Verkiezing: Wat vind je het beste besturingssysteem van 2017?

Voor pc, laptop, tablet en smartphone zijn verschillende besturingssystemen (operating systems of OS) te verkrijgen. Al dan niet gebonden aan de hardware. Welke OS heeft je voorkeur in 2017: dat van Microsoft, Google of Apple - of toch een ander?

In 2017 bracht Microsoft twee grote upgrades voor Windows 10 uit: de Makersupdate in april en de Herfstmakersupdate uit oktober. Beide upgrades brachten nieuwe functies, zoals verbeterde beveiliging met het Windows Beveiligingscentrum en anti-exploit, maar leverden ook problemen op.

Ook zagen macOS Sierra 10.13 High Sierra (met het snellere Apple File System, APFS), Ubuntu 17.10 (dat terugkeerde naar Gnome) en Linux Mint 18.3 het levenslicht.

Op smartphones en tablets kwamen iOS 11 met nieuw bedieningspaneel en bestanden-app en Android 8.0 Oreo, met sneller updaten door Treble, uit.

Onze vraag is:
Wat vind jij het beste besturingssysteem dat uitkwam in 2017?

In de reacties horen we graag je motivatie!

Windows 10 Makersupdate (april)
9% (45 stemmen)
Windows 10 Herfst makersupdate (oktober)
55% (269 stemmen)
macOS High Sierra 10.13
5% (25 stemmen)
Ubuntu 17.10
6% (29 stemmen)
Linux Mint 18.3
13% (65 stemmen)
Android 8.0 Oreo
1% (6 stemmen)
iOS 11 (iPhone, iPad)
3% (17 stemmen)
Een ander OS, namelijk... (laat weten in de reacties)
7% (32 stemmen)
Totaal aantal stemmen: 488
Deel dit artikel: 

Reacties

Ik wordt een beetje moe van het grote aantal Linux distributies. Uiteindelijk ben ik uitgekomen op Manjaro Linux, gebaseerd op Arch Linux, maar zeer eenvoudig te installeren en te gebruiken en goed presterend. Hoewel het een zogenaamd rollend release betreft, heb ik nog weinig problemen ontdekt bij Manjaro. Een rollend release heeft ook een paar grote voordelen, zoals het niet hoeven overstappen op een volgende versie en steeds up-to-date zijn. Een goed 32-bit alternatief vinb ik MX Linux, dat gebaseerd is op Debian.

Terug naar Win 7 ( Ultimate ) En dan werkt PRIMA.
Een beetje ' moe ' van al die speeltjes op 10. Veel zaken die ik niet GEBRUIK.

Ben heel tevreden met Elementary OS

Dat zal Linux mint 18.1 wel zijn. Heb nog geupgradet naar 18.3 maar sommige functies werken toch weer beter in de vorige versie die ik aangaf.

Correctie: ondersteuning Linux Mint 18.x loopt tot april 2021.

Zonder meer linux Mint 18.x en in het bijzonder versie 18.1 Serena.
Zeer stabiel, simpel in het dagelijkse gebruik en ontzettend gebruiksvriendelijk met zeer veel software. Het fijne van Linux Mint is dat álle '18 punts' versies tot en met april 2022 ondersteund worden.

Win7 is snel
Win8.1 is sneller
Win10 is trager en belastender dan 7
Win8.1 met Classic Shell is het beste OS, Win10 het minste van de 3.
Win8.1 zonder Classic Shell is een ramp.

Heb Windows 10 op een oude emachine G725 laptop geinstaleerd en moet zeggen dat het zeer stabiel aanvoelt. De oude Vista 32 bit was op zich prima maar de 64 bit W10 doet het een stuk beter met de oude T4200 processor! Heb ook linux mint gedraaid, mooi en prima maar het is vooral de software die ik dan mis.

Als macOS Sierra 10.13 High Sierra zo blijft draaien als nu vind ik het best.
Over Windows 10 kan ik allang niet meer oordelen maar wat ik er nog van weet is dat het beslist niet mijn keuze was.

Dan het gedoe over mijn iPhone 6 en 6s die al maanden geleden tot nu zomaar uitvielen en je kon weer je Code intoetsen om verder te gaan.
De laatste tijd werd duidelijk waarom ze bij Apple "schijnbaar" de kloksnelheid iets hadden terug te gezet en hij was inderdaad ook trager.
Maar ik kon er zonder 1 uitval bijv Pool mee spelen.

Het gekke was dat ik het nooit tijdens Spitsuren had maar meestal s"morgens vroeg.(Rustige tijden).
Alles had te maken met de komst van de iPhone X maar ik heb er nieuwe Software voor gekregen en nu lees ik dat een nieuwe Batterij voor 25 Euro krijg.

Waarom moet een telefoon alsmaar meer functies hebben en ingewikkelder worden?
Het gevolg was dat WERELDWIJD Apple behoorlijk onder vuur is gekomen en dus moesten ze wat doen wat ik Imago schade noem.
Een Batterij App (3 stuks) vertelden mij dat mijn batterij 9 % minder was dan toen ik hem kocht.
2 jaar oud op de kop af en weer komen volgend voorjaar nieuwere Modellen.

Bij zo een expansie drift moet het goed fout gaan en hebben ze daar bij Apple NU flink op hun lazer gekregen van de Consument.

Het besturingssysteem van 2017 is voor mij Antergos cinnamon. Deze distro is een zogenaamde 'rolling release',is lekker snel en heeft de nieuwste software. In principe 1 keer installeren en geen omkijken meer naar. Een goede tweede plaats is voor Solus Budgie. Ook een 'rolling release', up to date en ziet er goed uit.
Op de derde plaats in 2017 is Xubuntu 16.04 long term version. Deze distro doet het uitstekend op oudere hardware, is visueel aanpasbaar en ziet er zeer 'klassiek'uit.

Solus 3 Budgie ziet er goed uit, maar heeft een groot probleem met vastlopen, direct na de boot. Nieuw naam: Solus Buggie

Antergos lijkt tot nu toe een heel goede tip. Ik heb Antergos Mate nu geïnstalleerd en het werkt lekker vlot, veel vlotter dan de meeste andere linux distributies en tot nu toe ook zonder grote problemen. OpenBVE werkt bijvoorbeeld ook, maar de taalversie (Italiaans) klopt (nog) niet. Het aantal toepassingen is zeer uitgebreid en de Software manager werkt veel beter en sneller dan bij Ubuntu en Mint.
Solus linux heb ik weer verwijderd, want de vastlopers waren gewoon te talrijk.

Installeren van netwerkprinters (HP en Brother) in Antergos was wel even een uitdaging, maar is toch gelukt. Bij Linux Mint verloopt dat soepeler.

Op de meeste computers gebruik ik Windows 10 waar ik zeer tevreden over ben. Ik heb ook 1 laptop waar Linux Mint op staat waar ik ook wel best tevreden over ben.
Aan Linux mint moest ik te eerste week wel wat wennen. Maar nu werk ik er wel graag mee.

Voor mij Windows 10 Makersupdate (april).
Windows 10 Herfst makersupdate (oktober) geeft te veel problemen (update geblokkeerd).
iOS 11 levert ook wat "hikken" op,dus niet geïnstalleerd.

Linux en W10 hebben elk hun voor- en nadelen. Maar Linux heeft in elk geval een wel zeer aantrekkelijk voordeel: de centrale updates waarbij alle software up-to-date wordt gebracht. Als w10 dat nu ook eens zou kunnen ...

Zonder meer W8.1 of Ubuntu, voor mij zeker geen W10, enekel laptops die de update naar W10 gehad hebben begonnen allen verschillende problemen te vertonen. Na terug zetten van W8.1 waren die problemen verdwenen. Ook W10 overschreven door Ubuntu, veel sneller, beter en stabieler.
Windows wil zich in veel te veel opdringen, niet met mij dus.

Ja en hoe komen die problemen dan met Windows 10? Je geeft zelf al het antwoord. Veel mensen gingen Windows 10 over hun bestaande besturing van dat moment heenzetten als update. En dan begint het geheid en dikwijls het gelazer! Mijn overtuiging is, dat is ook wel feitelijk gebleken, dat Windows 10 alleen perfect kan draaien, op een hagel nieuwe (SSD) harde schijf, in mijn geval. Dan draait, althans bij mij, alles perfect! En vooral daarna niets zelf veranderen in het Windows 10 domein. Ik doe het tenminste niet.

Ik kocht in mei 2016 mijn Lenovo ideapad 300 met SSD schijf, helemaal ´´voorgekookt´´ met Windows 10 erop. Wat voorgekookte programmaatjes van Lenovo er nadien weer afgegooid. Ik wil, bijvoorbeeld, geen Panda als beveiliging hebben, want heb een voorkeur voor Bitdefender Internet security 2018. En zo wat eigen software erop gezet en verder nergens meer aangezeten. Geen centje problemen gehad. Nooit!

Ben blij met mijn aankoop. Dus voor probleemloos resultaat, heb ik gemerkt en maak ik ook op uit eerdere reacties van mensen hier, kan Windows 10 alleen probleemloos werken op een hagel nieuwe schijf, waar voorheen nog nooit iets, of een andere besturing, op heeft gestaan. Anders gaat het elkaar maar storen, als je een Windows 10 als update over een bestaande Windows 7 of 8.1 besturing heen gaat zetten. Dat is nu juist de ellende.

Dat kan namelijk niet, want heb weleens gehoord dat bij het installeren van een nieuwe besturing er altijd, diep in het systeem, een code door Microsoft wordt gezet, via de besturing die je er als eerst op plaatst. Of dat echt zo is weet ik niet, maar gehoord.

Zelfde ervaring: op een nieuwe laptop met een SSD (Lenovo)loopt W10 als een trein!! Het opstarten gaat zo snel dat de vraag of de ene browser sneller is dan de ander nauwelijks relevant is. Alle browsers starten < 2 sec. (koude start, handgeklokt). De laptop zelf is bij een koude start < 7 sec. gebruiksklaar (Intel Core I5 7200U). Meermalen Ubuntu geprobeerd op een oude laptop met een "AMDeetje": rampzalig, koude start > 1 minuut. Op dezelfde laptop W10 geïnstalleerd: start < 30 sec.

PeppermintOS is een op Ubuntu 16.04 gebaseerde Linuxversie, met een lichte windowsomgeving, nl. LXDE, gecombineerd met de windowmanager XFCE, en zeer stabiel!

Sinds jaren draai ik dit gratis besturingssysteem, en heb er geen enkele klacht over. Past op heel oude systemen, waar Windows XP vroeger alleen op kon draaien, dus zeer breed inzetbaar: een aanrader!

Nog een paar pluspunten: tijdens updates draait het systeem zonder prestatieverlies en zónder de noodzaak tot herstarten; er zit geen keylogger op, zoals op Windows 10; ook worden er geen gegevens via internet doorgegeven, zoals eveneens in Windows 10, en zo kan ik nog wel even doorgaan...

Peppermint is inderdaad heel mooi en goed, LTS op Lubuntu gebaseerd, maar met weinig bugs. Er zitten ook linux Mint onderdelen in. Indien toegevoegd, werken de Gnome en Cinnamon desktops ook goed met Peppermint. Deze reactie met Firefox 57.0.2, Solus 3 Mate, met Compiz kubus en effecten :-)

Ik heb maar Windows 10 herfstupdate gedaan, maar veel verschil merk ik niet. Windows in het algemeen vind ik, althans voor mij (spreek voor mijzelf) een perfect besturingssysteem.

Of het ´t beste besturingssysteem is, moet iedereen maar voor zichzelf uitmaken. Ik werk ermee sinds mei 2016 en heb nog nooit problemen gehad. Heb wel geleerd, dat je zelf niets moet veranderen en de update´s van Microsoft pas moet installeren, na hun aanbod!

Update´s verlopen dus probleemloos. Voor mij is het bewijs geleverd, dat Microsoft er weer in is geslaagd om een goed en stabiel besturingssysteem af te leveren, met Windows 10. Heb met Windows 7 en 8 geen ervaring, dus kan daar ook niet erg goed over oordelen.

Ik ging rechtstreeks over van Windows XP naar 10 en dat was maar een heel klein sprongetje. Ideaal, want de overgang verliep uitermate soepel en snel. Binnen 1 dag had ik het helemaal door, maar wel via de ´´klassieke XP gelijkende interface´´, dat wel!

Win 10 herfst makers update, met een lokale account gebruiken en dan alleen de noodzakelijke software draaien. Defender gebruiken met de extra beveiligingslagen en controlled folder acces ingeschakeld. Firefox als browser met Ublock origin als ad blocker en je verstand gebruiken als je het internet op gaat. Vlot, efficient, veilig.

Windows 10 is tegenwoordig prima. De grote updates gaan echter nog wel eens verkeerd, voornamelijk veroorzaakt door software van derden, zoals cleaners en virusscanners.
Wie echter een veiliger- en een bovendien gratis besturingssysteem wil en een beetje handig is met computers, kan niet om linux heen.
Rondom linux (de kernel) zijn diverse distributies gebouwd. Ubuntu is tegenwoordig heel bekend evenals Linux Mint, dat iets degelijker in elkaar zit, maar wel op Ubuntu is gebaseerd. Ubuntu heeft nog de nodige bugs, zelfs in de LTS versies.
Bij linux worden het besturingssysteem en de toepassingen op een eenvoudige manier en tegelijk regelmatig bijgewerkt.

Erg veelbelovend vind ik Solus. Solus 3 is te krijgen in drie smaken: Budgie, Gnome en Mate. Je kunt die drie desktops alle drie tegelijk toevoegen en uitproberen. Downloaden ISO en daarna op USB stick zetten met Rufus of een DVD branden. Installeren is vervolgens zeer eenvoudig. Met Mate draait o.a. Compiz perfect, inclusief draaiende kubus, verschillende achtergronden (jpg bestanden en niet JPG met hoofdletters!) en veel effecten. Solus 3 werkt verrassend soepel, maar moet hier en daar nog wel verbeterd worden. De instelmogelijkheden, afgezien van Compiz, zijn nog wat beperkt en er zijn voldoende toepassingen in de Softwarewinkel beschikbaar, maar wel veel minder dan bij Ubuntu. Voornaamste bug: Solus 3 kan tijdens of direct na het booten gaan hangen. Na nog een keer opstarten werkt Solus 3 in zo'n geval wel goed. Dit lijkt veel op het probleem dat sommige computers hebben met Windows 10 hibernation of snelle opstart.

Geen van allen, Windows 7 tot end of life in april 2020.
Daarna zeer waarschijnlijk een Linux distributie.

Ben het heeelemaal met je eens!!!!!!!!!!!!!!!

Helemaal met je eens. Ik heb heel de geschiedenis gehad van Windows 95 tot en met Windows 8.1, en sinds juni 2016 ben ik over op Ubuntu. De beste keuze die ik ooit maakte op gebied van de computer.

Ook hier helemaal met je eens!!

Helemaal mee eens : Ik gebruik zelf Win 7, en ben aan het testen met Qubes OS.

Ik ben over Windows 10 de laatste versie dik tevreden. Van 7 naar 8 gegaan, dat was wennen maar met 10 zijn de vernieuwingen zowel cosmetisch als technisch prima in orde.
Kan natuurlijk altijd nog beter.

Reageren

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Controlevraag tegen spam
_rankrijk