Ubuntu 18.04 is de eerste LTS versie met Gnome desktop

Ubuntu 18.04 LTS - met als codenaam 'Bionic Beaver' - is uitgebracht. Dit is de eerste Long Term Support versie (met 5 jaar updates) met de Gnome desktop in plaats van Ubuntu's eigen Unity interface. Vorig jaar in Ubuntu 17.10 nam producent Canonical al afscheid van Unity, maar dit was een kleine tussenversie die niet door veel mensen gebruikt wordt. Nu met de uitgave van Ubuntu 18.04 LTS wordt het voor veel mensen pas echt werkelijkheid: de Gnome desktop is terug!

De vertrouwde Unity-desktop van Ubuntu is definitief vervangen door Gnome - dat voor 2011 al de desktop-omgeving van Ubuntu was en ook gebruikt wordt door bijvoorbeeld openSuse en Fedora. Wel geeft Ubuntu af en toe nog een eigen draai aan Gnome - onder andere met een zijbalk of launcher die verdacht veel lijkt op die uit Unity.

Na de installatie (of upgrade) krijg je enkele keuzes: zo kun je data delen om Ubuntu te verbeteren (maar dit hoeft niet), kun je Live Patch inschakelen (zodat je bij kernel-updates niet hoeft te herstarten, hiervoor is een Ubuntu-account benodigd - maar ook dit hoeft niet) en krijg je te zien welke verdere apps je kunt installeren (zoals VLC, Skype, Spotify, GIMP en meer via zowel snaps als deb-pakketten). Ook krijg je een welkomstvenster te zien dat uitleg geeft over de nieuwe Gnome-desktop. Het werkt net wat anders dan Unity, maar je vindt waarschijnlijk snel je weg.

Klik op onderstaande schermafbeeldingen voor groter (we draaien Ubuntu in VirtualBox onder macOS, dat zijn de grijze randen onder en boven die je ziet).

Welkomstvenster met uitleg

Het bureaublad (de Gnome desktop) ziet er ongeveer hetzelfde uit als de Unity interface met links de launcher of startbalk met apps.

Bureaublad Ubuntu 18.04 met links de launcher

In het systeempaneel rechtsboven vind je geluid, netwerkverbindingen, de afsluitknop en de Instellingen.

Rechtsboven het systeempaneel met instellingen

Middenboven is de klok met agenda en als je linksboven klikt op Activiteiten krijg je een overzicht met al je geopende vensters.

Activiteiten: alle geopende vensters

Linksonder is de stipjes-knop voor alle apps. Veelgebruikte en alle apps.

Klik op de stipjes linksonder en je krijgt de apps te zien

De indeling van het bureaublad is dus iets anders dan vroeger, maar eigenlijk wijst het zich vanzelf. Ubuntu heeft goed zijn best gedaan om de overgang van Unity naar Gnome zo soepel mogelijk te laten verlopen en ons inziens is dat gelukt.

Een andere uiterlijke vernieuwing is dat de bestandsbeheerder Nautilus nu een donkere zijbalk heeft. Het lichte Radiance thema voor Ubuntu is helaas niet beschikbaar in de nieuwe Gnome desktop (tenzij je 'Gnome Afstelhulp' - Tweaks - installeert).

Het thema en de iconen van Ubuntu beginnen trouwens licht gedateerd aan te voelen. Er is een nieuw, moderner thema in de maak, maar voor de LTS-versie is nog gekozen voor het oude vertrouwde donkere Ubuntu-thema. Het nieuwe thema heet voorlopig Communitheme en wellicht wordt het standaard is Ubuntu 18.10. Je kunt Communitheme al wel installeren als snap in Ubuntu Software. Lees hier instructies hoe je dit thema kunt instellen.

Ubuntu 18.04 LTS heeft verder onder andere de volgende nieuwe functionaliteit:
- bescherming tegen Meltdown en Spectre geheugenlekken
- X.ORG is standaard display server ten faveure van Wayland (maar je kunt bij het inlogvenster op het tandwieltje klikken om Wayland te kiezen)
- een nieuwe To-Do app Taken is toegevoegd
- Gnome versie 3.28 wordt gebruikt
- LibreOffice, Firefox en Thunderbird zijn bijgewerkt naar de laatste versies
- Agenda ondersteunt weersvoorspellingen
- emoji zijn nu in kleur
- als er een snap van een pakket is in Ubuntu Software kun je makkelijk omschakelen naar verschillende kanalen voor bijvoorbeeld bèta-versies (zie afbeelding)

Ubuntu 18.04 LTS is een degelijke uitgave die de Gnome desktop op een solide wijze herintroduceert in Ubuntu. Nu alleen nog een nieuw, moderner uiterlijk.

Ubuntu 18.04 LTS is gratis te downloaden. Bestaande Ubuntu-gebruikers kunnen upgraden zoals ze gewend zijn.

Kijk hier voor verdere wijzigingen in Ubuntu wat betreft de overgang van Unity naar Gnome

Reacties

Werkt uitstekend, alleen jammer dat Dash(de startknop)verdwenen is(Bovenaan Links)maar niet helemaal verdwenen(die ziet er anders uit en zit nu onderaan Links.Het zijn als het ware een soort apps dat je kan gebruiken en je kan ze ook vast zetten in het Docky onderaan.Vroeger kon je alles wat je nodig had er gewoon in slepen.Nu moet je het eerst openen en dan vast zetten.Het is een beetje anders werken maar dat lukt wel.Voor een gewone particulier veel beter dan Windows en beter te vergelijken mat IMAC van APPLE maar dan gratis wat software betreft.Met een oud laptopke en je bent vertrokken.Heel tevreden.Iemand die van APPLE komt kan met Ubuntu werken en omgekeerd ook.Mijn IMAC is super Deluxe maar voor mijn laptop werk ik met UBUNTU,start rap op,alles wat je nodig hebt, handig om mee te werken.Dus in die volgorde IMAC =Superluxe UBUNTU=uitstekend. WINDOWS=gebruik ik zelden of nooit

Maar in prijs een enorm verschil tenzij je het kan en wil betalen

Werk met zowel 14.04 als 16.04. Weet uit ervaring dat je een nieuwe release niet gelijk moet installeren, zit meestal vol fouten.
Heb voor 18.04 uit nieuwsgierigheid een opstart usb aangemaakt, puur om te kijken.
Helaas, het werkt niet, bij het inladen blijt het systeem hangen. Volgende keer beter.

Voor mij xubuntu 18.04. Deze xfce versie van Ubuntu is zo veel sneller en beter aanpasbaar aan mijn eigen wensen. De bootsnelheid is top op een HP-folio 9470m met een i5 en 8GB ddr3 ram. Deze site is super als je met Mint of Ubuntu wilt gaan werken:https://sites.google.com/...

XFCE had voorheen, net als LXDE, de mogelijkheid van verschillende achtergronden per werkblad. Helaas is die mogelijkheid er niet zo lang geleden uitgesloopt. Voor de rest is XFCE inderdaad een prima lichtgewicht grafische omgeving.

Wel geschikt voor het grote publiek, zonder veel vereiste kennis van linux, is het op Debian gebaseerde Deepin 15.5 (64-bit) van Chinese makelij. Ubuntu was de laatste jaren nogal buggy. Deepin 15.5 vind ik heel stabiel, makkelijk te gebruiken en te installeren. Het heeft een zeer goed gestructureerd menu en overzichtelijke instellingen. Daarnaast veel gratis software uit de store, die beter werkt dan het Softwarecentrum van Ubuntu tot nu toe.

Volledig met je eens. Iedereen die Linux wil testen moet beslist deepin eens uitproberen. Volledig in het Nederlands, zeer stabiel en gelijkt met de eigen grafische omgeving DDE in heel veel op Windows 7 en 10. Voor iedereen die interesse heeft, heb ik een uitgebreide beschrijving online gezet.
http://www.cslonline.be/l...

Zojuist Deepin geinstalleerd en de updates installeren was pure drama.
Deepin store werkt maar eventjes en geeft vaak aan dat er niets geinstalleerd kan worden.
Zeer onstabiel systeem en barst van de fouten.
Moet nog heel veel verbeterd worden

Iemand een review ? Is Linux eindelijk volwassen en geschikt voor het grote publiek ?

afbeelding van redactie

Ik denk dat de tijd dat mensen alleen Windows snapten voorbij is. Bijna iedereen heeft tegenwoordig ook wel een Android telefoon/tablet of iPhone/iPad dus mensen schrikken niet meer zo snel van een iets andere werking of interface. Dus Ubuntu is zeker geschikt voor een groot publiek. Vroeger werd geklaagd over alles wat afwijkend was van Windows maar door de mobiele OS'en is men wat meer gewend en is Windows niet meer de standaard (en Microsoft heeft zelf Windows 8.1 en 10 ook behoorlijk anders gemaakt). Gewoon Linux proberen en je komt vast een heel eind. (En ja, er zal altijd specifieke software niet beschikbaar zijn en functies net iets anders werken dan jij gewend bent, maar alternatieven zijn er ook altijd).

Ik heb er geen probleem mee om iets nieuws te leren en ook anders te doen, maar er moet wel genoeg vervangende software zijn, anders hetzelfde probleem als bij Windows op de telefoon, het werkt geweldig maar er zijn geen apps voor.
Veel firmware voor camera´s, lenzen, en hardware moet je updaten via Windows of Ios.

De redactie heeft gelijk. Linux is al lang volwassen. De vraag is past Linux bij de wensen en verwachtingen van het grote publiek. Steeds meer mensen zijn gewend aan niet alleen de uiterlijke verschillen tussen de GUI's van hun apparaten, maar ook aan andere manieren van bijvoorbeeld het installeren, opstarten, instellen, bijwerken en verwijderen van programma's.
Dus is het grote publiek geschikt voor het (thuis)gebruik van Linux? Dat laatste duurt nog even.

En de accuduur?
Kan je nu langer op de laptop werken?
Mijn accu van mijn laptop is altijd snel leeg dan onder Windows.

Reageer

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • <img> elements are lazy-loaded.
Controlevraag tegen spam
_it-rusland