Ubuntu 22.04 met vernieuwd uiterlijk, nieuw logo en veel verbeteringen

De vandaag verschenen Ubuntu 22.04 LTS, met codenaam Jammy Jellyfish, is de tweejaarlijkse grote uitgave van Ubuntu die voor vijf jaar onderhouds- en beveiligingsupdates krijgt. LTS staat voor long term support of lange termijn ondersteuning. Je kunt ook gratis elke twee jaar op de nieuwste LTS versie van Ubuntu overstappen zodat je altijd recente maar wel stabiele functionaliteit krijgt.

Ubuntu 22.04 LTS heeft veel veranderingen aan het uiterlijk, de nieuwste Gnome desktop en Linux Kernel, kleine verbeteringen en bijgewerkte software-pakketten.

Nieuwe lichte modus en accentkleuren

Wat gelijk opvalt in Ubuntu 22.04 is dat de standaard lichte modus van applicaties en mappen nu ook echt licht is. Voorheen was dit een licht venster met een donkere menubalk, maar in de nieuwste Ubuntu zijn zowel venster als balk licht.


Ubuntu 22.04 LTS met licht thema

Aardige bijkomstigheid is dat je zelf de accentkleur kunt kiezen. Als je niet van de paarse of oranje accenten houdt kun je andere kleuren kiezen in Instellingen | Uiterlijk.


Blauw, groen, paars, rood en oranje als accentkleur mogelijk

Andere wijzigingen aan het uiterlijk zijn:

 • Je kunt iconen op je bureaublad plaatsen (apps of mappen) via drag and drop (de iconen staan rechtsonder maar dit kun je aanpassen in de instellingen)
 • Ubuntu heeft een nieuw logo dat je ziet bij het opstarten (lees hier meer over het nieuwe logo)


Nieuw logo Ubuntu

 • Het overzicht van Toepassingen en de Activiteiten (bureaubladen) zijn horizontaal scrollbaar in plaats van verticaal
 • In de systeembalk rechtsboven staat het batterijpercentage vermeld als je een laptop hebt
 • De lay-out van meldingen, panelen en menu's is compacter
 • Ubuntu 22.04 heeft een donkere modus die echt zwart is en minder bruin dan voorheen
 • Als je videobelt met Zoom, Skype of Teams en je microfoon staat uitgeschakeld dan zie je rechtsboven in de systeembalk een grijs microfoon-icoontje met een streep erdoor
 • Agenda-afspraken staan in het klok-paneel (als je bovenaan op de datum klikt)
 • Als je op Uitschakelen/afmelden klikt krijg je ook gelijk een Herstarten-optie

 • De prullenbak staat nu in de zijbalk in plaats van op het bureaublad

Wayland, energiemodus en schermafbeeldingen

Een grote verandering onder de motorkap is dat nu voor het eerst in een LTS-versie van Ubuntu Wayland als standaard display server (venstersysteem is de Nederlandse vertaling) is ingesteld. Deze verandering was al jaren in de maak. Je kunt als je inlogt ook gewoon nog kiezen voor X.Org als display server. Voor NVIDIA grafische kaarten wordt Wayland trouwens nog niet ingesteld vanwege problemen.

Nieuw is verder de energiemodus - voor laptops - met Gebalanceerd of Energie besparen als keuzes. Onder Instellingen | Energie of door te klikken op het systeemvak rechtsboven kun je dit instellen.

Als je op de Print Screen toets op je toetsenbord klikt krijg je nu de nieuwe schermafbeelding- en schermopname-tool van Ubuntu te zien. Je kunt screenshots en schermopnamen van (een deel) van je scherm maken.

Verdere nieuwe functies zijn:

 • Je kunt zip-bestanden beschermd met een wachtwoord maken (rechtsklik op een bestand, kies Inpakken, klik op .zip en kies Zip-bestand beschermd met een wachtwoord)
 • De firewall-backend is tegenwoordig NFTables

Linux Kernel 5.15, Gnome 3.42 en bijgewerkte software

Verder heeft Ubuntu 22.04 nieuwe versies van de Linux Kernel en Gnome Desktop aan boord: Linux Kernel 5.15 en Gnome 3.42 met alle verbeteringen en vernieuwingen.

Ten slotte worden standaardtoepassingen zoals Firefox, LibreOffice en Thunderbird bijgewerkt naar de nieuwste versies. Firefox is nu trouwens als snap beschikbaar en niet meer als .deb.

Conclusie

Ubuntu 22.04 LTS is een welkome upgrade die het uiterlijk behoorlijk opfrist en veel handige vernieuwingen kent.

Ubuntu 22.04 LTS is gratis te downloaden. Bestaande Ubuntu-gebruikers kunnen upgraden zoals ze gewend zijn.

Reacties

Ook op mijn HP desktop lukt het niet om de 22.04 te installeren, inmiddels 3 x tevergeefs geprobeerd. De upgrade is niet geheel vlekkenloos en zou daarom graag een schone installatiie toepassen.

een schone installatie wordt geadviseerd boven een update.
zie: https://makkelijkelinuxti...

zelf kijk ik eerst de kat uit de boom en wacht ik de eerste 'punt'- release af. deze komt begin augustus. dan zijn hopelijk ook de installatieproblemen opgelost.

Inderdaad schone installatie is het veiligst!!! Ik heb deze versie, via schone installatie, nu op mijn dektop en loopt probleemloos, het enigste "vertaalfoutje" is dat het prullenbak icoontje nog trash heet. Maar dat zal mij een zorg zijn.

Kan deze versie niet installeren op mijn asus laptop installeert wel maar start nadien niet meer op of doorstart niet meer…
Linux mint geïnstalleerd.

Mijn computer gegevens zijn: Processor, AMD Athlon(tm) II X2 250 Processor 3.00 GHz. RAM-geheugen 8,00 GB. SSD van 250 GB. Het gaat fout met de installatie van deze Ubuntu versie. Terug naar de vorige versie 20.04 LTS geeft geen probleem.

Ik kreeg versie 22.04 LTS nog niet automatisch aangeboden, waarschijnlijk gebeurt dit gefaseerd.Toch is het me gelukt om deze "geforceerd" binnen te halen met de volgende sudo opdrachten : sudo apt install update-manager-core. Vervolgens : sudo apt update && sudo apt dist-upgrade. Daarna de opdracht : sudo do-release-upgrade -d. Wel moest ik de laatste opdracht tot 3x toe herhalen omdat de verbinding met de server ineens wegviel tijdens de procedure ( eerst bij 30% en toen bij 70% voortgang ) maar uiteindelijk werd de hele installatie geheel voltooid. Houd er wel rekening mee dat de gehele procedure nogal even duurt ( bij mij ruim een half uur ! ) Misschien heb je hier iets aan om te proberen.

mijn gids, ook voor ubuntu: https://makkelijkelinuxti...

Wie wil z'n parate kennis over Ubuntu met me delen?

afbeelding van Albert

Met Ubuntu kan ik je maar beperkt helpen omdat ik Linux Mint gebruik, daarvoor haal ik nodige informatie uit diverse fora's.
Voor Ubuntu Nederland is dat https://forum.ubuntu-nl.org

Alles komt goed, en anders maar niet :-)

Reageer

Plain text

 • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
 • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
 • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
 • <img> elements are lazy-loaded.
Controlevraag tegen spam
nederla_d