Zo ziet Windows 10 Creators Update eruit! Windows Defender beveiligingscentrum, nachtlamp, apps in mappen, Windows Ink, Paint 3D en meer

Windows 10 Creators Update is hier al te downloaden

Windows 10 Creators Update, of makersupdate in het Nederlands, wordt vanaf 11 april 2017 uitgerold. Deze derde grote update voor Windows 10 heeft veel nieuwe functies. Wij laten zien hoe Windows 10 Creators Update eruit gaat zien! Met nieuwe onderdelen als Windows Defender-beveiligingscentrum, Paint 3D,  nachtlamp, de optie om apps in mappen te groeperen in het Startmenu, verbeteringen aan Windows Ink (schetsen en aantekeningen) en meer.

1. Windows Defender-beveiligingscentrum
Het Windows Defender-beveiligingscentrum is de nieuwe centrale plek waar alle beveiligingsinstellingen van Windows 10 beheerd kunnen worden (niet alleen van Windows Defender).

Met een kort overzicht van de volgende onderdelen:


Virus- en bedreigingsbeveiliging


Prestaties en status van apparaat (Windows Update, opslag en drivers)


Firewall en netwerkbeveiliging


Bewaking tegen schadelijke apps en websites


Ouderlijk toezicht

2. Apps kunnen in mappen gestopt worden in het Startmenu
Je kunt nu meerdere apps groeperen in één map in het startmenu in Windows 10 (net als in iOS bijvoorbeeld).


Alle sociale media en spelletjes in mappen


Open de map en je ziet alle apps vergroot

Lees hier hoe je het Windows 10 Startmenu geheel naar eigen wens kunt aanpassen

3. Nachtlamp (Night Light) voor 's avonds
Om je ogen rust te geven en makkelijker te kunnen slapen is er Nachtlamp voor 's avonds dat de blauwe felheid van je scherm wat dimt en geler maakt.


Nachtlamp of Night Light

4. Paint 3D
Met Paint 3D, een van de creatieve elementen in de Creators Update, kun je 3D modellen bouwen en tekenen. Paint 3D is een standaardapp in Windows 10 en te vinden in het startmenu.


Paint 3D

5. Nieuwe instellingen voor Apps en Gaming
Als je het Instellingen-venster opent in Windows 10 Creators Update zul je zien dat Apps en Gaming een apart item zijn geworden.


Nieuwe Instellingen-menu Windows 10 1703 Creators Update met Apps en Gaming


Oude Instellingen Windows 10 1607

Bij Apps vind je nu ook de opties om alleen applicaties uit de Windows Store te kunnen installeren of te waarschuwen als je aps uit andere bronnen probeert te installeren.

Gaming biedt diverse nieuwe mogelijkheden voor het spelen van games en Xbox. Zo zijn er een Gamebalk (voor volledig schermmodus) en Game-modus, kun je schermopnames maken en games projecteren enzovoort.


Opties voor Gamebalk

6. Windows Ink: tekenen en schrijven met stylus/pen, muis of met vingers op touchpad
Ook zijn er veel verbeteringen aan Windows Ink. Hiermee kun je tekenen en schrijven met een stylus of pen. Als je die niet hebt kun je ook je muis of je vingers op je touchpad gebruiken voor het maken van schetsen, schrijven van schermaantekeningen op screenshots en typen van plaknotities.

Je kunt Windows Ink activeren door rechts te klikken op de taakbalk en een vinkje te zetten bij Knop Windows Ink-werkruimte weergeven, waarna in de systeembalk rechts (bij de klok) een pen-icoontje van de Windows Ink werkruimte verschijnt.


Activeer Windows Ink (zie pen-icoontje naast NLD)

Je kunt de Windows Ink-werkruimte dus openen door op het pen-icoontje te klikken. Daarna kun je plaknotities typen (handige digitale post-it briefjes - 'geeltjes' - voor op je scherm), tekenen in het schetsboek en schrijven op schermafbeeldingen.


Windows Ink-werkruimte met een plaknotitie op het scherm

7. Nieuwe functies Edge browser
Ook Microsoft Edge, de opvolger van Internet Explorer is op de schop genomen. Het downloadbeheer is uitgebreider met aanduidingen van downloadsnelheid, percentage en geschatte tijd.

Ook kun je in Edge nu - letterlijk - websites of tabbladen opzij zetten om later terug te lezen. Klik op het icoontje linksboven van een venster met een pijltje om tabbladen opzij te zetten en klik op de het vensters-icoontje om ze weer terug te halen en te bekijken.


Tabbladen opzij zetten in Edge

De Creators Update voor Windows 10 wordt vanaf 11 april gefaseerd aangeboden via Windows Update (het kan enkele maanden duren voordat je pc getest en geschikt bevonden is). Als je wilt kun je de Creators Update al eerder handmatig binnenhalen via Microsoft.

Wat vind jij van de nieuwe functies in de Creators Update van Windows 10? Laat het weten in de reacties!

Deel dit artikel: 

Reacties

Het enige nadeel wat ik ondervond bij het instaleren van de creators update is dat VLC mediaplayer niet meer naar behoren werkt.

Ik heb eigenlijk nooit problemen met Windows. Installatie verliep soepel. Ik mis echter wel de geavanceerde beeldscherminstellingen.

Ik vind het buitengewoon vervelend dat de lettergroottes niet meer afzonderlijk voor pictogrammen, titelbalken, menu's, enz. ingesteld kunnen worden en teruggezet zijn naar 9, wat erg klein is op de meeste schermen.
Tot Windows 10 versie 1607 kon dat via Instellingen, Systeem, Beeldscherm, Geavanceerde beeldscherminstellingen, Tekstgrootte en andere items afzonderlijk aanpassen.
Voor mensen met een minder goede bril is versie 1703 erg lastig geworden!

Hier na veel geduld gelukt, waaronder een oude pc, dat ding is niet kapot te krijgen.

De update is noodzakkelijk, jammer voor de "gewone man" is deze update totaal niet interessant.

Meer beveiliging had een speerpunt kunnen wezen, zolang we anti virus en ook nog antimaleware moeten gebruiken, blijft windows niet betrouwbaar, jammer.

Kan na de update m`n helderheid niet meer aanpassen...
De helderheids schuif is wel aanwezig maar als ik deze wil verschuiven gebeurd er niks.
Met de sneltoetsen op het toetsenbord gebeurd er ook niks.

ben na deze update mij E-schijf kwijt

Microsoft mag er wel een microscoop bijleveren want na die update zijn de letters onder de bureabladpictogrammen minuscuul klein als je de aanbevolen resolutie gebruikt.Zoals bij vorige versies wel mogelijk was om lettergrootte aan te passen heeft Mcrosoft dit weggelaten bij deze versie. Het gamen heeft voorrang gekregen.i

Mijn programma GoldWave doet het niet meer, dus weer terug naar vorige versie van Win10.

Sinds de laatste update van W10, is de lettergrootte van mijn pictogrammen en titelbalken ineens veel kleiner geworden. Ik vind nergens de oplossing om die terug te vergroten.

Ik heb de oplossing gevonden in het programmatje Winaero Tweaks.

Kreeg vanmiddag de melding van MS dat de update gereed was om te installeren, de update geïnstalleerd en dat ging vlekkeloos mijn programma's starten sneller op dan voorheen.
Alles getest en alles liep vlekkeloos.

Hoe kan ik de lettergrootte van mijn pictogrammen aanpassen? Ik vind dit nergens meer in configuratiescherm.

Met winaero tweaker.

Vanmorgen de update gedaan.
In 20 minuten was alles gepiept.
Alles getest en alles werkt.

Voor mij persoonlijk was het niet nodig.
Maar verder heb ik er geen probleem mee.

Ik heb nu een paar dagen de Creators update erop staan, installeren ging probleemloos, maar zoals eerder vermeld is de functie om de lettertypes en hun grootte aan te passen in Windows nu verdwenen. Maar ik heb, na een paar dagen zoeken, het toch voor elkaar gekregen met het freeware programmaatje WinAero Tweaker versie 070. Hiermee kun je de lettertypes weer (en nog veel meer) in Windows Creators Update weer aanpassen.
Verder lijkt alles prima te werken, al heb ik de indruk dat het opstarten van Windows nu een stuk langzamer gaat, maar daarna werkt tot nu toe alles vlekkeloos.

Lenovo B580. Ben nu al ruim 4 uur bezig, 2x gedownload, alles stopt bij 40% installeren. Ik ga het er bij laten. Heb onlangs antiX geistalleerd op een heel goedkope laptop, draait als een "tierelier".

Heb net de Creators update geïnstalleerd, ging redelijk vlekkeloos. Nieuwe functies zijn voor mij onbelangrijk. Er is één hele belangrijke instelling verdwenen, het instellen van de lettertypes en grootte voor de menu's, taakbalken ,enz. Ik kan nu niets meer lezen, letters zijn te klein. Schaalvergroting is geen optie, alles vergroot dan, ziet er niet uit. Waarom is die functie, die ze de vorige keer al heel erg ver verstopt hadden, nu nog verder verstopt of helemaal verdwenen?
Ik ga nu een backup terugzetten, kan ik weer lezen wat ik type. Weet iemand hoe ik nu bij die instelling kan komen?

Ik ben ook tegen dat probleem opgelopen. Met winaero tweaker opgelost, werkt perfect!

@John, ik vind het installeren en afregelen van Linux nog steeds een crime. Mee werken is geen probleem daar wennen mensen wel aan.
Out of the box moet er nog veel verbeterd worden, nog steeds helaas want dat zou een grote verbetering zijn.

@Albert Welke Linux variant gebruik je dan? En welke problemen loop je tegenaan wat betreft afregelen? Als je Ubuntu of Linux Mint gebruikt *zou* de out of the box ervaring vrij redelijk moeten zijn, veel andere Linux distributies kosten veel meer tijd om goed in te stellen.

Zie onderstaande tekst van wat ik heb gemeld bij het Ubuntu forum:

Vanaf januari 2014 werk ik met Lubuntu. Ik heb heel veel steun gehad aan de website van Pjotr (Lubuntu direct doen), waarvoor dank. Na de installatie van 12.04 en 14.04 (beiden 32 bit) heb ik regelmatig gekeken hoe e.e.a. geperfectioneerd kon worden. Vrijdag heb ik Lubuntu 16.04.2 (64 bit) geïnstalleerd en uiteraard ook weer de website van Pjotr geraadpleegd. Daar wil graag een paar dingen melden die het m.i. noodzakelijk maken de website te updaten, dan wel aan te passen.

Het installeren van de printer (via Afdrukbeheer) bleek niet te werken. Na enig googlen bleek dat in Lubuntu 16.04 CUPS niet is geïnstalleerd. Na "sudo apt install cups" ging het installeren van de printer vlekkeloos.

De dubbelkliktijd in Lubuntu is inderdaad veel te kort. Deze tip gebruik ik dan ook altijd. Bij "leafpad ~/.gtkrc-2.0" komt er nu een waarschuwing: DO NOT EDIT! This file will be overwritten by LXAppearance. Any customization should be done in ~/.gtkrc-2.0.mine instead. Door dit te doen ontstond er een leeg instellingenbestand waar gtk-double-click-time=400 kon worden ingevoerd. De dubbelkliktijd was daarna aangepast.

Firefox 52 heeft pulseaudio nodig om geluid te kunnen afspelen. In Lubuntu is pulseaudio niet aanwezig en dient geïnstalleerd te worden. Na het installeren van pulseaudio is er weer geluid.

Na het invoeren van tekst in een document bij Abiword begint deze te flikkeren en is in feite onbruikbaar. Door bij uiterlijk en bediening (het tabblad widget) lubuntu- default in bv. mist te wijzigen is dit probleem over.

Daar komt nog bij dat het zeer waarschijnlijk is dat de energiebeheerder (die nu standaard aan staat in 16.04) zeer waarschijnlijk er voor zorgt dat de internetverbinding regelmatig weg valt. Vanaf zondagmorgen staat deze uitgeschakeld bij mij en er zijn geen problemen met de internetverbinding meer.

Update v.w.b. Firefox. Kennelijk is met een update van Lubuntu pulseaudio toch geleverd, want ik heb zonder zelf pulseaudio te installeren toch weer geluid in Firefox.

Pulseaudio is niet meegezonden met de updates. Hieronder wat is gedaan:

The Lubuntu dev team pushed out a new version of Firefox, 52.0.2+build1-0ubuntu0.16.04.1 late yesterday, 30 March 2017, as listed in the history.

This Firefox build re-enables ALSA audio and fixes the issue, at least for now. Last news was that Mozilla still plans to remove the ALSA coding from Firefox later this summer, though, which would undo this fix. As per Simon Quigley's plan if Mozilla does remove the code they will look at a new browser.

Mooi overzicht van de redactie. Op zich zijn de genoemde vernieuwingen goed, maar vaak ook al eerder zelf in te stellen of toe te voegen, bijvoorbeeld via alternatieve menutools, separate downloads, enz. Belangrijker is dat er geen problemen bij de updates zijn en juist dat moet ik nog eens zien. Daar zitten de meesten op te wachten.
@Albert, Vista is niet slechter dan de voorgangers. Vista viel alleen tegen omdat het niet was wat mensen in gedachte hadden door de hoogdravende PR van MS. Verder is Linux al vele jaren heel stabiel, gemakkelijk en bovendien veiliger dan Windows. Linux is alleen wel anders in omgang dan je van Windows gewend bent. Omschakelen als gebruiker van Windows naar Linux en andersom blijft lastig als je niet beide omgevingen regelmatig gebruikt. Ik werk de laatste jaren slechts zo nu en dan met Linux en desondanks heb ik geen problemen met nieuwe installaties, vrijwel nooit met updates i.t.t. Windows. De manieren van updaten van Linux, vind ik een voorbeeld voor MS.

Helemaal mee eens. Het updaten bij Windows is zeer traag. Bij Linux gaat het als een speer. Ook is Linux heel stabiel en heel veilig, maar het is wel zo dat na de installatie van Lubuntu 16.04 heel veel aanpassingen noodzakelijk zijn. In tegenstelling tot 12.04 en 14.04. Persoonlijk vind ik Lubuntu er niet beter op geworden.

Ik gebruik al Windows vanaf 3.11 en vrijwel alle versies gebruikt, behalve een dip met Vista ben ik over het algemeen tevreden. Er is heel veel software, zeer universeel, weinig problemen met goede hardware (als de makers dit goed ondersteunen) en door uniformiteit snel een ander programma aan te leren.
Windows 10 is technisch misschien wel de beste uitvoering. Ja het is wennen, maar dat is vernieuwing dat hoort er nu eenmaal bij. Mensen kunnen wel zuur blijven doen maar dan toch overstappen naar een ander besturingssysteem. IOS heeft zijn beperkingen, zal de eerste Mac niet zijn die niet meer ondersteund wordt, Linux, nog steeds veelbelovend maar dat doet het al vele jaren maar tot een gemakkelijk installeerbaar systeem wat vlekkeloos draait is het nog steeds niet gekomen. Helaas.

Vista is na service update 2 behoorlijk stabiel geworden en ik draai er nog degelijks mee. Viste of 8.1 (heb beide)bieden vrijwel niets extra en het zou me niet verbazen dat er onder de motorkap niet veel verandert is. De desktop is voor mij ook niet verbeterd sinds Vista of W7 die gewoon functioneel zijn met weinig bling bling gehalte.. maar effectief niets toevoegend! Nu is het voor mij een gereedschap en geen spelers apparaat!

De Windows 10 Creators Update kan vanaf 5 april zelfstandig geupdated worden via de Update Assistent. Vanaf 11 april gaat deze via Windows Update.

Bron: Tweakers --> https://tweakers.net/nieu...

Dit kon al vanaf 28 maart want bij mij staat hij er al op.

Klopt, maar dat heeft Microsoft weer teruggetrokken. Nu vanaf 5 april.

Sinds de anniversry update heeft msoft -zonder het te meldden - de ondersteuning van agp video kaarten eruit gekwakt- (wat op eerdere versies van win 10 no wel werkte!) er is wel een work around voor maar denk dat in deze nwe versie we het weer zelf mogen uitvogelen!

Ik heb liever dat Windows Movie Maker weer terug komt want dat gebruikte ik regelmatig. Ik heb nog geen goed alternatief kunnen vinden voor WMM.

Misschien is de freeware Openshot Video Editor iets voor je als vervanger van WMM.

WMM is nog steeds beschikbaar.

http://www.windows-movie-...

Download het maar dan zie je dat je een serie nummer moet in toetsen het is ineens betaal software geworden. Het was altijd gratis en ineens niet meer. freeware Openshot Video Editor is absoluut geen goed alternatief. Ik lees veel klachten over dit programma en zelf heb ik dat ook zo ervaren. WMM werkte perfect.

Ben ik blij dat ik WMM op tijd gedownload heb. Kan het nog steeds gebruiken in W10 zonder te moeten betalen!

Werkt gratis ! ! !
Downloaden instaleren en gebruiken, niets betalen ! ! !

Probeer de GOM player eens.Ik gebruik hem al weer enkele jaren en ben er prima tevreden mee.Ook kun je veel scins downloaden voor deze zeer goede gratis player.

Windows Movie Maker is nog steeds te downloaden,
http://www.windows-movie-...
werkt bij mij zeer goed !

Sinds 2 dagen heb ik deze update er op staan via Windows 10 upgrade assistent. De update verliep voorspoedig en zeker niet opvallend traag. Het groeperen van tegels onder 1 noemer is overgens niet nieuw, dat kon in Windows 8.1 al. Wel is nieuw dat je ze nu ook in mappen kunt stoppen. Beveiliging is duidelijk uitgebreid en wat mij betreft is Windows merkbaar stabieler geworden. In de Edge browser kan je nu rustig Flash uitschakelen, zonder dat je daar zaken op websites door gaat missen zoals bewegende beelden of video's afspelen. Al met al kan ik zeggen dat het best wel een verbetering is, zeker voor de stabiliteit van Windows. Problemen met de updates die we hier voor hebben gehad zijn bij mij niet voorgekomen zoals uitermate traag of nieuwe bug's. In tegenstelling tot bovenstaande opmerkingen (veronderstellingen) ben ik er zeker positief over en vind ik het een vooruitgang.

Sluit mij hier bij aan,voor mij hoeft het ook niet....heb nu steeds bij het afsluiten problemen.
Hij wil instaleren maar kan het niet en dan gaat hij na een uur maar uit..weer mislukt.
Zet hem nu maar gewoon uit want ik ben het na al die tijd spuug zat.
Ga eens nadenken om misschien over te stappen naar iets anders....

Ik neem aan dat u bedoelt de "ontwikkelaars" update. En dat is het ook, ik zie namelijk niet dat de wens van de meeste gebruikers is vervuld: dat updates weer worden bepaald door de gebruiker en niet door Microsoft. En ook andere wensen zijn kennelijk niet aan bod gekomen. En het groeperen van tegels onder één noemer is natuurlijk afkomstig van de speciale versies van Windows voor de Windows Phone.

Volledig eens met ANONIEM !!!

Elkaar napraten is het makkelijkste wat er bestaat. Probeer de update maar eens uit en geef dan een oordeel.

Ik heb werkelijk niets gezien waar ik op zit te wachten.
Voor mij hoeft de Creators Update update niet.
Maar je ontkomt er helaas niet aan. Trek al alvast maar een dag uit voor de uiteraard weer zééér traag verlopende update. En dan nog maar afwachten of zich geen onverwachte problemen voor doen.

Bent het ook voledig eens met ANONIEM vooral betreft de Updates!!!!!!

Waarom de Creators Update een noodzakelijk kwaad zou zijn, snap ik niet!
Ook al heb je voor jezelf niets gezien waar je op zit te wachten. Een ander misschien wel!
Ook zwaar overdreven is dat de update zèèèr traag zou zijn. Bij mij was het binnen 45 minuten gepiept....En dat allemaal zonder problemen omdat Windows 10 gewoon een beregoed besturingsprogramma is!

Zijn helaas allemaal vooroordelen van deze Anoniem. Update downloaden en installeren 30 minuten. Zonder problemen. Hulde aan MS.

aaaaaaaaach wat bent u zielig, helemaal overgeleverd aan die vreselijke Satya Nadella en zijn nog vreselijker operating system.
hup op naar Ubuntu en zie de zon weer schijnen :)

Al mekkeren voor je ook maar iets geprobeerd hebt?
De SCHONE installatie duurde bij mijn niet al te snelle verbinding iets minder dan een uur.Van begin tot werkend.
Verder vindt ik de Edge browser volwaardiger en een stuk sneller dan de versie van Anniversary.Al met al ben ik er zeer content mee.

Reageren

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Controlevraag tegen spam
wit-rusl_nd