Zo gaat Ubuntu 17.10 Artful Aardvark eruit zien

Ubuntu 17.10 - met als codenaam 'Artful Aardvark' (geraffineerd aardvarken) - zal 19 oktober verschijnen. En hoewel desktop-versies van Ubuntu Linux de laatste jaren niet zoveel schokkende veranderingen bevatten, is dit een uitgave die de grootste vernieuwing sinds 2011 doorvoert.

De vertrouwde Unity-desktop van Ubuntu wordt namelijk vervangen door Gnome - dat voor 2011 al de desktop-omgeving van Ubuntu was en ook gebruikt wordt door bijvoorbeeld openSuse en Fedora. Dat in Ubuntu 17.10 Gnome weer terugkeert is eerder dan oorspronkelijk gepland. Wel geeft Ubuntu af en toe nog een eigen draai aan Gnome - onder andere met een zijbalk of launcher die verdacht veel lijkt op die uit Unity.

Wij laten zien hoe Ubuntu 17.10 met de Gnome-desktop eruit gaat zien. Op de afbeeldingen is te zien dat we Ubuntu draaien in VirtualBox (dat zijn de grijze balken boven en onder). Klik op de meeste afbeeldingen voor een grotere weergave.

Inlogscherm Ubuntu 17.10


Inloggen


Nieuwe Gnome-desktop van Ubuntu 17.10


Systeembalk rechtsboven met indicatoren


Systeeminstellingen met de mogelijkheid om de dock/zijbalk onderaan of rechts te plaatsen


Klikken op de 9 stippen linksonder geeft het overzicht van veelgebruikte of alle applicaties


Actieve applicaties worden met een rode stip weergegeven in de zijbalk


Klikken op Activities levert een overzicht van geopende applicaties op met rechts nog een balkje met een extra bureaublad

Ubuntu 17.10 is vanaf 19 oktober 2017 gratis te downloaden. Bestaande Ubuntu-gebruikers kunnen upgraden zoals ze gewend zijn. Een nieuwe LTS-versie van Ubuntu - met 5 jaar ondersteuning - komt in april 2018 uit.

Deel dit artikel: 


Ook op GratisSoftware.nl:

Reacties

Geen nieuwe LTS-distributie. Wel een (forse) aanpassing van de grafische schil (wat met 16.04 en 16.10 gedeeltelijk al mogelijk was).
Ben benieuwd.

Wordt wellicht interessant als Windows 7 in 2020 end of life is geworden.
Tot die tijd maar even geen Linux distributie. De leercurve is mij te groot.

Canonical eikels, lijkt Ms af en toe wel.
Heeft me jaren gekost om Unity volledig te accepteren, verlaten ze het weer.
Heb weinig zin in Gnome, zoeken naar de juiste extensies.
Misschien een goed moment on naar Antergos/Arch over te stappen.
XFCE met Compiz-Reloaded maakt ook een mooie desktop omgeving.

De Gnome desktop is heel gemakkelijk, ik gebruik Zorin 12, met een inbouwde Gnome werkomgeving. Ik hoef niets anders meer, toch wel, de ontwikkeling van software voor Linux gaat me te langzaam. We krijgen steeds een nieuwe os, maar bv de ontwikkeling van Gimp gaat me niet snel genoeg...het is maar een voorbeeld

Ik speel momenteel wat met Peppermint, een LTS Mint variant, die enigszins op Windows lijkt. Nooit enig probleem. Updates worden vlekkeloos uitgevoerd, niet alleen voor het linux systeem zelf, maar ook voor de toepassingen die met de softwarebeheerder zijn geïnstalleerd. Peppermint heeft enkele handige voorzieningen. Zo heeft Peppermint vooraf samengestelde groepen met toepassingen, van dezelfde categorie, die in één handeling te installeren zijn.

Reageren

Controlevraag tegen spam
_ostenrijk