Twee anti-virus tests: Norton deze keer de beste

De onafhankelijke instituten AV Test en AV Comparatives testen meerdere keren per jaar virusscanners op hun prestaties. Hoe goed beschermen ze, hoeveel vals alarm geven ze en vertragen ze je pc? Wij bespreken de laatste tests van beide instituten.

AV Test: de grote drie weer de beste

AV Test bekeek de bescherming die 19 anti-virus producten in september en oktober op Windows 10 boden tegen 335 onbekende, nieuwe (zero-day) aanvallen en bijna 26 duizend wijdverbreide virussen. Voor bescherming, vertraging pc en vals alarm waren maximaal zes punten te behalen.

Resultaten AV Test oktober 2019 op bescherming, vertraging en vals positieven (klik voor groter)

Bitdefender, Kaspersky en Norton foutloos

'De grote drie', te weten Bitdefender, Kaspersky en Norton, scoorden weer foutloos op geboden bescherming, prestaties (mins†e vertraging van je pc) en vals alarm (onterechte meldingen) en behaalden 3 x 6 = 18 punten.

Avast, AVG, Avira en TrendMicro goed

Avast, AVG, Avira en TrendMicro boden ook bijna foutloze bescherming en weinig vals positieven, maar vertraagden de pc iets meer.
 

Windows Defender ietsje minder deze keer, maar prima

Windows Defender, Microsofts gratis meegeleverde virusscanner met Windows 10, scoorde maximaal op prestaties en vals alarm, maar miste deze test een paar zero-day bedreigingen in september (de verdere protectie was foutloos) en kreeg daarom 5,5 van de zes te verkrijgen punten voor bescherming.

Malwarebytes slecht (maar versie 4 nog niet getest)

Malwarebytes kan wat betreft bescherming en prestaties nog lang niet meekomen met de grote jongens. Respectievelijk slechts 4 en 4,5 van de zes punten op deze onderdelen. Vals alarm geeft Malwarebytes niet veel, daar zes punten. Aangetekend dient te worden dat Malwarebytes 3.8.3 getest is en dat inmiddels versie 4.0 is uitgekomen die betere bescherming zou moeten bieden. We zijn dus benieuwd of Malwarebytes het bij volgende tests beter gaat doen.

AV Comparatives: Norton en Avira beste

Bij de tests die het andere instituut, het Oostenrijkse AV Comparatives, deed in juli tot en met oktober werd gekeken naar de bescherming tegen 703 kwaadaardige websites en schadelijke downloads.

Resultaten AV Comparatives juli - oktober 2019 op bescherming en vals positieven (klik voor groter)

Norton en Avira foutloos

Norton en Avira waren foutloos wat betreft de bescherming tegen de kwaadaardige websites. Avira had daarbij maar een vals positieve (onterechte) melding, Norton gaf zeven keer vals alarm.

Windows Defender goed, maar veel vals alarm

Windows Defender deed het op zich ook goed in de tests en was in principe foutloos, maar vroeg in 0,7% van de gevallen (vijf keer) aan de gebruiker of een schadelijke website of te downloaden bestand wel veilig was. Dat is natuurlijk een taak van virusscanner en niet van de gebruiker.

Jammer was verder dat Windows Defender maar liefst 58 keer vals alarm gaf bij legitieme websites en downloads. Dat is veel. Wel dient daarbij aangetekend te worden dat deze vals positieven minder dan enkele honderden gebruikers troffen. Het ging dus om relatief onbekende legitieme websites en bestanden die veel gebruikers nooit zullen tegenkomen. De meeste Windows Defender gebruikers zullen dus weinig last hebben van dit soort vals alarm.

De rest ook redelijk goed

De andere virusscanners deden het allemaal goed tot behoorlijk goed op deze test. TrendMicro had één slippertje, Bitdefender liet twee virussen door, Panda drie, McAfee vier en AVG, Avast en F-Secure (dat klanten van Ziggo en KPN gratis krijgen) vijf.

Kasperky iets minder

Kaspersky deed het op de tests van AV Comparatives iets minder en had zes virussen niet geblokkeerd. Dat zijn we niet gewend van de Russische virusscanner (die op de test van AV Test wel goed scoorde).

Conclusies uit tests AV Test en AV Comparatives

Norton komt deze keer bij beide tests als beste uit de bus. Op de voet gevolgd door Bitdefender en Avira. Kasperky is bij AV Test winnaar, maar bij AV Comparatives iets minder deze keer. AVG, Avast, TrendMicro en Windows Defender doen het ook prima.

Wij bevelen Windows Defender dan ook aan voor mensen die bescherming willen hebben van hun pc zonder zich te willen verdiepen in allerlei instellingen. Windows Defender biedt tegenwoordig prima beveiliging out of the box. En van de gratis virusscanners is Windows Defender de enige die je niet lastigvalt met aanbiedingen om te upgraden naar de betaalde versie.

Ben je fan van Norton of van een andere virusscanner? Geef je mening en ervaringen in de reacties!

Van veel van de geteste virusscanners zijn er ook gratis versies:
> Bekijk hier alle gratis virusscanners

> Bekijk hier recente tests van virusscanners voor Windows 7, 8.1 en 10 van AV-Test en AV Comparatives

Deel dit artikel: 

Reacties

Gebruik al jaren Webroot - nog nooit een besmetting of issue mee gehad.
Is meteen de enige software op mijn systemen waar ik geld voor betaald heb.
Aanrader.

Sorry maar in de laatste 3 testen is webroot heel zwak,.... geluk zit in een klein hoekje.

McAfee life save hier erg tevreden over

Heel apart dat ESET nooit getest wordt.....

Avast virusscanner werelds!!!

Vooral werelds veel bloatware en datamining :)

afbeelding van WriTer

Ik gebruik nu al een paar jaar Bitdefender Total Security, nu de 2020 versie.
Werkt goed op de meeste computers maar dan mag de MHz niet lager zijn dan 1500, erg vervelend als je 10 accounts hebt en je kan het niet gebruiken bij één laptop omdat die maar 1100 MHz heeft.

Dit is geen probleem bij Kaspersky, een van mijn andere favoriete scanners die ik ook enkele jaren heb gebruikt maar omdat de licentievoorwaarden en mogelijkheden interessanter waren bij Bitdefender ben ik daar naar overgestapt.

Norton, tot 2000 mijn favoriet, maar zodra Symantec eraan is beginnen klooien was dat een ware ramp geworden, te lang om hier over uit te weiden.
Daarna Avast Free gebruikt, maar dat werd almaar meer reclame en bevatte steeds maar meer zware fouten.
Overgestapt naar Kaspersky en later naar Bitdefender.

Dus Bitdefender en Kaspersky zijn een ja, Norton nooit meer, Avast betwijfel ik of die er ooit nog opkomt.

Ik heb alles wel op een rijtje.
Alleen niet in de goede volgorde.

Ik gebruik zelf Avira. Het verraste mij ook vooral door de normaal negative berichten over systeembelasting bij Avira maar het eigenlijk best licht te blijken gebruikte als eerste Bitdefender (werkte goed maar wou de protectie niet aanzetten en ik kreeg problemen na een keer herinstalleren) daarna AVG (kreeg problemen met een bug dat hij de hele tijd wou dat ik opnieuw opstartte maar dat had ik al de hele tijd gedaan) daarna Avast (Avast was iets te zwaar) en nu Avira waar ik tot nu toe geen problemen mee heb gehad.
En als je het afvraagt OS: Windows 7

Leuk voor Norton (Symantec) dat ze een stijgende lijn in zijn gaan zetten. (Zo vaak wordt Norton niet getest, nietwaar?) Vroeger helaas zo vertragend als stroop waardoor ik op zeker moment afhaakte, maar tegenwoordig scoren ze een stuk beter! Edoch; voor mij blijft het bij voorkeur Roemeense Bitdefender Internet Security.

Ik ben geen uitgesproken ´´fan´´ van een antivirus programma. Het moet doen, wat geacht wordt te moeten doen. Pot en potdichte beveiliging en toch zo licht als een veertje voor de C.P.U. Dat vind ik bij Bitdefender in mijn geval het beste werken.

Maar bij Symantec (Norton) zitten ze ook niet stil. De interface van Norton vond en vind ik er ook altijd erg fraai uitzien. Dat geel zwarte. (Zie je weleens in andere apps geïmiteerd, dat ik weleens dacht; ´´hé!) Daarvoor sowieso compliment.

En de C.P.U. belasting, vroeger een serieus probleem bij Norton, gaat, schijnt het, tegenwoordig ook veel beter. Dus significante verbeteringen, ook bij Norton. Ja! Ze zullen wel moeten want de concurrentie is moordend op de beveiligingsmarkt.

Even snelle aanvulling. Ik schreef over die typische interface van Norton. Wist even niet, waar ik diezelfde opzet had gezien? Nu zag ik vanmorgen ´´Max Geheugentrainer´´. Zij gebruiken exact dezelfde opzet, als Norton gebruikt in hun interface opbouw.

Toch vaker naar MAX Geheugentraining kijken dus.....

Kijk iedere dag, Harry! (Haha...) En ineens kon ik het linken. (Ben 62,5 jaar.) Soms wordt het wat ´´roestig´´. Maar probeer met dat programma dagelijks bij te schaven. Twee voor twaalf is ook een mooi trainingsprogramma, maar gebruikt ´n ander decor, wat niets met de Norton interface te doen heeft. (ff off topic, maar ´n leuke grap!)

Ben voor de zoveelste keer bevestigd in m'n gebruik van Windows Defender.

Ik ook.

Vroeger ook de anderen gebruikt maar nu al bijna een jaar Windows Defender wat zo simpel is en zonder reclame en dies meer.
Blijf het nu steeds gebruiken en heb al die andere niet nodig. Ook Gratis Software staat er achter - top!!!!!

Ik gebruik al jaren naar tevredenheid Comodo. Ze worden niet altijd meegenomen in de tests, ook nu weer eens niet, maar indien wel worden ze goed getest. Maar het sterke punt is hun containment module (sandbox module) die ze naast de viruscan engine in hun pakket hebben. Kort gezegd, waar de virusscanner module werkt als een blacklist ('alle malware die bekend is mag niet runnen') werkt de containment met een whitelist: NIETS mag runnen, tenzij bekend en toegestaan.

Toen ik en keer Comodo probeerde liep mijn hele pc vast en hij had ook nog de rekenmachine (windows 7) verwijderd. Ik weet niet wat er gebeurt is maar voor mij geen Comodo meer...

De Comodo antivirus loopt met enige regelmaat vast onder windows10. Daarmee loopt de rest van de computer ook vast. Een harde reset is dan de enige mogelijkheid om de computer weer aan de praat te krijgen. Het is iets van de laatste maanden, wellicht na de 'aanscherping' van de beveiliging op DLL's. Wellicht is dat de reden dat Comodo deze keer niet meegenomen is in de test.
Zoals wel vaker kan Comodo de hele computer in de soep laten lopen. Deze keer is het de virusscanner. Maar ook de Hips en auto-containment zijn hier prima toe in staat; bij regulier gebruik van een computer heb je er meer last van dan plezier. Ik heb één keer een windows installatie verknald door de bestandswaardering uit te schakelen. In tegenstelling tot wat je zou verwachten, mag dan geen enkel bestand meer draaien, inclusief de windows bestanden zelf. Deze vond ik in het bijzonder hilarisch, en frustrerend.
Voor mij is Comodo echt een noodzakelijk kwaad. Ik ken (helaas) geen gratis firewall die zoveel functies en beveiligingsmogelijkheden heeft.

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • <img> elements are lazy-loaded.
Controlevraag tegen spam
ivo_rkust