Anti-virus op Windows 10: Kaspersky is de beste, Qihoo bedroevend

Het Duitse test-instituut AV-Test doet enkele malen per jaar onderzoek naar de mate van bescherming, de systeemvertraging en het aantal vals positieven van virusscanners. Bij de tests van september en oktober, die net gepubliceerd zijn, werden 21 anti-virus producten voor Windows 10 aan de tand gevoeld. Er werd gekeken hoe goed ze beschermden tegen 202 zero-day aanvallen (nieuwe bedreigingen) en bijna tienduizend al bekende virussen.

1. Bescherming

Op bescherming behaalden elf van de 21 anti-virus programma's de maximale score van 6 punten: ze stopten - bijna - alle bedreigingen. Als je de afzonderlijke rapporten bestudeert zie je echter dat alleen Avast, AVG, Bitdefender, Kaspersky, McAfee en Norton (Symantec), overal een 100% score behalen en echt alle virussen blokkeren. Avira, AhnLab, F-Secure, Trend Micro en Vipre hebben wat slippertjes, maar krijgen toch zes punten voor bescherming.

Daarachter behalen onder andere ESET en G Data vijfeneenhalve punt op bescherming - wat betekent dat ze meer dan 99% van de virussen tegenhouden. Microsoft Windows Defender krijgt 5 punten. Microsofts virusscanner stopt 99,7% van de wijdverspreide virussen en meer dan 98% van de zero-day bedreigingen. Ook een prima score natuurlijk - zeker als je dat vergelijkt met de resultaten die Windows Defender enkele jaren terug behaalde.

Comodo behaalt viereneenhalve punt voor bescherming. Zero-day bedreiging worden 100% gestopt maar bekende virussen worden maar in 98,5% van de gevallen geblokkeerd. Dat is net iets te weinig voor een betrouwbare virusscanner.

360 Total Security ook getest
Interessant is dat AV Test nu ook 360 Total Security meeneemt in zijn tests. Helemaal interessant is het om te zien dat de eigen scan-engine van Qihoo ronduit slecht is: deze stopt maar 94% van de bekende virussen en slechts 71% van nieuwe bedreigingen. Dat is echt ondermaats.

Als je echter de in 360 Total Security meegeleverde scan-engines van Avira en Bitdefender ook aanzet in de instellingen dan worden de uitkomsten wel beter. 99,8% van de bekende virussen wordt geblokkeerd en toch maar 94% van de nieuwe zero-day malware. Dat is opmerkelijk aangezien Bitdefender een perfecte 100% score behaalt en Avira ook nauwelijks slippertjes heeft. Meerdere scan-engines gebruiken in Qihoo is dus blijkbaar geen garantie voor betere resultaten. In dit geval is de som minder dan de delen.

Wellicht worden de oordelen van Avira en Bitdefender gewogen en niet altijd zomaar vertrouwd door Qihoo. Of afwijkende detecties worden niet toegekend. Het zou ook nog zo kunnen zijn dat Qihoo de virusdefinities van Avira en Bitdefender gebruikt maar niet bepaalde heuristische technieken die zorgen voor de herkenning van zero-day malware.

Hoe het ook zij: 360 Total Security met alleen de eigen anti-virus-engine haalt slechts 1 punt op bescherming en 360 Total Security met Avira en Bitdefender ingeschakeld behaalt ook maar vier van de zes punten.

Hieronder kun je alle resultaten van de geteste virusscanners nalezen

Bron: AV-Test

2. Vals positieven

Op 'bruikbaarheid' in deze test scoren Kaspersky, AhnLab, Avira, McAfee, ESET en Norton maximaal. Dat betekent dat ze niet of nauwelijks vals alarm geven en (bijna) niet ten onrechte legitieme software als virus aanduiden. Ook blokkeren ze geen acties van normale software.

Onder andere Avast, AVG, Trend Micro en Bitdefender scoorden 5,5 punten op vals positieven. Ze gaven iets te vaak vals alarm. Comodo had 5 punten, F-Secure 4,5 punten en Microsoft Windows Defender, dat 38 keer vals alarm gaf in september en oktober, 4 punten. Ook hier scoorde 360 Total Security - in beide varianten (met en zonder de Avira- en Bitdefender-engine) het slechtst met maar 3,5 punt. Qihoos virusscanner gaf te vaak onterechte virusmeldingen en blokkeerde de installatie van legitieme software.

3. Systeembelasting

AhnLab, Kaspersky en Bitdefender krijgen op systeembelasting de maximale score van zes punten en vertragen je pc dus nauwelijks.

Onder andere Avira, F-Secure, Norton, Trend Micro en McAfee doen het ook goed en behalen 5,5 punten op performance. Ook beide 360 Total Security Essentials van Qihoo doen het prima: eveneens 5,5 punten.

Avast, AVG en Windows Defender krijgen deze maand 5 punten, en zorgen dus voor iets meer vertraging. ESET krijgt 4 punten en onderaan eindigt met 3,5 punten - zoals wel vaker - Comodo. Comodo doet het wederom slecht op systeembelasting (maar wel iets minder slecht dan bij vorige tests: er zit lichte verbetering in)  en vertraagt met name je pc bij de installatie van programma's en het kopiëren van bestanden. Dit kan de pc flink langzamer maken. Positief voor Comodo is dat het bezoeken van websites niet trager gaat dan met andere virusscanners.

Overall winnaar is...

De enige scanners die alle 18 punten behaalden bij deze test zijn Kaspersky (zoals zo vaak) en AhnLab (verrassend): zes punten op bescherming en maximale scores op prestaties en vals positieven. Kaspersky en AhnLab zijn dus de overall winnaars als je naar het totaalplaatje kijkt. Interessant is dat er nu ook een gratis variant van Kasperky is: Kaspersky Free.

Vlak daarachter zitten Avira, Bitdefender, McAfee en Norton met 17,5 punten. Bitdefender gaf iets te vaak vals alarm en Avira, Norton en McAfee vertraagden de pc wat meer. Alle virusscanners die 17,5 of 18 punten behalen worden door AV-Test betiteld als top-producten.

We gaan gelijk door van de bovenste naar de onderste regionen (voor de overige scores zie de ranglijst hieronder). Windows Defender haalt 14 punten en Comodo 13 punten. 360 Total Security van Qihoo doet het slecht bij zijn eerste optreden bij AV-Test. De variant met alleen de eigen scan-engine van Qihoo scoort maar 1 punt (!) op bescherming en 10 punten in totaal - en eindigt stijf onderaan. Een beschamende prestatie! De variant van 360 Total Security waarbij de scan-engines van Avira en Bitdefender ook zijn ingeschakeld haalt 13 punten en is samen met Comodo eennalaatste. Als je Qihoos virusscanner gebruikt, zet dan in ieder geval de extra scan-engines ook aan!

Einduitslag (maximale score 18)
1. Kaspersky en AhnLab (18)
2. Avira, Bitdefender, McAfee en Norton (17,5)
3. Trend Micro en Vipre (17)
4. Avast, AVG en Microworld (16,5)
5. BullGuard en F-Secure (16)
6. ESET, K7 en G Data (15,5)
7. PC PitStop (15)
8. Microsoft Windows Defender (14)
9. Comodo en 360 Total Security (met Avira en Bitdefender engine) (13)
10. 360 Total Security (met alleen eigen engine) (10)

Van veel van de geteste virusscanners zijn er ook gratis versies:
Kaspersky Free
Bitdefender Antivirus Free Edition
Avira Free AntiVirus
360 Total Security Essential
Bekijk hier alle gratis virusscanners

> Bekijk hier recente tests van virusscanners voor Windows 7 en Windows 10 van AV-Test en AV Comparatives

Deel dit artikel: 

Reacties

kijk voor de aardigheid is op de site:windows defender antivirus cloud protection. daar kan je zien en veel informatie lezen hoe de cloud protection van windows defender op windows 10 is. windows defender is noch niet zo slecht hoor.groetjes.

"Interessant is dat AV Test nu ook 360 Total Security Essential meeneemt in zijn tests." Oplettende lezertjes zal het opvallen: 360 Total Security Essential wordt helemaal niet meegenomen in de tests. Het kopje erboven klopt wel: 360 Total Security. Dat is de AV versie die weer wordt meegenomen in de tests. En voor de rest: dit soort tests zijn eigenlijk van nul en generlei waarde.

Je kunt eventueel een aantal extra scans doen met aparte software van Super anti spyware, Emsisoft, e.d. Geven die je systeem ´´schoon´´ (geen meldingen of bijzonderheden) dan denk ik dat de gratis versie van Kaspersky ergens op ´´stuit´´.

Wellicht een valse positief, o.i.d. en zou je eens kunnen kijken of je het tijdens de installatie van Kaspersky kunt negeren. Maar eerst, voor de zekerheid, zou ik dus even een aantal aparte scans doen met anti spyware software, hier gratis te bekijken en te installeren.

Het kan ook zijn, dat Kaspersky, wellicht, een conflict heeft met je reeds bestaande beveiligingssoftware. Dat komt weleens voor bij de gratis versie van Kaspersky. In dat geval kun je eens de gratis versie van Bitdefender Free proberen? Kijken of je hetzelfde probleem houdt? Gaat dat goed, dan zit het probleem zeker bij de gratis versie van Kaspersky (free.) Dit zijn de opties die ik kan verzinnen voor je. Probeer maar eens...

Succes!

Ik heb een probleem om Kaspersky gratis, te installeren. Tijdens het installeren breekt hij af met de mededeling dat er vermoedelijk een virus op de computer aanwezig is. Een eigen tool van Kaspersky laten lopen, maar geeft geen resultaat. Ook een tweede poging geeft geen resultaat. Weet iemand een oplossing.

Windows Defender is voor mij genoeg.
Microsoft ontwikkelt dit programma steeds verder uit naar een volwaardig security systeem (nu o.a. met controlled folder access).

Ik hou het toch maar gewoon bij Windows Defender.
Nadeel: Iets minder goede bescherming.
Voordelen: Gratis zonder reclame.
Is al geïnstalleerd tegelijk met Windows 10.
Wordt steeds uitgebreider na updates voor Windows 10.
Redelijk stabiel.
Controlled folder access.
Geen extra software en daardoor minder kans op beveiligingslekken.

Kaspersky free nog beter dan windows defender en ook geen reclame ;)

Goed dat er nu bij is vermeld dat de testen zijn uitgevoerd onder Windows 10. Indicatief voor veel mensen die met Windows 10 werken op hun computersysteem, net zoals ik. Mooi dat Kaspersky ook op het gebied van systeembelasting de nodige progressie heeft gemaakt.

Dat was tot voor kort duidelijk wat minder, dan het door mij gebruikte Bitefender Internet Security 2018 beveiligingsprogramma. Dat ligt als een ´´veertje´´ op mijn CPU en belast nauwelijks. Altijd een sterk punt geweest van Bitdefender Internet Security.

Verder ontloopt het elkaar weinig vind ik en blijkt ook uit het testverslag. Echter; bij deze uitslag kan aanschaf van een van de twee komend jaar toch interessant worden, wat mij betreft, tussen volgende keer opnieuw Bitdefender internet security 2018, of toch eens voor Kaspersky gaan? (Laatste is aanmerkelijk goedkoper. Zie Licentie to go site.)

Prijsverschil tussen Kaspersky Internet Security 2018 (1 computer 1 persoon) en zelfde condities voor Bitdefender Internet Security 2018 is precies 10 euro. (Kaspersky kost 19,95 euro. Bitdefender pakket kost 29,95 euro. Tel uit je winst! 10 euro is toch geld!) (Uiteraard met dien verstande, als de keuze tussen genoemde pakketten zou kunnen gaan.)

Heet niet Licentie to go, maar Licentie2go site. (Moet dus een ´´2´´ tussen.)

Als je windows defender van microsoft zelf inschakelt kun je sinds de fall creators update ook controlled folder acces aanzetten wat weer extra bescherming biedt. Deze extra maatregelen worden wrs niet meegenomen in dergelijk test onderzoeken, of kan iemand daar meer over zeggen? ik heb vanwege de bedroevende score Qihoo 360 maar verwijderd. wat is dan beter; windows defender of toch kaspersky free of bit defender free installeren? Wie ziet door de bomen het bos nog?

Niemand ziet door de bomen het bos, elke test geeft weer andere resultaten. Volgens mij de combinatie herdProject, de standaard Windows Defender,add-blocker en niet zomaar elke internetlink openen werkt nog het beste. Meer kan je niet doen, elke virusscanner geeft je een schijnveiligheid..
https://www.gratissoftwar...

afbeelding van redactie

Dat is niet helemaal waar. Er zijn wel verschillen door de tijd, maar de laatste paar jaar scoren Kaspersky en Bitdefender steevast heel goed. Net als Norton en Avira in iets mindere mate.

Zoals ik al schreef; ´´het´´ (Kaspersky en Bitdefender) ontloopt elkaar weinig (!) Dat is iets anders dan dat ze elkaar totaal niet(!) ontlopen, door de tijd heen. Maar goed; we stellen allebei vast, dat Kaspersky en Bitdefender, naar huidige maatstaf, de top vormt blijkens vele tests, waarbij de keuze voor een van die programma´s het prijs verschil reden voor aanschaf kan zijn. 10 euro verschil is fors, vind ik, dus kun je stellen, dat Kaspersky momenteel de beste prijs / prestatieverhouding te bieden heeft.

Ik maak lekker gebruik van Bitdefender free. Kost niks en is beter dan alle andere. Op Kaspersky na dan want dat is ook 1'tje die je op z'n minst een keer geprobeerd moet hebben.

Als mijn bewering niet juist is, hoe kan het dan dat er in al die jaren nog nooit een virus is gevonden op mijn systeem? Ik installeer wel eens een andere virusscanner, alleen meer om de HD nogmaals te scannen, echt waar, nog nooit is er een virus of andere schadelijke software gevonden, ik durf een groot deel van de dag over het internet. Maar al zou de genoemde scanners beter zijn, geen enkele scanner kan de stroom virussen bijhouden, alleen door je verstand te gebruiken en niet overal zomaar alles installeren houdt je computer enigszins schoon. En als er maar twee hele goede scanners zijn, waarom dan nog reclame maken op deze site voor software die je een scheinveiligheid geven?

Zo is het maar net. Je bent zelf de beste virusscanner.
Jouw gedrag op het internet bepaalt voor 90% of je geïnfecteerd raakt.
De rest doet de virusscanner.
Ik zie voorlopig geen enkele reden om avast in te ruilen voor een momentopname van een andere virusscanner.

Alternatieven genoeg, Bitdefender free zit momenteel in buggy fase (veel problemen met websites niet laden volgens hun forum) Kaspersky free is top met de heel goeie engine... en toch nog beter dan WD.
Nu en dan eens scannen met Zemana antimalware als second opinion scanner of malwarbytes.

Amaai Qihoo is echt de dieperik in gegaan, 2 jaar terug was dat nog een goed AV, maar nu hoor ik dat er veel reclame bij is en hun focus op bescherming is een heel stuk minder geworden!
Kaspersky free en Sophos home hebben voor mij die plaatsen ingenomen samen met BD free.

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • <img> elements are lazy-loaded.
Controlevraag tegen spam
zuid-k_rea