Windows 10 versie 1607 updates geschiedenis

Microsoft heeft op 2 augustus 2016 de tweede grote update voor Windows 10 uitgebracht. Windows 10 versie 1607, ofwel de Anniversary Update of Jubileumupdate, bracht veel vernieuwingen en verbeteringen. Windows 10 versie 1511 (wat staat voor november 2015) was de eerste grote update voor Windows 10 - dat oorspronkelijk verscheen in juli 2015.
 
Hieronder bespreken wij de wijzigingen in de cumulatieve updates die Windows 10 versie 1607, ofwel de Anniversary Update, regelmatig krijgt. Als je problemen hebt met de updates kun je dat melden in de reacties.

Windows 10 versie 1607: KB4022715 verhelpt lekken Windows

Cumulatieve update KB4022715 is gisteravond verschenen. Dit is de maandelijkse beveiligings- en kwaliteitsupdate van Microsoft voor Windows 10 versie 1607. De update-ronde van juni bevat pleisters voor lekken in onder andere de browsers Microsoft Edge en Internet Explorer, diverse onderdelen van Microsoft Windows en Adobe Flash Player. Ook wordt een flinke lijst aan fouten verholpen.
 
Windows 10 versie 1607 is nu aanbeland bij buildnummer 14393.1358. De Creators Update of makersupdate voor Windows 10 wordt ook uitgerold sinds april 2017. Deze grote upgrade brengt je bij versie 1703 van Windows 10. (Onder Instellingen | Systeem | Info kun je kijken welk Windows 10 versienummer je hebt). Als je nog Windows 10 versie 1507 hebt dan moet je gaan upgraden, want deze eerste uitgave van Windows 10 krijgt geen beveiligingsupdates meer.
 

Beveiligingslekken

De volgende software en Windows-componenten krijgen pleisters voor lekken in de maand juni: Microsoft Uniscribe, Windows kernel, Windows kernel-mode drivers, Microsoft Graphics Component, Internet Explorer, Windows Shell, Microsoft Windows PDF, Device Guard en Microsoft Edge

In Flash voor Edge en Internet Explorer 11, dat standaard wordt bijgewerkt via Windows Update in Windows  8.1 en 10 (voor Windows 7 en andere browsers onder Windows 8.1 en 10 moet je dat zelf doen), worden negen kritieke lekken dichtgeplakt. Dit zijn kwetsbaarheden die aanvallers in staat stellen om de pc van een slachtoffer over te nemen. De Flash-plugin heeft zijn eigen update-nummer: KB4022730.

Fouten: kwaliteitsverbeteringen

Zoals elke maand worden ook weer een heleboel 'kwaliteitsverbeteringen' doorgevoerd in deze juni-update. Deze keer is het een flinke waslijst aan fouten, crashes en problemen die worden opgelost in onder andere Internet Explorer, Edge, JavaScript en USB.

Ten slotte is KB890830 de gebruikelijke maandelijkse update voor het Windows-programma voor verwijderen van schadelijke software, dat je computer gaat controleren op enkele van de ergste actuele bedreigingen (dit is geen vervanging van je virusscanner, maar een aanvulling daarop).
 
Als je problemen hebt met de updates voor Windows horen we dat graag in de reacties hieronder!

Deel dit artikel: 

Windows 10 versie 1607: KB4019472 fixt lekken en fouten

Cumulatieve update KB4019472 is gisteravond verschenen. Dit is de maandelijkse beveiligings- en kwaliteitsupdate van Microsoft voor Windows 10 versie 1607. De update-ronde van mei bevat pleisters voor lekken in onder andere de browsers Microsoft Edge en Internet Explorer, diverse onderdelen van Microsoft Windows, .NET Framework en Adobe Flash Player. Ook wordt een waslijst aan fouten opgelost.
 
Windows 10 versie 1607 is nu aanbeland bij buildnummer 14393.1198. De Creators Update of makersupdate voor Windows 10 wordt inmiddels ook uitgerold. Deze grote upgrade brengt je bij versie 1703 van Windows 10. (Onder Instellingen | Systeem | Info kun je kijken welk Windows 10 versienummer je hebt). Als je nog Windows 10 versie 1507 hebt dan moet je gaan upgraden, want deze eerste uitgave van Windows 10 krijgt vanaf nu geen beveiligingsupdates meer.
 

Beveiligingslekken

De volgende software en Windows-componenten krijgen pleisters voor lekken in de maand mei: Windows COM, Windows SMB Server, Windows server, Internet Explorer en Microsoft Edge. In Internet Explorer zitten tien kwetsbaarheden en in Edge maar liefst 28. Twee van de lekken, in IE en Windows Kernel, worden al actief misbruikt door internet criminelen. Snel updaten is dus wenselijk om deze zero-day lekken dicht te plakken.

In Flash voor Edge en Internet Explorer 11, dat standaard wordt bijgewerkt via Windows Update in Windows  8.1 en 10 (voor Windows 7 en andere browsers onder Windows 8.1 en 10 moet je dat zelf doen), worden zeven kritieke lekken dichtgeplakt. Dit zijn kwetsbaarheden die aanvallers in staat stellen om de pc van een slachtoffer over te nemen. De Flash-plugin heeft zijn eigen update-nummer: KB4020821.

Fouten: kwaliteitsverbeteringen

Zoals elke maand worden ook weer diverse 'kwaliteitsverbeteringen' doorgevoerd in deze mei-update. Deze keer is het een flinke waslijst aan fouten, crashes en problemen die worden opgelost in onder andere Windows Verkenner, Internet Explorer, Microsoft Edge, Services.exe, Windows Defender, VPN, App Locker, BitLocker, USB  en Instellingen.

Ten slotte is KB890830 de gebruikelijke maandelijkse update voor het Windows-programma voor verwijderen van schadelijke software, dat je computer gaat controleren op enkele van de ergste actuele bedreigingen (dit is geen vervanging van je virusscanner, maar een aanvulling daarop).

Deel dit artikel: 

Updates voor Windows 10 versie 1607: KB4015217 plakt lekken dicht en lost fouten op (april 2017)

Cumulatieve update KB4015217 is gisteravond verschenen. Dit is de maandelijkse beveiligings- en kwaliteitsupdate van Microsoft voor Windows 10 versie 1607. De update-ronde van april voor Windows 10 bevat pleisters voor lekken in onder andere de browsers Microsoft Edge en Internet Explorer, diverse onderdelen van Microsoft Windows, Microsoft Office, .NET Framework en de plugins Silverlight en Adobe Flash Player. Windows 10 versie 1607 is nu aanbeland bij buildnummer 14393.1066. De Creators Update of makersupdate voor Windows 10 wordt inmiddels ook uitgerold. Deze upgrade brengt je bij versie 1703 van Windows 10.
 

Beveiligingslekken

Anders dan vroeger geeft Microsoft minder details over de kwetsbaarheden die dichtgeplakt zijn. De volgende software en Windows-componenten staan op het lijstje voor april: Scripting Engine, libjpeg image-processing library, Hyper-V, Win32k, Adobe Type Manager Font Driver, Internet Explorer, Microsoft Edge, Graphics component, Active Directory Federation Services, .NET Framework, Active Directory, Lightweight Directory Access Protocol, Windows Kernel model drivers en Windows OLE.

Bovendien is er een kritieke update voor Office, mocht je Microsofts kantoorpakket geïnstalleerd hebben. De lekken in Internet Explorer en Office zijn zero-day lekken die al actief misbruikt worden door internet criminelen. Snel updaten is dus wenselijk.

In Flash voor Edge en Internet Explorer 11, dat standaard wordt bijgewerkt via Windows Update in Windows  8.1 en 10 (voor Windows 7 en andere browsers onder Windows 8.1 en 10 moet je dat zelf doen), worden zeven kritieke lekken dichtgeplakt. Dit zijn lekken die aanvallers in staat stellen om de pc van een slachtoffer over te nemen. De Flash-plugin heeft trouwens een eigen update-nummer: KB4018483.

Fouten: betrouwbaarheid vergroot

Zoals gebruikelijk worden ook weer diverse 'kwaliteitsverbeteringen' doorgevoerd in deze april-update. Heel veel fouten, crashes en problemen worden opgelost in onder andere Internet Explorer, Camera, Remote Desktop, Microsoft Edge en Windows Verkenner.

Ten slotte is KB890830 de gebruikelijke maandelijkse update voor het Windows-programma voor verwijderen van schadelijke software, dat je computer gaat controleren op enkele van de ergste actuele bedreigingen (dit is geen vervanging van je virusscanner, maar een aanvulling daarop).

Deel dit artikel: 

Updates voor Windows 10 versie 1607: KB4015438 repareert problemen met vorige update en KB3150513 bekijkt geschiktheid voor Creators Update

Cumulatieve update KB4015438 is maandagavond voor Windows 10 verschenen. Dit is een stabiliteitsupdate die enkele problemen oplost die in de vorige update (KB4013429) geïntroduceerd zijn. Windows 10 versie 1607 is nu aanbeland bij buildnummer 14393.969.
 
KB4015438 is een cumulatieve update die enkele regressies van de maandelijkse maart-update verhelpt. Beveiligingslekken worden niet verholpen in deze uitgave. Zo wordt een crash van Windows DVD speler - en software van derde partijen die gebruikmaakt van de MPEG-2 bibliotheek om videobestanden af te spelen - gerepareerd. Ook een probleem met Switch Embedded Teaming (SET: een nieuwe technologie die werkt met meerdere netwerk adapters) moet nu verleden tijd zijn. Het lijkt erop dat de fout voor netwerkproblemen kon zorgen.
 
Er gaan al geluiden op dat deze update ook weer moeilijk installeert en blijft hangen - zoals helaas wel vaker gebeurd met updates voor Windows 10 de laatste tijd. Wat zijn jouw ervaringen met KB4015438? Laat ze weten in de reacties!
 
En KB3150513 kijkt naar geschiktheid van je pc voor upgrades
Enkele dagen na de maandelijkse maart-updates van 14 maart verscheen ook KB3150513. Dit is een terugkerende losse update, genaamd 'compatibiliteit definitie update', die moet kijken of systemen geschikt zijn voor updates en upgrades van Windows. Hiervoor verzamelt Microsoft  gegevens over je computer.
 
Het lijkt erop dat deze KB3150513-update als voorbereiding op de Creators Update van april alvast op pc's wordt gezet om te kijken of alle randapparatuur en pc-componenten geschikt zijn voor een snelle upgrade, of dat beter gewacht kan worden totdat alle drivers (stuurprogramma's) bijgewerkt zijn en fouten opgelost. Dit doet Microsoft om te voorkomen dat computers vastlopen door de upgrade of dat randapparatuur niet meer werkt. Niet geschikt bevonden pc's krijgen dan de Creators Update pas aangeboden als er geen problemen meer te verwachten zijn.
 

Microsoft kondigt de Creators Update of makersupdate al aan bij Windows Update:
Deel dit artikel: 

Updates voor Windows 10 versie 1607: KB4013429 is een grote update voor twee maanden die tientallen lekken dicht (februari/maart 2017)

Cumulatieve update KB4013429 is gisteravond verschenen. Dit is de maandelijkse beveiligings- en kwaliteitsupdate van Microsoft voor Windows 10, waarin deze keer updates voor zowel februari als maart zitten omdat de update-ronde voor februari uitgesteld was wegens onbekende problemen. De update-ronde van maart voor Windows 10 bevat dan ook 16 pleisters voor tientallen lekken in onder andere Edge, Internet Explorer, Microsoft Office, Flash en diverse Windows onderdelen. Windows 10 versie 1607 is nu aanbeland bij buildnummer 14393.953.
 

Beveiligingslekken

Kritieke lekken zitten deze maand in de browsers Edge en Internet Explorer, de Windows-componenten PDF Library, SMB, Microsoft Graphics Component en Windows Hyper-V en Flash van Adobe (een update van een externe partij).

In de Edge browser van Microsoft worden in maart 32 lekken dichtgeplakt, waarvan de meeste kritiek zijn. Vijf van de kwetsbaarheden zijn al eerder openbaar gemaakt, dus snel updaten is gewenst (voordat internet criminelen de lekken gaan misbruiken). Kwetsbaarheden kunnen uitgebuit worden door slachtoffers te verleiden om schadelijke websites te bezoeken.

Twaalf lekken worden gerepareerd in Internet Explorer. Eentje daarvan is een zogeheten zero-day lek dat al actief misbruikt wordt. Enkele andere zijn al bekendgemaakt. Ook hier is het dus raadzaam om de cumulatieve update van deze maand vlug binnen te halen.

Andere kritieke kwetsbaarheden die verholpen worden zijn aangetroffen in diverse Windows-onderdelen, zoals virtualisatie-component Windows Hyper-V (11 lekken waarvan 1 geopenbaard), Windows PDF Library (1 lek dat misbruikt kan worden door schadelijke pdf'jes of websites te laten openen), SMB Server (6 lekken) en Microsoft Graphics Component (12 lekken, waarvan één zero-day lek dat al misbruikt wordt).

In Flash voor Edge en Internet Explorer 11, dat standaard wordt bijgewerkt via Windows Update in Windows  8.1 en 10 (voor Windows 7 en andere browsers onder Windows 8.1 en 10 moet je dat zelf doen), worden zeven lekken dichtgeplakt. Dit zijn kritieke lekken die aanvallers in staat stellen om de pc van een slachtoffer over te nemen. De Flash-plugin heeft trouwens een eigen update-nummer: KB4014329.

Belangrijke lekken - een graadje minder ernstig dan kritiek - worden deze maand verholpen in de Windows componenten: Microsoft Uniscribe (21 lekken), Microsoft Windows (6 lekken, 1 geopenbaard), Microsoft Exchange Server (1 lek), Windows IIS (1 lek), Windows Kernel (4 lekken, 1 geopenbaard), Windows Kernel-Mode Drivers (8 lekken),  Windows DirectShow (1 lek) en Microsoft XML Core Services (1 lek).

Ook in Microsoft Office 2007, 2010 en 2013  zitten belangrijke lekken: 12 kwetsbaarheden, waarvan één zero-day lek dat al actief uitgebuit wordt.

Fouten: betrouwbaarheid vergroot

Zoals gebruikelijk worden in maart ook weer diverse 'kwaliteitsverbeteringen' doorgevoerd. Heel veel fouten, crashes en problemen worden opgelost in onder andere Internet Explorer, draadloze netwerkverbindingen, Kaarten apps, USB 2.0, multimedia, Direct3D, Microsoft Edge, Remote Desktop, clustering en Windows Hyper-V.

Ook verspreidt Microsoft deze maand een nieuwe versie van de Servicing Stack voor Windows 10: het onderdeel dat zorg draagt voor het bijwerken van Windows. KB4013418 is de update die het update-mechanisme van Windows weer wat moet verbeteren.

Ten slotte is KB890830 de gebruikelijke maandelijkse update voor het Windows-programma voor verwijderen van schadelijke software, dat je computer gaat controleren op enkele van de ergste actuele bedreigingen (dit is geen vervanging van je virusscanner, maar een aanvulling daarop).

Update 22 maart
Inmiddels moet KB4015438 enkele problemen van KB4013429 oplossen

Deel dit artikel: 

Updates voor Windows 10 versie 1607: KB4010250 is verschenen, een verlate beveiligingsupdate voor Flash

Update KB4010250 is uitgebracht door Microsoft. Dit is de beveiligingsupdate voor Flash voor Edge en Internet Explorer 11 in Windows 8.1 en 10 die vorige week al klaar lag en oorspronkelijk zou verschijnen samen met de andere maandelijkse updates voor Windows. Totdat Microsoft besloot om de hele pleister-dinsdag van februari uit te stellen tot 14 maart, vanwege niet nader genoemde 'problemen'.
 
Aangezien de update naar Flash 24.0.0.221 op 14 februari dertien kritieke lekken dichtplakte in de plugin heeft Microsoft nu blijkbaar besloten dat gebruikers van Edge en Internet Explorer 11 niet langer verstoken kunnen blijven van deze pleister. Voor Chrome, Firefox, Opera, Safari en Internet Explorer in Windows Vista en 7 waren de gaten namelijk al gerepareerd en het zou onverantwoord zijn als de kwetsbaarheden in Flash voor Edge en IE11 wel open bleven staan.
 
Flash voor Edge en Internet Explorer 11 in Windows 8.1 en 10 wordt bijgewerkt via Windows Update. Andere browsers updaten Flash (Chrome) zelf of laten de plugin dat zelf doen (Firefox, Safari, Opera en Internet Explorer voor Windows Vista/7).
 
Update 23 februari
Microsoft heeft inmiddels ook een update voor het Windows-programma voor verwijderen van schadelijke software uitgebracht. Deze update met nummer KB890830 is de maandelijkse opschoon-actie van Microsoft om de ergste malware van pc's te krijgen.
Deel dit artikel: 

Updates voor Windows 10 versie 1607: KB3211320 is verschenen, een update voor de servicing stack

Update KB3211320 is uitgebracht door Microsoft. Dit is een tussentijdse update voor de servicing stack van Windows 10.
 
KB3211320 moet KB3199986 vervangen. Het is een update voor de servicing stack van Windows: dit zijn de onderdelen die zorgen voor onder andere de installatie van updates in Windows. Het updaten van Windows 10 zou daardoor stabieler en betrouwbaarder moeten worden. En dat is wel nodig want het laatste jaar zijn er veel klachten over niet goed verlopende updates of updates die blijven hangen.
 
Deel dit artikel: 

Updates voor Windows 10 versie 1607: KB3213986 is bescheiden beveiligingsupdate (januari 2017)

Cumulatieve update KB3213986 is gisteravond uitgebracht door Microsoft. Deze maandelijkse beveiligings- en kwaliteitsupdate brengt Windows 10 versie 1607 naar buildnummer 14393.693. Deze januari-uitgave van Microsofts maandelijkse 'pleister-dinsdag' is vrij rustig: er zijn slechts vier updates voor Edge, Flash, Office en Windows. Ook worden 'kwaliteitsverbeteringen doorgevoerd' in Windows 10, ofwel: fouten opgelost.
 

Beveiligingslekken

Kritieke lekken zijn er deze maand alleen in Flash van Adobe (een update van een externe partij) en Microsoft Office (dat niet iedereen op zijn pc heeft). Een rustige maand dus. Microsoft begint het nieuwe jaar goed.

In Flash voor Edge en Internet Explorer 11, dat standaard wordt bijgewerkt via Windows Update in Windows  8.1 en 10 (voor Windows 7 en andere browsers onder Windows 8.1 en 10 moet je dat zelf doen), worden twaalf kritieke lekken dichtgeplakt. Dat is eentje minder dan voor andere browsers. Het zijn wel kritieke lekken die aanvallers in staat stellen om de pc van een slachtoffer over te nemen. Snel updaten is dus raadzaam. De Flash-plugin heeft trouwens wel een eigen update-nummer: KB3214628.

In Microsoft Office, en om precies te zijn in Word 2016, zit ook een kritieke kwetsbaarheid die verholpen wordt. Ook hier kunnen kwaadwillenden op afstand schadelijke code uitvoeren als een gebruiken een besmet Office-document opent. Voor bedrijven wordt ook in SharePoint dit lek dichtgeplakt.

In Microsofts nieuwe browser Edge worden enkel belangrijke lekken (een graadje minder erg) gerepareerd in januari. En dan ook nog maar eentje. Het lek is al wel openbaar gemaakt, maar wordt nog niet misbruikt. Ook Edge begint het nieuwe jaar relatief goed, want meestal worden meer dan tien kritieke lekken dichtgeplakt op pleisterdinsdagen.
 
In het Windows-onderdeel Local Security Authority Subsystem Service (LSASS) wordt ten slotte ook nog een belangrijk lek verholpen. Deze service wordt voor authenticatie gebruikt. Misbruik van het lek (dat al geopenbaard is) kan zorgen voor een denial of service (uitleg) en herstart van Windows.
 

Fouten: betrouwbaarheid vergroot

Zoals gebruikelijk worden in januari ook weer 'kwaliteitsverbeteringen' doorgevoerd. Er worden fouten opgelost in Microsoft Edge, clustering, Internet Explorer, Windows Update, input devices, facial recognition, Logon, Hyper-V, PCI bus drivers en de Windows Kernel.

Ook repareert Microsoft problemen met vingerafdruk authenticatie en smart cards. Verder verbetert het de betrouwbaarheid van Groove Muziek (de muziekdienst van Microsoft), remote desktop en het afspelen van video's.

Ten slotte is KB890830 de gebruikelijke maandelijkse update voor het Windows-programma voor verwijderen van schadelijke software, dat je computer gaat controleren op enkele van de ergste actuele bedreigingen (dit is geen vervanging van je virusscanner, maar een aanvulling daarop).

Deel dit artikel: 

Updates voor Windows 10 versie 1607: KB3206632 plakt lekken dicht en repareert probleem met wegvallen internet-verbinding, plus update Flash (december 2016)

Cumulatieve update KB3206632 is gisteravond verschenen. Deze maandelijkse beveiligingsupdate brengt Windows 10 versie 1607 naar buildnummer 14393.576. De december-uitgave van Microsofts maandelijkse 'pleister-dinsdag' plakt diverse kritieke beveiligingslekken dicht in onder andere Edge, Internet Explorer, Flash en enkele Windows-onderdelen. En verder worden 'kwaliteitsverbeteringen doorgevoerd' in Windows 10, zoals het oplossen van het probleem dat de internetverbinding deed wegvallen.
 

Beveiligingslekken

In Microsofts nieuwe browser Edge worden elf kritieke kwetsbaarheden verholpen. Drie daarvan zijn al publiekelijk geopenbaard en zouden op korte termijn misbruikt kunnen worden, dus snel updaten is gewenst. De lekken kunnen uitgebuit worden door Edge-gebruikers een schadelijke website te laten bezoeken. Aanvallers kunnen dan persoonlijke informatie ontvreemden en schadelijke code (malware) uitvoeren.
 
Andere kritieke lekken, die er vaak voor kunnen zorgen dat kwaadwillenden de controle over een pc overnemen, zitten in het op Windows 10 nog meegeleverde Internet Explorer (acht lekken, waarvan drie al bekend zijn) en de Windows-onderdelen Microsoft Graphics Component (drie gaten) en Windows Uniscribe (één lek).
 
Ook in Microsoft Office 2007, 2010, 2013 en 2016 worden zestien kritieke lekken gerepareerd (mocht je dit kantoorpakket op je pc hebben). En in de ingebouwde Flash-plugin in Edge en Internet Explorer worden zeventien ernstige kwetsbaarheden verholpen met de update naar versie 24.0.0.186. Deze is voor Edge en Internet Explorer in Windows 10 te krijgen via Windows Update als losse update met nummer KB3209498.
 
Een van de lekken van Flash voor Internet Explorer is een zero-day (die al misbruikt wordt door internet criminelen), onduidelijk is echter of Windows 10 hier ook kwetsbaar voor is omdat het de 32-bits versie van IE betreft.
 
Als je andere browsers gebruikt: voor Chrome wordt Flash automatisch bijgewerkt, voor andere browsers zoals Firefox en Opera moet je de Flash-update handmatig binnenhalen of zorgen dat Flash op automatisch updaten staat.
 
Belangrijke lekken, een stapje minder erg dan kritiek, die deze maand verholpen worden zitten in de Windows-componenten: Windows, Windows Kernel,  Windows Kernel-Mode Drivers, Windows Secure Kernel Mode en Common Log File System Driver. Het zijn er zeven in totaal. En in het .NET framework wordt nog een kwetsbaarheid gerepareerd die al publiekelijk bekendgemaakt is.
 

Fouten: wegvallen internetverbinding opgelost

Zoals gebruikelijk worden in december ook weer 'kwaliteitsverbeteringen' doorgevoerd. Zo worden fouten opgelost in onder andere Internet Explorer 11 en Hello. Verder worden in de Windows-onderdelen Security Support Provider Interface (voor authenticatie) en CDPSVC crashes en fouten verholpen.
 
Met name het oplossen van problemen met de
CDPSVC (Connected Devices Platform Service) zou weleens heel belangrijk voor Windows 10 gebruikers kunnen zijn. Microsoft meldt hierover:
Addressed a service crash in CDPSVC that in some situations could lead to the machine not being able to acquire an IP address.
 
En dat is nu juist het probleem waar sommige Windows 10-gebruikers mee zaten sinds de november-update: ze hadden geen internet-verbinding meer omdat hun computer geen nieuw IP-adres meer kreeg. Alleen een herstart hielp dan.

 
Van de tussentijdse update van afgelopen vrijdag (KB3201845) werd door Microsoft Nederland al gemeld dat deze de verbindingsproblemen zou moeten oplossen, maar in de uitgave-opmerkingen was daarvan niks terug te lezen - en bij lang niet iedereen werkte deze update. Nu lijkt KB3206632 dus wel dit wegvallen van de internetverbinding, doordat de pc geen nieuw IP-adres meer krijgt, aan te pakken.

Update 16 december
Inmiddels heeft een Microsoft-medewerker verklaard dat de november-update voor Windows 10 ervoor zorgde dat de internetverbinding wegviel bij een aantal gebruikers. De update van afgelopen vrijdag (KB3201845) verzachtte of verhielp het probleem bij sommige, maar lang niet alle, getroffenen. Pas de maandelijkse update van afgelopen dinsdag, KB3206632, repareert echt de fout en herstelt de internetverbinding voor iedereen.
 
In de reacties hieronder horen we graag of deze update ook echt je verbindingsproblemen oplost.
 
Ten slotte is KB890830 de gebruikelijke maandelijkse update voor het Windows-programma voor verwijderen van schadelijke software, dat je computer gaat controleren op enkele van de ergste actuele bedreigingen (dit is geen vervanging van je virusscanner, maar een aanvulling daarop).
 
KB3199209 uit oktober voor de Servicing Stack is trouwens benodigd om deze update binnen te kunnen halen.

Deel dit artikel: 

Updates voor Windows 10 versie 1607: KB3201845 repareert fouten, lost batterijprobleem op en herstelt internetverbinding (9 december 2016)

Cumulatieve update KB3201845 is vandaag verschenen voor Windows 10 versie 1607, dat daardoor naar buildnummer 14393.479 wordt gebracht. In deze update, die vreemd genoeg vlak voor de maandelijkse updates van volgende week dinsdag uitkomt, worden 'kwaliteitsverbeteringen doorgevoerd' (ofwel: fouten opgelost). Nieuwe functies krijgt Windows 10 niet door deze update.
 

Fouten

Update KB3201845 lost voornamelijk vrij specifieke fouten op die betrekking hebben tot onder andere Windows Verkenner, gedeelde cd/dvd stations, Hyper-V virtuele machines en de System Center Configuration Manager (SCCM). Wel wordt nog een probleem waardoor de batterij van laptops heel snel leegloopt verholpen, maar dit speelde alleen bij Chinese gebruikers.

Onduidelijk is waarom deze fouten niet tijdens de maandelijkse update-ronde van komende dinsdag konden worden opgelost. Als we meer informatie hierover krijgen, melden we dat.

Aanvulling 15.30u:
Het lijkt er op dat KB3201845 ook een einde moet maken aan problemen die sommige Windows 10 versie 1607 gebruikers hebben na de november-update, waardoor de internetverbinding wegvalt. Microsoft adviseert als oplossing voor dit probleem om de pc opnieuw op te starten en dan direct via Windows Update naar nieuwe updates te zoeken en KB3201845 te installeren. Hierdoor zou voorkomen moeten worden dat de netwerkkaart wederom het IP-adres niet ververst en een lokaal IP-adres (169.x.x.x.) zonder internet-connectiviteit krijgt.

Update 14 december:
In KB3206632 wordt weer melding gemaakt van het repareren van het probleem dat de internetverbinding wegvalt. Wellicht dat deze reguliere maandelijkse update dus helpt als je nog altijd internet-problemen hebt.

Update 16 december
Inmiddels heeft een Microsoft-medewerker verklaard dat de november-update voor Windows 10 ervoor zorgde dat de internetverbinding wegviel bij een aantal gebruikers. Update KB3201845 verzachtte of verhielp het probleem bij sommige, maar lang niet alle, getroffenen. Pas de maandelijkse update van afgelopen dinsdag,
KB3206632, repareert echt de fout en herstelt de internetverbinding voor iedereen.

Deel dit artikel: 

Pagina's