Na elf jaar XP verschijnt morgen Windows 8: de ondergang van Microsoft?

Precies elf jaar geleden, op 25 oktober 2001, kwam Windows XP uit. Toen een revolutie: de gelikte interface - nu klassiek, bijna oubollig, te noemen - en vooral de stabiliteit waren een verademing na het krakkemikkige, altijd crashende Windows 98 (het rampzalige Windows Me slaan we voor het gemak maar even over).

En Windows XP heeft een lange adem: nog altijd zo'n twintig procent van de bezoekers van GratisSoftware.nl gebruikt het besturingssysteem - dat overigens tot 2014 met updates ondersteund wordt, dus het einde is nog niet in zicht...

Na XP kwam in 2006 het mislukte Vista en in 2009 het robuuste - en veiligere en stabielere - Windows 7. En morgen verschijnt het veelbesproken Windows 8. De geheel vernieuwde Metro-interface met grote gekleurde blokken en het ontbreken van een Start-knop op het traditionele bureaublad hebben al veel stof doen opwaaien (een gratis 90 dagen evaluatie-versie van Windows 8 RTM is trouwens - voor gevorderden - hier te downloaden).


Windows 8 (klik voor groter)

Gaat Windows 8 het redden op desktops en laptops of is het besturingssysteem alleen geschikt voor tablets? Wordt Windows 8 een nieuw Windows Vista en wachten we allemaal op Windows 9? Blijkt Windows 7 net zo'n lange adem te hebben als XP?

Morgen begint een nieuw tijdperk voor Microsoft, waarin het op de tablet-markt de concurrentie met Android-tablets en de iPad zal aangaan. Op de smartphone-markt moet Windows Phone 8 populaire Android-toestellen als de Samsung Galaxy én de iPhone gaan bestrijden. En ten slotte zal Microsoft ook nog computers en laptops met Windows 8 proberen te slijten om hier zijn monopolie te behouden ten opzichte van Mac OS X. Is het op tijd, of komt Microsoft te laat met te weinig om het tij te keren?

Onze vraag:
Houdt Microsoft het hoofd boven water, of is de ondergang van de software-gigant ingeluid met Windows 8?

Deel dit artikel: 

Reacties

Gelukkig is het een American bedrijf en trekken ze zich niks aan van Nederlanders :) Bedrijven worden kots en kots misselijk van Al het gezeik wat jullie doen

ik heb en eigen bedrijf en heb Allen winkels in Nederland Gesloten waarom?
Ja raad het al, al het gezeik wat jullie maar doen het is nooit goed, Het is een keer klaar. en ik hoop dat meer bedrijven dit gaan doen in de toekomst, wel licht dat jullie dan in zien dat jullie moeten accepteren wat er gegeven word . en het niet naar iedereen zijn zin kan gaan,

bedrijf begonnen 2002 in Nederland van 2002 tot 2011 stijging waarden / inkomsten 23%
Bedrijf begonnen buiten Nederland 2011 tot 2013 stijging waarden / inkomsten 48%
Je ziet sinds ik mij bedrijf uit Nederland heb gestoken gaat het veel beter
Kleine bedrijven die in Nederland blijven word hun ondergang door dit volk
Door dat ik de stap heb genomen het bedrijf naar het buitenland te verhuizen ben ik van 45 winkels (toen in Nederland) naar 95 winkels(buiten Nederland gegaan )
ik hoop echt dat bedrijven in gaan zien dat in Nederland vestigen hun ondergang word

winxp = goed systeem, win vista = ook nooit enig probleem mee gehad, win7 =dikke rommel , tot 2 maal toe heeft die autonoom een map verwijderd met data die nog nodig waren. (hocus pocus en poef de map verdween gewoon)

8 is van hetzelfde schuitje en beschikt over een zeer onhandige metro, ben sinds enige dagen dus maar op debian overgegaan.

kan enkel zeggen , had ik dat maar eerder gedaan. had me veel stress bespaard.

Microsoft zal met de jaren steeds meer terrein kwijtraken, toen ik in 2007 Ubuntu uit probeerde wist ik dat de in 2009 inkomende Windows Vista een ramp zou gaan worden. Dit is dan welleswaar met Windows 7 glad gestreken maar dit neemt niet meer weg dat Microsoft een behoorlijke deuk heeft opgelopen de afgelopen. Wel vind ik Windows 7 een uitstekende aflossing voor Windows XP en werk graag met dit systeem, maar bij het huidige Windows 8 is mijn enthousiasme wel wat minder.
Het vertrouwen van de consument is Microsoft nu al grotendeels kwijt en zal het steeds meer terrein moeten afstaan aan hun concurrenten.

Voor 30euro overgestapt. Beta en consumer preview uitgebreid geprobeerd.
Op wat hardware matige problemen (problemen liggen bij fabrikant) nergens last van. Start snel op, zelden stabiliteits problemen, draait spellen soepel.
Wat de zakelijke markt betreft kan ik me wel voorstellen dat deze niet op de nieuwe interface zitten te wachten. Daar laat Microsoft wel een steek vallen. Misschien business edition.
Verder heb ik hoge verwachtingen met de combinatie Xbox360 en andere apparaten (pc, laptops, tablets, smartphones onderling). Sinds Windows 7 beta heb ik in huis een soort Media Netwerk. Overal toegang tot films en muziek op tv's en geluidssystemen. (ook bij anderen thuis)
Smartglass zou deze (hopelijk)nog meer kunnen uit breiden.

Ik gebruikte zowel Linux (inmiddels Ubuntu 12.10) als Windows Vista op een basic pc.
Heb ervaring met de Macbook en iPhone en Android Tablets
Na mijn zeer positieve ervaring met de Metro interface op Windows Phone ben ik nieuwsgierig geworden naar Windows 8, ik heb inmiddels Vista vervangen door Windows 8, ziet er mooi uit en draait als een tierelier, of Microsoft het ermee gaat redden weet ik niet maar wat mij betreft wel,
Apple trekt me totaal niet, is te duur en absoluut niet beter, Linux is interessant maar ik heb daar (waarschijnlijk door mijn onervarenheid met linux) toch regelmatig nog wat problemen mee
Windows 8 op een tablet staat nog op mijn verlanglijstje...

Het is gewoon Windows 7 maar dan veel sneller,en het menu start dat je met de start knop opent is nu zichtbaar in dat metro desighn menu met tegeltjes.De oude vertrouwde desktop heb je nog gewoon.Je kan met de Windows 8 knop op het toetsenbord switchen tussen die 2.Of door met je muis linksonder te gaan dan verschijnt die start menu vanzelf.No big deal.

Alle interfaces gelijk is een slechte keuze van MicroSoft. Voor tablets en smartphones zal het wel lukken, niet voor de desktop en laptopmarkt. Zakelijke gebruikers zitten niet te wachten op een geheel andere interface. MicroSoft doet er verstandig aan, net als Apple, voor de desktops en tablets een ander platform te handhaven. Ga maar is werken met een breedbeeld 24 inch of grotere monitor op je bureau met een aanraakscherm. Dat schiet niet op. Laat staan als je meerdere monitoren aan je desktop hebt gekoppeld. De interface van W7 mankeert niets aan voor stationair zakelijk gebruik.

Ik denk dat veel mensen niet willen overgaan op windows 8.
Mensen die van die stijl houden zullen waarschijnlijk eerder op het betere Mac OS overgaan.
En mensen die van de oude windowsstijl houden zullen het denk ik behouden.

Linux is goed voor wie op faceboek zit & basis dingen doet.
Wil je echter wat meer, dan zit je op alle vlakken vast.
Sommige videokaarten worden niet ondersteund, een beperkt aantal spellen werkt hierop & Java wordt niet standaard meer ondersteund.

MAC Os is prima voor wie veel (betalende) programma's gebruikt.
Fotobewerking, CAD & videobewerkingen zijn zijn grootste troef.
MAC heeft ook een gesloten markt, upgraden van hardware kan zomaar niet, je moet steeds naar de apple store. Kortom Mac = duur

Windows is een systeem dat alles kan, MAAR niets 100 % perfect.
Daarom is en blijft Windows de beste keuze voor de gebruikers die veel willen met hun computer.
Windows aanvaardt ook alle hardware, zelfs als deze voor een MAC gebouwd werd.
Voor wie wil gamen is windows meteen ook de meest voor de handliggend keuze, omdat je weet dat elk nieuw spel hierop werkt & dat je jouw computer hardware makkelijk kan upgraden.

Heb nog geen argument gelezen om over te stappen op Win 8 als je geen touchscreen hebt. Integendeel. Het lijkt dan niet volledig te voldoen. En de desktop markt lijkt mij nog lang niet dood. Misschien hadden ze beter Win 7 RT kunnen uitbrengen.

Ik ben nog de teleurstelling aan het verwerken, ik had van Windows 8 een nieuw innovatief besturingssysteem verwacht dat zou werken aan de tekortkomingen van Windows 7 ten opzichte van Linux en Apple en het liefst nog iets beter zou zijn. Niets blijkt minder waar, het lijkt gewoon een soort Windows 7 te zijn maar dan vooral voor gebruikers van een aanraakscherm. Uiteraard heeft het een nieuwe vormgeving en is het iets veiliger. Eigenlijk een besturingssysteem voor mensen die een kleine computer buitenshuis bij zich willen hebben. Voor de gerieflijke desktop is het geen alternatief.

Ik vind het belangrijk dat een beeldscherm van een desktop computer schoon is: geen stof, geen vette vingerafdrukken. En ik vind het belangrijk dat het scherm groot is en op afstand staat zodat je een goed overzicht hebt. Ik kan dan ook geen aanraakscherm voor mijn computer gebruiken.

De verhoogde veiligheid ten opzicht van Windows 7 is natuurlijk wel een pluspunt maar ik zie niet in waarom daarvoor een nieuw besturingssysteem nodig zou zijn. Mocht het niet mogelijk zijn om Windows 7 veiliger te maken door middel van een normale serie updates dan zou dat altijd nog kunnen in de vorm van een SP2 pakket voor dit besturingssysteem.

Ik blijf in ieder geval vasthouden aan Windows 7. Linux, alhoewel een veel beter besturingssysteem, is geen alternatief doordat bijna alle interessante programma's voor Windows ontwikkeld zijn. Een computer met beide besturingssystemen is ook niet echt aantrekkelijk: dan moet je heel de tijd overschakelen van het ene naar het andere.

Mijn conclusie: de verwachtingen die waren gewekt door Windows 8 moet Microsoft alsnog waarmaken maar dan in Windows 9. Laten we Windows 8 maar snel vergeten.

Ik kan me niet voorstellen dat bedrijven over kunnen -al zouden ze willen- op de nieuwe W8 interface. Naast het feit dat specifieke corperate applicaties nog traditioneel zijn, zou de W8 interface en al haar ongemakken productie verminderend zijn. Er is ook geen bedrijf dat W8 input apparatuur klaar heeft staan. Dus van de bedrijven hoeft MS volgens mij geen grote afname W8 licenties te verwachten.
De consumer-market? Alleen de echte liefhebbers gaan waarschijnlijk upgraden van 7 naar 8. Een willekeurige laptop/pc gebruiker die dat ding alleen gebruikt voor internetten en een spelletje waarschijnlijk niet.
De enige redding voor MS is volgens mij de 'nieuw' markt. De komende generatie laptops/pc krijgen gewoon W8. 90% gaat dan echt niet downgraden naar W7.
ennuh... Linux als alternatief? Sorry hoor maar als je net iets meer wilt dan een beetje internetten en een briefje tikken dan val je echt terug naar Windows of MAC. Denk aan goede games of Adobe Photoshop.

Toen ik deze website 5 jaar geleden leerde kennen, besloot ik een poging te wagen met ubuntu, toen nog 8.04. Na 3 jaar verschillende linux versies (ubuntu,mint,puppy linux) te testen als hobby merkte ik hoe hard er aan deze besturingssystemen is gewerkt om een alternatief te bieden voor windows, ook aan programma's o.a cad teken programma's. Ik heb windows nog geen moment gemist. Ik ben nu wel te oud (45) om nog veel te gamen, maar daar zijn ook game consoles voor.
Voor de geintresseerden hier bij 2 websites, de een met alternatieven voor windows programmas (linux en mac). De andere voor het starten met linux.
http://alternativeto.net/
https://sites.google.com/...

Het argument voor gaming 'daar zijn game console'voor' hoor ik ook van Apple gebruikers en dat is natuurlijk nonsense.
Waarom zou ik een rape pc met dito videokaart (waarmee ik de laatste generatie games kan spelen) downgraden en voorzien van Linux? Linux games zijn barslecht.
en dan ook nog een PS3 ernaast zetten? Dat is dubbel op.
krijg ik touwens ruzie met de familie. Ik wil een ps3 game spelen en de rest wil tv kijken.
Nope... Linux komt er bij mij niet in (en W8 trouwens ook niet)
(ben overigens 46 en speel regelmatig zware games op het pc platform)

Je kan met Linux echt wel meer dan een beetje internetten hoor, denk aan gratis Gimp, Blender, Inkscape, Shotwel fotobeheer, VLC mediaspeler, XBMC mediacenter, Openshot video editor, Libreoffice, Calibre e-books beheren, dit zijn toch niet de minste programma's en er zijn nog veel meer. De echte goede games worden nog niet gemaakt voor Linux maar ook daar schijnt aan gewerkt te worden. Nu hoeft voor mij niet iedereen over te stappen naar Linux hoor. Iedereen moet het besturingssysteem kiezen wat het beste bij hem/haar past, en Linux is een prima keuze.

Men zou beter pc's verkopen in de handel zonder besturingssysteem, dan kan ik zonder voor een windows licentie te moeten betalen direct linux (ubuntu) installeren. Ik vind windows 7 niet slecht maar het besturingssysteem vergt wel zwaardere systeemeisen t.o.v. linux. Updaten win 7 is zelfs traag (i3 processor)!!!

In Nederland is het wettelijk verplicht dat een nieuwe computer met besturingssysteem wordt verkocht,anders is het moeilijker te controleren of een pc het wel of niet doet,zo heeft een verkoper mij dat gezegd.

Het spijtige is dat er dan steeds windows opstaat. Ik heb eens een asus Eeepc
gekocht met ubuntu op, en deze kleine pc is veel sneller dan de windows pc's thuis. Maar ik kan wel begrijpen dat er bij veel mensen drempelvrees is voor een overstap naar een ander besturingssysteem (linux of apple).

Het is niet alleen drempelvrees,maar de nederlandse mentaliteit komt ook om de hoek kijken , en die luidt : Wat een boer niet kent , dat eet hij niet .
In mijn omgeving heb ik dat zelf meegemaakt,en ik zelf gebruik sinds een jaar of 7 alleen nog maar Linux(debian).

De Vlaams (Belgische) mentaliteit is hetzelfde Gert Jan. Ik merk wel dat er in Nederland meer aandacht aan linux en vrije software besteed wordt en betere websites zoals deze beschikbaar zijn. Mijn vrienden die windows draaien kennen me meestal om met een linux live cd hun gegevens te komen redden als ze hun systeem in de soep hebben gedraaid.
In elk geval nog veel plezier met je linux keuze.

Het is onzin dat het wettelijk moet om een besturingssysteem te moeten leveren bij een nieuwe computer !
Er zijn genoeg mogelijkheden om een computersysteem te kopen zonder besturingssysteem...bij de gerenomeerde computerzaken of via Internet is naar eigen specificaties een computer systeem samen te stellen waarbij eigen keuze van besturingssystemen.
Natuurljk niet bij de dozenschuivers, kopen, kopen en niet zeuren !!!

laat een pc in de computerzaak ineen steken dan zet je er op wat je wil

Hoe het in Nederland zit weet ik niet, maar hier in België zet je op je computers wat je wil.
Inderdaad, niet als je een kant en klare PC koopt, want dan staat er Windows op en andere ongewenste rommel, maar je kun ook in een computerwinkel een zogenaamde barebone kopen en hem dan zelf verder aankleden met het besturingssysteem dat je wil.
Of je laat gewoon, zoals hier al is aangehaald, een PC bouwen in de computerwinkel met alleen die dingen die je erop wil hebben.
Ik laat ook al jaren zelf mijn computers bouwen, zodat ik heb wat ik wil en weet wat ik heb.

Ik had mijn opmerking boven aan misschien slecht geformuleerd, ik bedoelde meer laptops zonder besturingssysteem of met linux op. Een desktop in de pc zaak laten ineen zetten zonder besturingssysteem en dan er op zetten wat men wil is inderdaad handig. Maar ik ben na vele jaren en omwille van plaatsgebrek uitgekeken op desktops.

Windows 7 kopen zal wel niet meer mogelijk zijn.
Zoals ik al dikwijls heb laten weten vind ik Windows 8 maar niets met die spuuglelijke blokjes zonder startknop.
Denk niet dat het iets gaat worden met die Windows 8.

Helaas zal elke nieuwe computer wel met dat nieuwste besturingssysteem worden voorzien, maar gelukkig zijn er nu al verschillende mogelijkheden om die blokjesdoos uit te schakelen en de startknop terug te krijgen.

Wil al jaren Linux eens gaan uittesten, en denk eraan om het te gaan proberen op een toekomstige nieuwe computer nu de Linux versies eindelijk gebruiksvriendelijker zijn geworden.
Denk aan Mint of Ubuntu.

In reactie op WriTer,

Een paar maanden geleden heb ik nagevraagd of en hoe lang Windows 7 nog leverbaar zou zijn na het uitkomen van Windows 8. Zowel winkels als Microsoft konden of wilden nog geen duidelijkheid geven. De winkels gaven min of meer aan "zolang de voorraad strekt" en "zolang er nog aan ons geleverd wordt". En Microsoft gaf aan dat Windows 7 "nog enige tijd" leverbaar zou zijn, mede afhankelijk van de vraag naar Windows 7 nadat Windows 8 al is uitgekomen.

Wanneer Windows 7 op een gegeven moment niet meer leverbaar is, en je wilt toch liever Windows 7 in plaats van Windows 8, dan is het vanuit Windows 8 Pro OEM downgraden naar Windows 7 nog een optie. (N.B. Alleen vanuit Windows 8 Pro OEM.)
Zie:
http://tweakers.net/nieuw...
http://www.computerworld....

Mij lijkt downgraden, ondanks de Microsoft Bob(*)-achtige uitstraling van Windows 8, toch enigszins zonde vanwege de in Windows 8 aangebrachte beveiligingsverbeteringen.
Zie:
http://www.security.nl/ar...'Windows_8_upgrade_vergroot_veiligheid'.html
http://www.theregister.co...

Zou ik in het bezit raken van een systeem met Windows 8, dan zou ik het aanpassen, om onder meer weer een Vista/Win7-stijl startmenu terug te brengen en de Metro-stijl zo veel mogelijk om zeep te helpen, zoals dat hier eerder in de reacties besproken is:
http://www.gratissoftware...

*)
"Microsoft Bob",
zie:
http://toastytech.com/gui...
http://toastytech.com/gui...
Opvallende gelijkenis met Windows 8 Metro, vind ik :-)

Nee, om nu Windows 8 te gaan downgraden naar 7 lijkt me ook te gek.
Zal zoals ik voordien zei, Windows 8 wel aanpassen zoals ik het wil.
En inderdaad, het lijkt gewoon een modernere versie van Microsoft Bob. (^_^)

hoezo : nu de Linux versies eindelijk gebruiksvriendelijker zijn geworden.
Ubuntu is al jaren de gebruiksvriendelijkste versie en Mint is weer op Ubuntu gebaseerd .
Ik zelf gebruik debian,en dat loopt helemaal als een trein

Jaja, ik weet ook wel dat Linux de laatste jaren al stukken gebruiksvriendelijker is geworden, zeker sinds Ubuntu is verschenen, maar toch was het voordien niet iets dat je zomaar kon installeren zoals Windows.
Tegenwoordig gaat het wel die richting uit, en dat Mint op Ubuntu is gebaseerd weet ik ook, maar volgens de ene is de Ubuntu distributie beter, en volgens de andere Mint.
Zal wel zien wat het ooit wordt voor mij. ;-)

Zonder Startknop is Win8 ten dode opgeschreven. Met (apart te downloaden classicshell-)Startknop en het overslaan van de Metro interface werkt het praktisch gelijk aan Win7. Dus we zullen wel verder moeten met Win8 want de alternatieven zijn niet serieus te nemen...

Hier is er ondertussen nog een zeer goed gratis alternatief uitgekomen om die mottige blokjesdoos te verwijderen en de startknop terug te krijgen.
Is wel nog in Bèta fase maar zou al zeer goed werken en blijft hopelijk nadien ook nog gratis.

IObit StartMenu 8
INFO
http://www.zdnet.be/downl...

DOWNLOAD
http://www.forumswindows8...

De laatste jaren heb ik Linux (Pardus, Mint, Ubuntu) leren kennen, en sinds vorig jaar ook Mac OSX (iMac). Geen enkele vorm van Windows komt nog ons huis binnen, tenzij als gast. Wat een verademing! Veel overzichtelijker, geen registerproblematiek, geen defragmentatieproblematiek en veel minder gevoelig voor malware, en zo stabiel als een rots.
Steeds meer mensen gaan dit ontdekken! Zeker met het rare - op twee gedachten hinkende - wanconcept van W8!

De geschiedenis maakt de toekomst voorspelbaar : er zijn nog zekerheden - afwisselend een (zeer) goed besturingssysteem én een (bar)slecht ! Ik blijf bij het schitterende Windows 7 voor desktop-PC !!

Windows 7 is een volwaardige aflosser van het volprezen windows XP.
Als deze twee gaan verdwijnen blijft altijd nog Ubuntu 12.04 LTS als geweldig alternatief.

Reageren

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Controlevraag tegen spam
duitslan_