Windows 10 Anniversary Update met nieuw startmenu en verbeterde Edge is beschikbaar: wat is nieuw, handmatig downloaden en installatie-handleiding

Nadat de gratis upgrade-periode voor Windows 10 vrijdag 29 juli is afgelopen, krijgt Microsofts besturingssysteem vandaag een grote update. De Windows 10 Anniversary Edition verschijnt vlak na de eerste verjaardag van het nieuwe besturingssysteem en brengt onder andere de volgende nieuwe functies:

- Windows Ink waarmee je kunt tekenen op je (aanraak)scherm met een stylus
- verbeteringen aan assistent Cortana (die echter nog niet in het Nederlands is)
- vernieuwingen aan browser Edge, die nu bijvoorbeeld extensies heeft zoals LastPass, Evernote en Adblock.
- een vernieuwd Startmenu
- een aangescherpte beveiliging met sandboxing voor Edge, vernieuwingen in Windows Defender en meer
- een verrijkt Actiecentrum met informatievere meldingen en aanpasbare snelkoppelingen
- een donker thema
- uitgebreidere instellingen voor Windows Update
- verbeterde Instellingen

En meer.

De update wordt geleidelijk uitgerold vanaf 2 augustus. Het kan dus wel enkele dagen duren voordat je de Anniversary Update aangeboden krijgt via Windows Update (Windows Central legt uit waarom).

Zelf update downloaden
Als je wilt kun je zelf al de Jubileumupdate (zoals de Nederlandse vertaling is) binnenhalen door naar deze pagina van Microsoft te gaan en te klikken op Jubileumupdate nu downloaden. Je haalt daarmee een updateassistent binnen die je pc bijwerkt naar build 14393, ofwel Windows 10 versie 1607 (1607 staat voor jaar/maand - de update is blijkbaar nog gemaakt in juli).

Let op bij de installatie!
Let op dat als je de update doorloopt je ook weer al je privacy instellingen en standaard-apps opnieuw moet aangeven. We zullen het kort even bespreken. Lees hier over installatieproblemen van Windows 10 Anniversary Edition, verwijderde partities en uitgeschakeld systeemherstel.

Privacy instellingen opnieuw aangeven
Bij Zo snel mogelijk aan de slag kies je voor Aanpassen

Dan zouden wij persoonlijk bij Instellingen aanpassen de volgende zaken in ieder geval op Uit zetten: invoergegevens naar Microsoft verzenden, stuur gegevens over typen en handschrift naar Microsoft en apps mogen uw reclame-ID gebruiken. Locatie kan handig zijn om aan te laten (weerbericht, apparaat kwijt), maar is voor je privacy niet goed natuurlijk.

Verder zouden wij Maak automatisch verbinding met voorgestelde open hotspots uitzetten vanwege het gevaar van onbeveiligde netwerken (als je dit aanlaat is een VPN wellicht aan te raden). Ook alle diagnose- en gebruiksgegevens zouden we niet naar Microsoft zenden.

Ten slotte zouden wij in ieder geval Updates downloaden van en verzenden naar andere pc's op internet uitzetten.

Je eigen standaardprogramma's behouden
Microsoft stelt verder tijdens de update ook zijn eigen programma's als browser Edge, muziekspeler Groove Muziek, videospeler Films en tv en fotoviewer Foto's weer in als standaardapp. Als je  je eigen standaardapps wilt behouden - die je al voor de update had - dan moet je bij de stap Nieuwe apps voor de nieuwe Windows kiezen voor Ik wil zelf mijn standaard-apps kiezen en de vinkjes weghalen bij de Microsoft-apps die je niet als standaard wilt.

Onze vraag is:
Heb jij de Anniversary Update voor Windows 10 al binnen?

In de reacties horen we graag wat je vindt van de vernieuwingen in deze uitgave! Goeie update of valt het tegen?

Deel dit artikel: 

Reacties

Ja heb de update, versie 1607, gehaald en geinstalleerd. Na anderhalf uur kon ik er mee aan de slag. Geen enkel probleem, wel de anti-virus even uit gezet. Edge valt me ondanks de verbeteringen nog altijd tegen; importeren van favorieten lukte niet, bij maken van snelkoppelingen op de werkbalk favorieten valt ie uit, de ad-block plus extensie valt te installeren, maar werkt niet zo goed als in Google Chrome of Firefox.
Het nieuwe startmenu bevalt goed en de instel mogelijkheden ban de tegels op het scherm zijn ook groter...ziet er beter uit vind ik. Overigens gebruik ik een lokaal account en gebruik one drive synchronisatie alleen als ik dit handmatig wil.
Kortom, tevreden gebruiker hier.

Misschien werkt deze beter, geen idee want ik gebruik geen W10.

https://www.security.nl/p...

Even ter aanvulling; na de update was systeemherstel vanzelf uitgeschakeld, dus controleer dat even en schakel het zelf, als u dat wenselijk vindt, weer in. Ik weet zeker dat het bij mijn pc ingeschakeld was voor ik de update deed.

Bedankt voor de tip bij mij inderdaad ook uitgeschakeld !

Na de update van Win.10 is ook bij mij systeemherstel uitgeschakeld en kan het niet meer inschakelen. Bijzonder irritant (en riskant).

Edge blijft in mijn ogen een waardeloze browser. Ad Block plus werkt niet en de browser is een heel stuk trager dan FF of Chrome. Ik ga 'm niet gebruiken!

Zo speciaal is het nog altijd niet. Ze zijn eerder de pedalen kwijt bij microsoft.

http://www.pcmweb.nl/nieu...

Goh, wat ben ik toch blij dat ik er niet ingetuind ben als ik dit zo lees.
Ik zou me kapot ergeren, aan 1 stuk door.

Bij iedere upgrade zet Windows 10 de standaardprogramma's weer terug, en hoewel dat soms "door een onbekende oorzaak" gebeurt heeft het er veel van weg van Microsoft je echt in zijn eigen gecontroleerde omgeving wil houden.

Hetzelfde geldt voor de privacyinstellingen, die telkens worden aangepast, teruggezet naar de oude instellingen. De privacy-settings van het besturingssysteem zijn al sinds het begin van Windows 10 een probleempunt voor veel gebruikers, maar daar lijkt Microsoft zich weinig van aan te trekken en dat frustreert ook in de Anniversary Update.

Elke keer dat er een update is moet je weer terug je instellingen in om je privacy opnieuw te regelen, je moet nieuw-geïnstalleerde bloatware telkens verwijderen (wat is 3D Builder?!), en je moet je standaardprogramma's weer terugzetten naar je eigen voorkeuren.

In reactie op Bert Linux; zo extreem is het nu ook weer niet wat dat terugzetten betreft; de meeste instellingen zijn nu onaangeroerd gebleven, tot nu toe was systeem herstel het enige. De privacy instellingen blijven nu zoals ik ze had staan. Voor de mensen die niet via windows update willen wachten op de nieuwste versie; je kunt via de microsoft site de 'update assistent' weer inschakelen, deze checkt je systeem en indien alles ok wordt bevonden begint de download direct. Je bepaalt zelf op welk tijdstip je de upgrade wilt doorvoeren. Het kan dus best klantvriendelijk.

Maar je hebt er toch maar, zo alles bij mekaar een hoop werk aan, om dat telkens weer allemaal opnieuw te controleren.
Linux zet ik enkel aan, zijn er updates dan melden die zich wel, en verder blijft alles hetzelfde werken.
Daarvoor heb ik ook een pc draaien, om mee te doen wat ik wil, niet als hobby project om te kijken of alles nog steeds zo werkt als de vorige keer.
Dat is nou net wat ik vervelend vind met iedere Windows pc.
Updates controlen, virus scanner laten draaien, kijken of andere prog. nog updates nodig hebben, enz............
Ik ben er meer mee bezig om het te onderhouden dan dat ik er mee werk.

Even een opmerking over het overdreven Linux OS,
Als Linux zo goed is waarom gebruiken er zo weinig mensen dit OS ? ( 3 @ 4%)

nu microsoft het zo laat afweten met hun ondersteuning van windows 7 em dergelijke,
en er zoveel ellende is aangericht door mensen Windows 10 op te dringen, zou ik maar niet zo hoog van de toren blazen.

Ja, ik weet ook wel dat dat er bij hoort, na jaren met XP en Vista gedraaid te hebben.
Het went, maar het blijft vervelend.
Als je het verwaarloosd bestaat er altijd een kans dat er iets vervelends gebeurt.
Dus wil je je pc veilig houden, dan ben je hier toe wel verplicht om dit bij te houden.

Helaas valt het allemaal niet mee.

Deze Anniversary Update voegt weliswaar wat nieuwe zaken toe, de meeste mensen zullen hierop echter niet zitten te wachten: extensions voor Edge (wie gebruikt Edge?), Ink (alleen voor tablet interessant), uitbreiding Cortana (al in het Nederlands? privacy?), uitbreiding Notifications met badges (nog meer irritante meldingen), dark theme (voor de liefhebber), BASH (zeer beperkt werkend voor de developers onder ons), ...

Er staan wel wat nare zaken tegenover: de privacy wordt opnieuw aangetast (O&OSU10 gaf weer een heel aantal gewijzigde privacy instellingen aan), aantasting van group policy editor (Windows 10 Pro gaat daardoor lijken op Windows 10 Home versie), enkele drivers worden uitgeschakeld bij Secure Boot (hoop dat je apparatuur dan nog goed werkt), opnieuw wordt veel software onbruikbaar (Windows Gadgets kun je nu echt wel vergeten, Miscrosoft Games pakket met o.a. adfree Solitaire wordt extra speciaal ongevraagd gedeïnstalleerd), zeer veel tweaks en system tools werken niet meer (o.a. door ingrijpende wijzigingen in de group policy editor), zeer lelijke tijd/kalender terug terwijl ik net de mooie oude uit Win7 erin getweaked had en is nu niet meer te verwijderen, zelfde met de oude Win7 calculator nu dat lelijke Win10 ding, Logitech setpoint instellingen allemaal weg en kun je opnieuw instellen. De update zorgt er ook nog eens voor dat short cut keys langzamer werken, als je zo'n toetscombinatie gebruikt moet je eerst een paar seconden wachten voordat je reactie ziet, was eerst niet. Daarnaast zullen er ook wel updates van je antivirus/firewall programma nodig zijn. Bovendien zijn al je eerdere aanpassingen en tweaks weg, genoemd is al dat je opnieuw al je favoriete programma's aan bepaalde formaten moet koppelen, want alles staat weer gekoppeld aan Edge, Windows Video, Mail, Movies en andere nare apps. Ook worden langzamerhand alle functies van het bekende Configuratiescherm overgebracht naar de Notifacatie tray, sommigen zullen dat prachtig vinden, ik zie alleen maar ondoorgrondelijke menu's waarbij het meer tijd kost om zaken in te stellen. Ik zal vast nog wel andere nare zaken vergeten zijn, maar dit waren mijn eerste ervaringen met de update.

Nee, ik vind het helemaal niks en blijf zo lang als het kan bij de oude versie en heb inmiddels de backup daarvan weer terug gezet. Kan ik sowieso aanraden om eerst een backup te maken voordat je aan dit avontuur begint...

Oh ja, ik was er nog een hele lekkere vergeten.
Remote Desktop (rdp) is ook al aangepast. Eerst kon je een bepaalde verbinding als rdp bestand opslaan en met een short cut (sneltoets) daar naartoe snel starten.

Nu moet je eerst het Remote Desktop programma starten, vervolgens via menu's de configuratie van je verbinding inladen en dan kun je pas de verbinding starten.
Het zal allemaal wel met security te maken hebben, maar dit is gewoon dom en omslachtig. Maak je veel gebruik van remote desktop dan is dit ook nog iets om rekening mee te houden...

Sterkte met het proberen van de update. Het zou binnen een half uur gepiept moeten zijn. Nou nee dus, de update zelf duurde zo'n anderhalf uur (heb toch snelle computer en snel internet). En de tijd die je daarna nodig hebt om alles weer een beetje terug te zetten (menu's, instellingen, tweaks) is daarnaast enorm. En dan kom je erachter dat deze gratis update, dit zogenaamde verjaardagscadeautje van Miscrosoft, minder aangenaam is dan zijn voorganger... Nou ja, mijn mening is duidelijk denk ik.

Duidelijker kan haast niet meer, lijkt mij.
En je hebt er gratis en voor niets een hobby bij gekregen om je tijd mee door te brengen om alles weer te laten werken zo las jij het wil.
Op naar de volgende update,
Wel eerst even inplannen i.v.m. met de tijd die je weer opnieuw kwijt bent om alles weer terug zetten.

Bert, je zit vol met kritiek over W10 maar is dat niet selectief anderen napraten ?
Je gebruikt zelf geen W10 ( “ik gebruik geen W10 “ Bert Linux (bezoeker) 2 aug 2016 - 21:56).

Klopt, maar als er weer problemen zijn met mijn vader ze laptop, dan zie ik 'm vanzelf wel weer verschijnen, of ik er even na wil kijken.
Maar ik zal niet meer zo kritisch zijn, maar een mens mag zich toch verbazen over zoveel ellende met een nieuwe besturing.
En ik hou graag alles bij, altijd handig als de man weer voor mijn deur staat.

waarom installeer je op je vaders laptop dan geen Linux naast W ?

Daar heb ik de man al zo vaak van proberen te overtuigen, totaal zinloos.
Is behoorlijk op leeftijd en zo koppig als wat.
En meer dan internetten en een mail lezen doet hij er niet mee.
Hij zou niet eens weten wat je er nog meer mee kan doen.
En verder heeft hij geen idee waarom nou Windows, maar iedereen heeft het dus zal het wel beter zijn.
Plus de omgeving, die ook verder geen idee heeft wat Linux is, raad 'm dat ten zeerste af, 1 en al ellende schijnt dat te volgens mensen die nog nooit Linux bekeken hebben.
Linux zou dus ideaal zijn voor hem voor wat hij er mee doet, maar krijg het er maar in bij hem.

Uw vader is zo gek nog niet!

Als er nieuwe Windows uit komt, dan zet hij deze er niet op, ondanks dat er niets mankeert aan zijn oude pc, maar dan koopt hij een splinter nieuwe.
De oude pc's krijg ik dan en doe daar verder alles mee, maar ondanks dat hij dit ziet, dat het perfect werkt met Linux, kan je 'm niet overtuigen.
Die mensen heb je nou eenmaal.

Uw vader is echt heel slim. Hij weet net als ieder ander dat een nieuwe Windows versie het beste werkt op een nieuwe pc die daarvoor ontwikkeld is. Kortom geen gerotzooi met upgraden, gewoon na een aantal lekker een nieuwe pc kopen. En gelijk heeft ie.

o ja, vergeet ik het belangrijkste.
Iets wat gratis is kan bij voorbaat niet goed werken, anders is het niet gratis.
Daar hebben zeer veel mensen last van, waarom weten ze geen van alle omdat ze het nog nooit geprobeerd hebben.
Maar ze blijven het wel volhouden.

Ik ben het eens met Bert, gebruik windows al 20 jaar, linux een jaartje of 8 en ben een mac aan het uittesten voor mijn kinderen. Windows bezorgt me 5x meer tijdverlies om te onderhouden dan Linux of Apple. Voor de programma's die ik gebruik kom ik steeds bij mijn linux pc uit. Bij Apple is ook niet al goud dat blinkt.

Waarschijnlijk heb je de update via de Microsoft website binnengehaald in plaats van de wachten tot je hem automatch binnen krijgt via Windows Update. Dan verschiet je er van dat je met compatibiliteitsproblemen te maken krijgt. Maar ja er zijn nu eenmaal van die mensen die gewoon geen geduld hebben. Dat de update nu vandaag, morgen of volgende maand binnen komt via Windows Update. Komen zal hij wel. Het is alleen maar kwestie van geduld te hebben. Dan zal je ook weinig of geen compatibiliteitsproblemen hebben.

Dat belooft, het wordt weer meer ongevraagde rommel waar bijna niemand op zit te wachten.
En even snel upgraden, daar geloof ik niet in.
Bij de vorige upgrades duurde het toch ook steeds ettelijke uren voor het er zowat goed opstond, om dan nog maar te zwijgen om (weer) alles goed te zetten hoe ik het wil.

(wat is 3D Builder?!).
Als ik me niet vergis is dit een simpel programma voor 3D printers!

Er staat niet voor niets bij dat het een BETA versie is.

Nog geen Anniversary Update binnen ? Kan ook via https://www.microsoft.com...

Pagina's

Reageren

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Controlevraag tegen spam
n_orwegen