Zo ziet Ubuntu 17.10 eruit: Gnome desktop met eigen draai

Ubuntu 17.10 - met als codenaam 'Artful Aardvark' (geraffineerd aardvarken) - is op 19 oktober uitgebracht. En hoewel desktop-versies van Ubuntu Linux de laatste jaren niet zoveel schokkende veranderingen bevatten, is dit een uitgave die de grootste vernieuwing sinds 2011 doorvoert.

De vertrouwde Unity-desktop van Ubuntu is namelijk vervangen door Gnome - dat voor 2011 al de desktop-omgeving van Ubuntu was en ook gebruikt wordt door bijvoorbeeld openSuse en Fedora. Dat in Ubuntu 17.10 Gnome weer terugkeert is eerder dan oorspronkelijk gepland. Wel geeft Ubuntu af en toe nog een eigen draai aan Gnome - onder andere met een zijbalk of launcher die verdacht veel lijkt op die uit Unity.

Wij laten zien hoe Ubuntu 17.10 met de Gnome-desktop eruit ziet. Op de afbeeldingen is te zien dat we Ubuntu draaien in VirtualBox (dat zijn de grijze balken boven en onder). Klik op de meeste afbeeldingen voor een grotere weergave.

Inlogscherm Ubuntu 17.10


Inloggen


Nieuwe Gnome-desktop van Ubuntu 17.10


Systeembalk rechtsboven met indicatoren


Systeeminstellingen met de mogelijkheid om de dock/zijbalk onderaan of rechts te plaatsen (de minimaliseer-, maximaliseer- en sluitknoppen zitten trouwens weer rechts op de vensters)


Klikken op de 9 stippen linksonder geeft het overzicht van veelgebruikte of alle applicaties


Actieve applicaties worden met een rode stip weergegeven in de zijbalk


Klikken op Activities levert een overzicht van geopende applicaties op met rechts nog een balkje met een extra bureaublad

Ubuntu 17.10 brengt Canonicals Linux-versie weer terug op het oude Gnome-nest. Unity is noodgedwongen opzij gezet omdat het hele Ubuntu smartphone-project eerder dit jaar gestopt is door CEO Mark Shuttleworth. Geen Unity en geen convergentie tussen desktop en mobiel meer, dus weer gewoon het oude vertrouwde Gnome als bureaublad-omgeving. Met hier en daar nog een Unity-sausje eroverheen. En display-server Mir is ingeruild voor Wayland.

Ubuntu 17.10 is een grote vernieuwing die toch heel vertrouwd aanvoelt. Gnome is terug in een modern jasje. Het is de vraag of veel gebruikers Unity zullen missen. Ubuntu Artful Aardvark lijkt de basis te leggen voor een solide toekomst voor de Ubuntu desktop.

Ubuntu 17.10 is vanaf 19 oktober 2017 gratis te downloaden. Bestaande Ubuntu-gebruikers kunnen upgraden zoals ze gewend zijn. Een nieuwe LTS-versie van Ubuntu - met 5 jaar ondersteuning - komt in april 2018 uit.

Dit artikel verscheen oorspronkelijk op 13 september en is op 19 oktober bijgewerkt

Reacties

Al jaren gebruik ik Ubuntu vanaf het begin , Ik ben zeer tevreden met 17:10 echt super en ook nog betere hardware support , mijn wireless usb en wireless printer werkt nu gewoon eindelijk.

ik vind Gnome 3 toch beter en mooier dan unity , het is ook meer stabieler vind ik.

batterij gaat ook lang mee op mijn laptop.
.

Ik gebruik Windows nog op mijn tweede computer alleen voor chessbase meer niet.

Uuntu Linux is gewoon veiliger en veeeeel beter dan Apple en Windows , het komt nog steeds super snel met beveiliging updates. en nieuwe versies. etc Ubuntu Linux #1

Ununtu 17:10 geïnstalleerd, en ik kan niet anders concluderen dat Ubuntu op de goede weg is, een veilig, snel en stabiele besturing met de zeer, naar wens, aanpasbare Gnome-Desktop.

waar kan ik ubuntu gewoon downloaden en dan installeren zonder veel poespas van extra cd maken en zo

afbeelding van redactie

Ubuntu is net als Windows een besturingsysteem. Daarom moet je Ubuntu eerst op usb of cd/dvd zetten en kun je dan pas installeren (je kunt Ubuntu niet vanuit Windows installeren).

Nou....

Niet helemaal waar. In een ver verleden (2008 ofzo) was er een stukje software waarmee je wel degelijk het Ubuntu Linux besturingssysteem direct in Windows kon installeren. De software was genaamd "PortableUbuntu" en dat was op zijn beurt weer gebaseerd op het "Co-Linux" project.

Daarmee kon je Ubuntu (als ik het mij goed herinner versie 8) en Windows XP tegelijkertijd gebruiken. Niet zoals in een VM, de Gnome interface en Windows interface werkten prima samen, waarbij de Gnome interface voor een deel werd geprojecteerd over de Windows interface.

En dat werkte meer dan goed op mijn XP machine met 2GByte aan RAM. En je kon gewoon via apt-get upgrade met nieuwere versies van Ubuntu aan de slag. Probleem was toendertijd dat het Co-Linux project een stille dood is gestorven en er nooit iemend een 64-bit versie van gecompileerd had. Het hele gebeuren werkte alleen op 32-bit versies van Windows.

Nu draai ik al jaren geen 32-bit versie van Windows meer en nieuwe 32-bit versies van Ubunto worden ook al niet meer uitgebracht. Maar met genoeg RAM in je Windows PC had je via portableUbuntu en Co-Linux wel degelijk de mogelijkheid.

Toegegeven, het was (en is) een vage en misschien ook wel dwaze optie, maar onmogelijk? Nee.

Ben op KDE, Kubuntu overgestapt, Gnome is niet voor mij
Ik mis mijn app indicators, sommige apps werken niet met Wayland.
Soms worden settings niet onthouden, heb sinds lange tijd weer een xrandr script nodig voor mijn dual-monitor setup.
Er zijn een hoop extensies, maar de meeste werken niet, slecht of conflicteren met anderen.
KDE geïnstalleerd, en wat een verademing.
De mogelijkheden om je desktop aan te passen zijn eindeloos.
Met Gnome moet je het maar doen met wat de ontwikkelaars bedacht hebben.
Ik denk dat Ubuntu het komende jaar verder wegzakt op Distrowatch en ingehaald door op Arch gebaseerde distro's

Ik speel momenteel wat met Peppermint, een LTS Mint variant, die enigszins op Windows lijkt. Nooit enig probleem. Updates worden vlekkeloos uitgevoerd, niet alleen voor het linux systeem zelf, maar ook voor de toepassingen die met de softwarebeheerder zijn geïnstalleerd. Peppermint heeft enkele handige voorzieningen. Zo heeft Peppermint vooraf samengestelde groepen met toepassingen, van dezelfde categorie, die in één handeling te installeren zijn.

De Gnome desktop is heel gemakkelijk, ik gebruik Zorin 12, met een inbouwde Gnome werkomgeving. Ik hoef niets anders meer, toch wel, de ontwikkeling van software voor Linux gaat me te langzaam. We krijgen steeds een nieuwe os, maar bv de ontwikkeling van Gimp gaat me niet snel genoeg...het is maar een voorbeeld

Canonical eikels, lijkt Ms af en toe wel.
Heeft me jaren gekost om Unity volledig te accepteren, verlaten ze het weer.
Heb weinig zin in Gnome, zoeken naar de juiste extensies.
Misschien een goed moment on naar Antergos/Arch over te stappen.
XFCE met Compiz-Reloaded maakt ook een mooie desktop omgeving.

Wordt wellicht interessant als Windows 7 in 2020 end of life is geworden.
Tot die tijd maar even geen Linux distributie. De leercurve is mij te groot.

Geen nieuwe LTS-distributie. Wel een (forse) aanpassing van de grafische schil (wat met 16.04 en 16.10 gedeeltelijk al mogelijk was).
Ben benieuwd.

Reageer

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • <img> elements are lazy-loaded.
Controlevraag tegen spam
wit-_usland