related to purchasing Windows Store apps.
 • Improved battery life of wearable devices (such as the Microsoft Band) while Bluetooth is connected and idle.
 • Improved compatibility of using Xbox One controllers with various games.
 • Addressed issue with incorrect character mapping between Japanese and Unicode for the question mark.
 • Addressed issue that prevents the download and initialization of .NET objects in Internet Explorer 11.
 • Improved support of new near-field communication (NFC) chips for Windows 10 Mobile.
 • Addressed issue with game or app audio not resuming after ending a call on Windows 10 Mobile.
 • Addressed additional issues with compatibility, remote desktop, BitLocker, PowerShell, Direct3D, networking policies, Dynamic Access Control (DAC) rules, Microsoft Edge, Connected Standby, mobile device management (MDM), printing, Fingerprint logon, and Cortana.
For more information about the complete list of affected files, see KB3176938.
 
KB3176936: Servicing stack update voor Windows 10 versie 1607 (23 augustus 2016)
Behalve cumulatieve update KB3176936 gaf Microsoft op 23 augustus ook een update voor de 'servicing stack' van Windows 10 uit. De servicing stack van Windows omvat de onderdelen die zorgen voor onder andere de installatie van updates. De servicing stack moet met deze update stabieler zijn geworden waardoor toekomstige Windows Updates weer makkelijker moeten verlopen.

Microsoft meldt:
This update makes stability improvements for the Windows 10 Version 1607 servicing stack.
 

KB3176934: Windows 10 versie 1607 build 14393.82 (23 augustus 2016)
De cumulatieve update naar build 14393.82 verbetert de betrouwbaarheid en prestaties van een groot aantal Windows-onderdelen met betrekking tot onder andere netwerk-functionaliteit, printers en Windows Store. Verder worden heel veel fouten opgelost in Windows-componenten, Internet Explorer, Edge, Skype en meer.

Alle details kun je nalezen in de uitgaveopmerkingen van Microsoft:
Deze update bevat kwaliteitsverbeteringen. Er worden in deze update geen nieuwe functies in het besturingssysteem geïntroduceerd. Enkele voorbeelden van belangrijke wijzigingen:

 • Verbeterde betrouwbaarheid van netwerkcontroller, DNS-server, gateways, Storage Spaces Direct, Group Managed Service Accounts, externe procedureaanroepen (RPC), PowerShell, Internet Explorer 11, koppeling en interoperabiliteit van printers, de Windows-kernel, Media Core, de Windows Store, Verbonden stand-by, Cluster Health-service, Hypervisor-debugger en platform en Active Directory.
 • Verbeterde prestaties van Storage Spaces Direct met vele knooppunten of schijven, schuiflijsten op Xbox One, via DHCP ophalen van adres, Active Directory-query’s en Cluster Health-service.
 • Probleem opgelost dat het afspelen van externe media wordt verhinderd op Xbox One via Toekennen aan apparaat.
 • Probleem opgelost met muisgebeurtenissen die niet goed werken in Internet Explorer 11.
 • Probleem opgelost waardoor de weergave en het wijzigen van het formaat van geneste tabellen in Internet Explorer 11 niet meer wordt vertraagd.
 • Probleem opgelost dat de indeling van de gebruikersinterface niet goed wordt bijgewerkt in de Quirks-modus van Internet Explorer 11.
 • Probleem opgelost waardoor de verbinding tussen knooppunten en een clusterservice af en toe werd verbroken.
 • Probleem opgelost waardoor 3G- en 4G-opties niet goed worden weergegeven in de instellingen van Windows 10 Mobile.
 • Verder zijn er problemen opgelost met: MDM-inschrijving (Mobile Device Management) voor een Azure Active Directory-tenant, softwarecompatibiliteit, weergave van Yu Gothic-lettertypen, Cortana, langzame verbinding met clustershares, Xbox One kan Netflix-app niet starten via het DIAL-protocol, het geluidsvolume en afspelen van muziek op Xbox One, het afspelen van alle video’s stopt tijdens het afspelen van audio in een tv-app, dialoogvenster in Internet Explorer 11 wordt onjuist geschaald bij eerste uitvoering, instelling van stuurprogramma's, Windows Update voor bedrijven, apps die niet kunnen worden geïnstalleerd na het opnieuw instellen van een apparaat, opstartfout met Hyper-V en ingeschakelde BitLocker, cachebeheer, Cluster Health-service, rollen en functies kunnen niet worden gewijzigd op een vergrendeld systeem, niet werkende schijf-naar-enclosure-toewijzingen, PowerShell, ontbrekende afbeelding op vergrendelingsscherm, fitness tracker wordt niet als massaopslagapparaat herkend, synchronisatie werkt niet tussen Intune en Azure Active Directory (AAD) , Skype-gesprekken via Wi-Fi, streaming bij het afspelen met progressieve download, annuleren van download vanuit Windows niet mogelijk, extensies voor Microsoft Edge, onjuist vergrendelingsscherm van gebruikersinterface na het hervatten uit sluimerstand en slaapstand, en geblokkeerde installatie van gamebundels uit de Windows Store.
Zie KB3176934 voor meer informatie over de volledige lijst met gewijzigde bestanden.
 
KB3176495: Windows 10 versie 1607 build 14393.51 (9 augustus 2016)
Deze update naar build 143939.51 bevat ook alle maandelijkse beveiligingsupdates die Microsoft de tweede dinsdag van de maand voor al zijn Windows-besturingsystemen (Vista, 7, 8.1 en 10) uitgeeft. Lekken in onder andere Edge, Internet Explorer en diverse Windows-onderdelen worden dichtgeplakt. Verder worden nog enkele problemen gerepareerd.

Microsoft meldt over de update:

Deze update bevat kwaliteitsverbeteringen en beveiligingspatches. Er worden deze maand geen nieuwe functies in het besturingssysteem geïntroduceerd. Enkele voorbeelden van belangrijke wijzigingen:
 • Verbeterde betrouwbaarheid voor Internet Explorer 11.
 • Oplossing voor het probleem om pennenklik-instellingen te behouden na het updaten naar Windows 10 versie 1607.
 • Oplossing voor het probleem dat Windows 10 Mobile-apparaten kunnen vastlopen na het zeer snel in- en uitschakelen van Bluetooth.
 • Beveiligingsupdates voor stuurprogramma's voor de kernelmodus, Microsoft Graphics Component, Microsoft Edge, Internet Explorer 11 en Windows-verificatiemethoden.
Zie KB3176495 voor meer informatie over de beveiligingsupdates en een volledige lijst met gewijzigde bestanden.
 
KB3176929: Windows 10 versie 1607 build 14393.10 (2 augustus 2016)
Bij het verschijnen van de Anniversary Update, Windows 10 versie 1607 build 14393, stond gelijk al een cumulatieve update klaar (want de Anniversary Update dateert van juli zoals het versienummer 1607 - jaar/maand - al aangeeft; daarna zijn alweer verbeteringen doorgevoerd). Het betreft een update die enkele fouten en problemen verhelpt.

Microsoft zegt er het volgende over:

Deze update bevat kwaliteitsverbeteringen. Er worden deze maand geen nieuwe functies in het besturingssysteem geïntroduceerd. Enkele voorbeelden van belangrijke wijzigingen:
 • Verbeterde betrouwbaarheid van achtergrondtaken en extensies voor Microsoft Edge.
 • Oplossing voor licentieprobleem dat activering van apps verhindert.
 • Oplossing voor probleem waardoor de schermrichting niet meer kan worden gewijzigd nadat een toetsenbord-dock is aangesloten.
 • Oplossing voor probleem met scans van geplande updates, die worden uitgesteld tijdens Verbonden en stand-by.
 • Oplossing voor probleem waardoor XAML-apps (Extensible Application Markup Language) soms geen toetsenbordinvoer ontvangen.
 • Oplossing voor probleem met het vastleggen van gebeurtenissen waardoor zeer grote virtuele toewijzingen ontstaan.
 • Oplossing voor problemen waardoor de batterij snel leegloopt wanneer een Windows 10 Mobile-apparaat niet actief is of het scherm is uitgeschakeld.
 • Oplossing voor aanvullende problemen met Cortana-, Microsoft Query- en Microsoft Excel-compatibiliteit en de Koreaanse Input Method Editor (IME).
Zie KB3176929 voor een volledige lijst met gewijzigde bestanden.
 
Deel dit artikel: