Tips om te werken met Windows 8

Windows 8 is helemaal anders. Microsofts nieuwe besturingssysteem ziet er anders uit en is ook heel anders om mee te werken. Pc gebruikers zullen opnieuw moeten leren hoe ze bepaalde handelingen uitvoeren en navigeren op hun computer. Niet moeilijk, maar wel even wennen. Wij geven wat tips om te werken met Windows 8.

Tegels = Snelkoppelingen + Widgets

Windows 8 heeft een revolutionaire nieuwe interface, genaamd Metro, die bestaat uit kleurige blokken of tegels. Deze tegels (tiles) zijn een combinatie van de oude programma-iconen (snelkoppelingen om applicaties te starten) en widgets om informatie weer te geven, zoals het weerbericht of het aantal nieuwe mail dat je hebt. Klik op een tegel en je programma start.


De nieuwe Metro-interface van Windows 8 met kleurige tegels (klik voor groter)

Het gaat om de hoeken!

Windows 8 is misschien wel meer bedoeld voor aanraakschermen. Maar ook met muis en toetsenbord is er prima mee te werken, alleen moet je even weten hoe dit moet. De hoeken en randen van je scherm zijn het geheim.

1. Startscherm = Muis in de linkeronderhoek
De oude en vertrouwde Startknop is verdwenen in Windows 8.
In plaats daarvan kun je met je muis naar de linker benedenhoek van je scherm gaan en dan komt een link naar het Startscherm te voorschijn. Voor Start kun je ook met je muis naar de rechter bovenhoek of onderhoek gaan (zie bij punt 2).


Terug naar het startscherm door de muis linksonder te houden in Bing Maps

2. Instellingen, apparaten, start, zoeken en delen = Muis in de rechteronder- of rechterbovenhoek
Als je naar de hoek rechtsbeneden of rechtsboven gaat komt een zijpaneel met instellingen, apparaten, zoeken, delen en ook het startscherm te voorschijn. Dit is ook de zoekfunctie en het instellingen-scherm voor elke losse app, die je open hebt staan!


Muis in rechteronder- of bovenhoek toont zijpaneel (klik voor groter)

3. Overzicht apps = Muis in de linkerbovenhoek
Met de muis naar de linker bovenhoek en vervolgens langs de rand naar beneden, geeft je een overzicht van recente apps (programma's) die je gebruikt hebt. Zo kun je snel wisselen van programma. Dit kan trouwens ook met de Alt+Tab toetsenbordcombinatie.


Muis in de linkerbovenhoek toont overzicht apps (klik voor groter)

Werken met apps

Ook de apps zijn danig op de schop genomen. Internet Explorer 10 en veel andere apps hebben een minimalistische interface gekregen, met veel ruimte voor de inhoud. Menu's en instellingen zie je niet direct. Rechtsklikken is het geheim.

1. Binnen openstaande apps kun je rechtsklikken om meer menu's en opties te zien. Instellingen en zoeken per app krijg je door met de muis naar de rechteronder- of -bovenhoek te gaan (zie ook hierboven)


Internet Explorer 10 is veel minimalistischer in Windows 8, rechtsklikken toont de menubalk (klik voor groter)

2. Je kunt apps zoeken door hun naam in te typen


Zoek apps door gewoon te beginnen met typen

En als je echt niet kunt wennen aan Metro

Dan kun je altijd nog op het Startscherm op de tegel linksonder klikken genaamd Desktop en dan ga je naar een oud en vertrouwd Windows 7-bureaublad. Ook zijn er gratis programmaatjes om het oude, vertrouwde startmenu terug te krijgen en de Metro-desktop over te slaan.

Deel dit artikel: 


Ook op GratisSoftware.nl:

Reacties

Ziet er niet uit.... Kan wel janken... Zal dat ooit wennen????

Nee, dat zal nooit wennen, waarom niet gewoon de keuze of je standaard opstart in het oude vertrouwde scherm of de metro constructie en waarom start het niet standaard op in het oude vertrouwde systeem. Het is gewoon geouwehoer dat het in het metro moet opstarten.

Als je Start8 van Stardock installeert dan kun je alles zo instellen dat Windows8 gewoon opstart in het bureaublad, met taakbalk en Windows startknop. Ook het zogenaamd vergrendelingsscherm kan uitgeschakeld worden (Gpedit).
Ik werk nu met W8 precies zoals met W7, doch heel wat sneller. De apps zijn een leuke gadget voor een tablet, doch op mijn laptop laat ik ze gewoon links liggen.

Inderdaad, het ziet er erg goedkoop uit, bovendien zal ik er nooit aan wennen. Waarom niet opstarten op de oude wijze en als iemand wil dat het in Metro opstart deze mogelijkheid mogelijk maken. Ook is het een engelse versie, dus waarom alles dan verder in het Duits. Een groot radjetoe dus.

Ik zie het als een uitdaging :) Om het te leren kennen

Een uitdaging is het, maar wel erg opgedrongen. Ik vindt dat Windows 8 standaard op moet starten als de voorgaande versies en als je Metro wilt, dat je zelf maar moet gaan uitzoeken hoe dat moet.

Na het rampzalige Vista en het eveneens niet vooruit te branden Windows 7, denk ik dat ik gewoon bij mijn 'good old Windows XP' blijf...
Dat werkt tenminste goed en snel. OK, ik krijg geen updates meer, maar waarom zou wat nu goed is over een jaar niet meer goed zijn?
(Hoewel ze ons Windows 8 wel door de strot zullen drukken met programma's die niet langer onder een oude Windows versie draaien.)

Windows 7 werkt bij mij super snel.
16 GB ram +120GB SSD en 1TB harde schijf intern.
Intel core i7
Opstarten in 10-15 seconden.

Tja, met zo een configuratie zou ik het zeer straf vinden dat je Windows 7 niet snel zou werken.

5 seconden ook i7

Moet je nu kijken quadcore 8.1 smartphone Nokia Lumia 630 kan het allemaal wel 8 gig.led beeld perfect.en jullie maar zeuren Live ac Little en stap door alles wat nieuw is op een verfrissende manier al achterhaald zodra iets op de markt komt.

Door in configuratie, instellingen, de PC op prestatie in te stellen werkt het vaak wat sneller. Allerlei extra communicatie software vertraagt ook nogal wat. Die extra toeters en bellen als toolbars die Google en anderen mee installeren dito. Configuratie, software en verwijderen die troep. Die extra verwijderd map in e-mail software zit vaak boordevol en slurpt ook snelheid weg. Opruimen met de altijd laatste versie van Ccleaner helpt ook nog wat. Zo heb ik ook beeld in 20 seconden. En min. 8 GB geheugen is zeer belangrijk. Succes Frank.

Nog een aanvulling om de traagheid te verhelpen. Zorg tijdens de installatie van software dat je de vinkjes weghaalt die automatisch opstarten verzorgen. De opstart map dus leeglaten. Met Ctrl- Del Taakbeheer zie je wat voor processen het systeem belasten. Web services alleen aanzetten als je ze beslist nodig hebt. Alle software opstarten met iconen op het scherm en weer afsluiten is een goede manier. Succes Frank

Dan word het weleens tijd voor een nieuw systeem.

Niet meer met XP werken, omdat er inderdaad geen updates meer komen en dan..... vindt de hacker of hijacker veel meer gaten om jouw pc/laptop met virussen en adware e.d. te bestoken! Daarom geen XP meer!! Je bent dan vogelvrij. En als je dan gehackt wordt en je mist plots € 1000,- van je bankrekening krijg je die niet meer terug van je bank, daarom dus!!!!

Waarom niet op de oude manier opstarten en iemand zelf de keuze geven om in Metro op te starten en dan alle Duitse onderdelen. Ik vindt alles dus een grote bende. Dat is Windows eigen, een grote onafgemaakte bende afleveren, waardoor je allerlei programma's en schoonmakers moet downloaden om er nog wat van te maken. Als Windows 8 uitkomt is het voor mij hoe dan ook afgelopen met Windows en zal ik alles vernietigen wat ook met Microsoft te maken heeft. Ik ben echt woedend, zelfs kwaad

Nog een vorm van kritiek. Ik heb al gezegd dat het een rommeltje is en dat alles met ander programma's opgelost moet worden, maar de updates zijn ook te langzaam, Als ik linux bijvoorbeeld neem, dan ben je vrij snel klaar en is alle gratis software ook direct aangepast. Als je windows installeert, ben je meer dan een halve dag bezig om ook alle updates te downloaden. Ik wordt daar ziek van. Dit weerhoud mij om als Windows 8 uitkomt er weer mee verder te gaan. Getver, getver, getver en nog eens getver.

Ik kocht in een vlaag van overmoed afgelopen vrijdag Windows 8 Pro. Via de site van Microsoft voor 29,95, betaling via PayPal en na geruime tijd stond Pro op mijn laptop. Helaas, ik downloadde direct en dus niet via het Bureaublad waardoor mijn geliefde XP geloof ik in de kelders van 8 Pro verdween. Dom gelopen natuurlijk. Nu draai ik met 8 Pro en moet u eerlijk zeggen dat het schrikken was om hiermee aan de slag te gaan, wat was XP een hemel op aarde! Nu, na 36 uur verder, is het grote leed geleden en kom je vanzelf achter alle nieuwigheden. Dat alles om Start gaat en voor velen een dramatisch niet te overleven euvel is, valt uiteindelijk reuze mee. Alles is even anders maar werkelijk, beste computerliefhebbers, ben ik eigenlijk niet ontevreden met Windows 8 Pro. Om het als de aanrader van 2012 te catapulteren, neen, daar waag ik mij niet aan, zeker als je met de Windows voorgangers (als 7 en XP) hebt gewerkt.

Mensen toch, waarom proberen jullie niet eens een keer Ubuntu (12.10)? Die is zoveel beter en sneller dan welke Windows-versie ook! Ubuntu kan ook binnen Windows gedownload worden (zie Gratis Software/Ubuntu).

Heb Ubuntu 12.10 geprobeerd. Op het oog gebruikersvriendelijk, maar je loopt al gauw tegen allerlei zaken aan.
1. Het gemis van software waar onder linux nog geen gelijkwaardig alternatief voorhanden is. zo kan ik maar niet aan the Gimp wennen als photoshop vervanger. Spotnet is er niet onder Linux (ja wel spotlite waar je niet mee kan downloaden). Soms ontkom je er niet aan om de commandline te gebruiken om bepaalde dingen gedaan te krijgen. je moet dan allerlei rare spreuken op het scherm typen waar Harry Potter nog kromme tenen van zou krijgen.

Omdat Ubuntu net zo'n draak van een disc operating system is als Windows. Maar bij Windows heb je de mazzel dat het door veel meer mensen en bedrijven wordt gebruikt en daardoor beter uitwisselbaar is. Hoe verder de ontwikkeling van Ubuntu komt des te groter de problemen. In 12.10 loop je er tegen aan (afhankelijk van het merk laptop) dat je als beheerder van het systeem niet de rechten van beheerder krijgt. Wil je dat herstellen, inderdaad dan moet je beheerdersrechten hebben. In de oudere versies waarmee ik heb gewerkt, kon je dat probleem gelukkig oplossen op een eenvoudige manier. Bij Windows is dat allemaal nog eenvoudiger op te lossen. Mijn ervaring is dat als je Windows in welke versie dan ook niet goed beheerst/beheerd je inderdaad tegen vele problemen kan oplopen en veel irritaties. Veelal is dat door toedoen van de beheerder. Je kan Microsoft hooguit verwijten dat ze de beheerder de mogelijkheid geven om het tot een gebruikersonvriendelijk systeem om te bouwen. En echt als je Win8 goed installeert dan werkt het als een zonnetje en heb je geen problemen met verkeerde talen e.d..

Ach, verandering van spijs doet (l)even. En ja, alles went. Oké, Vista was een flater, Windows XP en 7 was in het begin ook niet je van hét volgens velen. Nu zweren dezelfde "velen" heden ten dage bij beide systemen en terecht. Maar Microsoft moet wel willen ze in de komende jaren nog meespelen, immers touch is de toekomst. Windows 7 op een touchscreen?? nee toch! Nu werk ik sinds een week met 8 op mijn laptop, inderdaad wennen, maar langzamerhand steeds positiever. Over twee jaar is bijna 90 % van alle hardware, touch gebaseerd. Tablets, GSM's, Laptops als die er nog zijn, laat staan beeldschermen. En is Windows 8 een supersysteem volgens velen als MS met versie 9 uitkomt.

En als je toch een startknop wilt hebben in Win8, kijk dan eens op https://www.pokki.com/ Is gratis en werkt perfect!

Prachtig, het nieuwe Windows! Metro interface is ook heel handig, de meest gebruikte programma's staan er als knop. Je start één van je favoriete programma's en in een flits schakelt Win8 over naar het oude vertrouwde startscherm en zo blijft dat. Knop linksonder gebruik je eigenlijk niet als je goed de simpele interface van Metro gebruikt. Ook leuk dat metro werkt met pictogrammen voor de ingebouwde apps. Bovendien lekker snel en stuurt de video beter aan dan onder Win7, terwijl van dezelfde drivers e.d. gebruik wordt gemaakt. Alleen voor hybrid SLI moet je de driver herinstalleren. Ook opvallend: het zijn de door Microsoft zelf geproduceerde apps die crashen, niet die van andere producenten! Kortom, prima verbeteringen, mijn laptop wint het nu van een android tablet met opstarten! Win8 is duidelijk een beter doordacht concept dan Win7 of Vista. Enig nadeel tov XP is dat Microsoft nog steeds denkt als beschermheer te moeten optreden ipv mij mijn eigen verantwoordelijkheid laten. Maar het is in Win8 wel minder hinderlijk.

net een acer laptopje gekocht met...windows 7:) Zal windows 8 wennen vraagt iedereen zich af? Dat zegt eigenlijk genoeg.

Widows 8 = bagger

Inderdaad, de meeste apps werken niet. Hoe kan Microsoft toch deze miskleun verkopen. Alleen om te proberen apple bij te blijven. Lukt nooit.

Waarom zo veel aanmerkingen, ga lekker met je tijd mee en wacht af wat de tijd zal leren......

Wat een rare opmerking door Spoorneus, over het 'met de tijd meegaan'.
Upgraden naar Windows 8 dat doet wie dat wenst, en koop je een nieuwe voorgeïnstalleerde desktop of notebook pc dan zal Windows 8 daarop veelal aanwezig zijn, maar wie geen nieuwe pc koopt en tevreden is met Vista of Windows 7 (of een ander OS), die hoeft helemaal niks met Windows 8. Dat heeft niets te maken met wel of niet 'met je tijd meegaan'.
En daarnaast, niet iedereen gaat altijd graag met de waan van de dag mee. Zo was eerder beslist niet iedereen enthousiast over Windows Vista, of over Windows ME. Of het huidige Windows 8 een succes wordt, of eerder een lachertje zoals Microsoft Bob (*) waarmee het enige frappante gelijkenissen heeft, dat moeten we afwachten. In de tussentijd zijn alle op- en aanmerkingen interessant om te lezen voor wie wil zien hoe de ontvangst van Windows 8 zich ontwikkelt.

*)
http://toastytech.com/gui...
http://toastytech.com/gui...

Inderdaad Bagger

Pagina's

Reageren

Controlevraag tegen spam
_ederland