Is mijn pc ook geschikt voor Windows 11?

Windows 11 is vorige week aangekondigd en zal vanaf begin 2022 als gratis upgrade beschikbaar zijn voor pc's die Windows 10 draaien en die geschikt zijn voor de upgrade. Want lang niet alle computers zijn in staat om Windows 11 te draaien, zo stelt Microsoft.
 
Wij bespreken de eisen die Microsoft stelt aan een pc om Windows 11 te krijgen. En geven de download van de PC Health Tool om te checken of je pc voldoet.

Hoe weet ik of mijn computer Windows 11 kan draaien?

Lang niet alle pc's en laptops kunnen Windows 11 draaien. Je pc moet beschikken over minimaal:

  • 64-bit processor, 1Ghz snelheid, 2 cores, 4 GB RAM en 64 GB schijf
  • UEFI secure boot
  • minimaal 9-inch scherm met HD resolutie (720p)
  • DirectX 12

Dit zijn niet hele speciale vereisten, want alle niet al te oude pc's beschikken hierover. Alleen 32-bit processoren vallen af.

Wel een bottleneck is de volgende vereiste:

  • Trusted Platform Module (TPM) versie 2.0. Dit is een standaard voor een beveiligd deel van de processor voor bijvoorbeeld de versleuteling van schijven. TPM komt de beveiliging van een pc ten goede. Volgens Tweaker hebben de meeste moderne pc's van de laatste vijf jaar wel de beschikking over TPM 2.0 (zoniet hardwarematig dan wel softwarematig) maar soms moet dit nog aangezet worden in de BIOS. Bij Intel heet dit TPM bij AMD fTPM.

Verder moet je volgens Microsoft beschikken over een een ondersteunde processor! Bekijk de lijsten met door Windows 11:

Door deze vereisten lijken pc's die ouder dan 6 of 7 jaar zijn af te kunnen vallen. Maar de vraag is of de soep zo heet wordt gegeten als zij wordt opgediend. Microsoft heeft laten blijken dat deze eisen niet allemaal keihard zijn en Tweakers meldt dat ze meer voor pc fabrikanten zijn dan voor consumenten. Verder is de Windows Insider Preview van Windows 11 ook geschikt voor veel oudere pc's. Het zou kunnen dat begin 2022 toch veel meer computers de upgrade vanaf Windows 10 kunnen maken dan nu lijkt.

Wanhoop dus niet gelijk als je pc niet goedgekeurd wordt voor Windows 11 bij gebruik van de PC Health Tool hieronder. En mocht je pc echt niet geschikt zijn dan krijg je in elk geval nog gratis updates voor Windows 10 tot oktober 2025.

Lees hier alle specificaties voor Windows 11

PC Health Tool van Microsoft downloaden om geschiktheid te checken

Update 30 juni: Microsoft heeft de PC Health Tool tijdelijk teruggetrokken omdat deze te streng was en teveel pc's niet geschikt achtte voor Windows 11. De tool zal aangepast worden en later weer te downloaden zijn.

Je kunt de PC Health tool van Microsoft downloaden om te kijken of je computer Windows 11 aankan. Je installeert de app en klikt op Nu zoeken.

De PC Health Tool van Microsoft is tijdelijk offline gehaald en nu dus niet te downloaden

(Sla het .msi bestand op en voer het uit om het programmaatje te installeren en te starten)

Zoals hierboven al vermeld is: het kan zijn dat je computer nu niet door de ballotage komt maar dat de uiteindelijke vereisten die Microsoft stelt voor Windows 11 toch iets minder streng zullen zijn. We zullen het begin 2022 zien.

Lees ook:

Deel dit artikel: 

Reacties

PC niet geschikt. Windows 10 tot 1 oktober 2025.
Daarna de PC gewoon verder gebruiken maar een Chromebook er naast voor internetbankieren etc.
Voor mij na 2025 geen en nooit weer Windows.

Waarom niet een windows 11 lite ernaast

windows 11 op elke pc met windows 10 nodig iso windows10 en iso windows 11 de iso van windows 11 moet je uitpakken en dan de hele courses map van windows 10 naar de uitgepakte windows 11 kopiëren als het word gevraagd bestanden vervangen. Dan in de courses map van de setup een snelkoppeling maken en deze verplaatsen bij de andere setup en de oude setup dan verwijderen zodat alleen de setup snelkoppeling er staat dit is omdat er een code word gevraagd en die kan je op deze wijze overslaan.Je kan van deze win 11 map weer een iso maken en deze op een stik zetten.

Heb net mijn pc omgezet van W7 naar W10. Kan ik straks van deze W10 naar W 11/

volgens Msoft niet tenzij je een vrij nwe pc hebt..
(minimaal i3/5/7- 8 generatie of een amd ryzen vanaf 3000 serie ) + dan nog wat andere redelijk zware hardware eisen aan je moederbord / grafische kaart!)

Maar..die versie die nu uit is is een eerste beta versie ..ze kunnen nog wel veel aanpassen aan de uiteindelijke eisen.. (en dat gaat voor deel ook wel gebeuren! )

Mijn computer is nu wél geschikt, heb in de BIOS TPM en Secure Boot ingeschakeld.

Op MajorGeeks.com staat het volgende portable progje:
'Windows 11 Compatibility Checker 0.2'

Goede tip. In tegenstelling tot dat misbaksel van Windows geeft dit progje wel aan waar het aan schort.

WhyNotWin11 2.3.0.3 is ook zo een tool ..

Alleen; lees ook dat mensen win 11 succesvol hebben kunnen installeren, terwijl ook die tool aangaf dat hardware op bepaalde punten niet ondersteund zou zijn...

Sterker ; heb ook al gezien dat win 11 zelfs in bios mode werkt!

Op oa https://www.deskmodder.de... staat beschreven hoe je win 11 kan installeren zonder tpm en secureboot , ook hoe je de home versie kan installeren met lokaal account en nog veel meer!

De PC health Tool is offline gehaald...

Ja, maar hier lopen ze vaak een dag achter de feiten aan....

Mijn 12 jaar oude Emachines (acer) draait nog als een tierelier, blijf dan ook fijn met W10 werken! Het is al een wonder dat een notebook zo lang meegaat in de ISO wereld van "cutting corners". Hij mag eigenlijk niet bestaan, valt buiten de iso norm!

Ik heb een vraagje:
Is een Chromebooks wat om mee te werken?

De PC Health Tool is offline gehaald door MS !

Ik heb de test versie geprobeerd.
Maar ik moet hem niet.
Net zo zwaar belast.
Dus kijk wel wat nu?

Die van mij is niet geschikt heb ik weer als je niet nee gaat dan loop je achter maar om daar een nieuwe pc te kopen ga mij te ver

Reageren

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Controlevraag tegen spam
fran_rijk