Ubuntu 19.10 met nieuw donker en licht thema

Ubuntu 19.10, met codenaam Eoan Ermine, is verschenen. Dit is de halfjaarlijkse - optionele - tussenuitgave die maar negen maanden ondersteund wordt en meer geschikt is voor gevorderden. Deze uitgaven zijn wat experimenteler van aard en minder op stabiliteit gericht.

De meeste mensen kunnen deze halfjaarlijkse uitgaven beter overslaan en wachten op de volgende stabiele, tweejaarlijkse LTS (long term support) versie van Ubuntu, die vijf jaar updates krijgt. Deze stabiele versie is momenteel Ubuntu 18.04 LTS. Upgraden kan dan eventueel volgend voorjaar als Ubuntu 20.04 LTS uitkomt.

Maar het is natuurlijk wel interessant om te kijken welke nieuwe functies we in de volgende LTS-versie kunnen verwachten. Daarom bespreken we wat nieuw is in deze tussenversie van Ubuntu met versie-nummer 19.10.

Nieuw donker en licht thema

Ubuntu 19.10 heeft een nieuw donker en licht thema. In tijden waarin elk zichzelf respecterend besturingssysteem een donker thema heeft kan Ubuntu natuurlijk niet achterblijven. Nu was het thema altijd al deels bruin/grijs dus het sluit mooi aan bij de oude thema's van Ubuntu. Om de nieuwe thema's snel in te stellen moet je eerst nog de Gnome Tweaks tool installeren. Daarna kun je in Gnome Tweaks bij Appearance (Uiterlijk) | Application (Applicaties) Yaru-dark of Yaru-light instellen.


Ubuntu Yaru thema


Donker thema


Licht thema

Aangepaste icoontjes

Verder zie je dat bij diverse apps de icoontjes weer wat zijn aangepast. Het in Ubuntu 18.10 geïntroduceerde nieuwe Yaru-thema (Ubuntu 18.04 heeft dit nog niet) heeft kleine aanpassingen gekregen en nieuwe iconen voor onder andere de Bestanden-app en Ubuntu Software. Verwacht wordt dat de volgende LTS-uitgave, Ubuntu 20.04, ook dit nieuwe Yaru-thema krijgt.


Ubuntu 19.10 bureaublad met nieuwe iconen

Sneller

Behalve deze uiterlijkheden zijn er onder de motorkap ook nog diverse vernieuwingen en verbeteringen. Zo wordt de nieuwe Linux Kernel 5.3 meegeleverd die weer veel meer hardware ondersteunt. Ook vormt Gnome 3.34 nu de basis voor Ubuntu, waardoor diverse snelheids- en prestatieverbeteringen (lager CPU-verbruik) merkbaar zijn. Ubuntu moet hierdoor een stuk responsiever zijn (sneller reageren).

NVIDIA drivers meegeleverd

Verder worden in Ubuntu 19.10 WPA3 (wifi) en het ZFS-bestandssysteem ondersteund, zijn usb-schijven zichtbaar in de dock en wordt de NVIDIA driver meegeleverd op de ISO (zodat je meteen het goede stuurprogramma hebt als je geen internetverbinding hebt). Ook is de betrouwbaarheid en weergave van NVIDIA grafische kaarten verbeterd.

Ten slotte zijn alle meegeleverde software-pakketten bijgewerkt naar de nieuwste versie, zoals Firefox 69, Thunderbird 68 en LibreOffice 6.3.

Ubuntu 19.10 is een tussenuitgave die zoals gezegd niet bestemd is voor de meeste gebruikers. Het nieuwe Yaru-thema - dat nog niet in Ubuntu 18.04 LTS zit - zal hopelijk zijn weg vinden naar Ubuntu 20.04 LTS in april 2020.

Ubuntu 19.10 is gratis te downloaden. Bestaande Ubuntu-gebruikers kunnen upgraden zoals ze gewend zijn. De laatste LTS-versie van Ubuntu - versie 18.04 LTS met 5 jaar ondersteuning - kwam april vorig jaar uit en is voor de meeste gebruikers aan te raden.

Wat vind jij van Ubuntu 19.10 en ga je upgraden of wacht je op de volgende LTS-uitgave? Laat het in de reacties weten!

Reacties

Ik hou het gewoon bij de long terminal uitgaven de LTS versie...

De tussenuitgaves worden maar zeer kort ondersteund en zijn alleen bedoeld voor testers, avonturiers en andere geïnteresseerden, die hun nieuwsgierigheid niet tot de volgende LTS uitgave kunnen bedwingen. Voor gebruik over langere tijd zijn uitsluitend de LTS versies geschikt.

Beste Mensen,
Ik heeft xubuntu 19.10 geïnstalleerd het werkt prima.

Groetjes,
Sjaak

Nooit doen, een tussen versie proberen, tenzij je het niet kan schelen als je een laptop sloopt met software wat bedoeld is voor proefkonijnen.. Het hardwareteam van Canonical gaat echt niet de schade betalen .. https://linux.slashdot.or...

wahahah, die schade dekt de verzekering, Ubuntu is op eigen risico :-) Windows natuurlijk ook, maar als daar iets mis mee gaat, is het wereld nieuws

Anoniem, zeker geen kennis van UBUNTU, had je dit wel zou je wel anders praten! Het een SUPER programma!

Doe niet zo overdreven man.

"Wij gaan ervan uit dat de nieuwste tussenversies wordt gebruikt door mensen die, betrokken zijn bij het maken van Ubuntu (lees: ontwikkelaars en testers), en dat LTS-versies worden gebruikt door gewone gebruikers (Canonical)

Reageer

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • <img> elements are lazy-loaded.
Controlevraag tegen spam
duit_land