iOS 11 heeft nieuw bedieningspaneel, App Store en Bestanden-app

Vanavond heeft Apple iOS 11 vrijgegeven. Wat is nieuw in iOS 11? Wij zetten kort de belangrijkste veranderingen op een rijtje.

Aangekondigde vernieuwingen in iOS 11 zijn onder andere de volgende:

- De App Store is op de schop gegaan en heeftt een geheel nieuw uiterlijk gekregen, dat lijkt op de Muziek-app. Nieuw zijn een tabblad Vandaag en een aparte sectie voor Games.

- Het Bedieningspaneel met de handige shortcuts voor zaklamp, wifi, rekenmachine, niet storen, AirPlay en AirDrop (omhoog vegen vanaf onderkant scherm toont bedieningspaneel) heeft een nieuw uiterlijk en bestaat nog maar uit een paneel in plaats van meerdere. Bovendien krijg je via 3D touch (of lang indrukken) meer functionaliteit tot je beschikking.  Je kunt het bedieningspaneel bovendien aanpassen nu via Instellingen | Bedieningspaneel | Pas regelaars aan.

- Er is ondersteuning voor Augmented Reality of AR. De werkelijkheid wordt bij AR verrijkt met extra informatie (in tegenstelling tot de virtuele werkelijkheid bij VR), zodat je bijvoorbeeld op je camera-scherm info krijgt over je omgeving. Verschillende apps, zoals die van IKEA, zullen daar gebruik van gaan maken.

- Er is - eindelijk - een Bestanden-app, zodat je makkelijk bij je documenten kunt. Met de bestanden-app kun je bladeren in bestanden op je iPhone en iPad, maar ook in iCloud, DropBox, Google Drive enzovoort. Handig is ook dat je bestanden en documenten nu vanuit elke app kunt opslaan via het deelmenu (blokje met pijltje omhoog) in iCloud (de functionaliteit om ook op je iPhone of iPad op te slaan zat in de bèta-versies maar is helaas verwijderd uit de officiële uitgave van iOS 11. Wie weet in een latere versie weer...).

 
 
- Ook is er op de iPad drag and drop (slepen) van bestanden mogelijk (in de split view).

- De iPad heeft een nieuwe dock (app-balk onderaan) en uitgebreidere multi-task mogelijkheden.

- De Notities-app heeft een documenten-scanner. Open een nieuwe notitie in de Notities-app en druk op het plusje (+). Kies vervolgens Scan documenten en je kunt brieven, rekeningen, jaaroverzichten en alle andere documenten automatisch inscannen als foto of bewaren als pdf.

- Digitale assistent Siri heeft een andere, natuurlijkere, stem en is intelligenter. Zo leert Siri meer over je voorkeuren en wensen. Bovendien worden je Siri-gegevens nu tussen je apparaten uitgewisseld, zodat de assistent je beter van dienst kan zijn. Om de privacy te waarborgen wordt Siri-informatie over jou wel lokaal op je apparaat opgeslagen en niet op servers wereldwijd (zoals Google doet).

- Video's en afbeeldingen krijgen een ander, efficiënter bestandsformaat, waardoor ze minder ruimte op je apparaat innemen.

- De camera-app is - softwarematig - verbeterd en maakt betere foto's bij weinig licht en krijgt (betere) optische beeldstabilisatie.

- Het ontgrendelscherm en berichtenscherm (meldingen) zijn gecombineerd.

- Bij Live-foto's (iPhone 6s en hoger) kun je nu een loop instellen, zodat hetzelfde stukje steeds opnieuw herhaald wordt, net als bij gif'jes. Ook kun je andere effecten toepassen, zoals stuiteren en lange belichting.

- Aandenkens in Foto's heten nu Terugblikken en maken automatisch filmpjes met muziek van gebeurtenissen (klik eens op het tabblad Terugblikken in de Foto's app).

- Heel handig is dat je bij Live-foto's (gemaakt met iPhone 6s of hoger) nu de hoofdfoto kunt kiezen, ofwel: je kunt alle afzonderlijke beeldjes van de Live-foto (wat een klein filmpje is) bij langs gaan om net het juiste moment - dat iedereen lacht of zijn ogen open heeft - uit te kiezen. Hiervoor open je een Live-foto in Foto's (met gewone foto's werkt het niet), klik je wijzig en selecteer je uit de rij beeldjes je hoofdfoto.

- Apple Kaarten toont plattegronden van luchthavens, waaronder Schiphol.

- Apple Pay maakt het nu ook mogelijk om snel geld tussen iOS-gebruikers over te maken (Apple Pay is alleen nog niet in Nederland beschikbaar).

- Apple Muziek laat zien waar je vrienden naar luisteren.

- iMessage (Berichten-app) synchroniseert berichten tussen apparaten.

- Het toetsenbord op iPad is vernieuwd: je hoeft niet meer te wisselen van toetsenbord voor leestekens, symbolen en cijfers, ze staan nu allemaal op hetzelfde toetsenbord waardoor je sneller kunt typen. Door een sleepbeweging op de toets te maken kunnen je de tekens typen. Ook kun je nu handiger met één hand typen door de optie 'typen met één hand' te selecteren.

- Als je een nieuwe iPhone of iPad hebt wordt die automatisch ingesteld (instellingen, wachtwoorden, gegevens uit iCloud) als je die bij je oude iDevice of Mac houdt.

- AirPlay 2 maakt het mogelijk om multi-room speakers te bedienen.

iOS 11 is gratis te downloaden voor iPhone 5s en hoger, iPad Air en hoger en iPad mini 2 en hoger.

Bron: 
Tags: 
Deel dit artikel: 

Reacties

"video's en afbeeldingen krijgen een ander, efficiënter bestandsformaat, waardoor ze minder ruimte op je apparaat innemen." Hoe moet dat met foto's op de computer zetten, een programma zoeken om foto's om te zetten naar jpg? En welk formaat worden video's?

"video's en afbeeldingen krijgen een ander, efficiënter bestandsformaat, waardoor ze minder ruimte op je apparaat innemen." Hoe moet dat met foto's op de computer zetten, een programma zoeken om foto's om te zetten naar jpg? En welk formaat worden video's?

"video's en afbeeldingen krijgen een ander, efficiënter bestandsformaat, waardoor ze minder ruimte op je apparaat innemen." Hoe moet dat met foto's op de computer zetten, een programma zoeken om foto's om te zetten naar jpg? En welk formaat worden video's?

"video's en afbeeldingen krijgen een ander, efficiënter bestandsformaat, waardoor ze minder ruimte op je apparaat innemen." Hoe moet dat met foto's op de computer zetten, een programma zoeken om foto's om te zetten naar jpg? En welk formaat worden video's?

"Het toetsenbord is vernieuwd: je hoeft niet meer te wisselen van toetsenbord voor speciale tekens, ze staan nu allemaal op hetzelfde toetsenbord waardoor je sneller kunt typen. Door een sleepbeweging op de toets te maken kunnen je het speciale teken typen." Dit is al lang zo. aàáâä cçć (met sleepbeweging gedaan).

Is niet correct inderdaad. Tekst is aangepast. Gaat om leestekens, symbolen en cijfers.

Verwacht niet alteveel van de zogenaamde bestanden-app. https://www.onemorething....

Nou het is compleet overhoop gehaald waar ik inmiddels na 4 dagen wel aan gewent ben geworden maar waarom moest deze Update er nou perse komen?De slogan Groot Groter Grootst gaat wel op ja maar af en toe doet mijn iPhone gewoon vreemd.
Als je al een inlog Code gebruikte schrik je deze keer want die is zacht Grijs met amper leesbare Cijfers.
Bij instellingen is alles wat groter qua ruimte en grote letters die ik vervolgens wat verkleinde maar ook "Geschiedenis" van Safari is verplaatst.
Bij Foto"s zie ik geen verandering maar als je een Foto neemt is het "object" wel een stuk groter dus je moet met je toestel wat meer ruimte nemen.
Het enige wat mij wel beviel was dat ik zeer gemakkelijk van mijn overbodige Apps afkwam, gewoon ingelogd bij AppStore ga je naar Updates.Je Foto staat er boven en tik er op.
Je ziet nu alle Apps die je hebt en Apps die uit zicht kunnen.
Verberg de Apps die je niet nodig hebt door een veeg en verberg.
Overigens moet je dan wel een Mac hebben die Gesyngcroniseert is met je iPhone en daar zitten ze in The Cloud bij iTunes.
Terughalen gaat ook vlot dus een dure App gooi je nooit weg.
Al met al loopt mijn iPhone niet vlotter maar trager en ik verwacht nog wel aanpassingen.
Om eerlijk te zijn verwachte ik een vlot lopende iPhone maar niet dus.

Reageren

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong>
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Controlevraag tegen spam
duit_land