Dit is Ubuntu 18.10: nieuw uiterlijk en verbeteringen

Ubuntu 18.10 - met als codenaam 'Cosmic Cuttlefish' (kosmische inktvis) - is op 18 oktober verschenen. Dit is de halfjaarlijkse tussenuitgave die maar negen maanden ondersteund wordt en meer geschikt is voor gevorderden. De meeste gebruikers zullen de tweejaarlijkse LTS (long term support) versies prefereren, die vijf jaar updates krijgen: dit is momenteel Ubuntu 18.04 LTS.

Ubuntu 18.10 heeft de gebruikelijke kleine verbeteringen en optimalisaties. In dit soort uitgaven worden met name alle meegeleverde software-pakketten, zoals Firefox, Thunderbird en LibreOffice, bijgewerkt naar de nieuwste versie. Ook de Linux Kernel is geactualiseerd. De Gnome Desktop en zijn diverse applicaties maken een versiesprongetje naar nummer 3.30 en kennen de nodige prestatieverbeteringen en optimalisaties.

Verder ondersteunt partitiebeheerder Gnome Disks (Schijven) nu versleuteling en ontsleuteling met encryptie tool VeraCrypt. Ook worden in Instellingen | Apparaten | Thunderbolt gekoppelde Thunderbolt apparaten weergegeven.

De grootste zichtbare verandering is echter het nieuwe Yaru-thema. Voor het eerst sinds 2010 krijgt Ubuntu een nieuw thema! Dat werd hoog tijd, want de oude Ambiance en Radiance thema's begonnen wat gedateerd aan te doen. Yaru (voorheen Communitheme) is een door de Ubuntu community ontwikkeld thema.

Het Yaru thema is wat strakker, platter en moderner dan de oude thema's. De kleuren zijn ook wat aangepast. Verder zijn er nieuwe iconen voor alle applicaties die nu meer afgeronde hoeken hebben. Ons inziens een verbetering.

Wij laten hieronder zien hoe het nieuwe Yaru-thema in Ubuntu 18.10 eruit ziet. Op de afbeeldingen is te zien dat we Ubuntu draaien in VirtualBox (dat zijn de grijze balken boven en onder). Klik op de meeste afbeeldingen voor een grotere weergave.


Nieuwe inlogscherm Ubuntu 18.10


Ubuntu 18.10 desktop met Yaru thema (klik voor groter)


Nautilus bestandsverkenner (klik voor groter)


Instellingen Ubuntu 18.10 (klik voor groter)


Programma's Ubuntu 18.10 (klik voor groter)

Ubuntu 18.10 is een tussenuitgave die niet bestemd is voor de meeste gebruikers. Het nieuw geïntroduceerde Yaru thema is een aangename vernieuwing die hopelijk zijn weg zal vinden naar Ubuntu 20.04 LTS in april 2020. Er is in ieder geval genoeg tijd om het thema te testen en vervolmaken.

Ubuntu 18.10 is gratis te downloaden. Bestaande Ubuntu-gebruikers kunnen upgraden zoals ze gewend zijn. De laatste LTS-versie van Ubuntu - versie 18.04 LTS met 5 jaar ondersteuning - kwam afgelopen april  uit en is voor de meeste gebruikers aan te raden.

Wat vind jij van het vernieuwde uiterlijk van Ubuntu 18.10? Laat het in de reacties weten!

Reacties

Het ziet er allemaal heel strak uit, maar ik vind Ubuntu nog steeds te buggy. Dat heeft niet alleen te maken met het feit dat dit geen LTS uitvoering is. De Software beheerder blijft bijvoorbeeld wel eens hangen op bepaalde momenten. Achtergrondkleur heeft geen verticale of horizontale gradatie mogelijkheid. Toch vind ik de LTS uitvoering van Ubuntu een zeer goede vervanger voor Windows, al zou ik tegenwoordig zelf liever kiezen voor Mint, of nog beter voor Manjaro XFCE. Voor systemen met weinig geheugen is er nog steeds het uitstekende MX linux, 32-bit.

Dat ze nog tussenversies maken aanbieden is volgens mij vragen om problemen. Ik zeg het verkeerd , als je getroffen wordt door kinderziektes in Ubuntu, dan ben je er mooi klaar mee, heb zelf een pc gehad die door een tussenversie werd gesloopt . Ubuntu gebruikt gebruikers van hun besturingssysteem als proefkonijnen

afbeelding van redactie

Ze raden ook aan om alleen de LTS versies te gebruiken. Dan heb je vijf jaar updates en kun je desgewenst elke twee jaar naar een nieuwe LTS versie upgraden.

Wanneer je een foto als achtergrond gebruikt zie je de roodbruine kleuren bijna niet meer terug. In de slaapstand kun je ook een foto plaatsen en bij aanmelden ook. Dan is het verder een zeer goed OS. We hebben twee laptops op Ubuntu draaien en een op Mint. Mint bevalt ook erg goed en heeft ten opzichte van Ubuntu een zeer gebruiksvriendelijke werkomgeving. Voorheen draaiden we Windows dus dat zal ook de ervaring beïnvloeden. Linux bevalt erg goed en Windows is niet nodig.

Ik vind de roodachtige achtergrond nogal druk en opdringerig overkomen. Ik houd van rust aan de ogen en gebruik zelf in Linux Mint 19.0 geen achtergrond en dat geeft rust, na een drukke dag met veel opdringerige kleuren en idem herrie alom in het leven. Het is dus een kwestie van smaak e.d.

afbeelding van redactie

Met een ander bureaubladachtergrondje ziet het er al heel anders uit denk ik. Maar die standaard bureaubladachtergronden zijn inderdaad vaak nogal heftig.

Reageer

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • <img> elements are lazy-loaded.
Controlevraag tegen spam
nieuw_zeeland