Vernieuwde Malwarebytes 4 moet anti-virus vervangen

Malwarebytes is een populaire malwareverwijderaar op GratisSoftware.nl. De betaalde versie beoogt - net als virusscanners - volledige bescherming van je pc te bieden, maar slaagde daar tot nu toe nog niet in volgens diverse tests. De gratis versie van Malwarebytes is echter altijd een prima on demand malwareverwijderaar geweest. Nu is Malwarebytes 4 verschenen.

Nieuw uiterlijk

De nieuwe Malwarebytes 4 heeft een geheel nieuw uiterlijk, dat je hieronder kunt zien.

De vernieuwde interface van Malwarebytes 4 is wat ons betreft prettig rustig en overzichtelijk, met alleen aandacht voor gevonden malware, de scanner en de actieve realtime bescherming (als je de betaalde versie hebt).

Betere opsporing

Nieuw in Malwarebytes 4 is de Katana-detectie-engine die sneller bedreigingen moet opsporen. In plaats van zero-day heeft Malwarebytes het zelfs over zero-hour-bedreigingen die gedetecteerd worden. Ook muterende malware (die verandert) moet beter opgespoord worden.

Iets waar Malwarebytes altijd op ingezet heeft is gedragsopsporing van malware. Dus niet aan de hand van virusdefinities (signatures) maar door verdachte activiteiten te detecteren. Dit wordt nu verder uitgebreid met signature-less behavioral detection.

Als realtime virusscanner kwam de betaalde Malwarebytes 3 nog niet goed uit de verf. We zijn dus benieuwd hoe versie 4 het gaat doen in de tests. De gratis versie kent geen realtime bescherming (en schakelt dus web, malware, ransomware en exploit protection uit) en heeft geen geplande scans.

Malwarebytes 4 Free is net als de vorige gratis versie 3 een on demand scanner. Voor meer bescherming moet je betalen. Je krijgt wel de eerste 14 dagen een gratis trial van de betaalde versie.

Vervanger voor traditionele anti-virus

Behalve een nieuw uiterlijk en verbeterde detectie (althans, dat claimt Malwarebytes) zijn er prestatieverbeteringen en snellere scans in deze uitgave. Malwarebytes claimt - wederom - dat versie 4 een vervanger voor traditionele anti-virus software is.

De betaalde versie van Malwarebytes 4 registreert zich dan ook in het Windows Beveiligingscentrum als primaire beveiliging. Als je toch liever Malwarebytes naast bijvoorbeeld Windows Defender of een andere virusscanner draait dan kun je dit aangeven in de beveiligingsinstellingen van Malwarebytes. De gratis versie is zoals gezegd gewoon een on demand scanner.

Problemen

Malwarebytes noemt nog enkele bekende problemen die zich kunnen voordoen met deze versie. Hopelijk worden die snel opgelost en wordt het niet zo'n problematische update als Malwarebytes 3, dat maandenlang te kampen had met instabiliteit.


Download Malwarebytes 4

Wat zijn jouw ervaringen met de nieuwe Malwarebytes 4? Laat ze weten in de reacties hieronder!

Noot: artikel op 6 november bijgewerkt om te benadrukken dat Malwarebytes als anti-virus vervanger gepositioneerd wordt

Reacties

jaren malwarebytes gehad laatste update werd mijn computer heel traag bleek dat er door malwarebytes data verzameld werd van mijn computer kon sommige programma,s op mijn pc ook niet meer openen heb malwarebytes gelijk verwijderd nu is reageert mijn pc weer naar behoren

versie 4 betaald geeft problemen met kaspersky is 2019 bepaalde software werkt dan niet meer naar behoren

Problemen na elke scan, blokkeren van scherm, traag. Na de versie 3 perikelen nu problemen met versie 4, software definitief verwijderd.

Krijg het iet verwijderd van mij PC grrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr

Probeer de Malwarebytes support tool:
https://support.malwareby...

Als het niet werkt, de versie die je had opnieuw installeren, en dan met de support tool deinstalleren.

Tis gelukt dank je. Voor mij geen Malwarebytes meer.

Malwarebyes is geen echt antivirus,op verschillende testen haalt het maar een zwak resultaat.....

afbeelding van redactie

Klopt, maar het is wel de ambitie van Malwarebytes. Alleen slaagt het daar nog niet in.

De volledige versie is te downloaden via de link: bron"Malwarebytes forum"

De link staat in het 2e bericht(Erix)en is genaamd "offline installer".

Het bestand is 150MB groot en in het Nederlands,ook is het meteen de Free versie.

prima product, gebruik dit al jaren op meerdere pc zonder problemen

geen vertraging hier met de free version en gebruik hem als extra controle op malware

Prima product.

Beste redactie, ik zou graag nog 1 ding van u willen weten: houdt dit programma net als z'n voorganger de boel ook zo op? Ik sta nl. op het punt M. te installeren maar kom er maar niet toe omdat ik vrees dat de voorgenoemde vertraging ook met deze versie weer het geval zal zijn. Alvast bedankt voor uw antwoord.

afbeelding van redactie

De scans zouden 50% minder CPU moeten vragen. Of de realtime bescherming voor minder vertraging zorgt kunnen we nog niet zeggen.

Er is tot nu toe anders dan bij z'n voorganger geen merkbare vertraging. Blijf hem voorlopig gebruiken.

Het programma functioneert prima naast Windows Defender. Ziet er ook goed uit en makkelijk om mee om te gaan. Of het ook goed beschermt durf ik uiteraard niet te beweren.

Betaald weliswaar.

Reageer

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • <img> elements are lazy-loaded.
Controlevraag tegen spam
_voorkust